Povežite se sa nama

Izdvojeno

LOKALNI IZBORI U TUZIMA: Uvod u već viđeno

Objavljeno prije

na

Analitičari objašnjavaju kako su izbore u Tuzima odlučili: lokal patriotizam i nacionalizam, glasači iz dijaspore, naglašena funkcionerska kampanja, kupovina glasova, kvalitet ponuđenih kandidata vlasti i opozicije. Prema provjerenom modelu poznatom još iz DPS ere koji, pokazalo se, i dalje ,,radi”

 

O rezultatima prošlonedjeljnih izbora u Tuzima samo kratko, pošto je njihov ishod poznat i, uglavnom nesporan.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i njegov Albanski forum ostaju na vlasti, jači po broju dobijenih glasova i odborničkih mandata. Potvrdila su se predviđanja Ferhata Dinoše koji je, nakon raskola u DUA, novoosnovanu Nacionalnu albansku uniju uveo u Đeljošajev savez prognozirajući sigurnu pobjedu.

,,Prvo, zato što je glasač shvatio da Malesija treba da bude onakva kakvu ju je Bog stvorio: albanska zemlja, s albanskom većinom, kojom upravljaju albanske partije”, pobrojao je Dinoša razloge svog optimizma. ,,Drugo, jer su albanske partije dokazale da znaju voditi i da žele razvijati svoju domovinu. Treće, jer je na vrhu liste albanskih partija sadašnji predsjednik Opštine, gospodin Nik Đeljošaj, koji se u sadašnjem mandatu isprofilisao kao vrsni menadžer, na čelu obrazovanih i stručnih timova lokalne samouprave”.

Ima tu još poneki razlog ali o njima nešto kasnije.

Koalicija okupljena oko DPS-a biće najjača opozicija sa trećinom osvojenih glasova. Njma je za brigu to što su na prošlim izborima partije članice predizbornog saveza –  DPS, BS, SD i DUA – pojedinačno imale oko hiljadu glasova i pet odborničkih mandata više, i ako je sada zabilježena veća izlasnost. A, tada jedinstvena DUA, je 2019. nastupala u koaliciji koju je predvodio Đeljošaj.

Dodatni problem ovoj koaliciji donosi raskol u Bošnjačkoj stranci koji se desio neposredno pred izbore, nakon što je kandidat za odbornika  sa zajedničke liste Adnan Pepić pozvao Tužane da glasaju za konkurentsku listu Albanskog foruma. Time je zaslužio isključenje iz stranke, ali i postizborni poziv Đeljošaja da se priključi vladajućoj većini u Tuzima. Nešto slično je uoči parlamanetarnih izbora 2016. uradio predsjednik Pozitivne Darko Pajović, pozivajući svoje glasače da glasaju listu DPS-a.Postao je ambasador u Pekingu.

Adnan Pepić objašnjava svoj postupak dok, kaže, čeka razgovore sa izbornim pobjednicima.  ,,Nik Đeljošaj je pokazao želju da Opština Tuzi u mjestima u kojima žive Bošnjaci nastavi sa investiranjem i ulaganjem, što je prvenstveni interes građana“, rekao je on za Dan.

Po jedan mandat osvojile su Demokrate i koalicja SDP- Pokret za Tuzi, dok su ispod cenzusa ostali SNP i Albanska koalicija parlamentarne Force i DP-a što je, možda, najveće iznenađenje nedjeljnih izbora.

Uz Pepića, Đeljošaj je u buduću vlast pozvao i Demokrate, koji su ga podržavale u prošlom mandate iako nijesu učestvovale u podjeli vlasti. Da je SDP dobila mandat zvao bi i njih, objasnio je stari-novi predsjednik Opštine Tuzi. Pošto je u ime njihove koalicije odbornički mandat pripao Pokretu za Tuzi, prepoznatom po kritičkom odnosu prema njegovoj vladavini u prethodnom mandatu, taj poziv je izostao. SDP-u ostaje da se ponosi osvojenim mandatom bez odborničkog mjesta. Što je napredak u odnosu na prethodne izbore.

Od samih rezultata, zanimljiviji je način na koji su oni ostvareni. Cinici bi rekli – tradicionalno. Uz pomenuti local-patriotizam/nacionalizam u kome je, čini se sa strane, prednjačio Dinoša i njegova NAU, valja pomenuti još nekoliko ,,detalja” na koje ukazuju analitičari iz Crne Gore i Albanije, u kojoj su izbori u Tuzima praćeni sa popriličnom pažnjom.

,,Izlaznost na izborima bila je rekordna, a znate li zbog čega”, upitao je čitaoca Bota sot Enver Bitići profesor Univerziteta u Draču. ,,Zato što je mobilisana albanska dijaspora iz Crne Gore koja živi u SAD-u. Više od 1.000 njih, koji čine 13 odsto ukupnog broja izašlih birača, došli su iz Amerike i glasali za Albanski forum. To je sjajan primjer”.

Neki analitičari su premijera Abazovića vidjeli kao važnu kariku kampanje Albanskog foruma. Najviše zbog toga što je, tri dana pred izbore, skupa sa Đeljošajem ,,otvorio” fabriku za preradu voća koja radi već nekoliko mjeseci. Tipičan primjer funkcionerske kampanje. Opet, ni kritičari ne zaboravljaju da su ta i nedavno otvorena fabrika čipsa u Tuzima jedine grin fild u Crnoj Gori od promjene vlasti na državnom nivou, ako ne i koju godinu ranije. Lokalne vlasti u Tuzima pomogle su vlasniku da proširi mrežu kooperanata i tako mnogima pomogli da obezbijede sigurniju egzistenciju. Tri godine radi sa investitorom na realizaciji tog projekta pohvalio se prvi čovjek Tuzi.  Važno je da   se ta priča ne završi kao neke koje je u svoje vrijeme promovisao DPS (prerada mlijeka, malina, aronije, puževi…).

Na sličnosti  Đukanovićevog i Đeljošajevog modela, u izjavi za Monitor ukazuje dugogodišnji novinar i aktivista Dževdet Pepić. ,,Javna je tajna da glasače u Tuzima nijesu samo ubjeđivali, nego i plaćali – da glasaju i da ne glasaju. I to, kako čujemo, uz iznose veće od onih koje su nekada nudili DPS aktivisti”, navodi Pepić očekujući da nadležne insititucije istraže te informacije. Nezvanično, Monitor je došao do podatka da je vrijednost glasa na nedjeljnim izborima navodno prešla 500 eura, a da su isplate finansirali tzv. kontraverzni biznismeni. Te informacije morali bi provjeriti nadležni.

Moglo bi se nastaviti sa nabrajanjem, ali je i navedeno dovoljno za sumnju da je, 30 mjeseci nakon smjene DPS vlasti na državnom nivou (u Tuzima su opozicija od 2019.), njihov model vođenja predizborne kampanje i obezbjeđivanja sigurnih glasova živ i funkcionalan. Od podsticanja raskola među političkim protivnicima, preko angažovanja dijaspore i kalkulacije o glasovima koje može (mora) donijeti jedan zapošljeni, do otvorene kupovine glasačkog prava. Samo su se promijenili glavni akteri.

Posljedice izgubljenog vremena i odlaganje dugo najavljivanih reformi izbornog procesa i prateće zakonske regulative,  mogle bi se još ekstremnije pokazati na predstojećim predsjedničkim i (mogućim) vanrednim parlamentarnim izborima.

Posebnu priču izbora u Tuzima predstavlja postizborno slavlje. Zastave tzv. velike Albanije i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nijesu zavrijedile pažnju ni lokalnih ni državnih zvaničnika. Otćutao ih je i premijer, ali i većina pozicionih i opozicionih partija koje, navodno, baštine principe građanskog društva. ,,Tako smo svi na gubitku, ne samo među građanski nastrojenim stanovnicima Tuzi, kojih nije malo, nego i u cijeloj Crnoj Gori”, kaže Dževdet Pepić. Saglasni.

Z. RADULOVIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo