Povežite se sa nama

FOKUS

VIP ODJELJENJA OD VRTIĆA DO MATURE: Vježbanje diskriminacije

Objavljeno prije

na

Oduvijek je bilo boljih i gorih odjeljenja u školama. Bilo je i takmičenja ko će biti najbolji. Onda je došla i, evo traje, tranzicija. Uspostavljen je čitav sistem koji je na savršenom putu da djeci ukine jednake šanse za obrazovanje. Od vrtića do UDG-a.

Radi se temeljno. Vaspitačice koje važe za najbolje, čuvaju djecu najboljih – naših političara, biznismena, ostalih koji imaju novac i moć. Poklon za vaspitačicu i nekoga iz uprave vrtića posluži da djeca ne zalutaju. Uglavnom, više izvora je Monitoru potvrdilo da postoje takozvene VIP grupe još u vrtiću.

Upis u onovnu školu znatno je ozbiljniji poduhvat. Pedagoška pravila kažu da odjeljenja u osnovnim školama treba formirati prema jasnim kriterijumima. Treba uskladiti da se u jednom odjeljenju nađe srazmjeran broj djece koja su pokazala bolje i onih ka su imala gore rezultate na testiranju uoči upisa. Takođe, treba paziti na ravnomjernu zastuplljenost dječaka i djevojčica, obrazovni i socijalni status roditelja, čak i na to koliko će se u jednom odjeljenju naći djece koja pišu lijevom rukom. Posao razvrstavanja morao bi biti u rukama onih koji su za to išli u školu – pedagoda i psihologa.

Avaj. Ne može dijete tog i tog učiti kod ne znam koje učiteljice. Direktori uzimaju stvar u svoje ruke. Znamo da sve direktore u prosvjeti u ovoj državi postavlja DPS, što nije nimalo nevažan faktor u priči. Kad prestanu da zvone telefoni, kad popriča ko treba s kim treba, dobije se takozvano VIP odjeljenje. Neki od njih nemaju ni šest godina, još ni nos ne znaju da obrišu, a već su – very important persons. Veoma važne osobe.

Primjer iz prakse. Neupućenoj majci rekli su da joj je pametna djevojčica upisana u I a. Dođe i taj dan, djevojčica iz drugog razreda, slučajno ćerka vlasnika građevinske kompanije koja je školi poklonila renoviranje kupatila, poželi prvacima dobrodošlicu; onda učiteljice čitaju spiskove djece. Djevojčica je ,,preseljena” u I c. Poslije se ispostavi da je u I a bila navalica. Trebalo je smjestiti djecu dva ministra, jednog od skupštinskih prvaka, nekoliko ljekara specijalista.

Tako je u većini škola. Pored toga što ministarska i bogataška djeca, i djeca uticajnih roditelja, dobiju poseban status, ta vrsta izdvajanja poremeti rasporede i u ostalim odjeljenjima. Priroda je, recimo, bila dovoljno mudra da udesi da se na ovom svijetu rađa otprilike jednak broj muške i ženske djece, ali nije mogla da odredi koliko će funkcionerke djece biti kojeg pola. Pa se desi da se u VIP odjeljenju nađe gomila djevojčica, što dovede do toga da u nekom ,,običnom” bude 20 dječaka i samo pet djevojčica. I uvijek preostane odjeljenje na kraju. U pretrpanim podgoričkim školama obično je to F. Duboko zbog te djece uzdišu nastavnici, nije im jasno ko ih tako nemirne i nezainteresovane za nastavu sastavi.

Pravi haos kreće u srednjoj školi. Pouzdan izvor Monitora kaže: ,,Pri upisu u Gimnaziju u Podgorici prije dvije godine moje dijete i njegov drug željeli su da budu u A smjeni u VIP odjeljenju. Igrom slučaja poznavali smo direktora škole koji je, u posebnoj fascikli imao slične zahtjeve svojih prijatelja, ljudi na položajima. Dospjeli smo i u A smjenu i u VIP. Time smo mi izbjegli sve one neugodne profesore od kojih djeca i roditelji zaziru. Profesori su dobili mogućnost da razne poslove ‘završe’ uz pomoć roditelja svojih učenika”. Takav vam je naš VIP – ne traže učenici nešto od porofesora, nego profesori traže od učenika da naprave protekciju kod svojih uticajnih roditelja.

Zadovoljstvo na sve strane. ,,Naš roditeljski djeluje jako ‘otmeno’, o ocjenama se uglavnom ne priča. Razgovaramo i o kiši koja ce uništiti čizme razrednoj koja je, šta ćeš, svastika jednog ministra pa ona neće, kad je veliki puljsak ni dolaziti u školu. A ne voli ni rascijepane farmerice jer je podsjećaju na period kad je i sama išla u srednju školu, a nije imala para za nove, pa ih ne preporučuje djeci na svojim časovima”. Na roditeljskom se razmotri kako će se ugostiti djeca koja u okviru razmjene, dolaze iz Njemačke, gdje će ko na raspust i ostale zgode.

Ima i čudesnih primjera. Nedavno je direktor podgoričke osnovne škole samincijativno ponudio jednom sudiji da upiše njegovo dijete u VIP odjeljenje. On je to kategorično odbio.

Za formiranje VIP odjeljenja nije nikakava prepreka fakat da se djeca u srednjim školama razvrstavaju u odjeljenja i po tome koji su drugi strani jezik učila u osnovnoj. Za VIP-ovce to ne važi, njihovo odjeljenje po jezicma je mješovito. Na italijanski ili francuski trknu u neko od ,,običnih” odjeljenja.

Kad nekim čudom dijete nekog običnog roditelja upadne u VIP odjeljenje može imati ozbiljne neugodnosti. Ovdje se zna: djeca nose firmiranu robu. Samo na opremu za fizičko odlaze stotine eura. Najnoviji iphon, džeparac ne manji od 20 eura za svaki izlazak. U školu, naravno, ne dolaze autobusom već taksijem ili autom. Ko to nema – nije za druženje, uglavnom ga ignorišu.

Pola VIP odeljenja iz podgoričke Gimnazije odlazi tokom školovanja i zvaršava treći i četvrti razred u inostranstvu. U Ameriku ili u Veliku Britaniju. Za Ameriku roditelji za godinu doplaćuju od sedam i po hiljada eura pa naviše, a za London cijena je mnogo veća – osamnaest hiljada eura, najmanje. Iz ostalih odjeljenja ode po par njih.

Tačno je da uz sve te blagodeti, objašnjava naša upućena sagovornica, dolazi i bahato ponašanje pojedinih drugova, ali – i to je život. Najvažnije je izbjeći profesore koji su strah i trepet škole.

Ako su na jednoj strani nobles profesori i đaci, na drugoj su odjeljenja ,,smrti” sa svim strožim profesorima. Brojčano su mala jer se djeca i roditelji potrude da iz njih pobjegnu u druga odjeljenja ili u danilovgradsku Gimnaziju.

Nekoliko sagovornika Monitora potvrdilo je da se ponešto, promjenom direktora podgoričke Gimnazije mijenja. Nova direktorica od ove godine spaja A i B smjenu. Ne ide sve lako jer se pojedini profesori, navikli na benefite koje donosi poslovanje sa VIP đecom, nerado odriču, na primjer, razrednog starješinstva. Zvanično, plata im je, ako su razredne starješine veća za deset odsto. Tih pedesetak eura nijesu ni prinijeti onome što može da ih zapadne ako ,,posluju” sa važnim roditeljima. Priča se da će ove godine u Gimnaziji biti obavezne i školske uniforme, ali VIP odjeljenje ostaje. Upravo je u toku razvrstvanje učenika po odjeljenjima. ,,Znam pouzdano da su djeca mojih uticajnih prijatelja upisana u VIP odjeljenje i da je ono već popunjeno”, kaže upućeni Monitorov izvor.

Za djecu koja su od osnovne do mature VIP, logičan izbor za studije, ako ne uspiju da odu u inostranstvo, ostaje UDG. Evo rektorka uspijeva da premijerov Univerzitet zvanično učini mjestom sa kojeg ćete lakše doći do posla. Može im biti.

Prema podacima UNICEF-a svako deseto dijete u Crnoj Gori je siromašno. U prosjeku ih u jednom odjeljenju, znači, ima troje. Ako ,,presložiš” djecu tako da sva ,,bogata” budu na jednom mjestu neminovno ćeš doći do onih koja su pretežno siromašna na drugom. Pošto njihovi roditelji ne mogu ponuditi ništa zauzvrat, nastavnici se oko njih neće truditi. To je odličan način da se siromaštvo prenosi sa generacije na generaciju.

Ako su ti roditelji bogati ili si izuzetno talentovan, ideš u bolju školu– zna se na zapadu. Ali, ako ne učiš, to ne ide. Ovdje je sve pobrkano. Na sceni su najgrublja kršenja dječjih prava. Istovremeno, društvu se ukida – pravo na budućnost.

Miloš BAKIĆ

Komentari

FOKUS

SIMBOL CRNE GORE U ŽARIŠTU BITKE ZA MOĆ: Čiji je Cetinjski manastir

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije riječ o  bogomolji,  o vjernicima, hrišćanima, pravoslavcima,  o njihovoj istoj potrebi da izgovore jednu te istu molitvu, na jednom te istom jeziku. Jer, da je tako, u Cetinjskom manastiru bilo bi  mjesta za sve vjernike i crkvene dostojanstvenike. Obje pravoslavne crkve.  Manastir bi bio, svih nas. Naš. Ovako, nastavljaju se bitke gladnih moći. Nad Crnom Gorom se nadvijaju utvare devedesetih minulog vijeka. I mnogih minulih vjekova

 

Nastavljeno je sa podizanjem tenzija i podjela i nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra. U centru  bitke za moć, sada se našao – Cetinjski manastir, u kom je prije deset dana, uz barikade, helikoptere i vojnu ćebad, ustoličen mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske –  Joanikije.

Nakon što je Skupština Prijestonice za ovu sedmicu zakazala sjednicu na kojoj je planirano da se izglasa inicijativa po kojoj se Cetinjski manastir, kao vlasništvo Prijestonice, daje na ustupanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada je po hitnom postupku, dan prije zakazane sjednice, donijela odluku da se Cetinjski manastir hitno upiše kao državna imovina. Što je espresno i učinjeno. To je dovelo do novih protesta na Cetinju, ali i izliva mržnje i podizanja nacionalnih tenzija.

Policija je zbog vrijeđanja odbornika URA Slavka Jankovića, uhapsila dvojicu protestanata. Oni su Jankoviću, na ulazu u zgradu Opštine, dobacivali da je ,,izdajnik”, a pokret URA nazivali ,,sramnim i izdajničkim”. ,,Izdajnici, spustite glave, šta ste napravili građanima Cetinja”, ,,Da li će predstavnici URA-e ući u zgradu sa helikopterom”, čuje se na snimcima, dok prolazi Janković. Takođe, na jednom od snimaka, muškarac mu prijeti: ,,Ja ću ti kazati kad se vidimo”.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je i krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, koji se sumnjiči za ugrožavanje sigurnosti potpredsjednika Vlade i lidera pokreta URA Dritana Abazovića. Na snimku se vidi kako Vasiljević ispred cetinjskog parlamenta poručuje Abazoviću da će ga, kada ga vidi, ,,objesiti za m**a”, psujući mu ,,majku muslimansku”.

Opasne poruke stigle su i iz zgrade cetinjske Skupštine. Milovan Janković, odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice Cetinje, i bivši gradonačelnik tog grada, poručio je Abazoviću da treba da ga je sramota.,,Sram te bilo, mrtvi ti se otac prevrće u grobu”, kazao je, između ostalog, na sjednici. Janković je u nastavku određivao kome više nije mjesto u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

POSLIJE CETINJA: Gubitnici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na Cetinju, izgubili su mnogi. Prvo, predsjednik Đukanović, koji jasno je, više nema nekadašnju moć. Ali i novi mitropolit Joanikije, koji je ustoličen na način koji mu je onemogućio da ostvari ono o čemu sad  pripovijeda  – ,,prevazilaženje podjela”. Izgubila je i ona Crna Gora koja decenijama sanja neki bolji svijet i od Đukanovićevog i od srpskog sveta

 

Gorak je ukus nakon subote na Cetinju i svega što je pratilo ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru. I dok se još utvrđuje šta se tačno dešavalo iza onog što smo vidjeli, već sada je jasno da su na Cetinju  izgubili  mnogi.

Prvo, predsjednik Milo Đukanović, koji,  jasno je, više nema nekadašnju moć. Ali i novi mitropolit Joanikije, koji je ustoličen na način koji mu je onemogućio da ostvari ono o čemu sad  pripovijeda  – ,,prevazilaženje podjela”. Izgubila je i ona Crna Gora koja decenijama sanja neku bolju, građansku, zemlju. I koja će još morati da čeka dostojne političke predvodnike.  Premijer  koji je spreman da sruši i Vladu i zemlju kako bi ustoličio svog mitropolita, i djelovi parlamentarne većine koji ga u tome prate,  to nije. Naravno nijesu ni oni koji su izgubili izbore lanjskog 30. avgusta.

Đukanović je pokušao na Cetinju da još jednom demonstrira svoju moć. Nedjeljama prije ustoličenja, njegova partija oglašavala se kao da je rat. Angažovana je i cjelokupna propaganda koja je Predsjedniku nastavila da služi i nakon avgusta prošle godine, a koja je pisala o ustoličenju na Cetinju kao o danu kada će nestati Crna Gora, i pasti krv. Podižući tenzije, Đukanović je  računao da će na podjelama po ko zna koji put utvrditi snagu. Pokazalo se da  trodecenijski vladar Crne Gore  više nema onu moć kojom je tri decenije držao državu  i njene institucije zarobljenim. Ni njegov dolazak na Cetinje,  ni pokušaji njegovog savjetnika za bezbjednost i višedecenijskog apsolutnog vladara policijskih snaga da utiče na policiju, nijesu pomogli. Veselin Veljović, koji je u jednom trenutku i napao policajce koji su bili na Cetinju da obezbijede ustoličenje,  je ne samo uhapšen, pa pušten da se brani sa slobode, zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti, nego je i preko noći zaboravljen. Nema onih koji saosjećaju sa bivšim šefom policije, čiju su karijeru pratile optužbe da stoji iza mnogih napada na kritičare Đukanovićevog režima, afere o švercu cigareta i nelegalnom bogaćenju, te da je slijepo odan šefu koji je Crnu Goru,  i Cetinje, kroz tri decenije pretvarao u pustoš. Tako završavaju poslušnici, stubovi nekontrolisane moći.  Staro iskustvo kaže – oni su u javnosti neomiljeni nego njihove vođe. Veljović će imati prilike da se u to uvjeri.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 10. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

NOVA  KRIZA VLASTI: Vlada u barikadama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kako je za nedjelju dana pređen put od zadovoljstva i zahvalnosti do optužbi za „državni udar u Vladi“

 

U nedjelju, tek što je policija, uz more suzavca, uspostavila kontrolu na ulicama Prijestonice   premijer Zdravko Krivokapić najavio je otvaranje novog kriznog žarišta. U Vladi. Kao što su prethodno objavili Andrija Mandić i Milan Knežević, on je u ovlaš uvijenoj formi iskazao nezadovoljstvo načinom na koji je policija (ne)postupala prošlog vikenda.

,,U komandnom dijelu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbijedio ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne…“, saopštio je premijer, „niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti”.  Javnost je, u tom trenutku, već obaviještena da se Krivokapić tokom noći sukobio sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom i ministrom MUP-a Sergejom Sekulićem. Posredno i sa Dritanom Abazovićem, potpredsjednikom Vlade zaduženim za pitanja bezbjednosti kome je bio upućen dio izjave o političkoj zaštiti osumnjičenih (prema tvrdnjama funkcionera DF – i presuđenih) čelnika policije.

Potvrdu sukoba dobili smo u utorak veče, kada je premijer u Vili Gorica organizovao prijem za pripadnike bezbjednosnog sektora. Iako nijesu formalno pozvani na skupu su se pojavili i Abazović, Sekulić i Brđanin. Premijerovo obezbjeđenje je sa ulaza vratilo službenog fotografa koji u sličnim prilikama bilježi aktivnosti potpredsjednika Vlade, a svrsishodnost tog poteza pokazala se nakon što su objavljene službene fotografije sa skupa. Na njima, kao u stara dobra vremena, nema nepodobnih funkcionera. Ni na jednoj.

Nakon rekordne zapljene kokaina (skoro 1,5 tona) Vlada je 30. avgusta organizovala konferenciju za medije kojoj su prisustvovali Krivokapić, Abazović, Sekulić i v.d. direktora Uprave prihoda Aleksandar Damjanović. „Kada izaberete profesionalne ljude na prave pozicije, onda nećete pogriješiti“, pohvalio se premijer, „posebno mi je zadovoljstvo da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovoj akciji“.

Za samo nedejelju dana pređen je  put do optužbi za svojevrstan „državni udar u Vladi“. Na šta se premijer, navodno, u subotu veče požalio Mandiću i Kneževiću.

Dakle, subota  veče. U Podgorici je završena svečanost povodom dolaska patrijarha SPC-a Porfirija. Na trgovima Cetinja i barikadama podignutim na magistralnom putu prema Podgrorici i Budvi nalaze se protivnici ustoličenja u tom gradu. Policija ih nadgleda i blokira pristup Cetinjskom manastiru. Specijalna jedinica MUP-a tek treba da uđe u Prijestonicu.

Pred premijerom i njegovim saradnicima je analiza ANB-a u kojoj se kaže da predstojeći događaji mogu imati „nesagledive posljedice“. Prema njihovim procjenama na Cetinju se nalazi oko 80 osoba koje „mogu imati pristup“ skrivenom oružju i spremne su da ga upotrijebe. ANB procjenjuje da se otprilike polovina njih nalazi na cetinjskim ulicama i barikadama. A druga polovina – na drugoj strani – u i oko Manastira.

Na stolu su i tri plana policije.

Priželjkivani – da se ustoličenje mitropolita Joanikija Mićovića obavi u Podgorici. Tako bi se preduprijedile moguće nevolje i žrtve.

Visokorizični – da se postavljene barikade „osvoje“ direktnim napadom policije i da se patrijarhu, mitropolitu i njihovim gostima omogući kopneni koridor  ka Manastiru.  Policajci objašnjavaju da taj plan, skoro izvjesno, donosi žrtve.  I da bi takav slijed događaja mogao dovesti do sukoba na ulicama drugih crnogorskih gradova. Koje ne bi imao ko da spriječi, pošto je praktično sva policija angažovana na Cetinju.

Realna opcija, na kojoj policajci insistiraju nakon što je postalo izvjesno da vrh SPC ne odustaje od ustoličenja pod Lovćenom (budu li prinuđeni krenuće pješke ka Cetinju, navodno su saopštili Porfirije i Joanikije), podrazumijeva da se čelnici SPC-a u Cetinjski manastir prebace helikopterom, dok policija  suzavcem zaokupi pažnju demonstranata. Držeći ih na bezbjednoj udaljenosti od Manastira i Vladičine bašte na koju je predviđeno slijetanje. Nedostatak ovog plana je to što MUP nije u stanju da vazdušnim putem iz Podgorice prebaci sve zvanice, već samo one čije je prisustvo neophodno da bi se obred održao.

Dramatične događaje najavljuje saopštenje poslaničkog kluba Demokrata kojim se zahtijeva da kompletno rukovodstvo bezbjednosnog sektora snosi odgovornost ukoliko UP ne obezbijedi ustoličenje na Cetinju.

Zatim premijer Krivokapić poziva direktora UP-a i izdaje mu naređenje: policija treba da u najkraćem roku krene sa uklanjanjem barikada i rastjerivanjem okupljenih, kako bi Cetinje zoru dočekalo spremno za ustoličenje mitropolita. Prema izvorima Monitora, Brđanin je odgovorio kako će se držati zakona. Tako je, zapravo, podsjetio ili obavijestio premijera da on nije taj koji ima mogućnost komandovanja policijom.

Krivokapić poziva Sekulića i traži da razriješi direktora UP-a. On će, kaže,  potom sazvati elektronsku sjednicu Vlade i imenovati v.d. direktora policije koji će izvršiti njegovo naređenje. Sekulić odbija, baš kao i zahtjev da podnese ostavku.

Sekulić i Brđanin, prema našim izvorima, insistiraju na članu 19. Zakona u MUP-u: „U vršenju policijskih poslova mogu se upotrebljavati ovlašćenja koja su propisana zakonom i čijom se upotrebom cilj postiže sa najmanje štetnih posljedica”. Ali, izgleda, kako unutar vlasti postoji veliko neslaganje po pitanju šta su najmanje štetne posljedice.

Ministar MUP-a čelnicima policije predočava premijerov zahtjev, i pita da li je neko od pomoćnika direktora UP-a spreman da zauzme Brđaninovo mjesto. Pomoćnici insistiraju da se cetinjska operacija  provede prema pripremljenom planu, uz puno jedinstvo vrha policije. Sekulić odlazi u gluvu sobu da obavijesti premijera. Tamo zatiče osobe kojima, prema zakonu, tu nije mjesto. I ulazi u verbalni sukob sa poslanikom Markom Milačićem.

Dok Krivokapić sa čelnicima DF-a razgovara o otopljavanju odnosa čelnici policije pritvrđuju detalje plana. I kreću u akciju. Naši sagovornici objašnjavaju kako o njihovoj (ne)kooperativnosti svjedoči i sljedeće: upotrebu specijalne jedinice može narediti samo direktor policije. I on je naredio. Opozvati je i povući sa terena može i ministar policije. Ali nije. Za upotrebu helikopterske jedinice koja se nalazi pri Direktoratu za vanrende situacije nadležan je ministar. I on je pokušao da ih podigne sa zemlje. Nakon što je obaviješten da piloti MUP-a odbijaju da lete, Sekulić je u pomoć pozvao ministarku odbrane Oliveru Injac (ona je sa premijerom u gluvoj sobi). Sveštenike je pred Manastir dopremio vojni helikopter.

Specijalci preko Budve, uz pomoć Marka – Bata Carevića i njegove teške mehanizacije probijaju barikade i zauzimaju položaje u gradu. Sada treba naći povod za planirani udar suzavcem na demonstrante. Taj problem rješava Veselin Veljović, na poznati način.

Dok policajci suzavcem prave dimnu zavjesu i na manje grupe razbijaju  okupljene, iz Kabineta premijera stižu dezinformacije. I tvit o njegovom „naređenju da se uhapsi Veljović“. Dva dana kasnije neko je uspio da predsjedniku Vlade objasni kako on nije vrhovni komandant koji može da naredi nečije hapšenje ili oslobađanje. I da je tom objavom ušao u zonu krivične odgovornosti. Dok saradnici pokušavaju da ispeglaju taj šlamperaj, premijer od ministra policije ponovo traži ostavku (ponedjeljak). Uzalud. Potom mu najavljuje da će pokrenuti postupak njegovog razrješenja. Iz DF-a tvrde kako je njih obmanuo, rekavši im da je to već učinio.

Uključuju se  ambasadori zemalja kvinte (SAD, Britanija, Njemačka, Francuska i Italija). Oni pokušavaju Krivokapića odgovoriti od nauma da izvrši sječu čelnika bezbjednosnog sektora i prenose poruku da će u suprotnom izgubiti podršku njihovih vlada. Aleksandar Vučić pozdravlja i zahvaljuje. Malo li je.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo