Povežite se sa nama

Uncategorized

SLUČAJ SLAVKA STOJANOVIĆA, DIREKTORA POLICIJE: Neke ptice nikad ne odlete

Objavljeno prije

na

Prošlo je više od šest mjeseci kako su bliski saradnici Slavka Stojanovića, direktora Uprave policije, predvodili maskirane pripadnike SAJ-a u brutalnim napadima na građane Podgorice, nakon nereda i sukoba na antivladinim demonstracijama 24.oktobra prošle godine. Nepoznanica je da li je Stojanović u međuvremenu uspio da sazna ko je kome, šta i kako komandovao te večeri, ali je poznato da su od tridesetak specijalaca koji su brutalno pretukli Mija Martinovića identifikovana samo dvojica!? A i oni su se, po svoj prilici samoprijavili.

Suštinski, bila je to samo kulminacija problema u sopstvenoj kući sa kojima se direktor UP suočava praktično od počatka mandata.

Krenulo je ,,predavanjem” koje je njegov nekadašnji šef i, verzirani tvrde, važan promoter za izbor na mjesto čelnika UP, Veselin Veljović držao u kampu SAJ-a na Zlatici, uoči lokalnih izbora u Mojkovcu u jesen 2013. Magistar Veljović, tadašnji savjetnik Filipa Vujanovića, tvrdio je da tema njegovog vikend- seminara (meze i osvježenje servirani su na račun SAJ-a) nijesu bili izbori nego NATO-integracije. Odbio je, ipak, da nadležnima preda spisak polaznika svog tečaja.

Značajan broj policijskih funkcionera prisutnih na sastanku – praktično svi su, što porijeklom što službom bili vezani za Mojkovac – potvrdio je da je tema edukacije bio NATO. ,,Ali u pojedinim izjavama (saslušanih policajaca, prim. Monitora) navodi se da je Veljović govorio i o lokalnim izborima u Mojkovcu”, utvdila je Unutrašnja kontrola MUP-a CG, sa čime je javnost upoznao tadašnji ministar Raško Konjević. ,,Pominjao je potrebu da se bude u toku sa njima i da se nada da će biti uspješni i da ‘zavičaj ne smije biti zaboravljen’, i ne smije se dozvoliti da druge partije dođu na vlast u Mojkovcu”, obznanio je Konjević uz zanimljiv osvrt na činjenicu da je značajan broj policijskih funkcionera prećutao istinu pred unutrašnjom kontrolom. Konjević je za to okrivio Veljovića: ,,Tako je doveo u nezavidan položaj pripadnike službe koji njegove navode nijesu komentarisali”. Za Stojanovića je, ipak, kazao da je znao za sastanak ali da on zbog toga neće tražiti njegovu ostavku. I jedani i drugi već tada su imali ozbiljnijih profesionalnih problema.

Rastući talas zločina koji je zapljusnuo Crnu Goru natjerao je premijera Mila Đukanovića da krajem 2013. zaprijeti: ,,Očigledno da određene strukture u crnogorskoj državi smatraju da se mogu šegačiti sa državom. Policija i tužilaštvo će morati da, pored deklarativne opredijeljenosti, dokažu i kompetentnost da se suoče sa tim problemima. Ili će biti mijenjani… Ako nismo sposobni da stanemo tome na put, ostavljamo utisak da gubimo rat sa kriminalom”.

Koliko su Stojanović i njegovi saradnici ozbiljno shvatili ovo upozorenje vidjeli smo u ljeto prošle godine kada su svijet obišle slike dnevne žurke na patrolnom čamcu crnogorske policije, u blizini plaže Čanj.

Prosto da je to bio najveći grijeh crnogorskih policajaca pod Stojanovićevom komandom. U nekim drugim vremenima, ili na nekom drugom mjestu rekli bi da je ,,kap koja je prevršila mjeru” kanula krajem februara ove godine kada su, nakon pretresa kuće Veselina Mujovića, nestali prikupljeni dokazi (preciznije – njihov najinteresantniji dio). Da stvar bude još ozbiljnija, nakon višednevne istrage Specijalno tužilaštvo je za nestanak (krađu) dokaza osumnjičilo inspektora Nikolu Terzića i Dalibora Medojevića, direktora Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Umjesto da smijeni odgovorne i potom podnese ostavku, Stojanović je dozvolio – ili naredio – da UP izda saopštenje u kome se tužilaštvo, praktično, optužuje za cio niz nezakonitih radnji uperenih protiv čelnika policije!? U pomoć su pozvali nikoga drugoga do Vladu. Ona se, zvanično, oglušila o ovo saopštenje ali je iz postupaka i riječi Duška Markovića jasno da direktor UP ima podršku čelnika izvšne vlasti i vladajuće partije. Uostalom, Marković je u parlamentu saopštio da je Stojanović ispunio njegova očekivanja i da je uspješan direktor policije, „što pokazuju i rezultati koje je ostvario u svom mandatu”.

Ostala je nepoznanica da li se u te rezultate ubraja i nestanak dokaza koji bi, prema medijskim spekulacijama, mogli kompromitovati bivše i sadašnje partijske i državne funkcionere. Marković je prećutao i ono što je javnosti obznanila poslanica Snežana Jonica. ,,Policijskom inspektoru Daliboru Medojeviću za veliki kredit žirira Vido Rađenović, koji je više puta osuđivan i koji je glavni akter afere Košljun”. Jonica tvrdi da je Rađenović žirant još jednom “visoko pozicioniranom policijskom funkcioneru”. A nadležni ostaju bez komentara.

Otuda je gotovo suvišno podsjećati na niz nerasvijetljenih ubistava koja su se u Crnoj Gori dogodila u vrijeme Stojanovićevog upravljanja policijom. Treba, pomenuti da su makar dvojica ubijenih – Muša Osmanagić i Goran Đuričković – prethodno upozorili policiju da im prijeti smrtna opasnost.

I na tu je temu, umjesto Stojanovića, zvaničan stav iznio Duško Marković. ,,Policija ne može da bude štit između kriminalnih grupa i pojedinaca. Da ih štiti jedne od drugih. Policija mora da razotrkiva njihovu kriminalnu djelatnost zato obezbjeđuje dokaze i privodi ih pravdi”, izjavio je prvi čovjek MUP-a za TV Vijesti ne ulazeći u detalje zbog čega policija ne radi ni ono što ne može, ni ono što mora. Ili potpredsjednik Vlade i DPS-a računa da ćemo, kao pametni ljudi, i sami zaključiti da u izbornoj godini pedavanja o NATO integracijama imaju apsolutni prioritet. Slavko Stojanović i njegovi saradnici tu su se pokazali i dokazali. Posebno kad sakriju lica.

Šefovi iz rukava

Kadrovska politika u UP biće, definitivno, jedna od osobenosti Slavka Stojanovića po kojoj ćemo pamtiti njegov mandat – koliko god da on traje.

Recimo, u februaru 2014. smijenjeni su tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Branislav Živković i njegov zamjenik Jovica Rečević. Prema tumačenju medija (zvanično obrazloženje nije ponuđeno javnosti) oni su sklonjeni sa funkcija zbog zataškavanja događaja u Urgentnom centru KCCG,kada su pripadnici tzv. zagoričkog klana terorisali medicinsko osoblje a potom i pripadnike policije koji su pokušali da intervenišu.

Na mjesto načelnika CB Podgorica dolazi dotadašnji komandant SAJ-a Vojislav Dragović, dok je za njegovog zamjenika imenovan Ivan Raičević, prethodno komandir stanice u OB Cetinje.

Jedva godinu kasnije, nove rotacije. Sada na Dragovićevo mjesto (III pasus) dolazi – Jovica Rečević (II pasus). ,,Dosadašnji načelnik CB Podgorica biće raspoređen na druge poslove i zadatke u okviru UP MUP-a”, stoji u saopštenju koje objašnjava da je Stojanović odluku o kadrovskim promjenama donio ,,shodno procjeni i potrebama službe”.

Ili slučaj beranskog policajca Veselina Krgovića. Njega je Stojanovićev prethodnik na funkciji direktora UP Božidar Vuksanović smijenio sa mjesta načelnika Ispostave granične policije u Beranama. Razlog je, navodno, bila (ne)tolerancija prema prekograničnom tranzitu duvana. Stojanović ga prvo imenuje za načelnika beranske policije, da bi ga u jesen ‘14-e smijenio, zbog sumnji da je pokušao da zataška šverc više od 100 paketa cigareta. Između dva razrješenja, Krgovića su – dakle kao načelnika beranske policije – do danas nepoznati napadači pretukli pred zgradom u kojoj živi.

Iz mnoštva pikanterija izdvojimo još jednu: Stojanović je na funkciju vratio i Sinišu Stojkovića. Nekadašnji šef kriminalističke policije u Budvi smijenjen je nakon hapšenja, krajem 2012, i optužbi tadašnje vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić da je pokušao protivzakonito uticati na državnog tužioca Ljiljanu Klikovac, kako bi opstruirao istragu zbog prijetnji upućenih novinarki Vijesti Oliveri Lakić. Stojanović ga je imenovao za šefa podgoričke kriminalističke policije. Pa recite kako nema rezultata!

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo