Povežite se sa nama

Izdvojeno

SUMNJE U NEZAKONITO ZAPOŠLJAVANJE I NAMJEŠTANJE KONKURSA U MINISTARSTVU ODBRANE: Koliko će koštati „nesnalaženje“ Olivere Injac

Objavljeno prije

na

Ministarka Injac je nedavno u televizijskom gostovanju komentarišući jednu od prijava za nezakonito zapošljavanje, kazala da nema riječi o namjeri da se radi nezakonito, već „možda o nekom nesnalaženju“. Izgleda da se njeni zaposleni u Ministarstvu kontinuirano ne snalaze kada je riječ o imenovanjima, zapošljavanjima i konkursima za stručne obuke i školavanja

 

Protiv ministarke odbrane Olivere Injac u Specijalnom državnom tužilaštvu trenutno su pokrenute tri krivične prijave. Dvije je, zbog navodnih nezakonitih zapošljavanja i postavljenja, podnio nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse u tom resoru Mihailo Volkov, a posljednju je predao potpukovnik Vojske Crne Gore Igor Knežević zbog sumnji u diskriminaciju na javnom konkursu.

Knežević je prijavu podnio zbog protivzakonitog određivanja oficira za usavršavanje na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu. Prema njegovim navodima, Ministarstvo odbrane će na usavršavanje poslati trećerangranog oficira na javnom konkursu, a ne Kneževića, koji je bio prvorangirani.

On indirektno u prijavi iznosi sumnje da je javni oglas bio namješten. Kaže da nije bio obaviješten u roku od 15 dana nakon donošenja odluke, što je obaveza na osnovu člana 117 Zakona o Vojsci Crne Gore. Stručna komisija mu, tvrdi, još nije odgovorila na žalbu, zbog čega i dalje na zna zašto kao prvorangirani nije završio u Londonu.

On je je bio prvorangirani na listi sa 12 bodova. Na drugom mjestu je rangiran potpukovnik Miloje Knežević sa 11, na trećem kapetan fregate Goran Pajović koji je dobio 10 bodova, a na četvrtom potpukovnik Krunoslav Supnjak sa 9 bodova. Pajović je izabran da ide na usavršavanje.

„Šteta mi je nanesena s obzirom na to da je oglas bio za generalštabno usavršavanje, koje je vid karijernog usavršavanja i predstavlja neophodan uslov za unapređenje u čin pukovnika, odnosno generala… Poseban vid nematerijalne štete mi je nanešen profesionalnom i ljudskom diskriminacijom i potpunim obezvređivanjem sistema vrijednosti i standarda na kojima počiva Vojska Crne Gore i svaka druga vojska u demokratskim društvima“, navodi u prijavi Knežević.

U Ministarstvu odbrane tvrde da, iako prvorangirani, Knežević kasnije nije prošao neophodne provjere. Iz resora Olivere Injac u regovanju tvrde da je Knežević iznio u prijavi niz neistina. Kažu da nije ocijenjen kao kandidat koji ima najveći nivo poznavanja engleskog jezika, što je bio uslov za prijem u jednu od najprestižnijih vojno-obrazovnih ustanova. Takođe, ističu da Knežević nije planiran za postavljenje na dužnostima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u narednom periodu za koje je potreban ovaj vid usavršavanja.

„Potpukovnik Knežević je odluku primio, nakon čega je u zakonskom roku imao pravo žalbe Komisiji za žalbe Vlade Crne Gore, što mu je obavještenjem i ukazano. Da li je potpukovnik Knežević iskoristio pravo na žalbu o predmetnoj odluci, Ministarstvo odbrane nije upoznato“, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Knežević je nakon pisanja žalbi i interesovanja zašto je uskraćen za karijerno usavršavanje, smijenjen sa mjesta vršioca dužnosti Centra za obuku i raspoređen na mjesto vršioca dužnosti inspektora u ministarstvu odbrane. Kasnije je smijenjen i sa te pozicije. Ministarstvo odbrane optužuje Kneževića za nesavjestan i nezakonit rad u Centru za obuku što će, tvrde, istražiti nadležni u tom resoru.  Knežević „nije diran“ prije njegovih žalbi na izbor kandidata za usavršavanje. Posebno je zanimljivo da ga Ministarstvo sumnjiči za nezakoniti rad, a potom ga postavlja na mjesto inspektora – da otkriva nepravilnosti i nezakonitosti u tom resoru.

Ministarka Injac je nedavno u televizijskom gostovanju komentarišući jednu od ranijih prijava za nezakonito zapošljavanje, kazala da nema riječi o namjeri da se radi nezakonito, već „možda o nekom nesnalaženju“. Izgleda da se njeni zaposleni u Ministarstvu kontinuirano ne snalaze kada je riječ o imenovanjima, zapošljavanjima i konkursima za stručne obuke i školavanja.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i član Odbora za bezbjednost Raško Konjević uputio je predsjedniku tog skupštisnkog tijela Milanu Kneževiću inicijativu za kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac kako bi se prikupile informacije o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

Mihailo Volkov podnio je u martu krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu kojom je teretio Injac za zloupotrebu položaja zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja vojnog penzionera Miodraga Jokanovića i njegovog postavljanja u Obavještajno-bezbjednosni direktorat. Prema navodima iz prijave, osim rješenja o zapošljenju penzionisanog podoficira, ministarka je istog dana potpisala još nekoliko rješenja kojima se Jokanoviću utvrđuje osnovna zarada, specijalni dodatak od 10 odsto, rješenje o uvećanju zarade za 30 odsto, ali mu se određuje i takozvani beneficirani radni staž. Jokanović je penzioner još od aprila 2019. godine i rješenjem Fonda PIO ostvario je pravo – na starosnu penziju.

Injac je kazala da njeni pravnici tumače da je Jokanović zapošljen zakonito, jer nije penzionisan po sili zakona, već se „sam penzionisao“ kada je stekao uslove za penziju. On je, kako je pojasnila, u Fondu PIO „zamrzao“ svoju penziju i nastavio da radi dok se ne penzioniše „po sili zakona“.

Drugu krivičnu prijavu Volkov je podnio protiv ministarke odbrane tereteći je za zloupotrebu položaja prilikom postavljenja pukovnika Veljka Mališića. Prema navodima krivične prijave, ministarka Injac je tim prijedlozima „dovela u zabludu Vladu Crne Gore koja je u neznanju da je Veljko Mališić potpukovnik sa aktivnim postavljenjem u Vojsci Crne Gore“, donijela dva protivzakonita rješenja: prvo je Mališić imenovan odlukom Vlade Crne Gore na mjesto državnog sekretara, nešto kasnije je postavljen na mjesto v.d. direktora Direktorata za logistiku. Time je ministarka prekršila Ustav, koji kaže da Savjet za odbranu i bezbjednost raspoređuje oficire Vojske Crne Gore.

Injac je slučaj sa Mališićem nazvala „nesnalaženjem“. Kazala je da se ni u jednom od ovih slučajeva ne može govoriti o krivičnom djelu, jer po Krivičnom zakonu za izvršenje takvog djela potrebna je namjera da se vrši krivično djelo, koje ovdje, tvrdi, nije bilo.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović ipak, kako se čini, sumnja da postoji makar osnov sumnje za izvršenje krivičnog djela. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je od Skupštine tražilo skidanje imuniteta ministarki odbrane.

Injac tvrdi da je prvi poziv dobila nakon što sin Lidije Mitrović nije dobio stipendiju za školovanje na Vojnoj akademiji u Grčkoj. Dva prvorangirana kadeta sa konkursa poslata su na školovanje, dok je osamnaestogodišnji Mitrović bio trećerangirani. Ministarka kaže da joj se Mitrovićeva sveti i proganja je zbog toga, ali da joj je čast da je goni tužilac bivše vlasti. U SDT-u tvrde da su istražne radnje u predmetu protiv Injac počele mnogo prije konkursa, i poručili joj da nadležnima dostavi sve dokaze o proganjanju.

Prema dokumentima koje je objavila Pobjeda, mladi Mitrović je u intervjuima ocijenjen kao najbolji, najbolje je uradio i testove, ali na kraju je završio kao treći na konačnoj listi.

Ukoliko krivične prijave u krajnjem ne prouzrokuju štetu državnom budžetu, nesnalaženja u resoru ministarke Injac svakako će nanijeti štetu Vladi i uticati na povjerenje građana u nju.

 

Sporni agenti OBD-a

U namjeri da reorganizuje Obavještajno-bezbjednosni direktorat (OBD), centar za prikupljanje i razmjenu svih klasifikovanih podataka sa NATO, nesnalaženje Olivere Injac primijetili su i patneri iz Alijanse. Ona je na rukovodeća mjesta imenovala, između ostalih, majora Radula Čovića, koji je bio akter ranijeg skandala zbog kompromitacije tajnih podataka NATO.

Ministarka je tada, prema pisanju medija, dobila upozorenje od vršioca dužnosti direktora OBD-a Aleksandra Šaranovića, kojem je 12. marta državna sekretarka Sandra Bulatović naredila pod prijetnjom vojne policije da napusti kancelariju i kasnije zabranila ulaz u zgradu Ministarstva odbrane.

Injac je komentarišući promjene u OBD-u kazala da su to ljudi koji su dugo u sistemu, da su profesionalni i da su zbog toga targetirani. Priča o kompromitaciji podatka je, kako je ocijenila, predimenzionirana priča.

„Čović je boravio u nekom centru za obuku, napravio je neki propust. Interesantno je da niko o tome nije govorio dugo vremena”, rekla je Injac, navodeći da se to desilo u periodu njenog prethodnika Predraga Boškovića.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

PRAVOSUĐE IZ RUKE U RUKU: Pravda na ničijoj zemlji

Objavljeno prije

na

Objavio:

,,Pravosuđe u Crnoj Gori i dalje je podložno političkom uticaju, iako za njegovu nezavisnost uglavnom postoji pravni okvir”, ocjenjuje se u ljetošnjoj analizi Evropske komisije (EK).  Potvrde stižu svakodnevno

 

Vesna Medenica, bivša VDT i predsjednica Vrhovnog suda (u tri mandata, iako Ustav propisuje najviše dva), optužena za stvaranje kriminalne organizacije, protivzakonit uticaj i zloupotrebu službenog položaja, trenutno je na slobodi. Nakon što joj je, prije desetak dana, ukinut pritvor, puštena je iz pritvorske jedinice zatvora u Spužu. Gdje će Medenica biti do izlaska narednog broja Monitora,  teže je prognozirati nego rezultate na aktulenom Svjetskom prvenstvu u fudbalu.

Postalo je teško i ispratiti slijed događaja. Nakon podizanja optužnice protiv Medenice, Viši sud je 17. oktobra donio rješenje kojim joj je produžen pritvor, u kome se nalazi od 17. aprila. Apelacioni sud tu odluku ukida 10. novembra. Dan kasnije, Viši sud donosi rješenje kojim se Medenici ukida pritvor, pa ona napušta Spuž.   Potom, 20. novembra, Apelacioni sud donosi odluku kojom se ukida i ovo rješenje. Viši sud ponovo, 21. novembra, donosi rješenje kojim se Medenici ukida pritvor.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uložilo je žalbu na najnovije rješenje Višeg suda.  Izvjesno je da će priča dobiti  nastavak. Ishod je neizvjestan. Kako i ne bi bio, kada je Viši sud za nešto više od mjesec na osnovu istih činjenica i pod istim okolnostima, i produžavao i ukidao pritvor Medenici. Da bi Apelacioni sud, potom, poništavao i jednu i drugu odluku.

Viši i Apelacioni sud, spadaju među rijetke ovdašnje sudove koji trenutno nijesu u v.d. stanju. Pošto imaju predsjednike u punom mandatu. Mušika Dujović (Apelacioni) i Boris Savić (Viši sud) imaju iskustva u sudnici. Pa i u tzv. pritvorskim predmetima. Poneko pamti kako je Savić svojevremeno izašao u susret zahtjevu Milivoja Katnića da se, zbog nesaradnje sa tužilaštvom, zatvore poslanici Nebojša Medojević i Milan Knežević, iako njihovo pritvaranje nije bilo moguće bez odluke parlamenta. Ipak može, odlučio je Savić, objašnjavajući da stavljanje u zatvor nije isto što i pritvor. I trajalo je, dok Ustavni sud nije „obustavio stavljanje u pritvor“.

Da slučaj Medenica nije presedan u crnogorskom pravosuđu, nego prije nepisano pravilo pokazuje i aktuelni slučaj Petra Lazovića, službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) pritvorenog zbog sumnji da je sarađivao sa jednim od zaraćenih kriminalnih klanova iz Kotora.

Njegova porodica i advokati su, krajem ljeta, sudu ponudili nekretnine i novac u vrijednosti oko 1,5 miliona eura, kao zalog da neće pobjeći ukoliko bude pušten da se brani sa slobode. Ponuda je u javosti naišla na navijački obojene, interpretacije  koje su, najčešće, zavisile od ličnog odnosa prema navodnim kriminalnim vezama i aktivnostima bivših DPS vlasti.

Jedni žale tajnog agenta koji je, kažu, rizikovao život boreći se protiv kriminalaca, da bi dočekao da ga progoni sopstvena država. Drugi se zgražavaju zbog mogućnosti da korumpirani policajac izađe iz pritvora uz jemstvo – novac i nekretnine stečene prljavim poslovima sa ubicama i švercerima narkotika i duvana.

Pod pritiskom (dijela) NVO sektora ali i političara aktuelne većine, Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) saopštila je, početkom oktobra, kako je pokrenula postupak kontrole porijekla imovine koju je, kao zalog za Petrovo oslobađanje, ponudio njegov otac Zoran Lazović, jedan od kontroverznijih državih funkcionera (rukovodilac ANB-a i Uprave policije) koje je Crna Gora imala u ovom vijeku.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TRAGEDIJA U ROGAMIMA, BUJICA ODNIJELA TRI ŽIVOTA PORODICE KORUGA: Nadgornjavanje neodgovornih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Automobil, u kom je bila porodica Koruga sletio je, usljed nevremena i nabujale riječice, u Širaliju. Vlasti se nadgornjavaju ko je bio dužan da zatvori saobraćaj na tom dijelu puta

 

Od početka godine svjedoci smo više tragedija u Crnoj Gori, u kojima su stradale majke sa djecom. Često ne želimo da povjerujemo informaciji da je gotovo cijela porodica stradala u nesreći. Tako smo protekle sedmice u nevjerici čitali kako su se u potoku, nadomak Podgorice, utopili majka i dva sina.

Automobil, kojim su putovali, sletio je u potok Šaralije, u Rogamima. U ranim jutarnjim časovima, nakon obilnih padavina, bujica je odnijela automobil za čijim upravljačem je bio muškarac koji je isplivao i spasio se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga. Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi nijesu  uspjeli da se spasu iz nabujalog potoka.

Ronioci su više sati pretraživali dubine rječice, dok nijesu pronašli beživotna tijela stradalih.  Slična tragedija dogodila se i početkom oktobra kada su Jelena Vuković (27) iz Mojkovca i njeno dvoje djece smrtno  stradali u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Tare na magistralnom putu Mojkovac – Pljevlja. Nakon nesreće iz provalije je izvučeno živo dijete, dok se danima tragalo za još dvoje djece. Majka je putovala sa svo troje djece, koja su bila uzrasta od dvije do šest godina.

U Rogamima se  po priči mještana, ,,samo čekala jedna ovakva nesreća”. Oni tvrde da je mostić preko potoka Širalija, u blizini drevnog grada Duklja, odavno ,,crna tačka” saobraćajne infrastrukture Rogama. Kažu i da gotovo svake godine, nakon jake kiše, neko sleti u potok, ali da se, srećom, nijedan nije završio ovako kobno.

Mještanin Radomir Šoškić kaže da u Rogamima živi 60 godina i pamti razne nezgode i i brojna auta koja su završila  u rijeci. Tvrdi da niko u most nije uložio, iako se stalno žale Glavnom gradu.

,,Da je most podignut dva metra u visinu ne bi bilo nikakvih problema i narod bi bezbjedno prolazio. Autobusi i kamioni jedva uspiju da uđu. Predsjednici mjesnih zajednica su se stalno mijenjali i mislim da o tome nijesu vodili računa. Da su vodili računa bar nešto bi se uradilo. Most je trebalo zatvarati za saobraćaj čim počnu veće kiše”, kaže Šoškić.

U Glavnom gradu istakli su da je u oktobru prošle godine komisija koju čine profesori Građevinskog fakulteta sačinila izvještaj o stanju mosta na Širaliji. Izvještajem je, tvrde, konstatovano da je opšte stanje puta preko rječice kod Duklje dobro, bez bitnih pojava koje bi negativno uticale na nosivost i trajnost objekta.

„Data je preporuka da se sljedeći glavni pregled organizuje nakon pet godina. Dana kada se desila nesreća nije došlo do negativnog uticaja na nosivost i trajnost objekta, a time ni do njegovog oštećenja, zbog čega stanje u kojem se most nalazi nije moglo uticati na tragičan ishod događaja, već je uzrok hidrometeorološkog porijekla (poplava, bujica)”, poručili su iz Glavnog grada.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD POKRETAČA „PREOKRETA“: Izbori su izlaz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 posto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme

 

MONITOR: Politička kriza se ne razrješava, već zaoštrava. Opozicija je van parlamenta, i čvrsto stoji na svojim zahtjevima, kao i parlamentarna većina. Ako se i pomenu ustupci, na njih nema reakcije. Kako vidite današnju političku situaciju i političku klasu?

PERIĆ: Politička klasa osjeća sigurnost u postojećem stanju i strah od njegove promjene. Oni ne žele mijenati ovu startešku igru. Ugodno je stalno produkovati krize koje onda kao rješavate bez ikakvog obavezivanja šta ćete konkretno učiniti dok ste na nekoj poziciji.

Nažalost, koliko god ih kritikovali, svjesno ili ne, i onaj kritički orijentisani dio društva koji se nalazi u akademskoj zajednici i značajnom dijelu kredibilnih medija u ključnim momentima im pruža prećutni legitimitet, pristajući na pravila koja oni propisuju. Moguće da je to prvi korektivni faktor koji bi pomogao razvlašćivanju vladajućeg pogleda na politiku u Crnoj Gori – u kojem legitimaciju za bilo kakav politički stav smijete imati samo kroz već etablirane političke strukture. Tu se mora biti strpljiv jer je akademska zajednica kod nas prilično pasivna, a kredibilni mediji su često bili na udaru i žele neku vrstu sigurnosti. Oboje je razumljivo, ali ako se stvari nastave tako odvijati, zajednica će sve manje imati koristi od njih. S namjerom ili bez namjere, oni tako mogu postati dio političke klase. Želim da vjerujem da su prije svega u medijima svjesni ovog izazova koji je pred njima. Naglašavam da mislim na kredibilne medije, ne na pamflete ili žutu štampu.

MONITOR: Šta je izlaz iz političke krize?

PERIĆ: Izbori. Nema nikakve dileme da ovaj sastav parlamenta ne može i ne želi suštinski izlazak iz krize, jer se oni njome politički hrane. Zašto uljepšavati? Oni ne žele da mijenjaju igru koju su osmislili i u kojoj na više ravni odlično prolaze. To je za njih komfor zona. Jedni kao brane državu, drugi je kao napadaju, treći su kao za neko spasonosno rješenje – dakle svako ima svoju ulogu i svoju političku nišu. Dodatno, zar nije logično da ako postojeće strukture ne mogu da postignu dogovor koji gradi tropetinsku većinu prije svega za imenovanja u pravosuđu, a oko 30 oposto građana želi političke opcije koje nisu u parlamentu, da idemo na izbore i provjerimo da li bi novi saziv mogao doći do većine potrebne za reforme?

MONITOR: Vjerujete li da će doći do izbora sudija Ustavnog suda 28. novembra?

PERIĆ: Već smo čuli iz usta predstavnika nove vlasti da oni sada hoće kontrolu nad Ustavnim sudom. Opet, prethodna vlast ovu poziciju smatra dobrodošlom da koristi svoj ucjenjivački kapital. Ako sudite po tome, teško je očekivati taj izbor krajem novembra, ali neodgovornost je tolika da je teško predvidjeti šta kome može pasti na pamet i što partijski gledano može smatrati korisnim, drugim riječima kakvu nagodbu može sklopiti – i u skladu sa tim glasati.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 25. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo