Povežite se sa nama

Uncategorized

NAŠA ANKETA: Nasiljem na nasilje

Objavljeno prije

na

Kako komentarišete zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da se zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje ukine imunitet poslanicim Demokratskog fronta koji su u holu Skupštine Crne Gore napali poslanike Demokratske partije socijalista?

Gojko Pejović, analitičar političko-bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori, iz Herceg Novog:
Završna faza političke krize

– Niko dobronamjeran ne odobrava primitivno ponašanja nikome, posebno ne narodnim poslanicima koji bi trebalo da budu uzor mladima, a i svima ostalim. Međutim, ovo se ne dešava prvi put. Nije naš parlament u proteklih 25 godina bio imun od ispada, pa se nije posezalo za ukidanjem imuniteta. Očito je da je politička kriza ušla u završnu fazu. Istina, svjedoci smo sličnih, a i težih, ekcesa i u parlamentima u okruženju. U Hrvatskoj su parlamentarce pripadnici službe bezbjednosti iznosili iz sale, a da događanja u makedonskom i ukrajinskom parlamentu sada posebno ne pominjem. Bilo je toga i u državama kolijevkama demokratije kao što su Grčka i Engleska. Kvalitetan etički kodeks, kojeg očito nemamo, uvjeren sam da bi uticao da se smanje i broj i težina ovakvih prekršaja u parlamentu. Zašto ga naš parlament nije prilagodio savremenim potrebama drugo je pitanje. Mislim da se sa ovom inicijativom kasni i stiče se utisak da se ona sada izvlači kao štap za disciplinovanje pojedinih poslanika. Sjednica Administrativnog odbora od prošlog utorka samo je dokaz da će način na koji se pokušava riješiti ovaj problem teško dati rezultate i biti prihvatljiv za sve i nije nastao kao proizvod demokratskih procedura već je jednostavno nametnut voljom jedne partije. Usput, ovim se devalvira i sam institut imuniteta, pa se može tumačiti da ako imaš većinu onda ti je sve dozvoljeno. A ne bi smjelo da bude tako. Mislim da bi se moralo što prije poraditi na donošenju kvalitetnog etičkog kodeksa i pritom koristiti iskustva država koje su to pitanje odavno riješile na pravi način.

Veselin Radulović, advokat iz Podgorice
Pravo u sjenci politike

– Zahtjev tužilaštva za skidanjem imuniteta poslanicima Skupštine veoma je jednostavno pravno komentarisati. Protiv poslanika se ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina. Dakle, imunitet je procesna smetnja za vođenje krivičnog postupka pa tužilaštvo, kao državni organ koji odlučuje o pokretanju krivičnog postupka, taj postupak ne može pokrenuti prije nego što Skupština za to da odobrenje. Stoga, sa stručno pravnog aspekta ne postoji ništa posebno bitno za komentarisanje kada je ovaj slučaj u pitanju. Formalno-pravno tužilaštvo je predalo Skupštini zahtjev za davanje odobrenja za vođenje krivičnog postupka i ako Skupština poslanicima skine imunitet, protiv njih će se voditi krivični postupak kao protiv svakog drugog građanina Crne Gore za koga tužilaštvo smatra da postoji onaj stepen sumnje koji je neophodan za pokretanje krivičnog postupka. Međutim, u ovom postupku, kao i u mnogim drugim postupcima pred pravosuđem Crne Gore, pravni aspekt je u potpunoj sjenci političkog konteksta i to je teren koji daje prostor za različita tumačenja i komentare koji nemaju nikakvog dodira sa pravom i primjenom zakona. Osnovanost optužbi protiv bilo kog lica, pa i poslanika, trebalo bi da se raspravi pred nadležnim sudom. Da li su optužbe tužilaštva u konkretnom slučaju osnovane ne može se utvrditi političkim raspravama i svojevrsnim predstavama u parlamentu ili van njega. Na kraju, uvažavajući pretpostavku nevinosti svakog lica koje je optuženo za bilo koje krivično djelo, principijelno osuđujem svaki vid nasilničkog ponašanja bez obzira sa koje adrese i od kog lica dolazilo. Istovremeno smatram da je opšti interes, ali i interes svakog lica koje smatra da je optuženo bez osnova, da se takve optužbe razjasne na sudu. Takođe, osuđujem svaku vrstu primitivnog i uvredljivog ponašanja, iako se takve pojave ne suzbijaju krivično-pravnom represijom već na druge načine. Svi drugačiji pristupi i komentari ovog i drugih sličnih slučajeva, bez obzira na to od koje strane dolazili, nemaju nikakve veze sa pravom i direktno su usmjereni protiv interesa zakonitosti i vladavine prava.


Duško Kovačević, bloger iz Podgorice

Plodovi Đukanovićevog aparata

– Kada namjeravamo da dokažemo nedemokratičnost i regresivnost crnogorske vlasti, često i s pravom posežemo za činjenicom da Đukanovićev aparat, u despotskom maniru, svjesno održava primitivnu, pretpolitičku i afektivnu psihologiju društva koje se u svojim izborima kreće kroz sužene i bazne emotivne reakcije kao što su egzistencijalni i svaki drugi strahovi, idolatrija, mobilizacija na nacionalnim, tenzijskim i iracionilnim agensima. Dakle, društvu se ne dozvoljava civilizacijsko dovršenje ili prelazak na socijalni etos, na viši i osvješćeniji politički stadijum, kulturniji svakako. Ponašanje Demokratskog fronta, opozicionog saveza, koji bi po definiciji opozicionarstva kao alternativnog političkog koncepta trebalo nužno da bude napredniji i moderniji, podražava ili imitira taj isti pogubni i erozivni model vlasti, upravo kroz prostačko i vulgarno-agresivno djelovanje u parlamentu, pa se zato, gotovo konsensualno, tvrdi da je Front druga strana režima, njegov dopunjujući i vitalni alter ego. Naravno, opozicija mora u sebi imati tog pobunjeničkog ljevičarskog ,,bezobrazluka”, tog prevratničkog i protesnog erosa, ali ne u destruktivnoj i razarajućoj mjeri po društvo i njegove kakve takve institucije. Ako je parlament kao najviša državna institucija izraz izborne pljačke, a slažemo se da jeste, zašto onda izlazak na konstitucionalne izbore, zašto onda uživati u velikim platama i sinekurama, a zatim ponižavati na najbizarniji mogući način taj isti parlament kroz divljačko iživljavanje, psovke, uvrede, fizičko obračunavanje? Takav je i čitav projekat DF-a; dvoličan, neiskren, sopstveno-interesni… Da bi tragedija bila veća, Front često djeluje i retrogradnije od samog DPS-a, pa međunarodni centri moći, ali i crnogorski glasači, od kojih dugo očekujemo obrt, s pravom postavljaju strijepeće pitanje – šta bi ovi tek radili da se dokopaju vlasti i mehanizma prisile? Baš ovih dana čitam odličnu sociološko-pravnu studiju od Aleksandra Molnara ,,Rasparava o ustavnoj i demokratskoj državi”, gdje profesor Molnar objašnjava koliko je čovječanstvo i njegova misleća i odgovorna elita vidjela muke od Aristotela do danas, od stadijuma ,,rata svih protiv svih”, kako Hobs nazva to ,,prirodno i divlje stanje” čovjeka, da bi društvo dovelo do reda, dogovora, do parlamenta! Do razgovora. U krajnjem, kako se samo teško porađao crnogorski put od gumna, skupa glavara, pa do skupštine u njenom savremenom značenju. I onda se Demokratskom frontu učini da će svojevrsnom rijalitizacijom i destrukcijom parlamenta podići svoj poljuljani rejting.

Dragiša Janjušević, programski direktor Centra za političku edukaciju iz Nikšića
Prvo smijeniti vlast

– Kada se radi o zahtjevu tužilaštva za oduzimanje imuniteta poslanicima DF-a mislim da se prvenstveno radi o nedostatku i neizgrađenosti političke kulture u Crnoj Gori. Ako uporedimo samo neke od razvijenih demokratija Evropske unije kao što su Britanija ili Italija, vidjeli bismo da bi slične inicijative u tim zemljama bile dobro ismijane i iskarikirane, uprkos činjenici da imamo i žestokih verbalnih sukoba, a svakako i nemali broj fizičkih obračuna, i to u zemljama gdje je recimo parlamentarizam njegovan od 1365. godine, kao u Britaniji, ili u Italiji koja je prepoznata kao zemlja sa nestalnim i kratkoročnim vladama. Kod nas od uspostavljanja ustavnog parlamentarizma 1905. godine imamo situaciju da nikada nijesmo vlast promijenili na izborima i otuda mnogi deficiti kada razgovaramo o svim posljedicama našeg parlamentarizma, pa i kada govorimo o incidentima koji su proizvod jednog skrivenog jednopartizma, a koji se legitimiše kao najrazvijenija i najprosperitetnija demokratija u regionu. Izgradnja političke i parlamentarne kulture počeće onog trenutka kada budemo smjenjivali vlast na izborima i kada sve institucije, pa i tužilaštvo, budu imale puni ustavni kapacitet i nezavisnost, a ne partijsku stegu i kontrolu, onda ćemo sasvim drugačije gledati na ovakve pojave u parlamentu.

Pripremio: Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo