Povežite se sa nama

Izdvojeno

MILIVOJE KATNIĆ ODLAZI SA ČELA SDT-a: Čuvar moći

Objavljeno prije

na

Nakon sedam godina na čelu Specijalnog državnog tužilaštva, Milivoje Katnić će odlukom Tužilačkog savjeta biti poslat u starosnu penziju. Nezavisni posmatrači  su ocjenjivali da Katnić kao tužilac nije bio u službi prava i pravde nego važna karika u odbrani režima Mila Đukanovića. Mnogi tvrde da je njegovo postupanje u slučaju „državni udar“ pomoglo DPS-u da sa partnerima, dobije većinu na izborima 2016. Nakon toga izostaje rad u oblasti visoke korupcije

 

Kada je Milivoje Katnić 2015. godine sjeo u fotelju glavnog specijalnog državnog tužioca, odnosno rukovodioca tada novoformiranog Specijalnog državnog tužilaštva, bilo je očekivanja da će on biti  osvježenje u uspavanoj tužilačkoj organizaciju.  Dio javnosti  je kao znak nade prihvatio hapšenja budvanske kriminalne grupe, okupljene oko visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića. Zbog toga je na samom početku prilično zanemarivana njegova  epska retorika dok je pričao kako je „pravda krenula“.

Katnićeva pravda se ubrzo pokazala selektivnom. Mnogi tvrde da je njegovo sporno postupanje u slučaju Državni udar pomoglo Demokratskoj partiji socijalista da sa svojim partnerima, dobije potrebnu većinu na izborima 2016. godine i formira Vladu. Nakon toga umnogome izostaje rad u oblasti visoke korupcije, a u centar pažnje dolaze predmeti protiv parlamentarnih partija, koje su formirale najjaču opozicionu koaliciju – Demokratski front.

Verćina  krivičnih prijava razlnih  nevladinih organizacija (među kojima prednjači MANS), koje se odnose na korupciju i zloupotrebu državnih resursa, su odbačene.  NVO sektor i opozicioni poslanici više puta su Specijalno državno tužilaštvo nazivali „batinom“ predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića.

Nakon promjene vlasti 30. avgusta, izgledalo je da je „ pravda“ počeli da se pomjera sa mrtve tačke. Pa je već u septembru potvrđena optužnica protiv Đukanovićevog savjetnika Slavoljuba Miga Stijepovića, dok je protiv poslanika DPS-a Petra Ivanovića pokrenuta istraga. Međutim, nakon što su lideri nove vlasti Katniću dali do znanja da mora da ide sa čela SDT-a, „pravda“ je ponovo stala. Specijalno tužilaštvo počelo je da, kako je više državnih zvaničnika izjavilo, da opstruira nove vlasti.

Nakon što je nova parlamentarna većina više od godinu dana ipak  formirala novi Tužilački savjet, postalo je izvjesno da Katnić neće dočekati kraj drugog mandata, koji je započeo juna 2020. Tužilački savjet je prije par sedmica odredio višu tužiteljku Maju Jovanović za vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Članovi tog tijela zadužili su je da provjeri koliko je tužilaca ispunilo uslove za penziju. Dugo se polemisalo da je jedan od tih tužilaca i Milivoje Katnić, ali on je to više puta demantovao.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) potvrdio je, pak, navode da Katnić ispunjava uslove za starosnu penziju. Prema podacima, koje je Fond PIO dostavio Sekretarijatu TS-a, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ima  41 godinu i četiri mjeseca staža osiguranja (64 godine i 8 mjeseci života). Time je, shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju.

Tužilački savjet  je za četvrtak u 15 časova – ovaj broj Monitora će tada ići u štmpariju – zakazao  sjednicu na kojoj će na dnevnom redu biti konstatovanje prestanka funkcije tužiocima, koji su ispunili uslove za starosnu penziju. Prema Zakonu o državnom tužilaštvu tužiocima prestaje funkcija kada ispune uslove za starosnu penziju.

Pitanje o odlasku sa funkcije, zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju, prvi je pokrenuo pedstavnik Ministarstva pravde Andrej Milović. Rekao je da ono treba što prije da „dođe na tapet Tužilačkog savjeta“ i zahtijevao je da se konstatovanje prekida funkcije po tom osnovu odmah uvrsti u dnevni red.

Katnić je u dopisu v. d. VDT-a Maji Jovanović ponovio, ono što je više puta iznosio u javnosti, da je ,,cilj donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu isključivo bili njegova smjena”, te da su se tužioci zbog toga, ali i izmjena Zakona o radu, obraćali Ustavnom sudu, koji ni nakon osam mjeseci nije razmatrao inicijativu. Istakao je da ukoliko TS konstatuje prekid njegovog mandata jer je, navodno, ostvario uslove za penziju, onda ,,nepodnošljivo krši propise”, pojašnjavajući da po osnovu beneficiranog radnog staža, koji je stekao, može biti penzionisan samo ukoliko on to želi, a ne po automatizmu.

Ukoliko bi Tužilački savjet izglasao da mu prestane funkcija to bi, tvrdi, bila diskriminacija njega kao tužioca. On je v.d. VDT-a zamolio da njegove navode iz dopisa, a u skladu sa Poslovnikom TS-a, iznese pred članove tog tijela, te da prije odlučivanja o njegovom mandatu zbog sumnje u nepristrastnost – izuzme dva člana Tužilačkog savjeta Sinišu Gazivodu (advokata), protiv kog je njegovo tužilaštvo vodilo istražni postupak, i Steva Muka (Institut Alternativa).

,,Gazivodu i… Steva Muka, koji je prilikom javne rasprave, u vezi s nacrtima tužilačkih zakona, na riječi tada v.d. VDT-a Ivice Stankovića, a koje su ocrtavale stvarnost da se izmjene tih zakona donose isključivo radi moje eliminacije izjavio: ‘Pa šta, ako je i lično, on to zaslužuje zbog toga što se ne odaziva na pozive Skupštine i skupštinskih tijela i nevladinih organizacija, a ako se i odazove, govori što je njemu milo’”, obrazložio je Katnić.

Muk se već oglasio ovim povodom i kazao da nema zakonskog osnova da bude izuzet, što će obrazložiti direktno na sjednici Tužilačkog savjeta. Gazivoda nije želio da se izjasni da li će se izuzeti, već je novinaru Monitora kazao da će to učiniti direktno na sjednici i obrazložiti svoju odluku.

Dolazak Milivoja Katnića 2015. godine i formiranje Specijalnog državnog tužilaštva opisivani su kao počeci reforme tužilaštva, kako bi se država na što efikasniji način obračunala sa visokom korupcijom i organizovanim kriminalom. Danas se na odlazak Katnića gleda kao na početak reformi tužilaštva kako bi moglo da se obračuna sa visokom korupcijom i organizovanim kriminalom.

 

Tužilački savjet će prekinuti funkcije za još devet tužilaca

Pored Katnića, na spisku za starosnu penziju nalaze se imena još devet tužilaca. Fond PIO dostavio je i imena još 16 tužilaca kojima se penzija ,,približila”.

Uslove za penziju stekle su tužiteljke Radmila Ćuković, Vesna Jovićević, Suzana Milić, Olivera Ražnatović, Milica Rmandić, i tužioci Milivoje Tomčić, Božidarka Gačević, Hajran Kalač i Feriha Muratović. Iz Fonda su u obavještenju napomenuli da se starosna penzija primakla i tužiteljkama Ljiljani Milić koja će 2. decembra u penziju, dok će tužiteljka Snježana Zejnilagić već 16. oktobra ove godine imati sve uslove za mirovinu.

Tužioci, koji imaju preko 60 godina, ali još ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju shodno članu su Sonja Bošković, Đurđina Nina Ivanović, Ljiljana Lakić, Željko Tomković, Mirko Bulatović, Hasan Lukač, Ljubinka Madžgalj, Nusreta Arapović, Živko Savović, Tatjana Žižić, Vanja Sindić i Luka Martinović.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

DAN NEZAVISNOSTI – 16 GODINA POTOM: Orao potkresanih nada

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Od suštinske važnosti će biti da Crna Gora sagradi državu u kojoj će bolje živjeti svi”, upozoravali su dobronamjerni nakon majskog referenduma 2006. Uzalud

 

Crna Gora između dva Dana nezavisnosti. Traje priča o neostvarenim željama: sloboda, demokratija, pravda, pristojne plate i penzije. I neodagnanim strahovima: kriminal, korupcija, vjerske i nacionalne podjele, siromaštvo, nepravda. Tu su, neko vrijeme, i obnovljene globalne prijetnje: pandemija, rat, glad.

Ponegdje, ipak, napredujemo.

Prošle godine u ovo doba odmjeravali smo – zastave. Jedna, crvena, površine 50X100 metara (5.000 kvadrata ili jedno poveće fudbalsko igralište) viorila se na Cetinju, svjedočeći patriotizam pod njom okupljenih. Druga, ,,najduža trobojka na ovim prostorima”, u Beranama je predstavljena kao iskaz nenatrunjenog rodoljublja dugačak svih 350 metara. S kraja na kraj.

Sada, umjesto zastava, naslovne stranice zauzimaju doskorašnji čelnici pravosuđa, danas pritvorenici Vesna Medenica i Blažo Jovanić. Mediji otkrivaju njihove saradnike, način djelovanja, privilegovane i oštećenje. Rano je za ozbiljnije računice o nezakonito stečenoj koristi i šteti pričinjenoj žrtvama uzurpiranog pravosudnog sistema. Posljedice slutimo, dok čekamo sljedeće privođenje. Biće ih, nepodijeljeno je mišljenje.

Ni zastave nijesu izašle iz mode. Samo su crnogorskim pridodate ukrajinske. Srpskima – ruske. Mašemo Evropi.

Između dva praznika dobili smo novu Vladu. Dritan Abazović zamijenio je Zdravka Krivokapića. Vesnu Bratić mijenja četvoro. S malo nade da će popraviti posljedice njenog rada. URA i SNP zadržali su mjesta u skupštinskim klupama namijenjena parlamentarnoj većini, a SD ona što pripadaju opoziciji. Ostali su zamijenili mjesta. I priču, prebacujući se sa jednog na drugo podešavanje.

Abazović je, neki dan, pod Ostrogom razgovarao sa patrijarhom SPC-a. Sličan razgovor Krivokapić je, prije nepunu godinu, vodio u beogradskoj Patrijaršiji. Tema – Temeljni ugovor, odnosno, mjesto SPC-a u Crnoj Gori i mjesto Crne Gore i njenih vlasti u sistemu pod ingerencijom srpskog patrijarha i Patrijaršije. A on je  sveobuhvatniji od liturgije i molitve.

Samo da ne umislimo kako su te konsultacije nešto što nam je donijela promjena vlasti nakon izbornog poraza DPS-a. Uoči prve proslave Dana nezavisnosti, 2007. godine, tadašnji ministar inostarnih poslova Milan Roćen razgovarao je sa ruskim patrijarhom o pozicijama koje će crkva imati u budućem Ustavu Crne Gore.

U  međuvremenu, u Moskvi smo stavljeni na listu ,,neprijateljskih zemalja”. A u Briselu, Berlinu, Parizu… nijesmo dokazali da smo partner od povjerenja. U bilo kom poslu. Evropska radiodifuzna unija (EBU) eliminisala je, onomad, glasove žirija iz Podgorice na izboru za pjesmu Evrovizije. EBU, saopšteno je, ,,krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipulisanja glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove”. Saopštenje je pratila informacija da su glasovi iz Crne Gore, skupa sa onima iz Azerbejdžana, Gruzije, San Marina, Poljske i Rumunije – poništeni i izbrisani iz tabele.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE ZAPLIJENE BEZAKCIZNIH CIGARETA U LUCI BAR: Duvanski profit mijenja vlasnika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprava prihoda i carina zaplijenila oko 145.000 paketa cigareta u magacinima Slobodne carinske zone. Šta sad?

 

„Sa velikim stepenom sigurno kažemo da je šverc cigareta preko Luke Bar klinički mrtav“. Tako je premijer Dritan Abazović opisao zaplijenu oko 145.000 paketa cigareta, u magacinima barske Slobodne carinske zone.

„Plan Vlade je da se nakon oduzimanja stvori zakonski okvir i mogućnost da se cigarete izvezu iz zemlje, prodaju, a novac upumpa u budžet”, pojasnio je Abazović koji je prisustvovao početku utovara neocarinjenih cigareta.

Uprava prihoda i carina ranije je naložila Carinarnici Bar da oduzme duvanske proizvode, vrijedne više desetina miliona eura, prethodno ne produživši rok za njihovo skladištenje u Slobodnoj carinskoj zoni. Cigarete su oduzete zbog isteka rokova za izmještanje iz skladišta.

Abazović ističe da je šverc bio najunosniji posao u Crnoj Gori. Tvrdi da je riječ o poslu koji je težak 500 miliona eura godišnje. Kaže da želi da vrati kredibilitet Upravi carina i Luci Bar, nakon čije podrške je država dosla u situaciju da bude vlasnik preko 100.000 paketa duvana.

„Ovo nikada nije bio državni posao. To je velika prevara koja se plasirala. Mi danas završavamo sa ovim procesom. Počinje proces transporta koji će trajati nekoliko dana. Kao što smo obećali, izborićemo se sa svim vidovima kriminala i mafije”, rekao je Abazović.

Premijer je najavio mogućnost da dug Fonda za zdravtsveno osiguranje od 60 miliona eura pokriju iz sredstava od prodaje zaplijenjenih cigareta.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore. On smatra da Luka Bar i Slobodna zona, koje su bile pod ružnim imidžom, treba da dobiju novo lice. Tvrdi da zaplijenjene cigarete ne mogu biti plasirane na našem tržištu.

„Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva. Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja, koja su sada na tržištu, primijenila na ovu robu, koja je nižeg kvaliteta, ona ne bi imala neku ekonomsku prohodnost”, kazao je Damjanović.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković smatra da je problem u tom planu to što dio tih cigareta uopšte ne može biti prodat. Pojasnila je da u švercu duvana postoje tri vrste cigareta koje se krijumčare.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ERVINA DABIŽINOVIĆ, PSIHOLOŠKINJA: Čerečenje leša javne uprave i institucija  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna Vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem, a sadašnjoj se prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi,  ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo

 

MONITOR:  Imali smo i dvije vlade ekspertsku i manjinsku. Kako vidite jednu, kako drugu, njen sastav i mogućnosti?

DABIŽINOVIĆ: Svjedočimo velikim obećanjima nakon 30 avgusta koji su se pretvorili u svoju suprotnost. Promjena vlasti nije ispunila ni obećanja koje je dala niti očekivanja građanki/na Crne Gore. Vidjeli smo, a vidimo i sada, bjesomučno čerečenje leša javne uprave i institucija u koji se ubacuju partijski aktivisti po dubini i širini. U duhu takve politike imamo građane prvog, drugog i trećeg reda. U kontinuitetu se povećava jaz između sirotinje i bogatih. Nastavlja zloupotreba političke moći na rad institucije sistema što predstavlja nastavak prethodnika sa kojima se ne želi sarađivati, i tako gradi vlastita politička pozicija.  Često je to jedina tačka programa. Mislim da je o sastavima i jedne i druge vlade bilo dosta riječi. Svela bi sve na političku trgovinu i prevaru. Kako oni koji su u krvi do lakata iz devedesetih a njih je većina,  mogu biti pokretačka snaga državi koja je na aparatima. Zaključujem, prethodna vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem a sadašnjoj se, prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi, ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo.

MONITOR:  Da li je nova Vlada u stanju da deblokira evropski proces imajući u vidu da su u njoj mnogi stari politički akteri, a da joj je parlamentarna podrška DPS?

DABIŽINOVIĆ: Prema onom što stiže iz sadašnje Vlade poruke su zbunjujuće. Strateški cilj  ulaska Crne Gore u EU  sada u javnom govoru prvog ministra dobija pandam u Otvorenom Balkanu. Ne bi trošila bespotrebno vrijeme čitalaca baveći se objašnjenima ovog unakrsnog zbunjivanja građana. Ne polažem prevelike nade u sadašnju Vladu. Po mom ubjeđenju ova Vlada bi trebalo da pripremi teren za izbore koji ne bi bili kompromitovani. O raščišćavanju problema i propadanja Crne Gore trebalo bi da povedemo široki društveni konsenzus jer je trideset godina ogroman period za uništavanje a mali za „ozdravljenje“. Društveni procesi koji bi trebalo da donesu duh jednog drugog vremena moraju početi oduzimanjem imovine onima koji su je stekli nelegalno ali i suočavnjem sa prošlošću devedesetih i lustracijom. Za to nam trebaju sve društvene snage i znanje cijelog svijeta ukoliko hoćemo da se procesi pokrenu nabolje.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo