Povežite se sa nama

PARALELE

Revolveri u naoružanju crnogorske vojske

Objavljeno prije

na

Iako je bajonet itekako bio popularan početkom XX vijeka u vježbama za blisku borbu, crnogorski vojnici nijesu voljeli da se puno oslanjaju na njega jer im je smetao pri ciljanju. Zbog toga je u vojnim krugovima crnogorske vojske odlučeno da je za blisku borbu najbolje koristiti revolver. Time se računalo da jedan dobar strijelac može da savlada pet do sedam neprijatelja u borbi prsa u prsa. Mnogi izvještaji, naročito oni iz Drugoga balkanskoga rata kazuju nam da su Crnogorci upravo zbog toga bili izuzetno opasni u jurišima kad se približe neprijatelju, što su dobro ośetili bugarski vojnici.

Među crnogorskom pješadijom, kretale su se dvije vrste revolvera: ,,Gasser M. 1870” i ,,Smith & Wesson M. 1871”. Gaser revolveri bili su popularni i slovili su za najbolje na svijetu. Njih je Crna Gora prvi put nabavila još sedamdesetih godina XIX vijeka, kada knjaz Nikola u Austrougarskoj kupio 4.000 revolvera, proizvedenih u firmi Gasser, kraj Beča. Ovo oružje bilo je i ubojito i sigurno, a vađenje i punjenje čaurica bilo je mnogo brže i jednostavnije, nego kod drugih proizvođaca. Zbog toga je postao omiljeno oružje kod Crnogoraca, pa je ubrzo dobio naziv ,,crnogorski revolver”, i do 1910. kupljeno je još 20.000 komada. Crnogorci su u vojno – oružanoj radionici na Rijeci Crnojevića vršili prepravke ovih revolvera i prilagođavali ih svojim potrebama. Zvanična verzija revolvera unifikovanog u Crnoj Gori imala je cijev dugu 240 mm i doboš kapaciteta od 6 metaka. Za punjenje je korištena Werndl karabinska municija smanjenog punjenja, kalibra 11,2 mm, koja se kupovala u firmi Roth u Beču ili prepravljala na Cetinju. Na “crnogorskom” revolveru nalazila se utisnuta kruna i monogram ,,H – I” (skraćenica od ,,Nikola I”) na dnu cijevi.

Ovaj broj Gaser revolvera nije bio dovoljan crnogorskoj vojsci. Knjaz Nikola nekoliko puta se obraćao Rusiji za pomoć, u vidu slanja 25.000 ruskih revolvera neophodnih Crnoj Gori. Nakon nekoliko godina odlaganja i zatezanja Rusija je izašla u susret i Crnogorcima na poklon septembra 1904. poslala: 25.000 revolvera ,,Smith & Wesson”, 1.250.000 bojevih metaka i 2.000.000 puščanih zrna za moskovke. Već 1905. počelo se sa besplatnim izdavanjem ,,ruskih revolvera”, kako su se u Crnoj Gori tada nazivali. Prvo su ih dobili oni vojnici aktivne vojske, koji nijesu imali Gaser. ,,Ruski revolveri” su se Crnogorcima manje dopadali od Gaserovih, jer nijesu bili naviknuti na rukovanje njima pa je bilo dosta nesrećnih slučajeva samoranjavanja ili ubistva. Zato je najviše fišeka kupovano za crnogorski revolver. U toku 1911. godine Ministarstvo vojno kupovalo je čaurice kod firme ,,Sellier & Bellot” koja se nalazila u Pragu. Samo je u januaru mjesecu za crnogorski revolver nabavljeno 50.000 čaurica, koje su koštale 1.500 perpera. U Crnu Goru, preko poznanstava Ilije Hajdukovića, stizale su razne ponude za kupovinu municije. Kompanija ,,Anninger & Co” iz Trsta nudila je crnogorskoj vojsci fišeke od ,,smitvesona” po cijeni od 14,5 kruna za 100 komada.

Poklonom iz Rusije, crnogorska vojska uspjela je da opskrbi svakog svog obveznika revolverom. Tako su crnogorski vojnici bili vjerovatno jedini u svijetu, koji su istovremeno bili naoružani i puškom i revolverom.

Boban BATRIĆEVIĆ

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Njegoš na ratištu devedesetih

Objavljeno prije

na

Objavio:

O upotrebi velikog pjesnika u različite svrhe do sada je puno napisano. No, posebno zanimljivom čini se njegova epizoda u toku „rata za mir”. Slijepo slijedeći instrukcije Slobodana Miloševića, crnogorska vlast uzela je aktivnog učešća u raspadu Jugoslavije. Ljeta 1991. godine sprovedena je mobilizacija rezervnoga sastava JNA u Crnoj Gori, koja je septembra mjeseca raspoređena po istočnoj Hercegovini i okolini Dubrovnika. (više…)

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Crnogorski internirci

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nedavno je crnogorskoj javnosti prezentovana veoma zanimljiva knjiga istoričara Vukote Vukotića. Radi se o zborniku dokumenata Internacija stanovništva Crne Gore 1916 – 1918 u izdanju Državnoga arhiva Crne Gore koji predstavlja plod njegova višegodišnjeg studioznog i metodičnog istraživanja crnogorske ratne građe pohranjene u crnogorskoj riznici pamćenja. U njoj nalazimo pokušaj da se potomcima crnogorskih stradalnika, ali i čitavoj crnogorskoj javnosti prezentuju imena crnogorskih interniraca i okolnosti u kojima su proživljavali trenutke svoje povijesne drame. Spiskovi su sortirani prema izvještajima i heurističkoj bazi koja je ostala iza djelovanja Crnogorskoga Crvenoga krsta u Neiju, u Francuskoj, a koji je bio jedna od najznačajnijh naših institucija humanosti u toku Prvoga svjetskoga rata. Vukotić nastoji doći do konkretnih imena osoba koje su nasilno odvedene iz svoje domovine i rasute po tamnicama austrougarskoga okupatora. (više…)

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Mitraljezi u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mitraljezi su u XX vijeku počeli masovno da se upotrebljavaju u evropskim armijama; smatrani su za jedno od najsmrtonosnijih oružja, a obezbjeđivali su bolju odbranu i očuvanje položaja na bojnom polju. Crnogorska armija bila je prva na Balkanu, a među prvima u svijetu koja je pośedovala mitraljeze. Prvi mitraljezi stigli su u Crnu Goru 1895. godine iz Rusije kao vojna pomoć zajedno sa pošiljkom pušaka sistema Berdan. Ipak, zbog brzog tehnološkog napretka u proizvodnji oružja, crnogorski mitraljezi ubrzo zastarijevaju. Tako da se početkom XX vijeka počelo tragati za savremenijim konstrukcijama automatskih mitraljeza, koji su se počeli uvoditi u armijama suśednih zemalja. Austrougarska je svoje odrede naoružala svojim Škodinim mitraljezima, a Rusi i Italijani koristili su njemačke – Maksim mitraljeze. U želji da isprati savremene tokove naoružanja, a ipak svjesna svoje finansijske situacije, Crna Gora je nastojala da svoju armiju naoruža kvalitetnim mitraljezima. Već 1905. godine vođeni su razgovori u Londonu oko nabavke ,,Reter” mitraljeza. Međutim, crnogorska vojska se odlučila za maksimove mitraljeze, pošto je u svojim redovima imala puno oficira koji su se u Rusiji uvjerili u njihov kvalitet. Ministarstvo vojno je u prvoj polovini 1906. godine sa koncernom ,,Deutsches Waffen und Munitions – Fabriken” iz Berlina potpisalo ugovor o isporuci 12 mitraljeza, sistema ,,Maksim M. 1895.” kalibra 7,62 mm. Godinu dana kasnije, ispostavilo se da je Crna Gora ovu nabavku izvršila preuranjeno, jer su već bili patentirani noviji modeli maksimovih mitraljeza, koji su bili znatno lakši i pogodniji za planinski teren Crne Gore. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo