Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Spomenici i toponimi

Objavljeno prije

na

Unionisti na svaki način pokušavaju da doskoče ideji samostalne i suverene Crne Gore. Odavno su potrošili stratešku ideološku, političku, duhovnu, kulturnu, pa i militarnu „bojevu municiju”. Prisiljeni su da daljnji propagandni rat na mirakuloznoj „ideji” restauracije „Dušanovog carstva” vode blefovima i ćorcima. Ne bježe ni „zamisli” koje su postiđujuće za zdravi ljudski razum. Obnarodovali su da bi valjalo načiniti spomenik Podgoričkoj skupštini. U prijevodu na jezik razuma, predlažu da se digne spomenik onome ujediniteljskom istorijskom čudu kojim su korumpirani i zavrbovani „ujediniteljski” gilipteri potrčali da ukinu državu koja je i bukvalno stvarana krvlju generacija i generacija Crnogoraca. Na to je čudo i njegove strašne posljedice u 20. vijeku Crna Gora referendumom stavila, nadajmo se neopozivo, istorijsku tačku.
Nije se teško dosjetiti da ta „ideja” potiče od iste „pameti” koja je naumila da na svaku oveću crnogorsku čuku nasadi po jedan konzulat susjedne nam i nadasve prijateljske zemlje. Može biti da je „ideja” nastala od grdne nervoze i frustracije pred činjenicom da je sadašnja crnogorska vlast na Bajicama podigla spomenik Božićnoj pobuni. Unionisti pokazuju svoju dublju političko-patološku prirodu u naročitim situacijama. Takve su sve situacije u kojima sadašnja vlast učini nešto što je u simboličkom smislu od velike koristi za Crnu Goru. Ma kako se na to gledalo, ta se vlast, podižući spomenik čudesnim zatočnicima crnogorske slobodarske ideje, osevapila pred bogom i pred Crnom Gorom. Trenutna pragmatika zbog koje je to učinila brzo će otići u potonji plan vremena. Ostaće da traje faktum da su Crnogorci i tu podigli obelisk poštovanja valjanim precima. Taj će faktum pokazati da bastanim i nepotkupljivim ljudskim karakterima nikada nije teško da razumiju šta je u starijom i novijoj crnogorskoj istoriji odista veličanstveno, a šta poražavajuće i izdajničko. Ko onda još može imati dilema oko toga gdje u ovim rubrikama spada Podgorička skupština, a gdje Božićna pobuda?
Referendum o nezavisnosti raskinuo je dugo uvezivani čvor te dileme. Međutim, ostala je gomila malih čvorova u koje je upravo Podgorička skupština zaplitala crnogorsku nacionalnu i državotvornu svijest. Na Bajicama je razvezan samo jedan od njih. Ako je referendum direktna negacija Podgoričke skupštine, onda pobjednici s referenduma konzekventno moraju negirati strategijske i taktičke simboličke i materijalne posljedice te iste Skupštine. Takvih posljedica ima mnogo i još su žive i djelatne. Neke su od njih posebno znakovite. Naprimjer, ako se imalo smjelosti da se do određenog stepena svojedobno delegitimira nasljeđe partizanije tako što će se Titogradu i Ivangradu vratiti stari nazivi, zar to isto ne bi trebalo učiniti s Petrovcem na moru i Kruševcem u Podgorici? Ako su u Podgorici i Nikšiću dignuti spomenici kralju Nikoli, valjalo bi se sjetiti i da je više nego zasluženo njegov veliki otac imao spomenik u Podgorici i da se jedan njezin dio zvao po njemu. Zaslužio je vojvoda Mirko da se na oba načina vrati Podgorici.
Ne bi vlastima niko razuman zamjerio ni kad bi se pregnulo da se digne spomenik crnogorskim komitima, onima prije 1918. i onima poslije 1918. godine. Zar još treba nekome objašnjavati zbog čega bi to trebalo učiniti?

Milenko A. PEROVIC

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo