Povežite se sa nama

MONITORING

VRAĆANJE POVJERENJA U IZBORE: Od nule do nule

Objavljeno prije

na

Godinu nakon objavljivanja prvog tonskog zapisa u aferi Snimak, pokušaj da se zakonima spriječe izborne krađe Demokratske partije socijalista uglavnom je propao. Izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u Skupštini nijesu prošle. Time je sačuvan svaki točkić mehanizma ,,jedan zaposleni – četiri glasa”.

Iako se teorije o tome ko je kriv množe iz sata u sat, prost račun govori da je krivac samo jedan: DPS. Za izmjenu osnovnog zakona kojim se uređuju izbori potrebna je dvotrećinska većina. Kad se saberu sve opozicione partije – DF sa 20, SNP sa devet, Pozitivna sa sedam; i ako im se doda osam poslanika SDP-a, šest iz manjinskih partija i jedan iz LP – stigne se do broja 51. Dvotrećinsku većinu čine 54 poslanika. DPS je tokom prethodnih mjeseci odglumio šta je morao i na kraju sačuvao pravila koja mu savršeno odgovaraju.

Priređen je odgovarajući cirkus. Predlog zakona usvojen je u načelu. Bila je to odveć optimistična vijest, vrag se krio u pojedinostima. Na tekst koji je deset mjeseci usaglašavan u najvišem i najmudrijem zakonodavnom tijelu, podnijeto je 59 amandmana. Nikome živom nije bilo jasno o čemu se glasa, ko se sa kim dogovorio, šta će, a šta neće postati sastavni dio predloga zakona. Počelo je da se raspada u trenutku kad je SNP objavio da će na glasanju biti uzdržan, nastavilo se time što su predstavnici Bošnjačke i albanskih stranaka napustili sjednicu.

Za zakon su na kraju glasala 42 poslanika opozicije i SDP-a, a uzdržano je bilo 27 poslanika DPS-a. Fakat da su se u posljednji čas predomislili, odustali od uzdržanosti i glasali za zakon u SNP-u objašnjavaju time što nijesu htjeli da ,,ostanu sami sa DPS-om”.

Tumačenje DPS-a stiglo je sa vrha: ,,Ne očekujete, valjda, da donosimo zakone gdje ćemo ignorisati ono što su interesi manjina u Crnoj Gori. Zbog toga nijesmo glasali za ovaj zakon”, rekao je predsjednik svega i svačega Milo Đukanović. Potpredsjednik BS Suljo Mustafić odlazeći iz parlamenta kazao je kako ne žele ,,više učestvovati u ustavnom nasilju”, zato što nije prihvaćen predlog o afirmativnoj akciji za manjine na lokalnom nivou. Vatra je to.

Taj zahtjev Bošnjačke stranke DPS nije podržao prije dvije godine kad je usvojen Zakon o izboru odbornika i poslanika. BS njegovo donošenje nije postavila, recimo, kao uslov za podršku vladi Mila Đukanovića nakon izbora u oktobru 2012. Više sagovornika iz radne grupe koja je razmatrala izborne zakone potvrdilo je Monitoru da se tokom desetomjesečnog rada DPS ni na koji način nije založio za ispunjavanje zahtjeva BS. Kad je trebalo – niklo je.

Afirmativna akcija na lokalnom nivou znači da treba urediti način na koji će, po povlaštenim uslovima, manjine doći do odborničkih mandata. Ni Bošnjačka stranka ni DPS, koji zaspiva i budi se sa mislima o manjinskim pravima, nijesu pojasnile da bi tim propisom ista prava kao, na primjer, Bošnjaci, u Podgorici morali dobiti i Romi, u Plavu Crnogorci, u Ulcinju Crnogorci i Srbi. ,,To nije bio amandman nego alibi”, rekao je jedan od Monitorovih sagovornika.

,,Izjava Đukanovića da ta stranka nije podržala Zakon o izboru odbornika i poslanika zbog solidarnosti prema manjinskim partijama, skandalozna je i providno demagoška” ocijenio je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

U međuvremenu Demokratski front je objavio da će bojkotovati rad Skupštine. Pozvali su ostale opozicione partije da im se pridruže, a predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da ,,isključivo oko pitanja afirmativne akcije, odmah inicira dijalog u cilju hitnog rješavanja tog problema”. Naglasili su da ostaju čvrsto pri svim ostalim dogovorenim rješenjima u Zakonu. DPS je odgovorio da takav pristup smatra pozitivnim. Dok, eventualno, u parlamentu budu divanili o afirmativnoj akciji u rukavu će držati predsjednika Filipa Vujanovića koji nove zakone treba da potpiše, Ustavni sud koji može da ih proglasi neustavnim i ko zna koje još pitanje zbog kojeg bi ponovo mogli odustati od uređivanja izbornog zakonodavstva.

U izjavi za Monitor poslanik SNP-a Neven Gošović kaže da u ovim uslovima teško može doći do vraćanja povjerenja u izborni proces. ,,Opozicione partije se moraju organizovati i pokušati da spriječe zloupotrebe koristeći mehanizme u postojećim zakonima.”

,,DPS ne želi fer izbore i nije spreman da ulazi u izbornu utakmicu bez svih mahinacija, prevara i zloupotreba koje su godinama uhodane i koje im donose izborni rezultat, a nadam se da je i SNP mnogima postao jasniji poslije njihovih nejasnih izjava, nastupa i glasanja”, ocjenjuje za Monitor poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Prije glasanja o Zakonu o izboru odbornika i poslanika, glasovima opozicije i SDP-a usvojen je Zakon o finansiranju političkih partija i kampanja kojim je predviđena stroža kontrola trošenja državnog novca i sprečavanje njegove zloupotrebe u partijske svrhe.

DPS je najavio da će se na Zakon o finansiranju političkih partija žaliti Ustavnom sudu. Zakukali su kako će zbog tog propisa u vrijeme izbora ,,stati život u Crnoj Gori”. Biće, jao njma, ugrožena odredba Ustava o Crnoj Gori kao socijalnoj državi. Iz MANS-a je ocijenjeno da novi zakon treba da onemogući da se uoči izbora dijele jednokratne socijalne naknade, dotacije i krediti u cilju kupovine glasova, te da se zbog istog razloga opraštaju dugovi za struju, vodu, komunalije, porez i slično.

Dio Monitorovih sagovornika smatra da će biti teško primijeniti Zakon o finansiranju poitičkih partija bez novih ovlaštenja za Državnu izbornu komisiju koja je trebalo da ustanovi Zakon o izboru odbornika i poslanika, dok drugi dio smatra da novi propis obavezuje i postojeću DIK, te da više ne postoje opravdanja za dosadašnje zatvaranje očiju pred brutalnim i neskrivenim izbornim zloupotrebama.

Sve zakone koje je parlament uspio da promijeni izglasali su poslanici opozicije i SDP-a. Predsjednik DPS-a smatra tu činjenicu ,,parlamentarnim i političkim nasiljem novokonstituisane većine u parlamentu”. Uz etiketu da je riječ o ,,političkoj patologiji”, Đukanović je naglasio: ,,Ne možete biti vlast u Vladi, a opozicija u parlamentu”. Tu je, pošteno govoreći, kad je o SDP-u riječ, u pravu.

SDP jeste razljutio premijera, ali mu je još više zasmetalo što će njegova partija u Ulcinju biti – opoziciona. U tom gradu vlast su formirale Forca, koalicija „Zajedno za budućnost Ulcinja” i Pozitivna. „Ne mogu nas istisnuti sa naše pozicije u državi, a od te naše pozicije, plašim se da će zavisiti njihovi određeni politički interesi”, rekao je Đukanović i precizirao da se prema svakome njegova partija odnosi ,,prema zaslugama”. Tanana je stvar Đukanovićev ,,senzibilitet” prema manjinama. Na srcu su mu oko izbornih zakona, ,,prema zaslugama” će kad ne sarađuju sa kim treba. Poslušnost je prethodni uslov za ostvarivanje manjinskih prava u Đukanovićevoj Crnoj Gori.

Predstavnici albanskih političkih partija uzvratili su da će, ako DPS

drugačije gleda na političke zahtjeve Albanaca nakon formiranja vlasti u Ulcinju, i oni drugačije gledati na učešće u vlasti na centralnom nivou.

Prema vijestima koje stižu dok ovaj broj Monitora ide u štampu, Evropska komisija je ukorila DPS, Bošnjačku stranku i albanske partije zbog neusvajanja izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika. Onda je iz Vujanovićevog kabineta stiglo tumačenje da se do 24. ili 25. marta može sačekati sa raspisivanjem lokalnih izbora, ne bi li izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika ipak bile usvojene.

DPS, bolje nego iko zna da demokratija i način na koji oni vladaju nemaju ničeg zajedničkog. Posvećeno rade kako bi sudar ta dva svijeta odložili. Dan po dan, od izbora do izbora – u tom mraku mi provodimo svoj vijek.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Čekajući nezavisnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako vidite ovogodišnji Dan nezavisnosti

 

LJUPKA KOVAČEVIĆ, ANIMA
Daleko od pravde i nezavisnosti

Teška godišnjica obilježena sjenkom nasilja koje postaje sve zloćudnije a militarizacija i zavisnost sve normalnija. Obeshrabrena sam simbolikom i načinom proslave. Slika poraza ideje nezavisnosti dolazi sa proslave na Trgu nezavisnosti, sa sve dva mlaznjaka i zabranom za građanstvo, helikopterom i zastavom koja dolazi sa neba, nespretna imitacija američke ceremonije i sve ukupno karikaturalna imitacija tzv. demokratskog svijeta.

 

STEFAN ĐUKIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR 
Simbolima oboljelo društvo

Činjenica da je Dan nezavisnosti na jedan način kontroverzan praznik maltene od samog početka njegove proslave, dosta govori o Crnoj Gori. Za takvu situaciju odgovornost snose i oni koji su na prazniku insistirali na jedan način kao i oni koji su mu se tvrdoglavo suprotstavili.

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Forma bez suštine

I ovaj Dan nezavisnosti obilježavamo saznanjem da nije dovoljno samo izboriti nezavisnost djelovanja jedne političke zajednice nego utemeljiti razvoj države i društva na zajedništvu i osnažiti odgovorne elite koje će voditi ka društvenoj emancipaciji kao preduslovu svake suverenosti.

 

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR
Manje tenzija

Dan nezavisnosti je protekao konačno sa manje tenzija nego ikada i to je dobra posljedica odlaska sa vlasti Mila Đukanovića i DPS-a. Vjerujem da će sljedeći praznik biti proslavljen u još ljepšoj atmosferi, da će svi naši gradovi biti prikladno ukrašeni državnim zastavama i da ćemo svaki naredni praznik dočekati sve ponosniji što smo građani Crne Gore, građanske i demokratske.

 

MARIJA KALEZIĆ, CENTAR ZA GRAĐANSKE SLOBODE
I dalje bez nezavisnih institucija

Mirno, uz državne simbole i očekivanu ceremoniju, uz uklanjanje ograda oko ključnih državnih institucija, protekao je i taj dan. U nekim opštinama i nije bilo posebnog slavlja, dok su neke druge prednjačile. Dan nezavisnosti je posebno važan u trenutku promjene vlasti, gdje će jedan dobar dio građanstva biti u dilemi, da li se time ugrožava crnogorka nezavisnost. To nije čuditi, ako uzmemo u obzir, da smo pred svake izbore u posljednjih 17 godina, kao glavno i jedino pitanje, imali očuvanje crnogorke nezavisnosti, odnosno pitanje njene ugroženosti.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

FALI 5.000 RADNIKA U TURIZMU: Lakše do gosta, nego do sezonca

Objavljeno prije

na

Objavio:

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Kažu nemaju para za veće plate, pa radnici idu tamo gdje su veće zarade i gdje se nude bolji uslove rada – u Hrvatsku i dalje

 

Traži se radnik, radnice, radnici – izlijepljena je Budva i ostale primorske opštine oglasima za posao. Radnika je sve manje ili ih uopšte nema. Za razliku od njih, turista ne fali.

Po procjenama turističke privrede, za ovu sezonu biće neophodno angažovanje 5.000 stranih radnika iz regiona i sa dalekih adresa.

Turistički poslenici i vlasnici ugostiteljskih objekata umjereno kritikuju Vladu da nije ozbiljno pristupila ovom problemu uoči početka sezone, a otvoreno kude radnike. Upozorili su da ako gosti ove sezone ne budu zadovoljni, naredne ćemo doživjeti krah.

Pošto radnika u blizini nema, ili neće da rade, kao jedino rješenje oni vide angažovanju radnika iz Azije – Indije, Pakistana, Šri Lanke, Nepala i iz Afrike. Međutim, tu ih koči komplikovana domaća procedura: ,,Neko, recimo, iz Azije mora da ide nekoliko hiljada kilometara do ambasade, da aplicira za vizu. Onda nakon 20 dana do mesec, ako su mu prihvatili i dali vizu, ponovo da pređe nekoliko hiljada kilometara i uzme tu vizu. S tom vizom dolazi u Crnu Goru. Mi tada počinjemo da pripremamo papire za tog radnika da ih predamo u MUP. Oni tvrde da će ove godine čekanje trajti do 15 dana, ja u to ne verujem, jer ništa novo nisu dodali, možda po jedan šalter, ali to je nedovoljno da se ubrza proces“, izjavio je suvlasnik Splendida i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

,,Nevjerovatno je da naši hotelijeri i ugostitelji daju nepromišljene izjave kojima ruše ugled Crne Gore kao turističke destinacije“, odgovorio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. On je istakao staro opravdanje da radnici ne nedostaju samo Crnoj Gori, već i čitavom Mediteranu. Istakao je i da država ima obaveze prema Evropskoj uniji te da se ne mogu radnike iz dalekih destinacija tek tako bez provjere puštati u Crnu Goru, upozoravajući da bi to moglo da ugrozi i naš bezvizni režim. Slična upozorenja došla su i od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Iako naši poslodavci spas vide u radnicima iz dalekih destinacija, iskustva Hrvatske koja je prošle godine izdala preko 120.00 dozvola za rad stranaca, ukauzuju i na drugu stranu tog rješenja. ,,Radnici iz trećih zemalja uglavnom su zapošljeni na pomoćnim mjestima, to su poslovi koji nijesu nužno u prvim redovima jer je uvijek bolje da su domaći radnici oni koji dočekuju goste i koji razgovaraju s njima i govore im o našoj hrani, baštini i svemu što imamo“, izjavila je Jelena Tabak, predsjednica hrvatskog Udruženja ugostiteljstva.

Dok ministar Đurović tješi ugostitelje riječima da su oni ,,uvijek pokazali žilavost i sposobnost da se snađu u svakoj situaciji, te da će i ove izaći kao pobjednici“, statistika govori da se radi o sistemskom problemu koji se sporo rješava. Crnoj Gori svake godine nedostaje preko 20.000 radnika, uglavnom tokom ljetnje turističke sezone, a to je oko 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Na stotinu oglasa u ugostiteljstvu i građevinarstvu javi se samo nekoliko radnika ili niko. Iako su raspisivana slobodna radna mjesta, poslodavci nisu mogli da zaposle nijednog radnika na radna mjesta – spasilac, pripremač pica, točilac pića, roštiljdžija, vozač viljuškara, vratar, kurir…

,,Mi imamo veliki nedostatak domicilne radne snage i ovo sve pokazuje da Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo jer da imate 44.000 nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno“, ističe ministar Đurović.

Poslodavci i pored krize koja traje godinama, još nijesu radikalno promijenili svoj odnos prema radnicima. Iz medija se i ove godine mogu čuti poslodavci koji se žale da niko neće da radi iako su povećali plate, te da kuvar ima platu veću od ministara i slično tome. U zemlji gdje je kandidata za ministre mnogo, a kuvara jednostavno nema.

,,Rekli su nam da podignemo plate radnicima. Oni znaju naše bilanse i mogu da vide kolike plate možemo da damo. Mi plate ne možemo da podignemo“, jasan je bio Žarko Radulović, suvlasnika jednog od najelitnijih hotela na primorju.

Kad je situacija već takva, sezonski radnici, posebno mlađi, sve više idu da rade u Hrvatsku. Dok je prosječna plata u turizmu na nivou prosječne u državi i iznosi oko 700 eura, konobari, prodavači, sobarice u Hrvatskoj zarade oko 1.200 eura, a plate kuvara su veće od 1.500 eura. Pored toga, tamošnji poslodavci nude i bolje uslove, koji se odnose na – osiguranje, smještaj, hranu. To znaju i radnici iz okruženja, pa radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, idu na sezonski rad u Hrvatsku.

,,Mene je kao iskusnog konobara vlasnik restorana na primorju nagovarao da radim za 600 eura, s tim da ću imati bakšiš od preko 1.000 mjesečno. Kao da sam došao u kladinicu, a ne da mi nudi posao. Iako mi je porodica u Podgorici, prihvatio sam poziv prijatelja koji radi u Hrvatsku i počeo da radim tamo za veću platu i bitno bolje uslove. Bakšić se naravno podrazumijeva“, kaže za Monitor jedan od sezonskih radnika.

Dok se naši poslodavci zanose popunom nedostajuće radne snage iz Azije, u Hrvatskoj radnicima iz okruženja nude osiguranje preko cijele godine, da bi ih zadržali za sljedeću sezonu.

Ovaj model bi mogao da zaživi i u Crnoj Gori, ali u najboljem slučaju tek od sljedeće sezone. Vlada, poslodavci i sindikati rade na uvođenju kategorije ,,stalni sezonski radnik“ u Zakonu o radu. Iz Privredne komore Crne Gore su istakli da se uvođenjem ove kategorije ublažio problem nedostatka sezonskih radnika, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja EU. U prevodu imali bi osiguranje, sigurnost radnog mjesta, mogli nešto da planiraju, da dignu kredit…

Prema ideji poslodavaca, kako obavijesti Radulović, rješenje je da sezonski radnik radi pola godine, dok bi ga preostalih šest mjeseci plaćala država. I dok se poslodavci nadaju da će ovo rješenje zaživjeti do sljedeće sezone, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja najavili su da je rok za njegovo donošenje treći kvartal 2024. godine.

Pored ove, za prevazilaženje ovog problema razmatraju se i ideje o većoj zaposlenosti studenata, penzionera, majki koje primaju nadoknadu za troje i više djece…

Ugostitelji čiji objekti rade 12 mjeseci nemaju ovaj problem – radnici im rade i plaćeni su tokom cijele godine.

Da bar neke probleme preduprijede i da sezona ne ,,krahira“, ugostitelji su već sada podigli cijene svojih usluga do 15 odsto. Najavljuju da će zbog inflacije i svega ostalog morati da ih nivelišu i do 30 odsto.

A što se radnika tiče, jasno je da vrijeme malih plata i neuslova za radnike prolazi. Posebno mladi ne pristaju na to, pa idu u Hrvatsku i dalje, gdje im je bolje. Zbog svega toga, ne očekuje nas deficit kadra smo u turizmu. Prema podacima Monstata, pored konobara, sobarica, građevinskih radnika, u kontinuitetu nam nedostaje i doktora medicine, profesora fizike, matematike, razredne nastave…

 

Iskustvo Hrvatske

Najavljeno je da će Hrvatska ove godine izdati do 200.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Tokom prošle godine u Hrvatsko je izdato 124.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima i to najviše državljanima BiH (36.783), Srbije (19.176), Nepala (12.222), Sjeverne Makedonije (10.053), Kosova (8979), Indije (7690), Filipina (5935), Bangladeša (4381), Albanije (4257)… Najviše stranaca bilo je zaposleno u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu.

Udio stranih radnika u Hrvatskoj je dosegao pet odsto radne snage, a fali ih još, pa je u ovoj državi registrovano preko 400 agencija za zapošljavanje koje radnike pored Azije, traže i u Južnoj Americi.

Podaci govore da se iz Hrvatske samo posljednju deceniju iselilo oko 10 odsto stanovništva.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo