Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Švercer vlastitog života

Objavljeno prije

na

Početkom prošle decenije, prvo u izdanju beogradske Republike, a onda i splitskog Ferala, pojavila se neobična knjiga zagrebačkog filozofa Milana Kangrge. Namjera mu je bila da prikaže moralni slom dijela vodeće intelektualne supstancije Jugoslavije. I ne samo to. Htio je Kangrga još jednom namjerno i vrlo provokativno da prodrma i uznemiri tvrdo, nerazvijeno i začepljeno „moralno čulo” hrvatske, ali i komšijskih javnosti, govoreći bez uvijanja o užasnoj „izdaji intelektualaca” kao uvodu u veliko jugoslovensko ludovanje. Kako bi se drugačije moglo karakterizirati držanje vodećih glava srpske i hrvatske inteligencije u godinama sloma Jugoslavije, ratova i „uspostava” mladih „demokracija” nego kao izdaja humanističkih ideja moderne civilizacije! Kangrga je toj protejskoj prevrtljivosti inteligencije dao kvalifikaciju „švercanja”, sasvim primjerenu opštem duhu „tranzicijskog” vremena. Da, najveći dio srpske i hrvatske inteligencije ne samo da se „prilagođavao” i nešto „muljao” tih godina, nego je krijumčario! Krijumčario je naveliko (Schwarzung znači – krijumčarenje) ni manje ni više nego vlastiti život! Kako se može krijumčariti vlastiti život?

Kangrga kaže: „Kada švercaš duhanom ili robama onda je to to, ali ko su ovi ljudi koji švercaju vlastite živote i vazda prevrću ćurak naopako?”. Ti „šverceri vlastitog života” nijesu prosječni ljudi, nego je to društveni sloj koji se obično zove inteligencijom, preciznije – „inteligencijom koja je ušla u politiku”! Biti ,,švercerom” znači voditi dvostruki život, „švercati vlastiti život kako bi se vladalo tuđim, prodati sebe radi karijere, radi probitka. ,,Švercati svoj život znači gmizati kroz život”!

Kad smo se sreli, poslije objavljivanja beogradskog izdanja knjige, Kangrga je bio nespokojan. Već su ga „u mengele” bili uhvatili neki beogradski „filozofski” hohštapleri i zaskočili pričom da se grdno ogriješio kad je neke od vodećih srpskih intelektualaca strpao (navodno neopravdano, jer tobože za ratnih godina do Zagreba nijesu stizale prave informacije) u tabor tih švercerskih gmazova. Bez uvijanja sam mu rekao da ne samo da nije prećerao u pogledu tih ljudi, nego nije ni doćerao do krajnje dubine njihovog ,,šverceraja”!

Sjetio sam se skoro toga razgovora. Podsjetio me na njega jedan od tugaljivo malih ,,švercerskih” kramera. Ne sjećam se da li ga je uopšte zapalo da ,,uđe” u Kangrginu knjigu. Za ulazak u nju nije bilo dovoljno što je jednom bježao po Sajmu knjiga da se ne bi sreo s Kangrgom, valjda da mu se novokomponovani ,,demokrati” ne bi sjetili marksističke i praksisovske prošlosti. „Švercer” je ,istina, mali, ali je „obrt” bio veliki! Imao je on u životu više mutacija nego što Darvin tvrdi da ih može biti u prirodi. Skojevac, golootočanin, ultraljevičarski šezdesetosmaški buntovnik iz Kapetan-Mišinog zdanja, ,,praksisovac”, sinekurista na fondovima srbijanskog Ministarstva prosvjete, sociolog bez ozbiljne knjige, ,,korifer” mlade demokratije u vremenu ,,tranzicije”, po potrebi i pomalo srpski nacionalista, intelektualni potrčko srbijanske političke ,,elite” (A starci tako ružno trče… što bi rekao Mihailo Lalić)! I sve to za samo osamdeset životnih ljeta!

Stigao je ,,švercer” ljetos da malo dijeli lekcije i po crnogorskoj štampi. I sva mu se priča zbila na crnogorski jezik i njegovo ,,izmišljanje”. Il’ je starac dobio zadaću il’ je samom sebi daje! Počesto je teško nositi prezime iz Gorskog vijenca! Samo još Mandušiće nijesu spremali da opljuju Crnu Goru! Bi i njih, no ih ne našli!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo