Povežite se sa nama

Uncategorized

NAŠA ANKETA: Nasiljem na nasilje

Objavljeno prije

na

Kako komentarišete zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da se zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje ukine imunitet poslanicim Demokratskog fronta koji su u holu Skupštine Crne Gore napali poslanike Demokratske partije socijalista?

Gojko Pejović, analitičar političko-bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori, iz Herceg Novog:
Završna faza političke krize

– Niko dobronamjeran ne odobrava primitivno ponašanja nikome, posebno ne narodnim poslanicima koji bi trebalo da budu uzor mladima, a i svima ostalim. Međutim, ovo se ne dešava prvi put. Nije naš parlament u proteklih 25 godina bio imun od ispada, pa se nije posezalo za ukidanjem imuniteta. Očito je da je politička kriza ušla u završnu fazu. Istina, svjedoci smo sličnih, a i težih, ekcesa i u parlamentima u okruženju. U Hrvatskoj su parlamentarce pripadnici službe bezbjednosti iznosili iz sale, a da događanja u makedonskom i ukrajinskom parlamentu sada posebno ne pominjem. Bilo je toga i u državama kolijevkama demokratije kao što su Grčka i Engleska. Kvalitetan etički kodeks, kojeg očito nemamo, uvjeren sam da bi uticao da se smanje i broj i težina ovakvih prekršaja u parlamentu. Zašto ga naš parlament nije prilagodio savremenim potrebama drugo je pitanje. Mislim da se sa ovom inicijativom kasni i stiče se utisak da se ona sada izvlači kao štap za disciplinovanje pojedinih poslanika. Sjednica Administrativnog odbora od prošlog utorka samo je dokaz da će način na koji se pokušava riješiti ovaj problem teško dati rezultate i biti prihvatljiv za sve i nije nastao kao proizvod demokratskih procedura već je jednostavno nametnut voljom jedne partije. Usput, ovim se devalvira i sam institut imuniteta, pa se može tumačiti da ako imaš većinu onda ti je sve dozvoljeno. A ne bi smjelo da bude tako. Mislim da bi se moralo što prije poraditi na donošenju kvalitetnog etičkog kodeksa i pritom koristiti iskustva država koje su to pitanje odavno riješile na pravi način.

Veselin Radulović, advokat iz Podgorice
Pravo u sjenci politike

– Zahtjev tužilaštva za skidanjem imuniteta poslanicima Skupštine veoma je jednostavno pravno komentarisati. Protiv poslanika se ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. Dakle, imunitet je procesna smetnja za vođenje krivičnog postupka pa tužilaštvo, kao državni organ koji odlučuje o pokretanju krivičnog postupka, taj postupak ne može pokrenuti prije nego što Skupština za to da odobrenje. Stoga, sa stručno pravnog aspekta ne postoji ništa posebno bitno za komentarisanje kada je ovaj slučaj u pitanju. Formalno-pravno tužilaštvo je predalo Skupštini zahtjev za davanje odobrenja za vođenje krivičnog postupka i ako Skupština poslanicima skine imunitet, protiv njih će se voditi krivični postupak kao protiv svakog drugog građanina Crne Gore za koga tužilaštvo smatra da postoji onaj stepen sumnje koji je neophodan za pokretanje krivičnog postupka. Međutim, u ovom postupku, kao i u mnogim drugim postupcima pred pravosuđem Crne Gore, pravni aspekt je u potpunoj sjenci političkog konteksta i to je teren koji daje prostor za različita tumačenja i komentare koji nemaju nikakvog dodira sa pravom i primjenom zakona. Osnovanost optužbi protiv bilo kog lica, pa i poslanika, trebalo bi da se raspravi pred nadležnim sudom. Da li su optužbe tužilaštva u konkretnom slučaju osnovane ne može se utvrditi političkim raspravama i svojevrsnim predstavama u parlamentu ili van njega. Na kraju, uvažavajući pretpostavku nevinosti svakog lica koje je optuženo za bilo koje krivično djelo, principijelno osuđujem svaki vid nasilničkog ponašanja bez obzira sa koje adrese i od kog lica dolazilo. Istovremeno smatram da je opšti interes, ali i interes svakog lica koje smatra da je optuženo bez osnova, da se takve optužbe razjasne na sudu. Takođe, osuđujem svaku vrstu primitivnog i uvredljivog ponašanja, iako se takve pojave ne suzbijaju krivično-pravnom represijom već na druge načine. Svi drugačiji pristupi i komentari ovog i drugih sličnih slučajeva, bez obzira na to od koje strane dolazili, nemaju nikakve veze sa pravom i direktno su usmjereni protiv interesa zakonitosti i vladavine prava.


Duško Kovačević, bloger iz Podgorice

Plodovi Đukanovićevog aparata

– Kada namjeravamo da dokažemo nedemokratičnost i regresivnost crnogorske vlasti, često i s pravom posežemo za činjenicom da Đukanovićev aparat, u despotskom maniru, svjesno održava primitivnu, pretpolitičku i afektivnu psihologiju društva koje se u svojim izborima kreće kroz sužene i bazne emotivne reakcije kao što su egzistencijalni i svaki drugi strahovi, idolatrija, mobilizacija na nacionalnim, tenzijskim i iracionilnim agensima. Dakle, društvu se ne dozvoljava civilizacijsko dovršenje ili prelazak na socijalni etos, na viši i osvješćeniji politički stadijum, kulturniji svakako. Ponašanje Demokratskog fronta, opozicionog saveza, koji bi po definiciji opozicionarstva kao alternativnog političkog koncepta trebalo nužno da bude napredniji i moderniji, podražava ili imitira taj isti pogubni i erozivni model vlasti, upravo kroz prostačko i vulgarno-agresivno djelovanje u parlamentu, pa se zato, gotovo konsensualno, tvrdi da je Front druga strana režima, njegov dopunjujući i vitalni alter ego. Naravno, opozicija mora u sebi imati tog pobunjeničkog ljevičarskog ,,bezobrazluka”, tog prevratničkog i protesnog erosa, ali ne u destruktivnoj i razarajućoj mjeri po društvo i njegove kakve takve institucije. Ako je parlament kao najviša državna institucija izraz izborne pljačke, a slažemo se da jeste, zašto onda izlazak na konstitucionalne izbore, zašto onda uživati u velikim platama i sinekurama, a zatim ponižavati na najbizarniji mogući način taj isti parlament kroz divljačko iživljavanje, psovke, uvrede, fizičko obračunavanje? Takav je i čitav projekat DF-a; dvoličan, neiskren, sopstveno-interesni… Da bi tragedija bila veća, Front često djeluje i retrogradnije od samog DPS-a, pa međunarodni centri moći, ali i crnogorski glasači, od kojih dugo očekujemo obrt, s pravom postavljaju strijepeće pitanje – šta bi ovi tek radili da se dokopaju vlasti i mehanizma prisile? Baš ovih dana čitam odličnu sociološko-pravnu studiju od Aleksandra Molnara ,,Rasparava o ustavnoj i demokratskoj državi”, gdje profesor Molnar objašnjava koliko je čovječanstvo i njegova misleća i odgovorna elita vidjela muke od Aristotela do danas, od stadijuma ,,rata svih protiv svih”, kako Hobs nazva to ,,prirodno i divlje stanje” čovjeka, da bi društvo dovelo do reda, dogovora, do parlamenta! Do razgovora. U krajnjem, kako se samo teško porađao crnogorski put od gumna, skupa glavara, pa do skupštine u njenom savremenom značenju. I onda se Demokratskom frontu učini da će svojevrsnom rijalitizacijom i destrukcijom parlamenta podići svoj poljuljani rejting.

Dragiša Janjušević, programski direktor Centra za političku edukaciju iz Nikšića
Prvo smijeniti vlast

– Kada se radi o zahtjevu tužilaštva za oduzimanje imuniteta poslanicima DF-a mislim da se prvenstveno radi o nedostatku i neizgrađenosti političke kulture u Crnoj Gori. Ako uporedimo samo neke od razvijenih demokratija Evropske unije kao što su Britanija ili Italija, vidjeli bismo da bi slične inicijative u tim zemljama bile dobro ismijane i iskarikirane, uprkos činjenici da imamo i žestokih verbalnih sukoba, a svakako i nemali broj fizičkih obračuna, i to u zemljama gdje je recimo parlamentarizam njegovan od 1365. godine, kao u Britaniji, ili u Italiji koja je prepoznata kao zemlja sa nestalnim i kratkoročnim vladama. Kod nas od uspostavljanja ustavnog parlamentarizma 1905. godine imamo situaciju da nikada nijesmo vlast promijenili na izborima i otuda mnogi deficiti kada razgovaramo o svim posljedicama našeg parlamentarizma, pa i kada govorimo o incidentima koji su proizvod jednog skrivenog jednopartizma, a koji se legitimiše kao najrazvijenija i najprosperitetnija demokratija u regionu. Izgradnja političke i parlamentarne kulture počeće onog trenutka kada budemo smjenjivali vlast na izborima i kada sve institucije, pa i tužilaštvo, budu imale puni ustavni kapacitet i nezavisnost, a ne partijsku stegu i kontrolu, onda ćemo sasvim drugačije gledati na ovakve pojave u parlamentu.

Pripremio: Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo