Povežite se sa nama

Uncategorized

Banka velikih problema

Objavljeno prije

na

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala pokrenulo je pretkrivični postupak u vezi sa transakcijama Hypo Alpe Adria banke (HAAB). To je dnevniku Vijesti potvrdila specijalna tužiteljica za borbu protiv organizovanog kriminala Đorđina-Nina Ivanović. HAAB je, kako je otkrio Monitor u prošlom broju, poslovala sa Darkom Šarićem te licima i firmama koje se dovode u vezu sa odbjeglim narko bosom, osumnjičenim za šverc 2,7 tona kokaina. Samo u posljednjih godinu- dvije preko HAAB ta lica i firme povezane sa Šarićem izvršile su milonske transakcije, što je predmet provjere Uprave za sprečavanje pranja novca i borbu protiv terorizma.

Veliki broj austrijskih, njemačkih i medija u regionu prenio je pisanje Monitora o sumnjivim transakcijama filijale Hypo Alpe Adria sa Mat company iz Pljevalja, koja je povlačila milionske kredite, za koje su garantovale firme registrovane na of-šor destinacijama, obično kešom. Prvi osnivač Mat-a je Duško Šarić, Darkov brat, a intenzivne transakcije vršene su preko HAAB i nakon što je podignuta optužnica protiv najtraženijeg Pljevljaka.

Frankfurtski mediji se nijesu zaustavili samo na prenosu navoda iz prošlog broja Monitora, već su podsjetili da HAAB u Podgorici, ima uticajne veze. Naveli su da je HAAB registrovala Ana Kolarević, sestra premijera Mila Đukanovića, a da je sam Đukanović sa partnerom od ove banke povukao petomilionski kredit za kupovinu zemljišta na Crnogorskom primorju. Prvi predsjednik Borda direktora bio je Petar Ivanović, sadašnji ekonomski savjetnik premijera.

Priča iz Podgorice, samo je dolila kap na vrelu temu poslovanja HAAB po regionu, Austriji i Njemačkoj.

U Klagenfurtu, sjedištu banke, sve je krajem februara podsjećalo na triler. U akciji koja je trajala nekoliko sati isljednici Zonderkomand (SoKo) su ušli u sjedište Hypo Alpe Adria banke i počeli detaljno da pretražuju sva odjeljenja. Zaplijenjena je opsežna dokumentacija, ali i mnogi kompjuterski fajlovi, djelovi softvera, pa čak i dio hardvera računara iz banke… Slična akcija, ali manjeg obima, ponovljena je i sredinom marta.

Tim poslovima sada se bavi specijalna istraživačka jedinica,
takozvana Soko Hypo koja se sastoji od finansijskih i ekonomskih stručnjaka. Isljednici SoKo pretražuju dokumentaciju o ukupno pet različitih podružnica unutar Hypo grupe na području jugoistoka Evrope, među njima i one u Hrvatskoj.

Istraga je počela prije upada, krajem decembra, pošto je u događaju koji je uzdrmao bankarski svijet u centralnoj i istočnoj Evropi, vlada Austrije preuzela i podržavila HAAB, jer je banka bila na rubu bankrota. Kako, od tada banka uopšte nije sarađivala, pripadnici jedinice SoKo odlučili su se za iznenadni pretres i oduzimanje dokumentacije.

HAAB je prešla u austrijsko državno vlasništvo 14. decembra prošle godine, poslije dugog i mučnog vijećanja, od dotadašnjih suvlasnika – Bavarske pokrajinske banke (BLB, vlasnica 67 odsto), osiguravajućeg zavoda Grave iz Graca (20,5 odsto) i austrijske pokrajine Koruška (12,5 odsto) pošto je banci prijetio stečaj. Savjet je tražen i od predsjednika Evropske centralne banke, Žan Klod Trišea. Prevladalo je mišljenje kako je HAAB – iako tek šesta banka po veličini u Austriji, važna za bankarski sistem zemlje i kako bi njen slom imao dugoročne posljedice, prije svega u regionu centralne i istočne Evrope.

Danijel Gros, direktor briselskog Centra za političke studije (CPS), smatrao je, međutim, da je HAAB trebalo da ode u stečaj. Gors misli da Austriji nacionalizacija HAAB donosi veliki problem koji dugo neće moći da riješi.

Horst Zehofer, sadašnji predsjednik pokrajinske vlade Bavarske, je obećao opsežnu istragu kako se moglo dogoditi da BLB kupuje banku za koju se već uveliko znalo da ima problema. Uzrok se može tražiti kod političara i njegovog prethodnika, Edmunda Stojbera. Stojber je negirao aktivno učestvovanje pri kupovini HAAB, a kada je suočen sa dokazima, priznao je da je u pitanju bila ,,greška”.

Početkom januara je bavarsko državno tužilaštvo saslušalo bivšeg direktora HAAB, Tila Berlina. O detaljima isljednici ćute, čak ne žele ni da kažu da li je Berlin saslušan kao optuženi ili kao svjedok, već je samo objavljeno kako je istraga ,,proširena na nove osobe”, opet ne govoreći o imenima.

Istragom je utvrđeno kako je postojala grupa investitora i investitorskih društava koji su dobro zaradili prodajom HAAB Bavarskoj i ubrali, kako se tvrdi, između 130 i 170 miliona eura. Državno tužilaštvo tek treba da utvrdi da li je sve bilo po zakonima.

Utvrđeno je najmanje šest investitorskih društava koja su direktno ili iz pozadine, učestvovala u tranziciji vlasništva austrijske banke i od toga ubrali dobit. Kod jednog člana tih investitorskih društava se može pratiti trag novca sve do Kajmanskih ostrva na Karibima, prenio je njemački radio Dojče vele (DW).

Krajem marta je pred istražnom komisijom parlamenta austrijske savezne države Koruške počelo svjedočenje. Kako je pisao bečki list Der standard u okviru velike istrage HAAB poziv je upućen na adrese 70 svjedoka, među kojima su i bivši austrijski ministar finansija Karl-Heinz Grasser, predstavnici Austrijske centralne banke, Agencije za nadzor finansijskog poslovanja u Lihtenštajnu, bivši i sadašnji članovi uprave Hypo grupe, koruški državni tužioci i niz političara.

Među svjedocima će biti i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski. Kako piše njemački Der špigel, tadašnji bavarski premijer Stojber je iskoristio i svoje veze s Ivom Sanaderom.

Ovih dana zagrebački mediji su pisali kako je Volfgang Kulterer, bivši predsjednik Uprave HAAB, koji je 2006. podnio ostavku, sada glavni svjedok saradnik austrijskih isljednika koji žele da rasvijetle mutna zbivanja unutar poslovanja banke. Kulterer je navodno u svjedočenju detaljno opisivao i neke aspekte poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj.

SoKo, kako pišu hrvatski mediji, istražuje sve poslovne transakcije HAAB u posljednjih 15 godina, a posebno veze koje su s tom bankom imali bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, Ivić Pašalić, nekada moćni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te general Zagorec. Cilj isljednika je da rekonstruišu pozadinu i otkriju logiku svih slučajeva tzv. cross-border finansiranja. Te su finansijske transakcije išle iz sjedišta banke u Klagenfurtu direktno u Hrvatsku, mimo poslovnica HAAB u toj državi.

U istrazi od početka sarađuju Austrija, Njemačka, Lihtenštajn i Hrvatska. Hrvatska pokušava da rasvijetli ko se obogatio zahvaljujući novcu skupljanom za odbranu Hrvatske početkom 1990-ih, koji je završio na tajnim računima banke u Austriji.

U isljedničkim krugovima, piše Nacional, očekuje se da bi ulasci SoKo u sjedište HAAB u Klagenfurtu mogli dovesti do otkrivanja dosad strogo čuvanih bankarskih tajni zašto su i pod kojim uslovima Pašalić i Zagorec od te banke dobijali više nego obilne kredite za građevinske projekte. Podjednako je interesanta i pozadinu 13 Sanaderovih intervencija u raznim projektima koje je HAAB finansirala. Austrijski isljednici vjeruju da će pronaći dokaze za najmanje četiri slučaja u kojima je, prema njihovim sumnjama, pran novac poslije Sanaderovih intervencija, navodi zagrebački list.

Tužilaštvo u Hrvatskoj, pišu tamošnji mediji, vjeruje da je Zagorac zahvaljujući vezama sa Strajdingerom dobio oko 260 miliona eura kredita, koji su korišćeni kao pokriće za pranje opljačkanog novca za odbranu Hrvatske, koji je ranije iznijet na račune u Austriji, gdje je služio kao tajna garancija za te kredite.

Zagorac se nalazi u hrvatskom zatvoru pošto je iz Austrije izručen po optužbi da je kao bivši pomoćnik ministra odbrane ovlašten za raspolaganje sredstvima za kupovinu oružja i opreme za obranu, otuđio znatnu količinu dragog kamenja.

Po Nacionalu u aferi oko HAAB moglo bi biti otkriveno i pod kakvim je okolnostima kredite od te banke svojevremeno dobivao Miroslav Kutle, kontroverzni hrvatski biznismen. To bi moglo ponovo aktuelizovati više puta spomenuti slučaj kako je bivši premijer Sanader 1990-ih od Kutlea dobio 700.000 maraka kao proviziju za usluge koje mu je navodno ponudio u sređivanju da dobije kredit HAAB.

Koruški poslanik Holub rekao je u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu da će biti političkih posljedica u Hrvatskoj pošto bude završena istraga oko afere HAAB.

Sada se u sve uplela i priča iz Podgorice. Nema sumnje, istražitelji u Austriji baviće se i intenzivnim transakcijama HAAB u Crnoj Gori. Šta će tek tu sve izaći na vidjelo.

Povlačenje iz regiona?

Austrijski list Viršaftsblat pisao je u martu da Hypo Alpe – Adria Bank International planira da se povuče sa pet tržišta u regionu. Prema ovom ekonomskom dnevniku, HAAB se povlači iz Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Makedonije i Ukrajine zbog restrukturiranja poslovanja.

Banka iz Klagenfurta je brzinom komete postala važan faktor u regionu centralne i istočne Evrope, ali je poslije njene nacionalizacije, koncem prošle godine, izraženo strahovanje da njena zvijezda isto takvom brzinom pada. Istražitelji u Austriji ispituju kakvim se sve poslovima po regionu bavila banka. U posebnom fokusu je Hrvatska i njen nekadašnji premijer Ivo Sanader. Prema nekim informacijama Sanader se iz politike povukao pod pritiskom stranih političkih krugova, koji su mu u Briselu predočili obimnu dokumentaciju o njegovim i poslovima povezanih lica, preko HAAB.

Istraga austrijskih organa bi sada mogla da se proširi i na Crnu Goru, u kojoj su lica i ljudi povezani sa Šarićem, vršili milionske transakcije preko HAAB.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo