Povežite se sa nama

Uncategorized

BUDVA: NEVESELI JUBILEJ GRAD TEATRA: I festival pod lupom tužilaštva

Objavljeno prije

na

Budvanski pozorišni festival Grad teatar ove turističke sezone proslavlja jubilej 30 godina od osnivanja. U programu rada jubilarnog festivala koji će se pred odbornicima SO Budva naći na narednoj sjednici zakazanoj za 17. maj, navodi se, kako je, „prije tri decenije započeta realizacija ekskluzivnog, mulitimedijalnog i internacionalnog kulturnog festivala, kako bi turistička metropola Budva postala jako kulturno središte Crne Gore, sa vizijom da jedno od najatraktivnijih mjesta postane „kulturna provincija”.

Uz uobičajene hvalospjeve značaja i kvaliteta dugogodišnjeg ljetnjeg festivala koji se u ovakvim, svečarskim prilikama pišu, izostala je kritička analiza rada festivala i stvaranja ambijenta u kome se ova, nekada značajna kulturna institucija u Budvi, sve češće pominje u negativnoj konotaciji i u vezi istraga Specijalnog državnog tužilaštva.

Kulturnoj provinciji, iz programa koji direktor Javne ustanove Grad teatar Blažo Radoman, podnosi parlamentarcima, tridesetak godina kasnije, nedostaje prefiks „ne”. Budva je postala nekulturna provincija u svakom smislu te riječi, uz njegov značajan doprinos.

Kraci budvanske kriminalne hobotnice nisu zaobišli ni ovu ustanovu kulture, pa se poslovanje Grad teatra našlo pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva i tužioca Milorada Katnića.

Renomirani festival kompromitovan je na razne načine, počev od neodgovarajućih kadrovskih rješenja pa do finansijskih malverzacija nedostojnih ovakve ustanove.

Porazno djeluje podatak po kome su čak i pozorišne predstave, cijeli dramski program, kao jedan od više segmenata festivala, postali izvor nezakonite zarade za članove budvanske kriminalne grupe. Preko organizacije dramskog programa, zaklonjeni iza zvučnih imena predstava, poznatih književnika, glumaca i pozorišnih trupa, kojima su zamajavali istrajne poštovaoce festivala, grupa budvanskih moćnika izvlačila je finansijsku korist.

Mozak ovih operacija i glavni režiser budvanskog teatra apsurda, kakav je Grad teatar postao, svakako je Budvanin Marko Kentera, preko čijih se firmi, Kopirajt i Multimedia, novac prebacivao u njegove i džepove gradskih funkcionera i političara.

Kentera i drugovi osmislili su veoma uspješan sistem zavlačenja ruke u gradsku kasu putem prinudnih, sudskih naplata potraživanja.

Najprije bi sa čelnicima Opštine zaključili ugovore o isporuci određene vrste usluga i prozivoda za fiksno utvrđen iznos. Poenta je u tome da Opština kao ugovorna strana, garant i platilac, u ugovorenom roku ne izvrši svoje obaveze. Tada Kentera stupa na scenu, obraća se sudu sa zahtjevom za naplatu potraživanja. Sklapa se sporazum o međusobnom regulisanju prava i obaveza u kome Opština na sve pristaje, zatim dolazi do sudskog poravnanja, i ako Opština ni dalje ne izvršava svoje obaveze, potraživanja se naplaćuju sudskim putem, blokadom računa, na iznose koji uz obračunate visoke zatezne kamate i sudske troškove, dostižu višestruke, milionske vrijednosti.

Princip je isti u gotovo svim aranžmanima koje je Kentera imao sa lokalnom upravom u Budvi.

Tužilaštvo je preuzelo dokumentaciju o poslovanju firme Multimedia sa Grad teatrom. Iako ova opštinska javna ustanova broji oko 30 zaposlenih, za organizaciju dramskog programa angažovana je privatna firma Multimedia.

U martu 2007. godine zaključen je ugovor – O realizaciji autorskog djela – dramskog programa festivala za period 2007-2009. godine, između Multimedia grupe, Društva za razvoj turizma, zaštitu autorskih prava i pružanju usluga, sa jedne strane i Grad teatra i Opštine sa druge.

Ugovor sa Kenterom u ime Opštine potpisao je tada predsjednik Rajko Kuljača, dok je u ime Grada teatra išla dupla ovjera, Rajka Mihovića predsjednika Upravnog odbora festivala i tadašnjeg v.d. direktora Merina Smailagića.

Grad teatar se obavezao da za svaku pozorišnu sezonu isplati Kenteri fiskni iznos od 460.000 eura, bez PDV. Ovome je dodata i tehnička podrška tokom trajanja festivala u iznosu od 40.000 eura. Zanimljivo je da su troškovi prevoza i smještaja pozorišnih trupa na bazi polupansiona za period do najviše sedam dana, u hotelima sa najmanje tri zvjezdice, isključivo u strogom centru Budve, pali na teret Grad teatra. Ugovor je naknadno produžen do 2012. godine uz isti iznos nadoknade za isporučene pozorišne predstave u spostvenoj produkciji ili koprodukciji, kao i za gostujuće inostrane trupe. Vrijednost ugovora iznosila je oko tri miliona eura i zaključen je bez sprovođenja procedure javnih nabavki.

Po navedenom scenariju, Grad teatar kao naručilac Kenterovog „autorskog djela” i Opština kao garant plaćanja, nisu ispunili preuzete obaveze, usljed čega je preduzeće Multimedia početkom 2009. podnijelo predlog Privrednom sudu o potpisivanju sporazuma o međusobnom regulisanju prava i obaveza. Zaključena su dva takva sporazuma do isteka trajanja ugovora. Prvi sa Rajkom Kuljačom a drugi sa njegovim nasljednikom Lazarom Rađenovićem.

Kentera je o svom trošku pravio dramski program festivala Grad teatar zahvaljujući kreditima podignutim uz saglasnost Opštine, kod Komercijalne banke AD Budva. Zato se Opština sporazumom obavezala da podmiri sva dugovanja Multimedie po osnovu kredita i sve druge troškove oko realizacije programa uvećane za iznos zateznih kamata i sudskih troškova.

U izvještaju Državne revizorske institucije o završnom računu Opštine Budva za 2014. godinu, navode se podaci o poslovanju Grad teatra i Multimedia grupe, po kojima je najveći dio obaveza u 2011. godini plaćen prinudnim putem ili poravnanja, uz primjer gdje je uz osnovni dug od 650.600 eura Opština platila i zatezne kamate u iznosu od 274.754 eura.

Tako je početnih ugovorenih tri miliona na kraju volšebno naraslo na više miliona eura, identično kao u slučaju poslovanja Opštine sa firmom Kopirajt, koji je prerastao u aferu za koju je tužilaštvo okrivilo oba gradonačelnika Kuljaču i Rađenovića, kao i Svetozara Marovića.

Zanimljivo je da je direktor Grad teatra, Merin Smailagić potpisao dodatni ugovor sa Kenterom koji se odnosi na „realizaciju plaćanja troškova nastalih u vezi realizacije festivala Grad teatar za 2009. godinu”. Što znači da preduzeće Multimedia na pisane zamolnice Grad teatra, plaća njegove troškove oko festivala. Ova posrednička, bankarska usluga Multimedie, opravdava se finansijskim problemima sa kojima se tada suočavao Grad teatar, ali gubi taj smisao odrednicom ugovora po kojoj je Grad tetar obavezan da ta sredstva vraća u roku od 14 dana od dana uplate.

Naravno da Smailagić nije izvršio preuzete obaveze, pa je Kentera opet bio „primoran” da putem suda, sporazuma, poravnanja i prinude, naplati svoja uvećana potraživanja.

Međutim, vrhunac finansijskih mahinacija na relaciji Kenterine firme – Opština, predstavlja prodaja lokacije dječjeg igrališta kod Jadranskog sajma. Stranim donacijama uređeno dječje igralište, uprkos protivljenju opozicije, prodato je kompaniji Monte-CO iz Budve za iznos od 1,4 miliona eura. Cijela suma, umjesto u budžet Opštine, uplaćena je preduzećima Kopirajt, 928.000 i Multimedia 479.000, ugovorima o preuzimanuju duga, koje potpisuje Rajko Kuljača.

Na mjestu dječjeg igrališta kompaniji Monte-Co ucrtana je zgrada od 13 spratova.

U jubilarnu godinu JU Grad teatar ulazi kao osramoćena kulturna ustanova, pod teretom tužilačkih istraga zbog finansijskih prevara, sa dugovima, blokiranim žiro računom, sa platama koje kasne tri do četiri mjeseca, sa pekobrojnim zaposlenima…

Grad teatar je ove godine dobio zaseban žiro-račun i sredstva iz budžeta za 2016. u iznosu od 900.000 eura, za sve svoje potrebe. Uprava planira podizanje kredita za pripremu jubileja, kao što je učinjeno i prošlog ljeta, ukoliko takav predlog dobije saglasnost većine odbornika.

Ne gube nadu da će uskoro stići potvrdan odgovor Ministarstva kulture na više puta upućivan zahtjev, da ovaj festival dobije status kulturne manifestacije od nacionalnog značaja.

Ambiciozna očekivanja u situaciji u kojoj je poslovanje festivala predmet istrage državnog tužilaštva, u kojoj bahati direktori zaobilaze zakon i milionske poslove daju privatnim firmama bez javnog oglašavanja.

Grad teatar je postao prava familijarna kompanija u kojoj su zastupljene su najraznovrsnije porodične kombinacije. Tu rade zajedno bračni drugovi, majka i ćerka, otac i ćerka, đever i snaha… Na 30 zaposlenih ima sedam rukovodilaca. Grad teatar služi za zbrinjavanje članova rodbine direktora i poslovnih partnera koji posao dobijaju bez konkursa. Neki od njih ni ne dolaze na posao a primaju plate, a neki nakon dugodišnjeg nedolaska na posao odlaze iz Grad teatra uz urednu otpremninu ili stan. Dok neko radi kao vozač, iako festival nema svoje auto ili garderoberka bez pozorišta i garderobe.Nakon tri decenije ulaganja miliona u ovu javnu ustanovu, Grad teatar nema ništa osim imena.

U nizu malverzacija koje se vezuju za ovaj festival, najtragičnija je preprodaja gradske tvrđave Citadela, koja je prešla u vlasništvo jednog tajkuna, u vrijeme kada je festival dostigao svoj vrhunac. Zato je proslava jubileja neprimjerena za festival koji je izgubio i svoju pozorišnu scenu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo