Povežite se sa nama

MONITORING

SARA VIDAK I DRUGI FENOMENI CRNOGORSKOG PRAVOSUĐA: Kazni me selektivno

Objavljeno prije

na

Za Beograđanku Saru Vidak u Crnoj Gori malo ko više ne zna. Mnogima nije jasno zbog čega skoro svakog dana tokom proteklih tridesetak dana pročitaju njeno ime među udarnim vijestima, ali ni oni upućeniji ne uspijevaju do kraja sebi da razjasne kako je to jedna dvadesetogodišnjakinja iz susjedne zemlje postala dio njihove svakodnevice.

Vidak, o kojoj slušamo cijeli bogovetni avgust, ove je sedmice osuđena na četiri mjeseca zatvora zbog optužbi da je napala sutkinju suda u Kotoru Jelenu Stanišić, i ukinut joj je pritvor do pravosnažnosti presude. Tužilaštvo je Beograđanku teretilo da je 14. avgusta oko podneva u prostorijama Suda za prekršaje u Kotoru napala sutkinju kotorskog suda, koja je tom prilikom zadobila laku tjelesnu povredu. Sutkinja tvrdi da je Vidak fizički napala nezadovoljna epilogom prekršajnog postupka protiv njenog momka Stevana Prpe, kome je ona prethodno izrekla novčanu kaznu zbog saobraćajnog prekršaja. Sara Vidak i njena porodica, međutim, tvrde da to nije tačno, te da je sutkinja ta koja je bila neprijatna prema njoj i prva je napala.

Advokat optužene Vidak, Srđan Lješković ocijenio je nakon izricanja presude da je Beograđanka osuđena bez mnogo dokaza, da nije bilo naloženo uzimanje tkiva ispod noktiju njegove klijentkinje kako bi se vidjelo da li DNK materijall odgovara Stanišićevoj, čije povrede nisu ni fotografisane, niti je utvrđeno da li razmak ogrebotina na njenoj ruci odgovara razmaku noktiju Sare Vidak.

Kako god, Beograđanka je pritvorena, a suđenje organizovano nikad ekspresnije u istoriji crnogorskog pravosuđa. Jemstvo koje je za nju ponudio advokat, u iznosu od 10 hiljada eura, odbijeno je.

A u slučaj su se ubrzo javno ,,uključili”i crnogorski i srpski visoki zvaničnici. Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i ministar pravde Zoran Pažin su, između ostalih, odmah nakon događaja osudili napad na sutkinju, pozdravili reakciju policije i tražili brzo procesuiranje slučaja. Smetnuli su s uma ,,prezumpciju nevinosti”. Potom je reagovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. ,,Lično osuđujem hajku u crnogorskim medijima bez ikakvih dokaza”, rekao je Dačić.

Slučaj je potom prerastao u jednu verziju rata između ovdašnjih i beogradskih medija. Ovdje su presudili Beograđanki, a u Beogradu sutkinju nazivali lažljivom.

Ispostavilo se, u međuvermenu da Sara Vidak ima i rođake među političarima ovdje. ,,Osam dana sam ćutao u želji da nijednim svojim potezom ne odmognem maloj Sari, i da neko ne zloupotrijebi moje javno saopštenje. Kakva je država Crna Gora i kakav je njen državni aparat to mi iz Demkratskog fronta dobro znamo. Montirani politički procesi, zatvaranje naših funkcionera, naših članova i članova naših porodica, privođenje na stotine naših aktivista, samo je vrh ledenog brijega u pomahnitalom obračunu aktuelnog režima sa političkim neistomišljenicima i borcima za slobodu i demokratiju”, oglasio se i Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF).

On je ocijenio da je hapšenjem i određivanjem pritvora dvadesetogodišnjoj Beograđanki, režim pokazao da je metastaza zahvatila svaki državni organ.

,,Da li su Veselin Pejović ili bratanić Brana Mućunovića bili pritvoreni zbog napada na Nebojšu Medojevića, da li je Šaleta Đurović bio ijedan sekund u pritvoru kada je prebio državljanina Srbije, da li je neko bio pritvaran kad su inspektori završavali u moru…”, ređao je primjere Đukanović. Po njegovim riječima ,,Šarić, Kalić, Marović, Soković, Keljmendi i njima slični nijesu bili interesantni pravosudnim organima i nijesu zadržavani u pritvoru zbog mogućeg bjekstva”.

Iako je napad na sudiju ozbiljan prestup, a poruka u tom slučaju treba biti jasna, zaimljivo je da crnogorski pravosudni i istražni organi nemaju baš uravnoteženu praksu kad su u pitanju napadi na službena lica – sudije,poslanike, policajce…Niti su do sada bili ovako revnosni i strogi.

Nebojšu Medojevića, tada člana skupštinskog Odbora za bezbjednost 20. februara 2010. godine napao je ispred zgrade u kojoj živi Nenad Mićunović, bratanić Nikšićanina Brana Mićunovića, prijatelj Mila Đukanovića sa italijanske optužnice za šverc cigareta. On je od Medojevića tražio da prestane sa pominjanjem njegove porodice: „Ja sam Nenad Mićunović i ne dirajte nam porodicu, jer sa svima koji verbalno napadaju našu porodicu mi se moramo obračunati”, kazao je i nogom udario poslanika. Osuđen je na novčanu kaznu od 400 eura.

Nikšićanin Ranko Radulović , protiv koga je sada podiguta optužnca kao vođi grupe koja je između ostalog pripremala više likvidacija, pa i na visoke funkcionere u bezbjednosnom sektoru, nikada nije krivično odgovarao zato što je, kako je sam priznao, bacio dvojicu državnih službenika, odnosno inspektora, u more 2008. godine.

To je potvrđeno i u izvještaju iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, a tužilaštvo je tvrdilo da nije moglo pokrenuti postupak jer nije bilo prijava napadnutih službenika. ,,Niko od inspektora, nije podnio krivičnu prijavu protiv Radulovića zbog napada na službena lica. Tužilaštvo ni sada, nakon javnog priznanja Radulovića, ne može pokrenuti postupak protiv njega, jer je evidentno da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, koje je navodno izvršeno 2008. godine”, objasnili su.

Radulović je tvrdio da ima i svjedoke da je napao inspektore. ,,Jednog sam udario, a drugi je sam skočio u more. Imam ja dosta svjedoka koji će to da potvrde. A i oni sami znaju ko su i šta su”, kazao je on Vijestima.

Ministar policije Mevludin Nuhodžić svojevremeno se požalio da se napadi na policajce često dešavaju, a da sudovi u tom slučaju izriču kazne ispod zakonskog minimuma.

Zašto je Sara Vidak postala tema političara ne može se sa sigurnošću tvrditi. Jedno je, bar ovdje jasno, nije svejedno koga sud kažnjava.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

Izdvojeno

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ NAJAVIO ODLAZAK AMANA SA SVETOG STEFANA: Arbitraža u Londonu zbog rušenja kapija u Miločeru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koji je kompanija Adriatic properties ostvarila od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela, do danas

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je prije dva dana mogućnost da singapurska hotelska kompanija Aman Resorts uskoro napusti Crnu Goru zbog događaja koji su krajem marta eskalirali u Miločeru, kada su mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, porušili metalnu kapiju i ograde, kojima je bio onemogućen pristup građanima šetalištu pored male Kraljičine plaže. On je takvu prognozu iznio nakon što je razgovarao sa turističkim investitorima koji su iskazali „zaprepašćenje i strah od onoga što su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana“.

„Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije. Kao rezultat toga imamo najavu operatera Amana da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor kao druga karika u aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi poslije onog divljanja je arbitraža u Londonu koja neće proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet“, kazao je Đukanović.

Određena je i arbitraža u Londonu, koja je izgleda ugo-vorom dogovorena. Potpisnik ugovora o zakupu crnogorskih elitnih hotela je ofof-šor kompani-ja Aidwey Investment LTD, ne-poznate vlasničke strukture, registrovana na Britanskim Dje-vičanskim Ostrvima.

Da li je ovom spektakularnom objavom predsjednik Đukanović najavio krah „ugovora stoljeća“ o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, koji inače ističe  2049. godine. Ali ne zbog uklanjanja kapija i ograda kojima je zakupac dugih 14 godina blokirao pristup morskoj obali. Mještani su se  od prvog dana zakupa  bunili zbog lošeg odnosa zakupca prema njihovoj društvenoj zajednici, upadali na zabranjene plaže, rušili prepreke, tražeći nekakav kompromis, do kojeg nije došlo.

Iznenađenje predstavlja već poznat iznos fakture koju će državi Crnoj Gori ispostaviti zakupac,  kompanija Aidwey Investment LTD ili njena ekspozitura u Budvi, kompanija Adriatic properties DOO, kojom rukovodi grčki biznismen Petros Statis. Suma od 100 miliona  slučajno se poklapa sa poslovnim gubitkom koje je zakupac ostvario od stupanja na snagu ugovora o zakupu najpoznatijih crnogorskih hotela do danas. Svaku poslovnu godinu, firma Adriatic properties završavala je u minusu od nekoliko miliona eura. Upravi prihoda prijavljen je gubitak od 4,3 miliona eura za 2019, godinu ranije bio je 6,1 milion, dok se za proteklu godinu gubitak Adriatic propertiesa popeo na 8,8 miliona eura.

Prema podacima Uprave prihoda, finansijski iskaz zakupca Svetog Stefana i Miločera, od 31. marta ove godine, koji potpisuje izvršni direktor Goran Bencun, sumira ukupan gubitak firme na iznos od nevjerovatnih 104.904.410 miliona eura. Elitni crnogorski hoteli dati pod dugoročni zakup koji se slavio kao jedan od najboljih ugovora ostvarenih u turizmu Crne Gore, donijeli su gubitke koji premašuju stotinu miliona eura. Neko to mora da podmiri.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PLJEVALJSKE OPOMENE: Ravno do dna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pljevlja već tri decenije uzalud opominju. Desila se Bukovica, pa  brojni izlivi mržnje u decenijama koje su uslijedile. I niko nije kažnjen. Danas se u tom gradu uz šovinistička skandiranja traži smjena tek postavljenog načelnika policije, prvog islamske vjeroispovijesti nakon skoro šest decenija. I vlast ćuti

 

Opet protesti, opet izlivi mržnje, opet Pljevlja. Nakon što je, javnosti do ove sedmice nepoznat, za načelnika policije u Pljevljima izabran Haris Đurđević, ispred tamošnjeg Centra bezbijednosti organizovani su protesti.  Okupljanja su uslijedilla nakon javne reakcije jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, koji je  Đurđevića na svom Fejsbuk profilu okarakterisao kao ﮼najodanijeg vojnika Veselina Veljovića, ostrašćenog srbofoba i progonitelja učesnika litija i mrzitelja svega pravoslavnog”.  Okupljeni su skandirali – ﮼Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Nakon protesta reagovao je reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: ﮼Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo Ramazanska čestitka”.

Nakon stidljive reakcije institucija, prvo ombudsmana koji je osudio šovinističke poruke u Pljevljima, te istrage tužilaštva, lideri Demokratskog fronta, a i drugih partija iz nove vlasti, osudili su  šovinističke poruke na protestima u Pljevljima, ali nastavili da insistiraju da je imenovanje Đurđevića sporno jer je navodno bio kadar DPS-a. Traže i da se ispitaju anonimne otužbe da je Đurđević navodno na nekom od kolegijuma u policiji ustvrdio da bi se on sa litijašima obračunao po kratkom postupku.

Đurđević da se zna, nema mrlja u karijeri. Tokom 2017. godine izabran je za najboljeg policajca od strane svojih kolega. Radna biografija čista. Bez prijava za zlupotrebu ovlašćenja, ne tako rijetkih u redovima ovdašnjeg rukovodećeg policijskog kadra, bez afera, bez pominjanja u medijima.

Nakon što je dospio u fokus javnosti, Đurđević se ogasio u medijima. Saopštio je  da 15 godina obavlja radne zadatke i da nije tačno ono što mu spočitavaju prvaci opozicionih partija iz te opštine, odnosno dio njihovih kolega parlamentarne većine na državnom nivou.

﮼Čudno mi je da se nakon mog imenovanja, prvi put pominje moje ime u negativnom kontekstu vezano za održavanje litija. U to vrijeme ja sam radio kao rukovodilac Jedinice za subijanje opšteg i privrednog kriminaliteta, u čijem opisu posla je suzbijanje imovinskog kriminaliteta, krvnih i seksualnih delikata i drugih sličnih linija rada“, saopštio je Đurđević i dodao da nije neko ko je ﮼ograničen razmišljanjima o bilo čijoj nacionalnosti”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREKO 2,5 MILIONA ZA NOVU TV PODGORICA: Skupa DPS igračka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ivanu Vukoviću, Živku Andrijaševiću i Radu Vojvodiću zapalo je da ostvare nedosanjani san bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše o podgoričkoj televiziji. Pripreme su nas do sada koštale preko 2,5 miliona eura. A tek će kad RTV  PG proradi u drugoj polovini godine

 

Rade Vojvodić, nekadašnji generalni direktor Radio-televizije Crne Gore i RTV IN izabran je protekle sedmice ponovo za direktora. Treća sreća je RTV Podgorica.

Vojvodić je nakon što je ,,ugasio” IN, 2011. izabran za generalnog direktora RTCG. Tekovine njegovog direktorovanja, kao što je cenzura serijala Mehanizam, vidne su i danas. Uz obrazloženje da je nanio štetu RTCG-u, Savjet ,,javnog servisa” smijenio ga je u decembru 2016. Nakon smjene ispostavilo se da je ostavio dug od osam miliona eura. Viši sud je, 2019, presudio da je nezakonito smijenjen, pa je Savjet RTVCG-a urgirao da mu se isplati 180.00 eura.

Lokalna podgorička televizija je nedosanjani san bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Pokrenuo je projekat gradske televizije 2009. godine i tada je za potrebe otvaranja televizijske kuće opredijeljen prostor na Gradskom stadionu. Za njegovo opremanje potrošen je 1,1 milion eura. Taj skupocjeno opremljeni prostor na južnoj tribini Gradskog stadiona sada je zvanična adresa nove televizije.

Par godina nakon toga tadašnji poslanici opozicije u gradskom parlamentu Aleksa Bečić i Zdenka Popović pokušali su da obiđu i vide na što je utrošeno preko milion eura građana Podgorice. Niko im nije otključavao.

Tokom 2014. godine raspisana su tri tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za stavljanje u funkciju poslovnog prostora gdje je učešće Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice bio poslovni prostor od 565 kvadrata sa opremom koja je u objektu. Ponude su nekoliko puta dostavljali emiteri Prve TV, MBC-a i TV 777 ali su sve odbijene.

Vojvodić je dobio priliku da realizuje dugogodišnju namjeru DPS gradske vlasti, nakon što je ostavku iz ličnih razloga na mjesto izvršnog direktora  podnio Predrag Vučinić, a javni konkurs za direktora poništen jer se niko nije javio.

Skupština Glavnog grada je krajem februara prošle godine usvojila odluku o osnivanju TV Podgorica. ,,Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu odluku”, kazao je tada predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tada  saopštio da očekuje da će televizija eksperimentalno početi za pola godine. Istakao je ,,da je televizija skupa igračka’’. U novembru je prolongirao rok za prvu polovinu ove godine. Monitoru su iz PG Biroa odgovorili da se početak rada očekuje u drugoj polovini godine.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo