Povežite se sa nama

Uncategorized

A sada, spektakl!

Objavljeno prije

na

Nikšić – vrlo važan privredni i industrijski centar, makar mu tako tepaju na izbornim skupovima vladajuće koalicije, dobio je još jedno obećanje. Dom vojske koji već godinama zjapi skoro potpuno uništen postaće, ni manje ni više, nego Inovaciono preduzetnički centar – Tehnopolis.

Nije samo tajming prezentacije jednog ovako velikog projekta u gradu koji posrće već više od dvije decenije stvar koja ne uliva puno povjerenja građanima Nikšića. Možda više od dobro tempirane najave pred izbore, Nikšićani s nevjericom prihvataju plan revitalizacija Doma vojske zato što nije prvi, a zli jezici kažu ni posljednji.

U nekom sretnijem vremenu ovo zdanje bilo je jedno od rijetkih mjesta na kojima se okupljala kulturna elita grada, a sa svojom višenamjenskom salom s pozornicom i ljetnjom baštom bilo je pogodno za brojne kulturne manifestacije i sadržaje. Bašta je u tom periodu bila najveća ljetnja pozornica sa oko četiristo mjesta, pa su se u njoj održavale i brojne predstave, prijemi i koncerti. Osim toga, Dom je našao mjesto i za kuglanu, biblioteku sa oko 30 hiljada knjiga, svečanu salu, učionicu.

Imao je i izložbeni hol, a u sklopu Doma funkcionisali su i šahovski klub i vojno-ugostiteljski restoran.

Nakon 2003. godine kompletno zdanje prepušteno je nebrizi i čestim napadima vandala, pa danas svojim razrušenim zidovima služi isključivo filmofilima željnim postapokaliptične scenografije, beskućnicima i narkomanima.

U gradu pod Trebjesom dosta je onih koji se slažu s Jankom Milatovićem iz Nove, koji tvrdi da je Dom vojske mogao služiti i danas, ali je nečijom nebrigom prepušten sam sebi. „Uz relativno mala novčana ulaganja, taj prostor je mogao biti renoviran. Uz to, nije pitanje zašto nije renoviran, nego zašto nije sačuvan”.

Kada je zgrada već gotovo poprimila današnji izgled, predata je lokalnoj upravi. Dom vojske je te, 2008. godine, na zahtjev lokalne uprave, a potom odlukom Vlade Crne Gore, postao vlasništvo opštine.

Nadležni su tada procijenili njegovu vrijednost. U pitanju je bila cifra od 900.000 eura. Korzoom su kolale priče da će se neki graditelj stambenih objekata dobro omrsiti nad ovim zdanjem zavidne kvadrature. Pored svih obećanja, ili baš zahvaljujući njima, te priče se još često mogu čuti. Veljko Vasiljević iz nikšićkog Pokreta za promjene za podgorički Dan kaže da je u Nikšiću isplativa samo jeftina komercijalna gradnja stanova. ,,Znam da je bilo interesovanja da se objekat Doma vojske sruši, a lokacija iskoristi za gradnju objekta, neprimjerene spratnosti i gabarita”, tvrdi on.

Po jednom od planova, Dom je trebalo privesti namjeni i predati institucijama kulture. Jedna od tih priča kaže da je u njemu trebalo da se udomi Nikšićko pozorište.

Tokom Septembarskih dana kulture 2008. godine, Branko Baletić je rekao da će Dom poslužiti kao bioskop. Prema njegovim riječima, za salu od 200 mjesta sredstva su postojala, a radovi su trebali biti gotovi za oko pola godine.

Četiri septembra kasnije, kinoteka je pomogla otvaranje bioskopa u sali Sindčela popularnoj Sceni 213. Dom vojske je negdje usput isključen i iz ovih planova.

Pamte Nikšićani i konačno napuštanje planova za sređivanje ove institucije koja je, po riječima gradonačelnika Nebojše Radojičića, preskupa. Novca nije bilo, a gradskoj upravi ruke su vezane, bile su parole iz gradonačelnikovog kabineta. Sumu od oko 2,5 miliona eura u jeku ekonomske krize, za ionako prezaduženu opštinu, bilo je nemoguće namaknuti. Tada su planovi vezani za Dom svedeni na minimum. „Razgovarao sam sa stručnjacima da nam pomognu da zatvorimo taj objekat kako više ne bi bio stjecište narkomana”, prenijele su Vijesti Radojičićeve riječi krajem 2011. godine. Ograda oko Doma još je valjda u planovima.

Ipak, uporni gradonačelnik nedugo potom najavljuje novu epizodu ove sapunice. Po njegovim riječima, s početka ove godine u igru je trebalo da uđu neki privatni partneri, među njima su bili Ural Mont i Fondacija Ćano Koprivica.

Krešendo cijela priča dobija tik pred ovogodišnje izbore. Ministarka Sanja Vlahović najavila je Tehnopolis, koji će preporoditi ne samo Dom vojske, već i cijeli grad.

Ovo nije nova priča. U septembru 2011. godine prezentirana je Studija izvodljivosti za uspostavljanje naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, da bi se kasnije u tri navrata raspisivali konkursi za izradu biznis plana. Nakon trećeg pokušaja, Komisija je konstatovala da su četiri od šest podnosilaca prijava dostavili kompletnu dokumentaciju i ispunili uslove utvrđene u konkursu i predložila Ministarstvu nauke da s prvorangiranom kompanijom NTP Area Science Park iz Italije, započne pregovore o zaključivanju ugovora o realizaciji i izradi biznis plana za uspostavljanje NTP u Crnoj Gori. Vlahovićeva je i prilikom junske posjete Nikšiću pominjala mogući scenario u kojem bi baš ova opština udomila ovaj park.

Tehnopolis bi trebalo pored preduzetničko-inovacionog centra da ima i višenamjenski dio gdje će se nalaziti multimedijalna sala. Ljetnja pozornica biće na istom mjestu kao nekad, a prostor će koristiti i kancelarijama Investiciono-razvojnog fonda i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prezentaciji najnovije ideje vezane za Dom vojske prisustvovali su između ostalih i predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić i odlazeći gradonačelnik Nikšića Nebojša Radojičić.

Prvi od nijh dvojice je, kako je ministarka rekla u svom izlaganju u Sceni 213, lično dao ideju da se odmah krene s ovim projektom u Nikšiću. Prva faza radova – dogodine.

Drugi se zahvalio najodgovornijima u Vladi i ministarstvima što Nikšić zauzima posebno mjesto u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

Dragan LUČIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo