Povežite se sa nama

DRUŠTVO

VOJNI BESKUĆNICI NAJAVLJUJU TUŽBU PROTIV CRNE GORE: Uzalud ulagali u stambene fondove

Objavljeno prije

na

Nevladina organizacija Udruženje vojnih beskućnika tužiće državu Crnu Goru ukoliko se vojnim penzionerima koji nijesu stambeno zbrinuti ne priznaju ranije stečena prava vezana za rješavanje stambenog pitanja ili im se ne isplati novac koji su tokom radnog vijeka izdvajali za Stambeni fond, najavio je za Monitor Dragomir Rajačić, predsjednik Udruženja, koje na teritoriji opštine Herceg Novi broji oko 50, a na teritoriji Crne Gore oko 250 članova.

„Prinuđeni smo da kroz sudske institucije tražimo ostvarivanje stečenih prava, a koja nam državni organi uporno osporavaju”, kaže Rajačić za Monitor.

U nastojanjima da ostvare svoja prava , članovi Udruženja vojnih beskućnika uputili su nedavno i otvoreni poziv penzionisanim generalima i admiralima, tražeći od bivših visokih oficira da ih podrže u zahtjevu da riješe stambeno pitanje.

,,Tražimo da se odmah oglasite i reagujete na odnos Ministarstva odbrane i državnih organa na neadekvatno postupanje prema vojnim beskućnicima i njihovim porodicama. Pozivamo vas da se svojim imenom, bivšom funkcijom i autoritetom javno oglasite i iznesete mišljenje i predloge za rješavanje stambene problematike vojnih beskućnika, te u skladu sa tim preduzmete neke mjere prema Ministarstvu odbrane i Vladi Crne Gore za rješavanje tog pitanja”, navodi se u otvorenom pismu Udruženja.

,,Gdje su nestala naša novčana sredstva uplaćivana čitav radni vijek u zakonom obavezni Stambeni fond JNA, kao i sredstva od otkupljenih stanova koja se i danas slivaju na neki državni račun”, pita se za Monitor Rajačić.

„Zašto je država dozvolila da se oko 18.000 vojnih stanova nakon raspada SFRJ prepusti novonastalim državama bez ikakve naknade, a te države su te stanove prodale svojim građanima. Pitamo se i zašto država od prodaje nekada vojne, a sada državne imovine, nije dio sredstava opredijelila i ubuduće ne opredjeljuje za stambeno zbrinjavanje vojnih beskućnika”, navodi on.

Raspadom SFRJ, Crna Gora, kao i sve ostale bivše republike, naslijedila je i bogatu imovinu JNA. Tom imovinom i njenom privatizacijom upravljaju i raspolažu državni organi koji su u posljednjoj deceniji značajan broj bivših vojnih objekata prodali ili dali na dugoročni zakup svojim partnerima, uz priču da se time podstiče ekonomski razvoj cijele zemlje i svih njenih građana.

Rajačić za Monitor objašnjava da su članovi Udruženja, njih 250, penzioneri koji imaju od 60 godina pa naviše i koji nemaju svoj dom, već žive u kolektivnim smještajima, kasarnama, nužnim smještajima ili su podstanari. On objašnjava da su mnogi od članova Udruženja izbjegli sa prostora bivše Jugoslavije.

„Izbjegle porodice vojnih i civilnih lica na službi u vojsci nemaju, međutim, zvaničan status izbjeglica. Na njih nijesu obraćali pažnju ni međunarodne organizacije, ni država Crna Gora. Zato su bili prinuđeni da se 2013. godine organizuju i oforme NVO Udruženje vojnih beskućnika, kako bi pokušali da se izbore za svoja prava”, kaže predsjednik Udruženja.

,,Žalosno je što 24 godine čekamo na krov nad glavom i što nas tretiraju kao da smo na početku vojne karijere. Zbog čega Ministarstvo odbrane ne uvažava stečena prava vojnih penzionera, naročito pravo na izbor mjesta stanovanja i pravo stambenog obezbjeđenja udovica vojnih penzionera i članova njihovih porodica?”, pita se Rajačić. ,,Pune 24 godine tražimo od Ministarstva da nam obezbijedi stanove prodajom bivše vojne imovine i izdvajanjem tog novca za izgradnju stanova za vojne penzionere”, kaže on i napominje da je poražavajuće što Vlada ove godine nije izdvojila niti jedan euro za izgradnju stanova.

Rajačić se pita i gdje je novac koji je išao u Stambeni fond: „Da li su sredstva prikupljena u Stambeni fond državna ili na njih polaže pravo pojedinac koji je uplaćivao sredstva u taj fond. Indirektno i sada država priznaje pojedincu pravo na sredstva iz fonda. Dokaz za to je pravo pojedinca da mu se kada dobije stan, prilikom otkupa, umanji vrijednost stana za određeni procenat na ime sredstava uloženih u Stambeni fond. Predlažemo da se i naša sredstva uložena u fond tretiraju kao naš ulog i učešće u izgradnji stanova i analogno tome da se da prioritet u izgradnji i dodjeli stanova za nas”.

U moru problema u koje ih je dovela država, na čijem su, kako kažu, braniku stajali kada je to od njih traženo, članove Udruženja dodatno boli činjenica da je Poslovnikom o raspodjeli stanova, koji je od osamostaljenja Crne Gore četiri puta mijenjan, članom 9, propisano da u slučaju smrti vojnog lica, supružnice nemaju pravo na stambeno zbrinjavanje.

,,Osnov za ukidanje tog prava nama je nepoznat. Za utjehu i pokriće da vode tobožnju brigu o nama, od strane Ministarstva odbrane, dodjeljivani su nam devastirani stanovi u Ulcinju, u Pinješu, i to isključivo garsonjere u prosjeku od 12 do 13 odsto od ukupno raspoloživih stanova za dodjelu. Koliko je to potcjenjivački i omalovažavajući odnos prema nama, potvrđuje i tekst oglasa za dodjelu ovih devastiranih stanova u kojem iz Ministarstva predlažu da iste sredimo o svom trošku i da za njih ne trebamo platiti otkup, već ih uknjižiti u lično vlasništvo. Postavlja se pitanje ko ima pravo da mijenja odredbe Zakona kada je u pitanju dodjela i otkup stanova, što dovoljno govori o samovolji i odnosu Ministarstva odbrane prema penzionerima”, ogorčen je Rajačić.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

DRUŠTVO

SVETI STEFAN U NEVOLJAMA: Radnicima prijete otkazima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možda se najgori scenario izbjegne u poslednjem trenutku. Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović kazao je da zakupac nema smetnji da obavlja svoju djelatnost i da će se u MZ založiti da ne dođe do ugrožavanja poslovanja na način kako je organizovano do sada. To smatraju gestom dobre volje i dokazom da nisu protiv investitora

 

Nakon prve godine rada elitnih crnogorskih hotela pod imenom Aman Sveti Stefan, u maju 2014. godine, u tekstu američkog portala USA Today, naslovljenom „Za 1 posto iznad najboljih evropskih hotela“ Hotel Sveti Stefan našao se na listi 10 najboljih hotela u Evropi. Sa ekskluzivnom ponudom za „Jet set turiste“ Aman Sveti Stefan opisan je kao „igralište za ultra bogate u centru crnogorskog dijela jadranske obale“.

Sedam godina kasnije, uoči turističke sezone 2021. Aman resort, hotelski operater u projektu  višedecenijskog zakupa hotela Miločer i Sveti Stefan, najavljuje zatvaranje hotela i odlazak iz Crne Gore. Razlozi neočekivanog poteza Amana navodno su, nemogućnost da svojim gostima obezbijedi ekskluzivnost i mir, ugodan odmor daleko od očiju javnosti, nakon što mještani okolnih naselja, traže pristup manjem dijelu plaža kojima zakupac gazduje.

Zatvaranje hotela makar i na jednu turističku sezonu, najprije su na svojoj koži osjetili zaposleni radnici prema kojima se poslodavac, kompanija Adriatic properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, ponio na krajnje ponižavajući i nehuman način. Oni koji su do juče opsluživali super bogate goste najpoznatijeg hotelskog brenda na svijetu, Aman resorta, ostavljeni su na cjedilu u jednom trenu. U toku jednog sata, koliko je 17. aprila trajao sastanak sa izvršnim direktorom firme, Goranom Bencunom, radnicima su saopšteni uslovi pod kojima mogu da odu iz firme ili da ostanu.

Usmeno im je saopšteno da su od tog dana na odmoru, da mogu da traže posao negdje drugo zbog čega se „Aman neće ljutiti“, da uzmu otpremnine ili prihvate nove uslove rada za ostanak u firmi.

Kompanija Adriatic properties zapošljava ukupno 100 radnika, od kojih jedan broj radi u administraciji, drugi u ugostiteljstvu, treću grupu čine sezonci. Na udaru su se našla 43 radnika iz ugostiteljstva, na poslovima kuvara, poslastičara, konobara, sobarica, koji imaju ugovore o stalnom zaposlenju i u hotelima Svetog Stefana rade dugi niz godina. Oni su dio grupe od 220 zaposlenih u HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koje je zakupac preuzeo nakon zaključenja ugovora o zakupu. Najveći broj njih uzeli su tada povoljne otpremnine i napustili firmu.

Radnici navode podatak da za 14 godina trajanja zakupa Adriatic properties nije primio nijednog novog radnika u stalni radni odnos. Primali su samo sezonce sa kojima zaključuju ugovore o djelu i to najčešće na rok od dva mjeseca.

Priču oko zatvaranja hotela Sveti Stefan i Miločer zakupac koristi da se oslobodi ugostitelja preuzetih 2007. pod uslovima suprotnim Zakonu o radu. Njima su ponuđene otpremnine čiji je iznos u rasponu od 8-15.000 eura, koje mnogima nisu pirhvatljive, posebno radnicima sa dužim radnim stažom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U TOKU DEVASTACIJA MAREZE: Žrtva opet zaštićeno područje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Insitucije, po ko zna koji put, rade ono što znaju najbolje – prebacuju odgovornost s jednih na druge

 

Ko ovih dana iz pravca Danilovgrada, glavnim nikšićkim putem krene ka Podgorici, na samom prilazu Marezi, sa lijeve strane, svjedočiće – masakru nad prirodom. Ogroman nasip od šuta i drugog građevinskog otpada zjapi nasred jednog od rijetkih zaštićenih područja kojima se glavni grad Crne Gore može pohvaliti. Opet, isplivava na vidjelo nemar nadležnih – putnu infrastrukturu razvijaju na uštrb životne sredine, prebacujući pri tom odgovornost s jednih na druge.

U julu prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji dijela glavnog puta za Nikšić – od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks, poznata po tome da, nekako, dobije svaki ,,veliki posao”. Nelegalna deponija građevinskog otpada, vidljiva u blizini Mareze, posljedica je tih radova.

Mareza, inače glavno podgoričko vodoizvorište, kao ekološki nedjeljiva cjelina Parka prirode Dolina rijeke Zete, zaštićena je 2019. godine, kada je, na osnovu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, odlučeno da se dolina te rijeke proglasi za park prirode. Da je biodiverzitet Zete neprocjenjiv, pokazala su istraživanja u kojima je učestovalo 19 stručnjaka. Utvrđeno je da su glavni uzročnici ugrožavanja flore i faune tog područja: urbanizacija, neracionalna eksploatacija drveća i građevinskih materijala, požari, hemijski zagađivači i deponije.

,,Mareza i Lužnica su nakon izglasavanja u lokalnim parlamentima Danilovgrada i Podgorice, nakon što su prošle skupštinske odbore i uz punu podršku gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević, ušle u Park prirode Dolina rijeke Zete, kao jedna od najvrednijih cjelina. Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, gdje se mogu izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprijeđenja zaštićenog područja“, ističe Darko Saveljić, ornitolog i jedan od autora pomenute studije.

Prema njegovim riječima, studija zaštite je prepoznala proširenje puta od Podgorice do Danilovgrada kao važnu stavku razvoja zajednice, i jasno navela da nema prepreka realizaciji te investicije. ,,No, u II zoni zaštite izvođač radova je masakrirao plavne livade koje su od posebnog interesa, kako za Crnu Goru, tako i na nivou Evropske unije (EU), suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju. Glavni grad je bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja, zbog javnog dobra i interesa“, kaže Saveljić i napominje da je, prilikom procjene uticaja na životnu sredinu ove investicije, striktno navedeno da je, zbog biodiverziteta i ekskluzivnosti područja, zabranjeno odlaganje i deponovanje šuta na navedenim područjima.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Štrajk advokata – preko 3.000 suđenja odloženo: Građani trpe, delinkventi i kriminalci izmiču pravdi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Advokatska komora Crne Gore i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja započeli su pregovore o uslovima fiskalizacije, ali još ništa konkretno nije dogovoreno. Najviše ispaštaju građani, pogotovo socijalno ugroženi, koji ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“

 

Nakon više od dvije sedmice štrajka crnogorskih advokata, konačno je počeo dijalog između Advokatske komore i Vlade Crne Gore. Advokati nijesu htjeli da fiskalizuju kase na isti način kao ostala preduzeća, dok su iz resornog Ministarstva finansija i socijalnog staranja bili uporni da svako mora platiti porez bez izuzetka. Poslije dvosedmičnog štrajka Vlada je uvidjela da pravosudni sistem ne može da izdrži obustavu rada advokata, što je podrazumijevalo nepristupanje suđenjima, ročištima, postupcima pred tužiocem i policijom.

Počeli su pregovori ali na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno. Advokatska komora svoje predloge mora da formalizuje na skupštini tog tijela. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Monitor kaže da je zadovoljan sastankom i da je riječ o pozitivnom iskoraku. „Advokatska komora će na skupštini odlučiti kako će ući u pregovore sa Vladom. Štrajk je i dalje na snazi i trajaće najvjerovatnije dok se ne ispuni naš osnovni zahtjev, da se Zakon o fiskalizaciji u ovakvom obliku ne primjenjuje na advokate”, istakao je Begović.

Iz resornog ministarstva su prilično šturo govorili o sastanku sa predstavnicima Advokatske komore. Oni su saopštili da su se njihovi stavovi „u najvećoj mjeri približili“, i da će raditi „na postizanju konkretnih dogovora koji će voditi ka prevazilaženju nastale situacije“.

Najviše ispaštaju građani, čija prava bi trebalo da štiti pravosudni sistem. Građani, pogotovo oni socijalno ugroženi, ne mogu doći do besplatne pravne pomoći, koju im garantuje Ustav. Delinkventi i kriminalci koriste štrajk advokata kao „rupu u zakonu“ i izmiču pravdi. Najsvježiji je primjer Nikšićanina Luke Krivokapića koji je osumnjičen da je usred bijela dana, pred svjedocima, u centru grada ubio sugrađanina. Da se na poziv dežurnog tužioca nije odazvala advokatica Mirjana Pajković i prihvatila da zastupa osumnjičenog, Krivokapiću ne bi mogao biti određen pritvor. Advokatska komora je, međutim, suspendovala Pajkovićevu zbog prekida štrajka i protiv nje pokrenuli disciplinski postupak. Nedavno je specijalni povratnik, počinilac porodičnog nasilja, pušten da se brani sa slobode, a isto se može dogoditi i sa specijalnim povratnikom u predmetu koji se vodi za krivično djelo silovanje, ukoliko se štrajk nastavi.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo