Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Zakonska diskriminacija

Objavljeno prije

na

Nacrt novog zakona o morskom dobru nije u skladu s interesima Ulcinja i njegovih građana. Taj pravni akt predstavlja kontinuitet ekonomske i razvojne devastacije Ulcinja i ograničavanja izvornih ingerencija lokalne samouprave, navodi se, pored ostalog, u zaključcima koje je ove sedmice jednoglasno usvojila Skupština opštine Ulcinj. Sve političke stranke jedinstvene su u stavu da i za Ulcinj moraju važiti isti principi i kriterijumi kao u slučaju ostalih opština na Crnogorskom primorju. Tim prije što se čak 56,3 odsto ukupne teritorije kojim upravlja Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (a po nacrtu zakona buduća Agencija za morsko dobro) nalazi u Ulcinju! Toliki je takođe broj Ulcinjana koji rade u toj vladinoj instituciji. Primjera dvostrukih standarda je bezbroj. Tako su, na primjer, Velika plaža, Ada i Valdanos morsko dobro, a to nijesu Buljarica, Jaz ili Bečići. U Ulcinju je, što je jedinstven slučaj u svijetu, čak i obala rijeke Bojane morsko dobro, ali to nijesu obale Sutorine u Herceg-Novom ili Željeznice u Baru. Možda sljedeći slučaj najbolje oslikava neodrživost ovakvog stanja. Jedan Ulcinjanin, naime, ima kuću na granici katastarskih opština Ulcinj i Bar, u Kručama. Dio kuće na teritoriji opštine Ulcinj u zoni je tzv. morskog dobra, a u Baru to nije! Kada se proda Trsteno pare normalno idu u kotorsku kasu, kada se proda Maljevik pare logično idu u barsku kasu, kada se proda Zavala pare prirodno idu u budvansku opštinu. No sve to nije normalno, logično i prirodno kada se radi o Ulcinju. Jer, lokacija budućeg hotela Jadran je morsko dobro, a nije Splendid u Budvi ili Princess u Baru. Gotovo 13 odsto teritorije opštine Ulcinj je morsko dobro, a u Budvi tek 0,05! Ako bi se vrijednost tog zemljišta od 33 miliona kvadratnih metara pomnožila sa samo sto eura, onda bi se lako zaključilo da imovina kojom u toj opštini gazduje Morsko dobro vrijedi 3,3 milijarde eura! S druge strane, ako bi se samo ovlaš napravila analiza onoga što je tzv. Morsko dobro prihodovalo u Ulcinju za ovih 20 godina, a koliko je investiralo, rezultat bi bio poražavajući. Ukupne investicije tog preduzeća u ovu opštinu za sve ove godine ne prelaze pet odsto!

Upravo je osnivanje ovog preduzeća i posebno nezakonito utvrđivanje linije morskog dobra početkom devedesetih planski urađeno kako bi se na „legalan način” kontrolisale opozicione opštine i isisavao novac iz njih. Prije svega iz Ulcinja, kao opštine u kojoj do 2006. godine Demokratska partija socijalista i njen vjerni partner Socijaldemokratska partija nijesu bili na vlasti. Zato je prosječna širina morskog dobra u Kotoru 32, u Budvi 54, a u Ulcinju 565 metara! Čitavi maslinjaci i poljoprivredno zemljište na udaljenosti i po dva kilometra od mora u tom su pojasu. A u zakonu je navedeno da je „morsko dobro područje koje se prostire na šest metara od najvećeg talasa”. Po kreatorima ove politike, Ulcinj je odavno pogodio cunami! A budžet tog Javnog preduzeća ove je godine bio veći od budžeta opštine Ulcinj! U njihovim zvaničnim dokumentima čak stoji i da je „Bojana –Ulcinj” opština! I to sedma na Crnogorskom primorju!

„U suštini, dosadašnja praksa i predložena rješenja predstavljaju prekrajanje administrativnih granica opštine Ulcinj. Lokalnoj samoupravi se praktično izuzima iz ingerencija 33 miliona kvadratnih metara i onemogućavaju joj se izvorne funkcije: da donosi prostorne i urbanističke planove, planove i programe razvoja, upravlja i raspolaže lokalnom imovinom i od nje ubira prihode, te da ta sredstva usmjerava u razvoj”, kaže predsjednik kluba odbornika u Skupštini opštine Ulcinj Skender Elezagić. On dodaje da je veoma loše što navedeni primjeri ukazuju da predloženi zakon ne ispunjava osnovni uslov: da u svojoj primjeni proizvodi iste pravne posljedice za sve građane i institucije na koje se odnosi.

Sve ovo dovelo je do frustracije Ulcinjana kada se god pomene morsko dobro i zato se ono češće naziva morsko zlo. Oni su uvjereni da napori Vlade i dosadašnjeg preduzeća da se ovakvo stanje zadrži, a u mnogim segmentima predloženim zakonom i pogorša, govori o nastavku politike diskriminacije čitave jedne opštine i zajednice. „Ne želimo više da budemo diskriminisani. Morsko dobro je ovđe postalo zemaljsko dobro”, navodi poslanik Nove demokratske snage FORCA Genci Nimanbegu, dok visoki funkcioner albanske Demokratske partije Hadži Sulejmani ističe: „Ulcinj je već dvije decenije kuća čijim dvorištem upravlja neko drugi. Ispada, dakle, da je kuća naša, a dvorište tuđe!”

Uz brojne primjedbe koje su na Nacrt novog zakona podnijeli i predstavnici ostalih opština na Crnogorskom primorju, a koje su takođe pretvorene u kontinentalne, u Ulcinju očekuju da će crnogorska Vlada, ipak, morati da znatno koriguje predložena rješenja. Tim prije, što se ova zemlja nalazi pred vratima Evropske unije đe ovakvi afrički zakoni ne mogu proći. No, u ulcinjskoj Monitoring grupi (MOGUL) ne vjeruju da će crnogorska vlast bez snažnijeg pritiska pristati da promjeni dosadašnju štetnu politiku prema ovom pitanju. “Na žalost, smatramo da se bez pritiska evropskih institucija, civilnog sektora i medija ona neće odreći od mogućnosti da ‘zakonski’, odnosno suprotno Ustavu države i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, upravlja i gazduje najkvalitetnijim dijelom teritorije opštine Ulcinj, lišavajući je izvornih prihoda”, kaže predsjednik Upravnog odbora MOGUL-a Dritan Abazović. Upravo je to pokazala posljednja javna rasprava o Nacrtu ovog zakona, koja je u srijedu održana u Podgorici. Tek će biti na provjeri odlučnost primorskih opština, posebno ulcinjske, da morsko dobro svede u neke realne okvire, odnosno potisne liniju njegovog obuhvata što bliže moru. ,,Prostor je najdjelotvornije sredstvo razvoja jedne lokalne samouprave i ono nipošto ne smije da bude prepušteno drugome”, kazao je jedan od najpoznatijih svjetskih turizmologa Žost Kripendorf. Uostalom, viševjekovno iskustvo svih opština na Crnogorskom primorju pokazuje da su one napredovale jedino onda kada su imale široku lokalnu samoupravu.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo