Povežite se sa nama

PARALELE

Revolveri u naoružanju crnogorske vojske

Objavljeno prije

na

Iako je bajonet itekako bio popularan početkom XX vijeka u vježbama za blisku borbu, crnogorski vojnici nijesu voljeli da se puno oslanjaju na njega jer im je smetao pri ciljanju. Zbog toga je u vojnim krugovima crnogorske vojske odlučeno da je za blisku borbu najbolje koristiti revolver. Time se računalo da jedan dobar strijelac može da savlada pet do sedam neprijatelja u borbi prsa u prsa. Mnogi izvještaji, naročito oni iz Drugoga balkanskoga rata kazuju nam da su Crnogorci upravo zbog toga bili izuzetno opasni u jurišima kad se približe neprijatelju, što su dobro ośetili bugarski vojnici.

Među crnogorskom pješadijom, kretale su se dvije vrste revolvera: ,,Gasser M. 1870” i ,,Smith & Wesson M. 1871”. Gaser revolveri bili su popularni i slovili su za najbolje na svijetu. Njih je Crna Gora prvi put nabavila još sedamdesetih godina XIX vijeka, kada knjaz Nikola u Austrougarskoj kupio 4.000 revolvera, proizvedenih u firmi Gasser, kraj Beča. Ovo oružje bilo je i ubojito i sigurno, a vađenje i punjenje čaurica bilo je mnogo brže i jednostavnije, nego kod drugih proizvođaca. Zbog toga je postao omiljeno oružje kod Crnogoraca, pa je ubrzo dobio naziv ,,crnogorski revolver”, i do 1910. kupljeno je još 20.000 komada. Crnogorci su u vojno – oružanoj radionici na Rijeci Crnojevića vršili prepravke ovih revolvera i prilagođavali ih svojim potrebama. Zvanična verzija revolvera unifikovanog u Crnoj Gori imala je cijev dugu 240 mm i doboš kapaciteta od 6 metaka. Za punjenje je korištena Werndl karabinska municija smanjenog punjenja, kalibra 11,2 mm, koja se kupovala u firmi Roth u Beču ili prepravljala na Cetinju. Na “crnogorskom” revolveru nalazila se utisnuta kruna i monogram ,,H – I” (skraćenica od ,,Nikola I”) na dnu cijevi.

Ovaj broj Gaser revolvera nije bio dovoljan crnogorskoj vojsci. Knjaz Nikola nekoliko puta se obraćao Rusiji za pomoć, u vidu slanja 25.000 ruskih revolvera neophodnih Crnoj Gori. Nakon nekoliko godina odlaganja i zatezanja Rusija je izašla u susret i Crnogorcima na poklon septembra 1904. poslala: 25.000 revolvera ,,Smith & Wesson”, 1.250.000 bojevih metaka i 2.000.000 puščanih zrna za moskovke. Već 1905. počelo se sa besplatnim izdavanjem ,,ruskih revolvera”, kako su se u Crnoj Gori tada nazivali. Prvo su ih dobili oni vojnici aktivne vojske, koji nijesu imali Gaser. ,,Ruski revolveri” su se Crnogorcima manje dopadali od Gaserovih, jer nijesu bili naviknuti na rukovanje njima pa je bilo dosta nesrećnih slučajeva samoranjavanja ili ubistva. Zato je najviše fišeka kupovano za crnogorski revolver. U toku 1911. godine Ministarstvo vojno kupovalo je čaurice kod firme ,,Sellier & Bellot” koja se nalazila u Pragu. Samo je u januaru mjesecu za crnogorski revolver nabavljeno 50.000 čaurica, koje su koštale 1.500 perpera. U Crnu Goru, preko poznanstava Ilije Hajdukovića, stizale su razne ponude za kupovinu municije. Kompanija ,,Anninger & Co” iz Trsta nudila je crnogorskoj vojsci fišeke od ,,smitvesona” po cijeni od 14,5 kruna za 100 komada.

Poklonom iz Rusije, crnogorska vojska uspjela je da opskrbi svakog svog obveznika revolverom. Tako su crnogorski vojnici bili vjerovatno jedini u svijetu, koji su istovremeno bili naoružani i puškom i revolverom.

Boban BATRIĆEVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MALTA MALA, A KRIMINAL I KORUPCIJA OGROMNI: A patriotizam vrišti  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Malte Džozef Muskat je uspio tokom dva mandata transformisati Maltu u zemlju naširoko poznatu po kriminalu, korupciji, nepotizmu i gušenju medija. Takav, bio je rado viđen gost i poslovni partner vlastima u Crnoj Gori. Više mu ne cvjetaju ruže. Malta je članica EU,  i on je pod velikim  međunarodnim pritiskom

 

Nedavni međunarodni pristisak na premijera Malte Džozefa Muskata da se konačno počne rješavati slučaj ubijene istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije,  kao i problemi koje je istraživala,  izazvao je pravu političku buru na malenom mediteranskom ostrvu od nepunih 490 hiljada stanovnika na površini od svega 318km2. Do skora smatran nedodorljivim,  on je uspio  tokom dva mandata transformisati Maltu u zemlju naširoko poznatu po kriminalu, korupciji, nepotizmu i gušenju medija. Ovaj 45-ogodišnjak je došao na čelo Laburističke (Radničke) partije 2008., četiri godine nakon ulaska Malte u EU. Isticao se kao progresivan, liberalan političar koji se zalagao za ukidanje biznis barijera i svega što stoji na putu napretka Malte u sklopu evropske porodice. Zalagao se i za liberalizaciju društva u malenoj, plemenski povezanoj konzervativnoj katoličkoj zemlji i za priznanje istopolnih brakova što će se i desiti u njegovom drugom mandatu. Na parlamentarnim izborima 2013. njegovi laburisti su na valu velikih obećanja osvojili nadmoćnih 54 posto glasova i on je postao premijer.

Jedan od noviteta njegove politike je bio uveđenje programa ekonomskog državljanstva za strance koji investiraju od 650 hiljada do milion eura u Maltu. Ubrzo se pokazalo da se kriteriji za malteško državljanstvo  svode na količinu novca koju je trebalo uplatiti u posebni fond. Malta je kroz taj program prihodovala preko 600 miliona eura od kojih je dio iskorišten za eliminaciju budžetskog deficita. Njegova vlada postala je meta brojnih kritika jer su mnogi kriminalci i sumnjivi likovi iz Rusije, Azerbejdžana i drugih azijskih zemalja postali malteški i EU državljani. Muskat je na silne kritike odgovorio tako što je njegova vlada prestala objavljivati godišnje podatke o novim državljanima putem investicija i proglasila ih tajnim pozivajući se na evropski zakon o zaštiti podataka ličnosti. Tako su širom otvorena  vrata sumnjivim investitorima iz čitavog svijeta.

Drugi veliki,  lišen transparentnosti, projekat je bio prijelaz sa fosilnih goriva na LNG tečni gas i novu gasnu elektranu vrijednu 450 miliona eura. Malta je  potpisala sporazum sa azerbejdžanskim SOCAR-om (takođe prisutnim u našoj zemlji, prvenstveno kroz projekat Porto Novi). Obavezala se , uz dopuštenje Evropske Komisije, da sav tečni gas kupuje od Azerbejdžena. Kasnije su procurili detalji da se Malta obavezala da plaća fiksnu cijenu i do dva puta veću od tržišne.  Istraživačka novinarka Dafne Galicija napala je vladu za prikrivanje detalja ugovora i očiglednu korupciju.  Za direktora državne energetske kompanije Elektrogas pod čijim okriljem je izgrađena nova elektrana na jugu ostrva je postavljen Jorgen Fenek,  tajkun, jedan od najbogatijih Maltežana sa velikim iskustvom u  vođenju kazina ali nikakvim u energetici. Protežirali su ga tadašnji ministar energetike Konrad Mizi i Kit Šembri- šef kabineta predsjednika vlade, koji su i omogućili sklapanje takvog ugovora sa “prijateljima iz Azerbejdžana”.

 

Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 6. decembra
ili na www.novinarnica.net 

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Njegoš na ratištu devedesetih

Objavljeno prije

na

Objavio:

O upotrebi velikog pjesnika u različite svrhe do sada je puno napisano. No, posebno zanimljivom čini se njegova epizoda u toku „rata za mir”. Slijepo slijedeći instrukcije Slobodana Miloševića, crnogorska vlast uzela je aktivnog učešća u raspadu Jugoslavije. Ljeta 1991. godine sprovedena je mobilizacija rezervnoga sastava JNA u Crnoj Gori, koja je septembra mjeseca raspoređena po istočnoj Hercegovini i okolini Dubrovnika. (više…)

Komentari

nastavi čitati

PARALELE

Crnogorski internirci

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nedavno je crnogorskoj javnosti prezentovana veoma zanimljiva knjiga istoričara Vukote Vukotića. Radi se o zborniku dokumenata Internacija stanovništva Crne Gore 1916 – 1918 u izdanju Državnoga arhiva Crne Gore koji predstavlja plod njegova višegodišnjeg studioznog i metodičnog istraživanja crnogorske ratne građe pohranjene u crnogorskoj riznici pamćenja. U njoj nalazimo pokušaj da se potomcima crnogorskih stradalnika, ali i čitavoj crnogorskoj javnosti prezentuju imena crnogorskih interniraca i okolnosti u kojima su proživljavali trenutke svoje povijesne drame. Spiskovi su sortirani prema izvještajima i heurističkoj bazi koja je ostala iza djelovanja Crnogorskoga Crvenoga krsta u Neiju, u Francuskoj, a koji je bio jedna od najznačajnijh naših institucija humanosti u toku Prvoga svjetskoga rata. Vukotić nastoji doći do konkretnih imena osoba koje su nasilno odvedene iz svoje domovine i rasute po tamnicama austrougarskoga okupatora. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo