Povežite se sa nama

MONITORING

KO ZVIŽDI ZA ZVIŽDAČICAMA: Ženska posla

Objavljeno prije

na

Ideja Gorana Danilovića da kadidat opozicije na predstojećim predsjedničkim izborima bude žena sa dokazanim znanjem i hrabrošću naišao je, javno, na simpatije. U političkim kuloarima čuje se kako se ideja o prvoj dami – predsjedničkom kandidatu dojmila i nekim funkcionerima DPS-a, pa su se i oni dali u potragu za valjanom kandidatkinjom. Pod uslovom da mjesto ostane upražnjeno, nakon izjašnjenja Šefa.

Medalja ima i naličje. Hajde da se podsjetimo kako prolaze neke od Crnogorki sa dokazanim znanjem i hrabrošću.

Mirjana Drašković, specijalista za bezbjednost hrane životinjskog porijekla, od ljetos nije na funkciji glavnog veterinarskog inspektora, pošto je Veterinarska inspekcija pridružena novoformiranoj Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP). Tamo sistematizacijom nije predviđeno mjesto glavnog veterinarskog inspektora. Draškovićevoj je mandat prestao odlukom Vlade, na inicijativu ministra poljoprivrede Milutina Simovića, nekoliko dana nakon što je nanovo aktuelizovala priču o rizičnom uvozu piletine iz Brazila u Crnu Goru.

Bila je to još jedna epizoda serijala Drašković – Simović, u kome inspektorka pokušava primijeniti propise i zaštititi zdravlje građana, dok ministar insistira na ukidanju biznis barijera i (manje- više nekontrolisanom) uvozu. Koji donosi golem profit, čak i po cijenu da se uvezena hrana prikaže kao domaći proizvod. Kada je Mirjana Drašković dokazima potkrijepila tu poslovnu politiku privilegovanih uvoznika, Ministarstvo poljoprivrede joj je dalo otkaz iz Veterinarske uprave. Sud je poništio tu odluku i vratio je na posao.

,,Skoro dvije decenije javno ukazujem na opasnosti od bolesti životinja virusnog porijekla koje mogu biti uzrok kancerogenih oboljenja kod stanovnika Crne Gore, posebno djece”, upozorila je Drašković proljetos u Monitoru, najavljujući da će ponovo – za kaznu – biti sklonjena sa funkcije na koju je izabrana 2014. uz sedmogodišnji mandat. „Svijet nije bez dobrog razloga prihvatio termin bezbjednost hrane. Do skoro se govorilo o higijenskoj i zdravstvenoj ispravnosti. Evropa je spoznala velike rizike od prenosa bolesti – do raznih eksperimenata koji bi se mogli provoditi preko hrane. Otud bezbjedonosni pristup kontroli hrane. Kod nas oni koji su odgovorni za ova pitanja jedno rade, drugo pričaju a treće misle – i pune džepove”.

Sa druge strane stizale su primjedbe kako Drašković bezrazložno uzbunjuje javnost, promoviše sebe i „minira turističku sezonu”. A opasnosti – nema.

Đavolja posla: ni tri mjeseca nakon što je Mirjana Drašković (ko zna koji put) upozorila na opasnost uvoza brazilske piletine i njenog brzopoteznog, a neki kažu i nezakonitog, razrješenja, iz Uprave za bezbjednost hrane pohvalili su se rezultatima jednomjesečne (julske) kontrole: „Crnogorski inspektori spriječili su da na tržište dospije 27 tona pilećeg bataka, 3.770 kilograma piletine za roštilj, te 690 kilograma dagnji zaraženih opasnom bakterijom salmonelom”.

Iz nekog razloga Uprava do danas ne želi da otkrije ni porijeklo zaražene pletine i morskih plodova, ni ime uvoznika koji je tu robi dopremio u Crnu Goru. Da li se tako štite potrošači – stanovnici Crne Gore i njihovi gosti ili privilegovani uvoznički lobiji?

Agencija za sprječavanje korupcije je, krajem prošle godine, odbila zahtjev Mirjane Drašković da joj se dodijeli status zviždača i pruži odgovarajuća zaštita, pošto joj je „onemogućeno napredovanje zbog zviždačkih aktivnosti u prethodnom periodu, a sada se planira raspoređivanje na niže radne rasporede”.

Uzalud su bili dokazi koji potvrđuju i osnovanost njenih upozorenja (zviždanja) i spremnost sistema da je zbog toga kazni. „Agencija za sprječavanje korupcije u ovom postupku nije utvrdila osnovanost zahtjeva za zaštitu zviždača”, stoji u Mišljenju koje je potpisao direktor Sreten Radonjić.

Skoro pa identično mišljenje Agencja je, pod Radonjićevom komandom, donijela i u slučaju Patricie Pobrić, nekadašnje menadžerke hotela Ramada uz čiju pomoć smo saznali da čelnici partija iz vladajuće koalicije svoje privatne račune plaćaju novcem poreskih obveznika.

U slučaju Ramada nijesu ispunjeni uslovi za zaštitu zviždača, navodi Radonjić u saopštenju, objašnjavajući da je Agencija do tog zaključka došla „cijeneći kvalitet dostavljenih informacija i stepen ugrožavanja i nastalih posljedica” po onoga ko ih je objelodanio. „Zakon precizno određuje da uslove za zaštitu zviždača ispunjava isključivo podnosilac prijave za ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, što u ovom postupku nije bio slučaj”, ustvrdio je Radonjić.

Da li ga činjenice demantuju? Patricia Pobrić je dobila otkaz nedugo nakon što je obznanila model poslovanja Ramade i Socijaldemokrata Ivana Brajovića i Vujice Lazovića. Funkcioneri SD-a su osuđeni zbog otkrivenih zloupotreba u prvostepenom sudskom postupku. Skoro je pa izvjesno da postupak neće biti pravosnažno okončan u doglednoj budućnosti.

Patricia Pobrić nema posao. Tužilaštvo ignoriše prijave za lažno svjedočenje čelnika SD, kao što se ni Agencija ne oglašava povodom prijave da su se Socijaldemokrate (samo)finansirale na nezakonit način. Kako da te „institucije” ignorišu obavezujuće mišljenje predsjednika DPS-a i kontroverznog biznismena Mila Đukanovića, koji nam je obznanio šta on, kao vrhovna vlast u ovoj zemlji, misli o zviždačima: „Da li zaista mislite da je uobičajeno i normalno da neko neovlašćeno daje informacije koje se tiču poslovanja preduzeća? Taj ko kaže da je to doprinos demokratiji priča budalaštine”. Đukanovića se ne tiče to što je sud dao za pravo Patricija.

„Nema sumnje da sam porodici i sebi napravila finansijsku štetu, ali sam zaštitila svoj integritet, i mogu slobodno da se pogledam u ogledalo. Četiri mjeseca prije toga – koliko je prošlo od kada sam shvatila da se desilo ono što danas u medijima nazivate slučaj Ramada – bukvalno sam izbjegavala to ogledalo. Ja koja godinama pričam da je građanski aktivizam neophodan, da moramo biti odlučni i hrabri, nisam imala snage da to i sama budem. To me ubijalo dok nisam izašla sa svim ovim. Prelomila sam kada sam shvatila da više oka ne mogu da sklopim, tajeći nešto što ne treba da se skriva”. Ovako je Patricia u razgovoru za Monitor objašnjavala svoj angažman na početku slučaja Ramada.

Danas kaže samo: „Sve ovo je nevjerovatno teško”. Očekujući, valjda s pravom, da sada – nakon što je dokazano da je govorila istinu – u njeno ime počnu govoriti oni čije je interese štitila. Od javnosti i NVO sektora do američke ambasade u Crnoj Gori (Particia Pobrić ima državljanstvo SAD-a). Umjesto institucija, po njenim riječima, uz nju su nekadašnji poslanik Mladen Bojanić i mnogi drugi pojedinci koji su joj pomagali na razne načine. „Borim se da ostanem aktivna i sačuvan mentalno zdravlje tako što se bavim mojom djecom i omladinom, a uspijem i da nađem sponzore za NVO aktivnosti”. Mahom ekološke.

Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć medija upravo „traži” da Ustavni sud odbije inicijativu Mirjane Drašković o neustavnosti/nezakonitosti važeće sustematizacije u UBHVFP. Institucije, u najboljem slučaju, nastavljaju da ćute – ako već ne igraju po pravilima moćnih. Zato, vratitimo se na početak priče. Da li smo spremni da u javnom životu prihvatimo žene „sa dokazanim znanjem i hrabrošću”. I oprostimo im što imaju ono što mi nemamo. Znanje, integritet, hrabrost, ljepotu i šarm.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

DPS FENOMENOLOGIJA: Između štitonoša i insajdera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prijetnja Đukanoviću danas su oni sa kojima je gradio višedecenijski sistem nejednakih i privilegovanih. I koji su od tog sistema profitirali. Brane ga, ako treba i “radikalno”, mladi nasljednici koji nemaju teško breme prošlosti, ni prve milione. Ponašanje novih čelnika DPS  svjedoči da oni,  uprkos onom prividu neposrednih izbora, nijesu  izabrani  već – zaglavareni. Vođa je  i dalje vođa

 


Danijel Živković
, lider Demokratske partije socijalista zacementirao je ove sedmice mogućnost da ta stranka sa novim rukovodstvom krene putem reformi. U razgovoru za podgoričku Antenu M, Živković je poručio da će odgovor na eventualno hapšenje Đukanovića biti- “radikalan”.

“Ako postoji ta i takva namjera, i ako neko misli da će političkim uticajem ili instrumentalizacijom pravosuđa da pokrene i nastavi spiralu revanšizma ili da kroz iskazanu namjeru eventualno krene u takav naum, onda nemojte da imate dilemu da će odgovor biti radikalan. To znači da ćemo se organizovati dovoljno dobro da ćemo takve naume spriječiti”, saopštio je mladi Đukanovićev nasljednik.

I ranije se vidjelo da novo rukovodstvo DPS-a ne namjerava da napravi otklon od Đukanovićevog nasleđa i suštinski reformiše stranku. Jedan od nedavnih očiglednih znakova bio je i onaj kada je Živković  stao iza  Đukanovićevih opasnih poruka da  hapšenja bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog funkcionera bezbjednosnog sektora Zorana Lazovića mogu rezultirati osvetama.  Istih dana mlado rukovodstvo DPS-a stajalo je uz Đukanovića i na sahrani Nikšićanina Brana Mićunovića, sa kojim je višedecenijski vođa svojevremeno dijelio međunarodnu optužnicu za šverc cigareta. To je onaj zvanični dio. Nezvanično, dijelili su još toga.

Živkovićeve najnovije poruke govore ne samo da ova stranka pod novim rukovodstvom institucije poštuje samo ako ih kontroliše, već i da se zarad bespogovorne lojalnosti Đukanoviću, odriče i svoje evropske maske.

Sa Živkovićem se slažu i ostali u stranci. Potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković saopštio da je Živkovićeva izjava primjerena i da je njom poslata poruka da “niko neće mirno posmatrati da se nešto dešava nezakonito, protivustavno i selektivno…, nego da želimo svim sredstvima da branimo ono što je u okvirima zakona i Ustava Crne Gore”.  Po Erakoviću je normalno da Đukanović bude izvan zakona. Nedodirljiv.  Po onoj, svi smo jednaki, samo su neki jednakiji.

Sve zajedno to svjedoči da novo vođstvo DPS- a, uprkos onom prividu neposrednih izbora, nije izabrano  već – zaglavareno. Vođa je  i dalje vođa.

Živkovićeva najava radikalnog odgovora na eventualno Đukanovićevo hapšenje  uslijedila je nakon prošlonedeljne objave hrvatskog Jutarnjeg lista  da bi Đukanović mogao biti lišen slobode “sljedećih dana”, i da su to saznali “iz dobro obaviještenih izvora u Podgorici bliskih tom nekadašnjem crnogorskom lideru”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Korak 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: Šta znači IBAR za Crnu Goru ?

 

 

DEJAN MILOVAC, MANS:
Iskorak, ali i izgovor za loša zakonska rešenja

Izvjesno dobijanje IBARa će predstavljati iskorak u evropskim integracijama Crne Gore i ponovno pokretanje procesa koji bi trebalo da doprinese izgradnji institucija koje će konačno obezbijediti snažniju vladavinu prava.

 

GORAN ĐUROVIĆ, MEDIA CENTAR:
Reforme kad prođe veselje

IBAR za Crnu Goru znači jasnu političku poruku EU da postoji u ovom trenutku spremnost da se proces integracije Zapadnog Balkana drži živim.
Dobijanje IBARa je posljedica geopolitičkih okolnosti a ne “nevjerovatnog” učinka onik koji vrše vlast.
Vlada je od prethodne preuzela skoro gotove i pripremljene zakone u oblasti medija i pravosuđa, dok je strategije donijela bez konsultacija i mogućnosti za ozbiljnu debatu.

 

JOVANA MAROVIĆ, ČLANICA SAVJETODAVNE GRUPE BALKAN U EVROPI:
Motivacija, ne i garancija  

IBAR, ili izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila, za Crnu Goru znači da ulazi u fazu kad može da privremeno zatvara pregovaračka poglavlja koja su spremna za zatvaranje. Po procjenama Vlade, do kraja godine, Crna Gora može zatvoriti i do 10 poglavlja. Isto tako, samim tim što je Evropska komisija/EU procijenila da je Crna Gora ispunila to što se do sada od nje tražilo u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, znači da će definisati završna mjerila u poglavljima 23 i 24, a što će značiti da sa zakonskih i institucionalnih izmjena treba preći na dosljedno sprovođenje svega usvojenog.

 

MARIJA POPOVIĆ KALEZIĆ, CEGAS:
Šansa i obaveza 

IBAR prvenstveno znači šansu i motivaciju ali i obavezu da ozbiljno radimo na reformama. Problemi koje imamo sa slabim institucijama ostaju i kroz primjenu strateških akata i zakona kao i ispunjavanje zavrṣ̌nih mjerila možemo postići cilj. To je Crna Gora punopravna članica EU. Najveći rizik za ostvarivanje ovog cilja ostaje neodgovornost donosilaca odluka koji dolaze iz političkih subjekata koji konačno moraju imati veći nivo odgovornosti za javni interes i prestati da partijski afirmišu kao primaran.

 

SERGEJ SEKULOVIĆ, ANALITIČAR:
Podstrek

IBAR znači vraćanje optimizma i fokusa. Nakon dugo vremena vidi se svjetlo na kraju tunela, vraća se vjera da je ulazak u EU moguć. Završnim mjerilima nećemo dobiti samo mogućnost za zatvaranje drugih poglavlja, već ćemo dobiti i mapu puta kako da izgradimo pristojnu državu. Mora se vratiti povjerenje u institucije, osjećaj građanima da u političkom procesu znače, da politika više ne liči na igru koja nema ili gubi smisao, jer pravila ne postoje, nego da je proces gdje se gradi javno dobro.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PROVJERA ZNANJA MATURANATA I POLUMATURANATA: Prepisivanje onemogućeno , stanje očajno    

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezultati ovogodišnjeg testiranja pokazuju da je u odnosu na prethodne tri godine, jedinica dva do tri puta više, a odličnih je tri do četiri puta manje. Razlog za to je što ove godine učenici nijesu mogli prepisivati

 

Ove sedmice predstavljeni su rezultati provjere znanja za maturante i polumaturante. Loši su, ali za razliku od prethodnih godina vjerodostojni i odražavaju pravo stanje u školstvu.

Pet puta više jedinica dobili su učenici na ispitu nego što ih je zaključeno u školama. Petica je tri puta manje.

Ispit iz maternjeg jezika nije položio 501 maturant, a peticu je zaradilo svega 100 učenika. Čak 300 srednjoškolaca ima diplomu Luča, pa je direktor Ispitnog centra Miloš Trivić konstatovao ,,da nam 200 Luča fali”.

Stanje u osnovnim školama je još gore. I pored toga što su iz Udruženja nastavnika matematike kazali da provjere znanja iz matematike za đake devetog razreda nikada nije bio lakša i da je test svako mogao uraditi za prelaznu ocjenu, desilo se da je jedinicu dobilo šest učenika kojima je zaključena petica. Na ispitu je 1.244 učenika dobila jedinice, a tu ocjenu na kraju godine imala su svega 188 učenika. Od 1.397 polumaturanata koji su dobili peticu iz matematike na kraju školovanja, svega 351 dobio je istu ocjenu i na provjeri znanja.

Rezultati ovogodišnjeg testiranja pokazuju da je u odnosu na prethodne tri godine, jedinica dva do tri puta više, a odličnih je tri do četiri puta manje. Razlog za to je što ove godine učenici nijesu mogli prepisivati.

Prije ispita najavljene su rigorozne kontrole i zaprijećene kazne. Za svaki slučaj učenici su pri ulasku u školu provjeravani detektorom koji su otkrivali telefone i bubice.

Otkriveni su razni pokušaju prevare – u nekim školama učenici su telefone umotali u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič. Bilo je i onih koji su mislili da će proći detektor ako predaju jedan telefon, a drugi ili treći sakriju, pa su sakrivali  telefone u obući, kapama…

Kada se poštuju i znaju pravila, nema ni prigovora. Ove godine, Ispitni centar bilježi najmanje prigovora učenika – od 107, usvojena su 38, a 20 ih je uticalo na promjenu ocjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 7. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo