Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Snimi, obradi, ucijeni

Objavljeno prije

na

Zahvaljujući insajderima iz Demokratske partije socijalista nedavno su objelodanjeni tajni dosijei o političkom raspoloženju građana koje uoči izbora vode direktori javnih ustanova i preduzeća u Budvi. Znalo se od ranije da vodeći kadrovi DPS –a na razne načine vrše pritisak na birače. Novina je da neko od razočaranih članova ove stranke odluči da o protivzakonitim i zastrašujućim metodama pritisaka na opredjeljenje birača konačno i progovori. Budvanski odbor Socijalističke narodne partije došao je u posjed tajnih spiskova koji su vođeni u svim budvanskim opštinskim i državnim firmama i ustanovama, koji na nedvosmislen način pokazuju da se nad zaposlenim Budvanima vrši posebna vrsta mobinga, takozvani izborni mobing, kojim se na drastičan način krši dostojanstvo građana i osnovno ljudsko pravo – da biraju i budu birani.

U predizbornom teroru u turističkoj prijestonici vodeću ulogu imaju predsjednik Opštine i partije, direktori javnih ustanova i preduzeća, mjesnih zajednica, škola, turističkih organizacija, agencija.. Njihov zadatak je da u kolektivima kojima rukovode na posebnim, tipskim spiskovima označe sigurne glasače DPS, simpatizere opozicionih stranaka i takozvane kolebljivce sa kojima je potrebno „razgovarati”, te da tako sređene dosijee dostave izbornom štabu partije.

Objavljeni su tajni spiskovi sigurnih glasova vođeni u hotelskoj kući Budvanska rivijera, srednjoj školi Danilo Kiš, Pošti, JU Muzeji, galerija i biblioteka i Domu zdravlja. Na objavljivanje čekaju popisi glasača DPS u Vodovodu, Elektrodistribuciji, Komunalnom preduzeću, Parking servisu, dvjema osnovnim školama, Turističkoj organizaciji Budve pa čak i u medijskom javnom servisu Opštine, u TV Budva. Pokrivena je svaka radna stolica, gotovo svaki zaposlenik i penzioner u ovoj turističkoj opštini.

Izborni mobing specifično, možda i najokrutnije nasilje nad slobodnom voljom zaposlenih, stvorio je od Budvana neslobodne ljude, zarobljene u zatvorenom partijskom sistemu od kojeg im zavisi posao, karijera, a često i goli opstanak porodice. Glasovima ucijenjenih i isprepadanih građana budvanski DPS je osvajao više nego ubjedljivu izbornu pobjedu.

Stari partijski aktivista DPS u Budvi, sagovornik Monitora koji želi da ostane anoniman, objašnjava razrađenu taktiku koja se na svim izbornim ciklusima u Crnoj Gori primjenjuje počev od 1997. godine, od podjele DPS na pristalice Mila i Momira. Tada su, tvrdi, počeli da se formiraju partijski operativni štabovi i spiskovi glasača na svim nivoima organizacije društva. U mjesnim zajednicama, lokalnim upravama, svim radnim organizacijama, javnim ustanovama, sportskim društvima….

„To je razrađena i uigrana stranačka mašinerija čiji pipci dosežu do svakog građanina. Na izbornu utakmicu DPS unaprijed vodi sa 3:0. Oni imaju kontrolisanu privatizaciju, u svim privatizovanim preduzećima ostali su DPS kadrovi, vode sva javna preduzeća, državne organe i institucije, policiju, agenciju za bezbjednost i, što je najvažnije, imaju pare.Crna Gora se nije promijenila iznutra zbog čega će teško doći do promjena na političkoj sceni”, napominje sagovornik Monitora.

On tvrdi da je ovakav izborni inženjering, štabove i spiskove, osmislio Momir Bulatović a sproveo DPS. Svi šefovi i direktori, odnosno menadžment firmi i institucija, dužni su da analiziraju političko raspoloženje svojih zaposlenih. Sve počinje uz lagano predizborno pitanje. – Kolega, možemo li zajedno ovoga puta? Pritisak na žrtvu vrši se najprije suptilno a u slučaju neuspjeha prelazi se na sve agresivnije metode „ubjeđivanja” da se na glasačkom listiću zaokruži broj vladajuće partije.

U Budvi operiše oko 500-600 partijskih agitatora na 14.500 građana sa pravom glasa. Svakog glasača kontroliše pet operativaca. Za koga će glasati pita ga jedan, pa onda drugi, pa treći i tako redom.

Ako agitacija ne uspije primjenjuju se oštrije mjere, ucjene radnim mjestom uz poseban psihološki teror na slabe i nezaštićene. Agitatori su izrazito okrutni u pritiscima na ljude koji rade na određeno vrijeme, na izbjeglice sa stečenim pravom glasa, na pripravnike ili zaposlene koji imaju porodične probleme.

U zavisnosti od broja prevedenih birača operativci grade svoj status u lokalnom partijskom odboru. Dobijaju zaslužene privilegije i namještenja.

„Da smo tako čvrsto organizovani i radni u privredi kao u osvajanju vlasti, Crna Gora bi bila najrazvijenija zemlja na svijetu”, uvjeren je naš sagovornik.

Kada ni pobrojane radnje ne daju rezultate ide podmićivanje, daju se pare, obećavaju se zaposlenja za članove familije. U Budvi je posebno učinkovit metod oprost komunalnih dažbina i divlje gradnje. Davanje građevinskih dozvola za gabarite kojih nema ni u kakvim urbanističkim planovima, osigurava zaista siguran glas. Zato je Budva jedan od najružnijih primorskih gradova građen po urbanističkom konceptu – jedna kuća, više glasova!

Budva pruža neviđene mogućnosti za izborne zloupotrebe. Veliki je broj stranih državljana, vlasnika kuća i stanova, koji su ovdje prijavili prebivalište radi povoljnijeg poreza ne nekretnine. Oni ne dolaze na glasanje, njih niko ne poznaje, pa je lako organizovati dublere koji će se sa njihovim ličnim podacima pojaviti na biračkom mjestu.

Veliki uticaj partija ostvaruje u hotelskoj industriji i ugostiteljstvu. Kako u hotelima Budvanske rivijere, tako i u onima koji su prodati. Novi vlasnici hotela, restorana i kafana, po pravilu tajkuni i biznismeni bliski vrhu vladajuće partije, znaju da dobro dobrim vrate, sigurnim glasovima svojih uposlenih.

Za lov na ljudske duše Budvana zaduženi su i direktori u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i javnom informisanju koji nekažnjeno zloupotrebljavaju službeni položaj. Uzalud upozorenja da je zakonom zabranjena svaka politička aktivnost u obrazovnim institucijama.

Direktor škole Danilo Kiš Srđa Popović, demantovao je tvrdnje SNP u postojanje spiskova sigurnih birača i svoju ulogu u tome.

Aktuelni odbornik u Budvi i kandidat za poslanika na listi DPS, Popović se dokazao na mnogim poljima u ratnom i mirnodopskom vremenu. Imao je zapaženu ulogu u pohodu na Dubrovnik ali se istakao i kao zastupnik kontroverznih projekata lokalne uprave, prodaju čuvenog legata porodice Luketić, naprimjer.

Partijski pritisak na zaposlene demantovala je i direktorka JU Muzeji, galerija i biblioteka Biljana Pajković, supruga opštinskog sekretara za finansije Cvetka Pajkovića. Na dosijeu koji glasi na njeno ime u kulturnim ustanovama Budve, među pedesetak zaposlenih, DPS može računati na njih 38.

Pravljenje tajnih dosijea negirao je i direktor TV Budva, Mili Prelević. Iako postoje, ti spiskovi se odnose na neke ranije izborne procese u kojima, kaže, nije učestvovao.

Novinari TV Budva međutim tvrde da je razgovor u četiri oka o tome kako će glasati, bila uobičajena praksa. Naročito u vrijeme direktorovanja Mihaila Kapisode, aktuelnog savjetnika gradonačelnika Lazara Rađenovića. Od tada kruži vic u TV Budva, na svako kviz pitanje direktora, tačan odgovor glasi – DPS!

U SNP-u su istakli da bi državni organi trebalo hitno da reaguju povodom otkrića spiskova sigurnih glasača, pošto je u pitanju kršenje zakona po kojem je zabranjeno uticati na političku orijentaciju zaposlenih. Na svakom od spiskova naznačena su imena gradskih funkcionera koji će obaviti razgovor navođenja zaposlenih. Šef lokalnog DPS, agilni Boro Lazović, svi direktori Budvanske rivijere Vule Tomašević i njegov zamjenik Ljubo Rađenović, Minja Šoljaga, Vojo Gregović i Branko Medigović, pomenuti Kapisoda, predsjednik skupštine Krsto Ljubanović, te bivši predsjednik Rajko Kuljača ubjeđivali su svoje sugrađane da se odreknu prava na glas, da ne koriste mozak i da prodaju i svoje srce za DPS.

Što im je u priličnoj mjeri polazilo za rukom.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo