Povežite se sa nama

Uncategorized

SUOČAVANJE SRBIJE SA RATNIM ZLOČINIMA: Medijsko suđenje generalu Dikoviću

Objavljeno prije

na

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u januaru 2012. godine odbacilo navode Fonda za humanitarno pravo da je general Ljubiša Diković, tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, odgovoran za zločine počinjene 1994 -95. u pograničnom području prema BiH – Bajina Bašta, protiv Bošnjaka.

Tužilaštvo je saopštilo: „Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije izvršilo je proveru navoda Fonda za humanitarno pravo uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u Dosijeu Ljubiše Dikovića i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Dikovića za ratne zločine”.

Tužilaštvo je naglasilo da imena generala Dikovića nema ni u krivičnoj prijavi FHP podnetoj 3. marta 2009. protiv sedam osoba za događaje na Kosovu. Tadašnji ministar odbrane i potpredsednik DS Dragan Šutanovac oštro je reagovao na optužbe FHP na račun Dikovića kojeg je Fond označio kao nepodobnog za mesto načelnika GŠ VS, tvrdeći da se radi o „lažnim, neprimerenim i monstruoznim izveštajima”. Nakon saopštenja Tužilaštva, Diković je podneo krivičnu prijavu protiv FHP i tadašnje direktorke Nataše Kandić.

Informacija da na području Rudnice, u okolini Raške, postoji masovna grobnica kosovskih Albanaca, dobijena je svedočenjem jednog Albanca pred Okružnim sudom u Kosovskoj Mitrovici, u predmetu tzv. Dreničke grupe. Lokacija je više puta pretraživana počev od 2007, a u maju 2010. Tužilaštvo je saopštilo da je otkrivena „potencijalna” grobnica u Rudnici kod Raške. Iskopavanja su počela 23. aprila 2014. na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine. Do oktobra 2014. Euleksu su predati posmrtni ostaci 52 osobe čiji je identitet utvrđen metodom DNK analize, kako je saopštila Komisija Vlade Srbije za nestale. Radi se o muškarcima starim od 14 do 87 godina. Mesto masovne grobnice nalazi se neposredno uz parcelu koju je pre 1999. koristila Vojska Jugislavije i gde je sagrađena kasarna, ustupljena 2006 .

MUP-u Srbije, stoji u dokumentima.

FHP je dosije o masovnoj grobnici Rudnica nedavno predstavio javnosti, pominjući ponovo načelnika GŠ VS generala Ljubišu Dikovića kao jednog od navodno odgovornih za likvidacije, jer je u vreme izvršenja zločina (april-maj 1999), bio na čelu 37. motorizovane brigade VJ koja je, po navodima Fonda, involvirana u zločine u oblasti Rudnice, i to u selima Rezala i Staro Čitakovo.

Sandra Orlović, sadašnja izvršna direktorka FHP, rekla je da se iz dokumenata vidi i da su u prevozu i saniranju tela nakon zločina učestvovale zvanične institucije i vojni i policijski organi Srbije, a Milica Kostić , takođe iz FHP, naglasila je da su se zločini u četiri sela (Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo), odvijali po ,,ustaljenom principu Vojske Jugoslavije” , odnosno da je Vojska ulazila u sela rano ujutro, žene i decu proterivala u Albaniju, a muškarce ubijala. Na predstavljanju Dosijea Rudnica u beogradskom Medija centru bila je i predstavnica Tužilaštva za ratne zločine Jasna Janković, koja je rekla da se radi na identifikaciji tela pronađenih u masovnoj grobnici i da je to početak predistražnog postupka, naglasivši da je „cilj Tužilaštva da se otkriju svi odgovorni za ratne zločine”.

Pominjanje navodne odgovornosti generala Dikovića u vezi sa ovim zločinima izazvalo je lavinu reakcija, od ministra odbrane Bratislava Gašića do premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je povodom Dana državnosti Republike Srbije Dikovića odlikovao Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane, komandovanja i rukovođenja. Ministar odbrane Gašić je, braneći Dikovića, rekao kako određenim interesnim krugovima smeta činjenica „da ne mogu da komanduju srpskom premijeru Aleksandru Vučiću”, te da je atmosfera koja se tim povodom stvara slična kao pred atentat na Zorana Đinđića. Gašić sve povezuje i sa kritikom na njegov račun od strane Saše Jankovića i Rodoljuba Šabića koji su tražili da on dostavi nekolike informacije iz oblasti vojnog vazduhoplovstva. Vučić je tvrdio da je sve to usmereno na izazivanje nestabilnosti u zemlji, a Nikolić je ubrzo lično primio Dikovića, pohvalio ga i nekoliko dana kasnije odlikovao.

Sa velikom rezervom i negodovanjem dočekane su i kritike iz američke administracije, posebno izjava zamenika pomoćnika državnog sekretara Tomasa Melija, koji je rekao da vlast ne bi trebalo da ignoriše NVO sektor. Ni zvaničnici Kosova, kao Hašim Tači, nisu zaobišli ove događaje, pa je Tači nedavno na sednici SB UN o Kosovu ponovo pozvao Srbiju da se „suoči sa ratnim zločinima”.

General Ljubiša Diković je u emisiji Teška reč ne TV Pinku rekao da se radi o „prljavoj kampanji”, jer on nije nikada „planirao niti organizovao, niti učestvovao i na bilo koji drugi način podstrekivao na vršenje ratnih zločina”. Diković je u medijima tvrdio da u vreme izvršenja zločina u oblasti Rudnica njegova 37. motorizovana brigada uopšte nije bila na Kosovu. U intervjuu Danasu, Diković je sve nazvao „medijskim optuživanjem i medijskim suđenjem” koji nisu „institucionalne kategorije”. U tom intervjuu je rekao i to da je današnja situacija na KIM „najveći politički i bezbednosni izazov”. Načelnik generalštaba u svoju odbranu pominje i to da se u vreme izvršenja zločina, za koje se on komandno tereti u navodima FHP, to krivično delo nije postojalo u našem zakonodavstvu…

Bura oko Dikovića ne stišava se, pa je Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, u intervjuu NIN-u, izjavio da se sve u vezi sa navodima koji terete Dikovića ispituje i da: „Nema tog Dikovića koji je iznad zakona”.

Navodi zaštitnika građana Saše Jankovića da je Vojno-bezbednosna agencija neovlašćeno prisluškivala veliki broj javnih ličnosti, od političara do šefova sindikata (afera Srpski Votergejt), i optužbe ministra odbrane Gašića da je novu prislušnu aparaturu nabavio bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac i da je upravo on prisluškivao čak i tadašnjeg šefa države i svog kuma Borisa Tadića, još više su iskomplikovale tzv. bezbednosna pitanja u Srbiji, polako odvlačeći pažnju javnosti od „slučaja Diković”. A „teorija zavere” Zapada kome, navodno, više nije po volji vlast SNS-SPS i liderstvo Aleksandra Vučića, dokazuje se i najnovijim zahtevima Haškog tribunala da se u domaćim sudovima pokrenu postupci protiv onih koji su „ometali pravdu”, navodeći posebno najbliže saradnike Vojislava Šešelja, Vjericu Radetu i Nemanju Šarovića.

KARIJERA

Sredinom decembra 2011. tada general-potpukovnik Ljubiša Diković, na predlog predsednika Borisa Tadića, postaje načelnik GŠ VS. Prethodno se glasine o njegovom postavljenju, u listu Blic, od nezvaničnih sagovornika lista, ocenjuju kao dobar izbor. Jedan od anonimnih podržavalaca izbora Dikovića, kaže i ovo: „Bio je na službi u Bosni kada je počeo rat, načelnik štaba u Raškoj, kao i komandant brigade u Drenici na Kosovu gde je u vreme rata bilo najteže”.

Ljubiša Diković, rođen u Užicu 1960. godine, završava srednju vojnu školu 1979, a od svršetka Vojne akademije i dobijanja čina potporučnika JNA 1984. sledi njegov uspon i jedna savršeno uzlazna karijera tokom 90-tih godina, koja se nastavlja i 2000-tih, sve do vrha i karijernog maksimuma jednog vojnika: 2005. general major, 2009. general potpukovnik, 2013. general.

Prema biografiji Dikovića na Vikipediji, u vreme ratova 90-tih, bio je na dužnosti: komandanta 16. graničnog bataljona 1992-1996, načelnika štaba 37. motorizovane brigade 1996-1998, komandata 37. motorizovane brigade 1998-2001. Vojske Jugoslavije. U zvaničnoj biografiji na sajtu Vojske Srbije, nema odrednice godine uz navođenja ovih vojnih dužnosti.

ČETIRI PITANJA FHP

S obzirom na to da predstavnici FHP nisu bili pozvani u emisiju Teška reč na TV Pink, oni su se generalu Dikoviću javno obratili:

„ U vezi sa zločinom nad najmanje 41 civilom u selu Rezala (opština Srbica) počinjenim 5. aprila 1999. čijih je 27 tela pronađeno u Rudnici, odnosno delovanjem 37. mtbr u Rezali tog dana, kao i postupcima Odeljenja za asanaciju 37. mtbr 13. aprila 1999. godine u vezi sa telima žrtava zločina u Rezali.

1. Šta su podrazumevali „pretres, razbijanje i uništenje ŠTS (šiptarsko-terorističkih snaga)” u naselju Delijaj Mahala u Rezali, naređeni u Zapovesti Ljubiše Dikovića od 4. aprila 1999. godine, te koliko je “ŠTS” pronađeno ili likvidirano 5. aprila 1999. godine u ovom selu?
2. Koja jedinica MUP-a je sa Drugim motorizovanim bataljonom 37. mtbr učestvovala u akciji u Rezali, a koja se pod uopštenom formulacijom „MUP” spominje u Zapovesti od 4. aprila 1999. godine?
3. Šta je Odeljenje za asanaciju 37. motorizovane brigade uradilo sa „30-40 tela” u Rezali nakon što je 18. aprila 1999. godine istražni sudija Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici odbio da sprovede istragu i insistirao da istražne radnje preduzmu vojni istražni organi, te da li su organi 37. mtbr o tome obavestili vojne istražne organe?
4. Zbog čega Ministarstvo odbrane odbija da dostavi borbene izveštaje 37. motorizovane brigade za 5. (dan zločina u Rezali) i 6. april 1999. godine, kada je više borbenih izveštaja ove brigade dostupno javnosti?”

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo