Povežite se sa nama

KAFIĆARENJE

Bezglutenska-dijeta

Objavljeno prije

na

Ajde priznajte, da li ste imali pojma o glutenu dok problem sa istim nije obznanio prvi reket svijeta Novak Đoković?

Ukoliko nemate problem sa celijakijom, onda vam vjerovatno nikada nije palo na pamet da po rafovima tražite kao sumanuti proizvode bez glutena. A njih, em su rijetki, em su papreno skupi.

To sam i sama iskusila. Doduše priznajem da sam umjesto ljekara konsultovala Google (nemojte mi zamjeriti, glupo je znam). Ali da pređem na stvar. Uhvatila me vrlo neugodna, da prostite, dijareja. Trajala je danima i nakon nekoliko probiotika, odlučim da pogledam na internetu u čemu je stvar.

Poslije bezuspješnih potraga, i prilično smrtonosnih bolesti čiji naziv ne umijem ni da iskoristim, naletim na osjetljivost na gluten. Uzgred budi rečeno, dijareja i hronični umor su izgleda simptomi svih mogućih bolesti na koje možete da naletite. Ali, glutenska osjetljivost mi je bila prihvatljiva. I nije smrtonosna.

Daklem, kako to ide. Osim dijareje, umora i bolova ima tu još nekih sitnih simptoma, a sve to uzrokovano je osjetljivošću sluznice tankog crijeva na već toliko puta pominjan gluten. Problem za nekog ko ima ovu dijagnozu je zapravo taj što se gluten nalazi bukvalno u svakoj namirnici, mada je to bjelančevina koja se doskora vezivala isključivo za pšenično, ražano i ječmeno brašno.

Pošto zdravstveno nemam, nazovem nekoliko privatnih laboratorija da provjerim koliko košta test. Izuzetno ljubazno osoblje, prelijepim veselim glasićem me obavještava da su cijene testova 60 eura. Koje euro gore dolje. Naravno, brzo odustajem i od varijante testiranja, te odlučim onako na svoju ruku da krenem na bezglutensku dijetu.

Šok broj jedan. Bezglutenskih proizvoda u supermarketima skoro pa i nema. Šok broj dva. U specijalizovanim radnjama zdrave hrane ima, ali po užasno visokim cijenama. Šok broj tri. U Crnoj Gori ima 5000 ljudi koji boluju od celijakije, a to podrazumijeva trajni poremećaj podnošenja glutena, tj. bjelančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži i ječma.

Smatra se da najčešće pogađa djecu, međutim u posljednje vrijeme sve su češći slučajevi dijagnoze i nakon tridesete godine.

Šok broj četiri, u crnogorskim apotekama već dva mjeseca nema bezglutenskog brašna koje se uzima na recept.

U stvari, ovo i jeste poenta priče. Da bi znali koliko je ovo zahtjevno, morate na neki način proći kroz to iskustvo.

Za mene kao odraslu osobu bilo je teško, što zbog novca što zbog vremena koje mi je bilo potrebno da izdvojim za nabavku i pripremu namirnica. Mogu samo da zamislim kako je roditeljima koji već dva mjeseca muku muče sa brašnom. Njegova cijena u pomenutim radnjama je 8 eura po kilogramu.

Dakle, zato što neko ne radi svoj posao, ćuti, prodaje brašno ispod ruke, zato djeca osjetljiva na gluten ili koja imaju dijagnozu celijaklije (a što može da bude uvod u znatno ozbiljnije poremećaje) ne mogu da jedu hleb, palačinke, kiflice.

O celijakiji se puno govori u posljednje vrijeme, ali očigledno ne i dovoljno. A kako sam ja riješila svoj problem? Pa nakon dvije nedjelje dijete, fantastične enrgije i linije, svratila sam kod mame na slavlje. Neke fine slane palačinke. Sa dosta paprika crvenih, pavlake, začina. Negdje na pola pleha sam shvatila da je pravi naziv moje bolesti – hipohondrija.

Za nju lijeka nema.

Iva BAJKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Muke roditeljske

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pretpostavljam da svi mi ponekad uhvatimo sebe kako ponavljamo riječi naših roditelja, pa se ugrizemo jer uz to ide naravno sjećanje na one tinejdžerske dane, kada smo puni bunta obećavali sami sebi da nikada nečemo biti kao oni. (više…)

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Tetke

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prije izvjesnog vremena, internetom je prostrujila vijest da su tetke u Srbiji dobile status trećeg roditelja.

Šala je krenula sa poznatog satiričnog portala NEWS Net. No sudeći po tome koliko je puta preuzeta, bilo je i onih koji nisu shvatili da je riječ o šaljivom tekstu, koji je skrenuo pažnju na učestale izlive emocija tetki prema djeci svojih braće i sestara. (više…)

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Lunje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prije desetak dana u medijima je objavljena priča o eutanaziji trideset pasa iz podgoričkog azila. Ljubitelji životinja su se digli na noge i pokazali zavidnu solidarnost, te su svojim mejlovima i peticijom uspjeli da ako ništa drugo, organizuju sastanak sa predstavnicima gradske uprave, tačnije u Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo