Povežite se sa nama

Izdvojeno

VLADA U TEHNIČKOM MANDATU, NOVE EPIZODE DISKREDITOVANJA I ONEMOGUĆAVANJA RADA NOVINARIMA: Protiv „nezgodnih” pitanja

Objavljeno prije

na

Slučaj Gorana Kapora, kome je sem prava na rad, povrijeđeno i pravo na privatnost, ogolio je samovolju i nepoznavanje novinarskog posla predstavnika države. Par dana nakon tog incidenta, N.N. osoba iz Vlade je pitanja novinarki Vijesti proslijedila propagandističkom portalu IN4S, na kom je ubrzo objavljen nepotpisan tekst u kom se one targetiraju

 

„Bilo je iznenađujuće i neprijatno to što je vršiteljka dužnosti (v.d.) direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević na konferenciji za novinare, umjesto da pruži odgovore o svojim postupanjima, podijelila moj mejl sa ličnim podacima i pitanjima na koje nije odgovorila do danas. Iznenađenje je utoliko veće što je riječ o osobi koja se nalazi na jednoj od najodgovornijih pozicija u državi”, kaže za Monitor novinar Vijesti Goran Kapor.

Nižu se slučajevi, u kojima predstavnici države pokazuju samovolju i nepoštovanje  novinarskog posla. „Održati konferenciju za novinare na kojoj ćete im zabraniti da postavljaju pitanje je samo dokaz da nešto krijete i da nijeste čisti”, ističe Kapor.

Nekoliko dana nakon ovog incidenta, N.N. osoba iz Vlade je pitanja novinarke Vijesti i generalne sekretarke Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) Mile Radulović u vezi sa odugovlačenjem postupanja države po Zakonu o restriktivnim mjerama i usvajanjem odluke o sankcijama protiv Rusije (na koja nikada nije odgovoreno), proslijedila propagandističkom portalu IN4S. Na tom portalu, ubrzo potom, objavljen je nepotpisan tekst, u kom se Mila Radulović i njena koleginica Biljana Matijašević targetiraju da promovišu rusofobiju.

„Ministri i javni službnici su više nego iko drugi obavezni da razjasne sva pitanja u vezi sa radom Vlade i poštavanjem međunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela. Na ovaj način je neko od Vladinih službenika učestvovao u kampanji i nacrtao metu novinarima Vijesti. Obaveza je da se utvrdi ko je to uradio i da taj snosi odgovornost”, kaže za Monitor novinarka Vesna Rajković Nenadić. Ona ukazuje da je još mnogo spornije to što su pitanja dostavljena portalu IN4S koji širi rusku propagandu, a koji uz to, nije registrovan kao medij u skladu sa Zakonom o medijima. „Pitanje je zašto Tužilaštvo koje ima zakonsku mogućnost da pokrene postupak protiv tog ‘portala’, ali i još nekih koji su takođe neregistrovani, a šire vrlo sporan govor, u skladu sa Zakonom o medijima, to ne radi”, ističe ona.

Svojevremeno je ministar odbrane Predrag Bošković dozvolio da na oficijalnom Fejsbuk profilu Ministarstva odbrane budu objavljena pitanja novinara lista Dan u vezi sa izgradnjom vojnog poligona na Sinjajevini. Uz podrugljiv komentar. Toliko o obećanjima sadašnjika da će napraviti otklon od prethodnika.

Odnos odlazeće Vlade prema medijima i medijskim radnicima, objašnjava Vesna Rajković Nenadić, ima dva nivoa. U prvom je riječ o odnosu premijera Zdravka Krivokapića i dijela Vlade prema medijima i novinarima, koji je krasilo osnovno nepoznavanje demokratskih praksi. „Odlazeća Vlada je pokazala da ne razumije ulogu medija, ali ni PR-a. Često se pokazivalo da ne govore istinu, a da su imali jednosmjernu komunikaciju – odnosno nedopustivo oglašavanje putem društvenih mreža o najbitnijim pitanjima kao što je zaduživanje, projekat Evropa sad i slično. Najčešće je to izgledalo kao populizam, podilaženje masama, a ne kao argumentovana komunikacija sa javnosti”.

U drugom, dijelom je pokazana želja da se sredi stanje u medijskoj sferi. „Vrlo se intezivno i inkluzivno radilo na izradi Medijske stategije za period od 2022. do 2026. godine kao krovnog dokumenta, prvog te vrste, i na izmjenama medijskih zakona, koji su donekle odgovorili izazovima. No, otvorilo se mnogo pitanja u vezi sa neregistrovanim portalima koji šire sporan sadržaj, povećanje Fonda za medijski pluralizam, i slično”, ističe Rajković Nenadić.

U Crnoj Gori se prošle godine broj napada na novinare u odnosu na 2020. godinu uvećao za 50 odsto, pokazao je izvještaj Sindikata medija Crne Gore (SMCG). Tokom 2021, registrovano je 25 napada/incidenata na štetu novinara i medija u Crnoj Gori. To je, u odnosu na godinu prije porast – oko 47 odsto. Posebno zabrinjava i trend rasta prijetnji smrću novinarima. Iz SMCG-a su incirali izmjenu Krivičnog zakonika o pooštravanju kazni za napade na novinare i uvođenje novih krivičnih djela.

U izvještaju Svjetski indeks slobode medija za 2020. godinu, u kojem Reporteri bez granica (RSF) analiziraju stanje u medijima u 180 zemalja, Crna Gora se našla na 104. mjestu.

U pomenutoj Medijskoj strategiji, između ostalog, konstatuje se da Vlada treba da obezbijedi sigurno okruženje za novinare, koje im omogućava da obavljaju svoj posao, kao i punu transparentnost. „Medijsko tržište u Crnoj Gori u svim segmentima je duboko urušeno i ne treba očekivati da će jedan dokument, pa makar on bio i krovni srediti stanje. No, bitno je da se od nečega počne”, upozorava Rajković Nenadić.

Mila Radulović za Monitor ističe da deklarativno zalaganje za slobodu medija nema vrijednost. „Uzalud je, kad naši političari ne poznaju elementrane slobode kao što je sloboda govora i medija. Oni su dužni da građanima položu račune, a mediji su samo put ka tome”, kaže ona.

Monitor je pitao v.d. direktoricu Uprave prihoda i carina Milenu Petričević da li smatra da je svojim postupkom povrijedila pravo na privatnost Gorana Kapora. Pitao je i zbog čega nije dozvolila novinarima da na njenoj konferenciji za medije postave važna pitanja. Iz Kabineta direktora Uprave mu je rečeno da je ona na godišnjem odmoru, zbog čega ne može da odgovori.

Pravo građana da znaju, može da pričeka.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

DAN NEZAVISNOSTI – 16 GODINA POTOM: Orao potkresanih nada

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Od suštinske važnosti će biti da Crna Gora sagradi državu u kojoj će bolje živjeti svi”, upozoravali su dobronamjerni nakon majskog referenduma 2006. Uzalud

 

Crna Gora između dva Dana nezavisnosti. Traje priča o neostvarenim željama: sloboda, demokratija, pravda, pristojne plate i penzije. I neodagnanim strahovima: kriminal, korupcija, vjerske i nacionalne podjele, siromaštvo, nepravda. Tu su, neko vrijeme, i obnovljene globalne prijetnje: pandemija, rat, glad.

Ponegdje, ipak, napredujemo.

Prošle godine u ovo doba odmjeravali smo – zastave. Jedna, crvena, površine 50X100 metara (5.000 kvadrata ili jedno poveće fudbalsko igralište) viorila se na Cetinju, svjedočeći patriotizam pod njom okupljenih. Druga, ,,najduža trobojka na ovim prostorima”, u Beranama je predstavljena kao iskaz nenatrunjenog rodoljublja dugačak svih 350 metara. S kraja na kraj.

Sada, umjesto zastava, naslovne stranice zauzimaju doskorašnji čelnici pravosuđa, danas pritvorenici Vesna Medenica i Blažo Jovanić. Mediji otkrivaju njihove saradnike, način djelovanja, privilegovane i oštećenje. Rano je za ozbiljnije računice o nezakonito stečenoj koristi i šteti pričinjenoj žrtvama uzurpiranog pravosudnog sistema. Posljedice slutimo, dok čekamo sljedeće privođenje. Biće ih, nepodijeljeno je mišljenje.

Ni zastave nijesu izašle iz mode. Samo su crnogorskim pridodate ukrajinske. Srpskima – ruske. Mašemo Evropi.

Između dva praznika dobili smo novu Vladu. Dritan Abazović zamijenio je Zdravka Krivokapića. Vesnu Bratić mijenja četvoro. S malo nade da će popraviti posljedice njenog rada. URA i SNP zadržali su mjesta u skupštinskim klupama namijenjena parlamentarnoj većini, a SD ona što pripadaju opoziciji. Ostali su zamijenili mjesta. I priču, prebacujući se sa jednog na drugo podešavanje.

Abazović je, neki dan, pod Ostrogom razgovarao sa patrijarhom SPC-a. Sličan razgovor Krivokapić je, prije nepunu godinu, vodio u beogradskoj Patrijaršiji. Tema – Temeljni ugovor, odnosno, mjesto SPC-a u Crnoj Gori i mjesto Crne Gore i njenih vlasti u sistemu pod ingerencijom srpskog patrijarha i Patrijaršije. A on je  sveobuhvatniji od liturgije i molitve.

Samo da ne umislimo kako su te konsultacije nešto što nam je donijela promjena vlasti nakon izbornog poraza DPS-a. Uoči prve proslave Dana nezavisnosti, 2007. godine, tadašnji ministar inostarnih poslova Milan Roćen razgovarao je sa ruskim patrijarhom o pozicijama koje će crkva imati u budućem Ustavu Crne Gore.

U  međuvremenu, u Moskvi smo stavljeni na listu ,,neprijateljskih zemalja”. A u Briselu, Berlinu, Parizu… nijesmo dokazali da smo partner od povjerenja. U bilo kom poslu. Evropska radiodifuzna unija (EBU) eliminisala je, onomad, glasove žirija iz Podgorice na izboru za pjesmu Evrovizije. EBU, saopšteno je, ,,krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipulisanja glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove”. Saopštenje je pratila informacija da su glasovi iz Crne Gore, skupa sa onima iz Azerbejdžana, Gruzije, San Marina, Poljske i Rumunije – poništeni i izbrisani iz tabele.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE ZAPLIJENE BEZAKCIZNIH CIGARETA U LUCI BAR: Duvanski profit mijenja vlasnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprava prihoda i carina zaplijenila oko 145.000 paketa cigareta u magacinima Slobodne carinske zone. Šta sad?

 

„Sa velikim stepenom sigurno kažemo da je šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav“. Tako je premijer Dritan Abazović opisao zaplijenu oko 145.000 paketa cigareta, u magacinima barske Slobodne carinske zone.

„Plan Vlade je da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet”, pojasnio je Abazović koji je prisustvovao početku utovara neocarinjenih cigareta.

Uprava prihoda i carina ranije je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode, vrijedne više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za njihovo skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni. Cigarete su oduzete zbog isteka rokova za izmještanje iz skladišta.

Abazović ističe da je šverc bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Tvrdi da je riječ o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Kaže da želi da vrati kredibilitet Upravi carina i Luci Bar, nakon čije podrške je država dosla u situaciju da bude vlasnik preko 100.000 paketa duvana.

„Ovo nikada nije bio državni posao. To je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije”, rekao je Abazović.

Premijer je najavio mogućnost da dug Fonda za zdravtsveno osiguranje od 60 miliona eura pokriju iz sredstava od prodaje zaplijenjenih cigareta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore. On smatra da Luka Bar i Slobodna zona, koje su bile pod ružnim imidžom, treba da dobiju novo lice. Tvrdi da zaplijenjene cigarete ne mogu biti plasirane na našem tržištu.

„Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva. Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja, koja su sada na tržištu, primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je Damjanović.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković smatra da je problem u tom planu to što dio tih cigareta uopšte ne može biti prodat. Pojasnila je da u švercu duvana postoje tri vrste cigareta koje se krijumčare.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ERVINA DABIŽINOVIĆ, PSIHOLOŠKINJA: Čerečenje leša javne uprave i institucija  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna Vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem, a sadašnjoj se prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi,  ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo

 

MONITOR:  Imali smo i dvije vlade ekspertsku i manjinsku. Kako vidite jednu, kako drugu, njen sastav i mogućnosti?

DABIŽINOVIĆ: Svjedočimo velikim obećanjima nakon 30 avgusta koji su se pretvorili u svoju suprotnost. Promjena vlasti nije ispunila ni obećanja koje je dala niti očekivanja građanki/na Crne Gore. Vidjeli smo, a vidimo i sada, bjesomučno čerečenje leša javne uprave i institucija u koji se ubacuju partijski aktivisti po dubini i širini. U duhu takve politike imamo građane prvog, drugog i trećeg reda. U kontinuitetu se povećava jaz između sirotinje i bogatih. Nastavlja zloupotreba političke moći na rad institucije sistema što predstavlja nastavak prethodnika sa kojima se ne želi sarađivati, i tako gradi vlastita politička pozicija.  Često je to jedina tačka programa. Mislim da je o sastavima i jedne i druge vlade bilo dosta riječi. Svela bi sve na političku trgovinu i prevaru. Kako oni koji su u krvi do lakata iz devedesetih a njih je većina,  mogu biti pokretačka snaga državi koja je na aparatima. Zaključujem, prethodna vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem a sadašnjoj se, prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi, ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo.

MONITOR:  Da li je nova Vlada u stanju da deblokira evropski proces imajući u vidu da su u njoj mnogi stari politički akteri, a da joj je parlamentarna podrška DPS?

DABIŽINOVIĆ: Prema onom što stiže iz sadašnje Vlade poruke su zbunjujuće. Strateški cilj  ulaska Crne Gore u EU  sada u javnom govoru prvog ministra dobija pandam u Otvorenom Balkanu. Ne bi trošila bespotrebno vrijeme čitalaca baveći se objašnjenima ovog unakrsnog zbunjivanja građana. Ne polažem prevelike nade u sadašnju Vladu. Po mom ubjeđenju ova Vlada bi trebalo da pripremi teren za izbore koji ne bi bili kompromitovani. O raščišćavanju problema i propadanja Crne Gore trebalo bi da povedemo široki društveni konsenzus jer je trideset godina ogroman period za uništavanje a mali za „ozdravljenje“. Društveni procesi koji bi trebalo da donesu duh jednog drugog vremena moraju početi oduzimanjem imovine onima koji su je stekli nelegalno ali i suočavnjem sa prošlošću devedesetih i lustracijom. Za to nam trebaju sve društvene snage i znanje cijelog svijeta ukoliko hoćemo da se procesi pokrenu nabolje.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo