Povežite se sa nama

INTERVJU

MILOŠ VUKOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR FIDELITY CONSULTINGA: Ne postoji program Evropa sad 2

Objavljeno prije

na

Program ES2 se tek ovih dana pokušava sastaviti. Naglašavam – pokušava, jer je teško sastaviti program koji u tako kratkom roku obećava nešto za šta je potrebna najmanje decenija mukotrpnih reformi

 

MONITOR: Vlada je prošle nedjelje usvojila tzv. tehnički rebalans budžeta za 2023. Šta govori taj dokument?

VUKOVIĆ: Nakon detaljnog pregleda predloženog rebalansa, jasno se uočava da su prihodi u tehničkom rebalansu budžeta svjesno potcijenjeni. Ova strategija ima za cilj vještačko povećanje planiranog deficita, čime se priprema osnova za stvaranje PR priče o 44. Vladi kao spasitelju javnih finansija, pošto su navodno zatekli deficit od 216 miliona eura.

Uzimajući u obzir javno dostupne mjesečne izvještaje o ostvarenim prihodima budžeta do septembra 2023. godine i modelirane projekcije do kraja godine, procjenjujem da će stvarni deficit biti značajano manji, dok postoji čak i mogućnost da ćemo na kraju 2023. godine zabilježiti suficit.

Ako znamo da je suficit na kraju septembra iznosio 176,4 miliona eura, projektovani deficit nove Vlade od 216 miliona eura zvuči zbilja “naduvano”, što znači da je tehnički neadekvatno pripremljen.

MONITOR: Iz nove vlade stižu ozbiljne primjedbe na zatečeno stanje u javnim finansijama i, istovremeno, veoma optimističke najave brzog rasta plata, penzija, zapošljenosti. Kako?

VUKOVIĆ: Kontradiktornost izjava oko stanja javnih finansija pokazuje da ljudi koji su zadužili ozbiljna mjesta u izvršnoj vlasti ne barataju elementarnom ekonomskom logikom.

Sve su prilike da stanje u javnim finansijama nije tako loše kako se želi predstaviti, prvenstveno zbog drastičnog porasta prihoda budžeta koji su uzorkovani ratom u Ukrajini, galopirajućom inflacijom te jednokratnim prihodima budžeta (hedžing, ekonomska državljastva i donacije EU).

MONITOR: Izvršenje predizbornih obećanja PES-a počinje, kažu, sa januarskim povećanjem iznosa minimalne penzije. Kako gledate na taj potez?

VUKOVIĆ: Niko nije protiv povećanja penzija; naprotiv, smatram da treba povećati penzije. Međutim, povećanje minimalne penzije bez povećanja ostalih penzija je nepravedan potez koji govori da nosioci izvršne vlasti ne razumiju princip pravednosti.

Sistem socijalnog osiguranja u Crnoj Gori dizajniran je na principima međugenerecijske solidarnosti i distributivne pravde, što znači da sadašnje radne generacije svojim doprinosima finansiraju penzije trenutnih penzionera, s nadom da će i njih, kada dođe vrijeme za to, finansirati naredne generacije te da, sa pravom, mogu očekivati srazmjerno povećanje penzija za sve penzionere.

Kada se pojavi situacija da penzioneri koji su decenijama plaćali veće doprinose ne dobiju očekivano povećanje penzija kao njihove kolege koji su izdvajali niže iznose doprinosa, osjećaj nepravde je neizbježan jer se mogu osjećati izdanima od sistema u koji su vjerovali a koji su izdašno finansirali tokom svog višedecenijskog radnog vijeka.

MONITOR: Minimalna penzija jednaka minimalnoj zaradi?

VUKOVIĆ: Izjednačavanje minimalne plate i minimalne penzije predstavlja trijumf kratkoročnih političkih ciljeva nad dugoročnim ekonomskim posljedicama. Ovakva odluka pokazuje nedostatak razumijevanja temeljnih ekonomskih veza i međuodnosa između tržišta rada i penzijskog sistema.

Indikativno je da je ova mjera donešena bez ikakve analize ili javne razmjene argumenata, što govori da donosioci odluka ne razumiju posljedice ovakvih odluka na tržište rada.

Može se očekivati podnošenje velikog broj zahtjeva za prijevremeno penzionisanje jer se ljudima jednostavno ne isplati da rade osam sati  kada mogu da primaju penziju koja je približno identična kao njihova zarada. Ovo će stvoriti dodatni pritisak na penzioni sistem, koji je i sada u problemu da bude samoodrživ.

Naravno, povećaće se crno tržište rada, što će u krajnjem dovesti do smanjenja registrovane zaposlenosti.

MONITOR: Upravo se rast zaposlenosti, uz povećanje plata i penzija, navodi kao jedan od pozitivnih iskoraka „post DPS„ vlasti. Šta je taj rast donio?

VUKOVIĆ: Najveću zaslugu za porast broja zaposlenih ima ruska agresija na Ukrajinu, jer se sada strani državljani evidentiraju kao zaposleni. Tako imamo rekordne naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, PDV-a, akciza i poreza na dobit kompanija.

Prema analizi koju sam radio, koja upoređuje projektovane i ostvarene prihode budžeta od februara 2022. do 31. avgusta 2023. godine, zapaža se značajna dodatna akumulacija u četiri glavne kategorije prihoda državnog budžeta (PDV, akcize, porez na dobit i doprinosi za Fond PIO) u odnosu na projektovane vrijednosti od početka rata u Ukrajnini.

Ukupno, prihodi su premašili modelom projektovane vrijednosti za 338 miliona eura, s rastom od 81 miliona eura u toku 2022. godine i izuzetnim porastom od 257 miliona eura u 2023. godini. Za očekivati je da u 2023. godini, ove četiri kategorije prihoda porastu na oko 380 miliona eura u odnosu na modelom projektovane.

Dakle, izuzetno visoka naplata prihoda budžeta, naročito u 2023. godini, u najvećoj mjeri je rezultat „jednokratnog“ eksternog događaja (rat u Ukrajini) i dolaska preko 120.000 ljudi, koji u največoj mjeri imaju snažnu kupovnu moć (troše kao 250.000 građana Crne Gore), što pravi ogromne distorzije na crnogorskom tršištu a na štetu najvećeg broja građana Crne Gore. Oni zbog te činjenice plaćaju veće cijene roba i usluga, sa posebnim akcentom na enormno uvećanje cijene stanova, kako za prodaju, tako za rentu.

MONITOR: Iz vaših navoda proizilazi da država (vlast) i njeni građani imaju dobrih razloga da različito gledaju na te uticaje?

VUKOVIĆ: Vlada trlja ruke dok građani trljaju džepove kako bi pronašli dodatni euro za finansiranje sve skupljeg života. Odlazak u supermarket postao je, maltene, luksuz. Cijene stanova su značajno porasle od početka rusko-ukrajinskog rata. Kada tome dodamo da su  kamatne stope takođe veće, jasno je da stanovništvo trpi ogroman pritisak na životni standard.

Iako su mehanizmi ograničeni, mišljenja sam da nova Vlada treba da pripremi snažan odgovor na pitanja enormnog povećavanja cijena i urušavanja kupovne moći građana.

MONITOR: Jedan ste od najagilnijih kritičara programa Evropa sad 2 koji još nijesmo imali prilike da vidimo. Šta je to što vas brine?

VUKOVIĆ: Hajde da Vas i čitaoce podsjetim na sva obećanja programa ES2: puna zaposlenost, minimalna neto plata 700 eura, proječna neto plata 1.000 eura, prosječna penzija 600 eura, minimalna penzija 450 eura, radno vrijeme sedam sati. Sve to za godinu dana.

Gore navedeno je obećano bez ikakve diskusije i analize zasnovane na podacima. Bilo kakav kritički ton na program ES2 nailazi na glasno ćutanje i čaršijsko negodovanje, što jasno implicira na moje tvrdnje od maja mjeseca: program ES2 zapravo ne postoji i nikad nije postojao. On se tek ovih dana pokušava sastaviti.

Naglašavam riječ pokušava, jer je teško sastaviti program koji u tako kratkom roku obećava nešto za šta je potreba najmanje decenija mukotrpnih reformi, uz veliki oprez kako se ne bi ugrozile javne finansije.

Moja ultimativna briga je najava potpune privatizacije penzionog sistema kroz ukidanje obaveznih doprinosa za državni penzioni fond.To predstavlja koncept svojstven ekstremno radikalnom neoliberalnom kapitalizmu.

MONITOR: Nijeste bili pesimista kada je trebalo primijeniti program Evropa sad 1. U čemu je razlika?

VUKOVIĆ: Programi ES1 i ES2 su dva ekonomska programa sa kvalitativnim i kvantitativnim razlikama u pristupu i uticaju na ekonomiju.

Počnimo od njihove veličine i obima: ES1 je bio znatno manji po finansijskom obimu u odnosu na ES2 (gotovo sedam puta manji).

Ciljne grupe: Dok je ES1 bio fokusiran isključivo na zaposlene, ES2 cilja širu populaciju, uključujući zaposlene, nezaposlene i penzionere.

Sistema oporezivanja: ES1 se oslanjao na progresivno oporezivanje, gdje oni sa većim primanjima plaćaju veći porez. Nasuprot tome, ES2 primenjuje linearni sistem oporezivanja, gdje se isti procenat primjenjuje na sve, što može voditi ka većoj nejednakosti u društvu.

Uticaja na inflaciju: ES1 je imao ograničen uticaj na inflaciju, dok će ES2, zbog svog većeg obima, značajno uticati na povećanje inflacije.

Rješavanje problema “keša na ruke”: ES1 je adresirao problem neformalnih isplata “keša na ruke”, dok ES2 ubrizgava novi novac na tržište, stvarajući dodatni pritisak na inflaciju.

Uticaja na privredu: Za razliku od ES1, ES2 uvodi nove troškove za poslodavce, posebno one koji isplaćuju niže plate, što može dovesti do finansijskog pritiska na manje firme i potencijalno povećati nezaposlenost.

Ciljevi u vezi zaposlenosti: Ambiciozan cilj ES2 je da se stopa nezaposlenosti, koja od 1985. nikada nije pala ispod 10 odsto,  smanji na ispod četiri odsto za godinu dana, što je nemoguće.

MONITOR: Vidite li scenario u kome će ES2 dati najavljene rezultate?

VUKOVIĆ: Odgovorno tvrdim: kumulativno ispunjavanje obećanja programa ES2 je nemoguće bez zaduženja i/ili  ukidanja, odnosno, drastičnog smanjenja doprinosa za Fond PIO, jer će to ugroziti javne finansije na srednji rok. Na žalost, premijer je najavio u prvom javnom obraćanju da će doprinosi za PIO biti ukinuti.

Ukoliko premijer ispuni obećanje i ukine doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, otvara se finansijska Pandorina kutija koja se mjeri milijardama eura. Naime, gašenjem ovih doprinosa ukida se koncept međugeneracijska solidarnost zbog čega svi oni koji su do sada uplaćivali doprinose za PIO ostaju bez svojih dosadašnjih uplata, što će sa sobom povući logične zahtjeve da se  dosadašnje uplate vrate na njihove račune. Prema mojim zaista grubim procjenama, radi se o cifri od preko pet milijardi eura što je gotovo 80 odsto sadašnjeg BDP Crne Gore.

MONITOR: Mogu li pomoći velike investicije koje se najavljuju?

VUKOVIĆ: Ne postoji nijedna investicija koja bi u roku od samo godine dana mogla nadoknaditi deficit koji će nastati usljed pretpostavljene primjene programa ES2. Investicije po svojoj prirodi zahtijevaju duže vrijeme da bi pokazale svoje puno dejstvo, a to se posebno odnosi na one koje se sprovode sa dužnom pažnjom i preciznošću.

MONITOR: Koliko je brz i održiv ekonomski oporavak moguć bez političke stabilnosti?

VUKOVIĆ: Apsolutno je nemoguć.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Teret nasljeđa i nasljednika

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pravosuđe je još  prilično zarobljeno nasljeđem Đukanovića i Medenice. Na žalost, oni koji su umjesto Đukanovića došli na vlast nijesu pokazali želju da to promijene. Većina od njih želi da pravosuđem upravlja neko ko će za njih biti ono što je Medenica bila za prethodnu vlast

 

MONITOR: Kako komentarišete objavljene transkripte, odnosno prepiske između Petra Lazovića i Ljuba Milovića vezano za crnogorsko pravosuđe i slučaj državni udar?

RADULOVIĆ: Objavljeni transkripti sa sky aplikacije između Petra Lazovića i Ljuba Milovića potvrđuju višegodišnje sumnje da je crnogorsko pravosuđe u značajnom dijelu bilo pod nedozvoljenim uticajem kriminalnih grupa. Na žalost, pravosuđe još uvijek nije oslobođeno od uticaja kriminala, ali ni od uticaja politike koju je često veoma teško razlikovati od kriminala. Sky prepiska je dodatno pokazala kakvi su ti uticaji i bilo bi veoma korisno ako tužilaštvo adekvatno iskoristi materijal dobijen od strane Europola. Simptomatična je bila i reakcija g-dina Mandića i g-dina Kneževića sa populističkim izjavama o „pravosudnom zemljotresu“ koji je izazvala sky prepiska u ovom slučaju. Međutim, ne tako davno nijesu imali takav stav o sky prepisci u predmetu koji se vodi protiv Mila Božovića. Zato je veoma važno da tužilaštvo profesionalno radi svoj posao u svakom predmetu i da pokaže da među kriminalcima nije bilo, niti ih sada ima, ideoloških, političkih, religijskih ili bilo kojih drugih razlika na kojima i političari i kriminalci godinama profitiraju.

MONITOR: Kako vidite ocjenu sutkinje Mugoše da je drugostepena presuda u slučaju “državni udar” kupljena i  šta su institucionalni koraci nakon takve ocjene?

RADULOVIĆ: Veoma je važno što je Specijalno tužilaštvo saopštilo da je ovim povodom ranije pokrenulo postupak. Od izuzetnog je značaja da se sve činjenice potpuno i nesporno utvrde i da, u slučaju da je bilo koja presuda “kupljena”, sva odgovorna lica budu krivično procesuirana i kažnjena. U tom kontekstu moram reći da je, najblaže rečeno, neprimjerena izjava g-dina Mandića da je uvjeren da je kupljena presuda u prvostepenom postupku iako dodaje da nema dokaze za to, isto kao što je neprimjerena i reakcija sutkinje Suzane Mugoše da je kupljena drugostepena presuda. Očekujem da Specijalno tužilaštvo utvrdi da li je neko, i ako jeste ko i na koji način, kupio bilo koju presudu. Presude se ne smiju kupovati, ali se ni sudije ne smiju javno optuživati bez dokaza na osnovu ličnog uvjerenja.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

IVAN MARINOVIĆ, REDITELJ: Pet dobrih filmova može da promijeni život 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Moj prvi film Igla ispod praga je imao skroman, ali sasvim lijep uspjeh za jedan debitantski crnogorski film. Živi i zdravi imaju veću snagu, veće znanje i veću dramsku napetost u sebi. Mislim da je intenzivniji i  zabavniji film i da će biti mnogo popularniji od prvog

 

Film Živi i zdravi crnogorskog sineaste Ivana Marinovića premijerno je prikazan pred punom salom u okviru takmičarskog programa prestižnog 27. međunarodnog Filmskog festivala Black Nights u Talinu.

Većinski crnogorski film, Živi i zdravi je kopodukcija sa još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Sjevrne Makedonije i Spok Film iz Slovenije, kao i Radio Televizija Crne Gore. Film su podržali Filmski centar Crne Gore, RTCG, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Već u toku faze razvoja projekta, film Živi i zdravi osvojio je dvije nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala. Domaća premijera filma se očekuje početkom 2024. godine.

MONITOR: Selektor festivala u Talinu Edvinas Pukšta opisao je film „Živi i zdravi“ kao dirljivu i eksplozivnu komediju. Mediji su izvještavali da su karte za projekcije bile rasprodate. Za početak razgovora, volio bih da nam prenesete utiske, kako je publika reagovala, stručna javnost, filmska ekipa?

MARINOVIĆ: Selektor Edvinas Pukšta se izborio za to da jedna punokrvna komedija sa ovih prostora uđe u zvanični takmičarski program, što zaista nije tipično. Naš film je samom selekcijom dobio i priznanje da u njemu ima i dubljih slojeva i kvaliteta, iako cilja na najširu moguću publiku. Sale su bile rasprodate, što ni u Talinu, ni na većim festivalima često i nije slučaj, pa smo mogli da imamo pravi test kako jedna publika koja je mnogo hladnija i zatvorenija od balkanske, reaguje na naš humor i na film koji je utemeljen u vrlo specifičnom mentalitetu. Komedije inače teško putuju upravo jer zavise od elastičnosti jezika i humora prostora gdje se priča dešava. Po svim reakcijama mi se čini da smo uspjeli u namjeri da sve te prepreke prevaziđemo i da istopimo inače veoma hladna i suzdržana baltička srca.

MONITOR: Već tokom razvoja projekat je osvojio značajna priznanja, ali snimanje je bilo otežano – pandemija, globalna finansijska kriza. Kako danas gledate na taj proces stvaranja filma?

MARINOVIĆ: Gledam unatrag sa velikim osjećajem zahvalnosti prema svima koji su gradili ovaj film. Iznad svega prema producentkinji Mariji Stojanović, jer smo nas dvoje mnogo i lično rizikovali radeći Žive i zdrave u svim turbulencijama koje su se tokom godina dešavale. Potom prema pomoćniku režije Bojanu Pivašu – pomoćnici su inače tihi i skriveni heroji svakog filma, a mene je Bojan sve vrijeme održavao na površini i spašavao od brojnih grešaka. A dabome i čitavom ansamblu koji je spektakularan.

I to nije samo moja procjena – komentar montažera iz Češke – Mihala Reicha je da se ovako dobar ansambl kod njih ne bi mogao sklopiti. Montažerima treba vjerovati, jer dok prostudiraju materijal i sve snimljene tejkove, jasno vide i kvalitet procesa i rediteljskog i glumačkog. A od čitavog ansambla teško je ne uvidjeti kakvi su glumci Tihana Lazović i Goran Slavić. Njihova igra, odnos, instinkt, posvećenost i disciplina su dar za svakog reditelja. Zaista je bila privilegija raditi ovaj film, i tu mislim na svakog glumca ponaosob.

Od predivnih naturščika poput Sejda Alijaja i Zora Martinetija, preko efektnih malih epizoda Miloša Pejovića, Tamare Dragičević, Lare Dragović, Stefana Vukovića i Omara Bajramspahića, pa do uzbudljivih, atipičnih uloga Nikole Ristanovskog, Dejana Đonovića, Dragane Dabović, Gorana Bogdana, Snježane Sinovčić i šampiona crnogorskog filma Moma Pićurića koji je zablistao kao nikad do sad. Radili su svi uz zaista mnogo iskrene ljubavi i prema projektu i prema saradnicima i veoma sam ponosan na to šta smo skupa postigli.

Miroslav MINIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ZLATKO DIZDAREVIĆ, NOVINAR I DIPLOMATA: Da bi Palestinci dobili državu – unutar  Izraela  mora sazrijeti  odluka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ekstremni cionisti nikada nisu krili da im je glavni i bezmalo jedini cilj protjerati i posljednjeg Palestinca iz Palestine, a ne od njih praviti služinčad. I to se prepoznaje evo decenijama. Diskriminacija je najmanje zlo u lepezi legalizovanog obespravljivanja sa ciljem zatiranja i same uspomene na Palestinu i Palestince

 

MONITOR: Uz zagovaranje prava Izraela na odbranu, SAD i EU sada više insistiraju na „humanitarnim pauzama“ da bi se olakšao položaj palestinskih civila u Gazi. Da li je situacija sa IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) izmakla kontroli Zapada?

DIZDAREVIĆ: Ne mislim da je išta u vezi sa IDF-om “izmaklo kontroli Zapada“. To “izmicanje kontroli” traje decenijama. Neupitno je da su, za početak, neophodni urgentni potezi da bi se “olakšao položaj palestinskih civila” ali, suština cijelog problema nije u aktuelnom položaju civila. Taj je položaj samo nastavak, de facto, suštinskog problema kojeg svijet evo sedam i po decenija naziva “palestinskim problemom”. A riječ je, za svo to vrijeme, o “izraelskom problemu”, a čak i prije toga o “problemu” kompletne međunarodne zajednice, svjetske organizacuije i politike, sprdnje sa proklamovanim vrijednostima, institucijama, odlukama, rezolucijama itd.

Igubljen je elementarni digniteta UN, EU, o činjenici, recimo, da je Izrael do sada prekršio blizu šezdeset rezolucija formalnio najrelevantnije svjetske organizacije…a odgovor na sve to je – So What?  Irak je, recimo, prekršio dvije pa su mu namjestili lažnu optužbu za hemijsko oružje a rezultat je milion mrtvih! Danas se u ovakvom svijetu ne može evo postići ni minimum sa prekidom vatre, a kamo li početi od onoga što je zapravo suština storije: Svijet se raspada na razne načine, a nema snage za otvaranje tog problema. To ne dozvoljavaju interesi u proizvodnji smrti ,jer je ta proizvodnja –monstruozni biznis sa oružjem, pa ratovi sa tim ciljem, pa proizvodnja neprijatelja da bi se ratovalo, pa ulaganje u mržnju. Eto zašto. Propaganda, mitovi – sve je postalo ciljano važno i uspješno.

MONITOR: Ovih dana je Jozep Borelj bio u petodnevnoj posjeti Bliskom istoku. Izgleda, međutim, da EU nije bila uključena u dogovore o primirju. EU se i nije zalagala za to već za „humanitarne pauze“ – kako je i Olaf Šolc ponovio Redžepu Erdoganu u Berlinu. Da li bi za oklijevanje razlog trebalo tražiti u „kompleksu Holokausta“ ili u nečem drugom?

DIZDAREVIĆ: Kompleks Holokausta u određenoj mjeri postoji, ali ne mislim da je on dominantan. Na čelu Njemačke bio je i Vili Brant koji je vremenski bio “bliži” tome, ali je uradio što veliki, hrabri i moralni lider može da uradi –kleknuo je i stekao pravo da nastavi sa politikom na neupitnim principima uz znanje, dignitet i karakter. Naravno, i rezultate. Njemačka je i sa Merkelovom bila mnogo jača i principijelnija na svjetskoj sceni nego što su to Šolc i društvo oko njega danas. Problem je što ni EU pa ni Njemačka, nisu ni sjena onoga što su bili nekad. U EU je puno pa i temeljno različitih linija. Glasa se različito, ujedinjuje se različito, navija se različito…Pa eno imamo i zemlju sa naših prostora, Hrvatsku, koja je glasala u UN-u protiv “humanitarnog prekida vatre”, BiH i Hrvatska svojevremeno nisu htjele da daju glas ni traženju Palestine da pređe u status “države posmatrača”, Mađarska se svrstava među rijetke koji prije neki dan nisu htjeli da glasaju u UN-u, za ukidanje okupiranih teritorija na Zapadnoj obali, itd.

MONITOR: Po ko zna koji put kao rješenje sukoba pominju se „dvije države“. Taj prijedlog je ponovila Usrula fon der Lajen u Kairu, a Džozef Bajden u autorskom tekstu u Vašington postu. Oni se slažu da bi i Gazom trebalo da upravlja Palestinska uprava. Netanjahu to ne prihvata. Da li bi on bio ne samo politički već i „istorijski“ poražen ako bi odmah prihvatio staro-novo rješenje?

DIZDAREVIĆ: Prvo, prijedlozi Ursule fon der Lajen u Kairu (lijepo mjesto za podizanje popularnosti ovakvim izjavama – zašto prijedlog nije dat  u ovakvoj Evropi, kod kuće), stižu sada kada su rezultati katastrofe strašni. A sve je što se politike tiče bilo isto kao kroz minulih 75 godina. Osim novog upaljača i do sada neviđenog stepena genocidnog odgovora protiv “životinja” u Gazi, kako reče ministar vojske u Tel Avivu.

Drugo, opet isti redoslijed stvari: prijedloge dijele, bezmalo kao nešto novo spram one ‘47-e i Nakbe ‘48-e, moćnici u svijetu čije su “kuće” – SAD i EU – o tome šutile  decenijama. Sluti, dakle, da motiv nije rješenje za Palestinu, već uspjeh dvoje pomenutih na njihovom, domaćem terenu. Kako to da se Bajden prosvijetlio nakon prvih nekoliko sedmica katastrofe ? I naivac vidi da su izbori u SAD ključ te priče, i procjena da dizanje svijeta na noge nije baš naivna storija nebitna u tim izborima.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. novembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo