Povežite se sa nama

Uncategorized

UZ DESETOGODIŠNJICU MISIJE OEBS-a U CRNOJ GORI: Ambasadorka Hrebičkova u srećnoj zemlji

Objavljeno prije

na

Janina-Hrebickova

Krajem prošlog mjeseca navršilo se deset godina od kako je Stalni savjet OEBS-a (29. jula 2006.) donio odluku o podizanju nivoa Kancelarije u Podgorici u Misiju OEBS-a u Crnoj Gori (OSCE Mission to Montenegro) i dodijelio joj novi mandat.

To je bio i povod da sadašnjoj šefici Misije OEBS-a ambasadorki Janini Hrebičkovoj uputimo pretpošle nedjelje pet pitanja vezanih za aktivnosti Misije. Odgovor smo dobili tek u ponedjeljak i to na ponovljenu molbu. Koliko odgovor ima veze sa postavljenim pitanjima neka ocijene čitaoci, uz napomenu da je ambasadorka Hrebičkova bila novinarka u Češkoj.

No, prvo evo tih pitanja od kojih su neka koncipirana na osnovu naših saznanja iz izvora u Misiji i vrhovima vlasti Crne Gore:

– Zašto OEBS nije prihvatio parlamentarni dijalog iako ste na njega bili pozvani?

– Kako OEBS gleda na politički sporazum vlasti i dijela opozicije i leks specialis?

– Mediji prenose da su na projektu pružanja pomoći Državnoj izbornoj komisiji angažovana dva eksperta – jedan sa Kosova, a drugi iz Velike Britanije. Šta je njihov zadatak?

– Da li je tačno da su u posljednje tri godine za vrijeme Vašeg mandata četiri visoka funkcionera OEBS-a (Rroberts, Polyga, Force i Patterson) napustili Misiju OEBS-a u Crnoj Gori i zašto?

– Nezvanično saznajemo da je više funcionera OEBS-a, uključujući i Vas, postali vlasnici vrijednih nekretnina u Crnoj Gori. Da li je to tačno?

Odgovor na sva ova pitanja ,,koja se odnose na značajne aktivnosti Misije”, kako napominje ambasadorka Hrebičkova, glasi:

,,Od samog početka, Misija je pozdravila skupštinski dijalog koji su krajem prošle godine inicirali lideri političkih partija. Ta inicijativa je, očigledno, bila neophodna kao podrška prevazilaženju političke krize. Lideri političkih partija su demonstrirali da mogu uspješno da prevaziđu svoje političke razlike postizanjem kompromisa u interesu javnosti. Vjerujem da je pozitivan i signal političke zrelosti to što su crnogorski akteri imali puno vlasništvo nad ovim procesom.

Misija i drugi predstavnici međunarodne zajednice, pozdravili su i iskazali podršku političkom sporazumu kada je on postignut. Nakon toga, OEBS je podržao sve strane da rade na njegovom potpunom sprovođenju u dobrom duhu. U tom smislu, htjela bih i da podsjetim na poruku Generalnog sekretara OEBS-a tokom njegove posjete Podgorici sredinom jula (see http://www.osce.org/sg/253061).

Misija nastavlja sa angažovanjem stručnjaka za izborna pitanja sa bogatim iskustvom u oblasti sprovođenja izbora koji pružaju tehničku ekspertizu članovima DIK-a, zaposlenima u DIK-u i članovima opštinskih komisija u pripremi parlamentarnih izbora zakazanih za oktobar. Pružanje ove podrške nastaviće se do izbornog dana”.

Zanimljivo je da je ambasadorka Hrebičkova nedavno, povodom Svjetskog dana slobode medija (3. maja), kazala da su slobodni, nezavisni i profesionalni mediji prijeko potreban resurs svakog demokratskog društva i da medijskim poslenicima mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao slobodno i bezbjedno.

,,Misija izražava svoju podršku svim novinarima u Crnoj Gori u naporima koje ulažu u njegovanje nezavisnog i profesionalnog novinarstva. Ove godine, Svjetski dan slobode medija posvećen je pravu na pristup informacijama koje je jedno od temeljnih sloboda i ljudskih prava, koje omogućava medijskim poslenicima da traže i dobijaju informacije o pitanjima od značaja za javnost”, naglasila je Hrebičkova.

Da je ispoštovala ove svoje sasvim prihvatljive stavove, onda čitaoci Monitora ne bi ostali uskraćeni za informacije koje smo tražili od ambasadorke. Ili je možda svrstala Monitor u medije koji doprinose polarizaciji društva te da su neprofesionalni i senznacionalistički, kako je to opisivala prije nepune dvije godine u Blicu Crna Gora.

Komentarišući te njene stavove, izvršni direktor Dejli presa Željko Ivanović kazao je da je Hrebičkova prije toga trebalo da se bavi napadima na novinare i medije.

,,Tužno je konstatovati da čelnica jedne tako ozbiljne institucije kao što je OEBS ne poznaje stvarne probleme medija u Crnoj Gori. Umjesto da se, pozivajući se ne samo na izvještaje domaćih NVO organizacija već i međunarodnih, pozabavi pitanjima sigurnosti medija i novinara, istragama zločina protiv nezavisnih medija i novinara, pitanjem nelojalne konkurencije, uništenog tržišta, ili pitanjem novca koji iz budžeta ili crnih fondova u milionskim iznosima ulazi u režimsku propagandu čime se nezavisni mediji urušavaju, šefica OEBS-a najveći problem, kao i premijer Đukanović, vidi u podijeljenoj medijskoj zajednici i navodnim niskim standardima novinarstva. Ona bi očito kao i on da uređuje novine, daje naslove i prelama naslovne strane. Čudno zaista”, kazao je Ivanović.

Upravo ovih dana pokazalo se da vlastima odgovara haos na medijskom tržištu kad je riječ o finansiranju medija iz budžeta. Iz NVO Centar za građansko obrazovanje ocijenjeno je, povodom većinske odluke poslanika Skupštine Crne Gore da ne usvoje Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima, čiji su dio bili i amandmani CGO-a koji se odnose na finansiranje medija iz javnih fondova, da većini u Skupštini odgovara da finansiranje medija iz budžetskih sredstava ostane ,,neregulisano, netransparentno i podložno zloupotrebama”. Amandmane su žestoko napali poslanici DPS-a i njegovih partnera, ali i Demokratskog fronta.

Kad već pomenusmo premijera Đukanovića podsjetimo da je on u februaru razgovarao sa šeficom Misije OEBS-a i konstatovao ,,da Crna Gora u dugom periodu ima vrlo sadržajnu, plodnu i korisnu saradnju sa OEBS-om, što je rezultiralo unapređenjem sistemskih rješenja i stvaranjem povoljnijih uslova za dinamičan ekonomski i demokratski razvoj crnogorskog društva”.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je za to odao priznanje Misiji OEBS-a, i zajedno sa Hrebičkovom zaključio da je prva decenija od obnove crnogorske nezavisnosti i od uspostavljanja Misije u Podgorici prilika za sagledavanje i analizu odličnih rezultata ostvarenih u prethodnom periodu.

Hrebičkova je zahvalila Vladi i državnim institucijama na uspješnoj saradnji, poručujući da je Misija spremna da doprinese daljim reformskim procesima u Crnoj Gori i, pored ostalog, stvaranja uslova za fer i demokratske izbore.

Interesantno je, ukazuju naši izvori, da radi jačanja demokratskih kapaciteta u Crnoj Gori, posebno stvaranja uslova za fer i demokratske izbore, kadrove šefica Misije OEBS-a nalazi na Kosovu iz kruga svojih prijatelja.

Uzgred, mnogi su se iz Misije lijepo skućili u Crnoj Gori. Šefica ima poveliki stan u Tivtu, njen zamjenik Poljak Valdemar Figaj kupio je kuću u Herceg Novom gdje mu je usidrena i jahta, Blerim Krasnići sa Kosova ima stan u Podgorici…

Upućeni se čude kako ambasadorka OEBS-a stiže da tako često kontaktira sa Milanom Roćenom, a neke opozicione lidere nije uspjela ni da upozna za tri pune godine. Posebno uspješno izbjegava da upozna i čelnike Demokratskog fronta, čemu se čude čak i neki akreditovani predstavnici u Misiji.

Takođe u februaru Hrebičkova se susrela i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i sa njim se ,,saglasila da je Crna Gora politički stabilna država i dobar primjer regiona”.

Hrebičkova se pridružila maloj armiji stranih zvaničnika koji se oduševljavaju Đukanovićevim hvalospjevima o zadivljujućim uspjesima Crne Gore u svemu i svačemu. Da li je tome doprinijelo i to da se možda o Crnoj Gori uglavnom informiše preko Televizije Crne Gore ne znamo, ali je poznato da se nedavno vatreno založila da se očuva nezavisnost te medijske kuće.

,,Misija OEBS-a u Crnoj Gori naglašava značaj očuvanja institucionalne i funkcionalne nezavisnosti Radio Televizije Crne Gore i Agencije za elektronske medije, s obzirom na to da obje medijske institucije imaju neprocjenjivu ulogu u razvoju medijskog tržišta i promociji demokratskih vrijednosti, doprinoseći sveukupnom razvoju Crne Gore”, izjavila je Hrebičkova.

Na jednom portalu tim povodom objavljen je i ovaj komentar: ,,Kako možeš da očuvaš nešto što nikad nisi ni imao”?

Misija OEBS-a u Crnoj Gori

Crna Gora je primljena u OEBS 22. juna 2006. godine, što je predstavljalo prvo članstvo nezavisne Crne Gore u nekoj međunarodnoj organizaciji. Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović potpisao je u Helsinkiju 1. septembra 2006. godine Završni akt Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi (Helsinški završni akt). Na ovaj način, Crna Gora je formalno zaokružila proces punopravnog učešća u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju. Funkciju šefa Misije OEBS-a od 2006. do septembra 2010. obavljala je je ambasador Paraskeva Badesku (Rumunija), a za novog šefa Misije izabran je Sarunas Adomavičius (Litvanija) čiji je mandat trajao do oktobra 2012. godine. Ambasadorka Janina Hrebičkova stupila je na dužnost šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori 2. decembra 2013. godine.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

OBUKA RE POPULACIJE ZA RAD U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dvadeset pet Roma/kinja i Egipćana/ki  sa teritorije cijele Crne Gore imaće prilku da se obučava za rad u medijskoj industriji. Najboljih pet kandidata/kinja nakon dvomjesečnog treninga potpisaće ugovor o radu i nastaviti učenje uz rad u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), na portalu i novini Vijesti,  Televiziji Vijesti i Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD).

Pripadnici/e romske i egipćanske (RE) populacije moći će da uče osnove novinarstva, ali i druge poslove u ovoj industriji, kao što su grafički prelom, dizajn, poslovi kamermana/ke, montažera/ke i radnika/ce u štampariji.

Polaznike/ce će obučavati tim iskusnih trenera. Obuka će biti organizovana u dvije faze. U prvoj će pripadnici/e RE biti upoznati/e sa teorijskim i praktičnim osnovama pojedinih medijskih poslova, a u drugoj fazi  će učiti uz rad i sami/e učestvovati u proizvodnji medijskih sadržaja – tekstova, produkciji TV programa, izradi sadržaja portala, te grafičkih i štamparskih poslova.

Konkurs za zainteresovane pripadnike/ce RE populacije objavljen je u više medija i može se naći na sajtu CIN-CG, nedjeljnika Monitor i portala Vijesti.  Svi zainteresovani/e polaznici/e imaju rok od mjesec dana da se jave na konkurs.

Obuka se orgnizuje u okviru projekta: Osnaživanje RE zajednice za pristup tržištu rada, koji sprovode CIN-CG, MCMD, Daily Press i Televizija Vijesti, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Crne Gore. Cilj projekta je potpuna integracija pripadnika/ca RE u društvo, posebno kroz jačanje njihovih znanja i vještina.

Projekat će trajati godinu dana, a pored obuke predviđeno je i više drugih aktivnosti, koje bi trebalo da doprinesu opštem cilju projekta, ali i da informišu javnost o poziciji Roma/kinja i Egipćana/ki u Crnoj Gori.

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

MURINO I KALUĐERSKI LAZ,  NAKON DVADESET GODINA:  Zločini i ravnodušnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da ratne žrtve u Kaluđerskom lazu i Murinu ne bi postale statističke brojke, potrebna je nova istraga, koju bi morao da pokrene specijalni državni tužilac. Tu se postavlja pitanje objektivnosti. Sadašnji SDT u to vrijeme je bio vojni sudija koji je sudio trojici nenaoružanih civila koji su bježali sa Kosova

 

Dvadeset godina nakon dešavanja u vrijeme ratnih dejstava 1999. godine,  advokat Velija Murić, podnosilac krivične prijave u slučaju Kaluđerski laz i istovremeno pravni zastupnik porodica žrtava NATO bombardovanja u Murinu, nada se pomaku u istraživanju ratnih zločina.

On je Monitoru rekao da je nedavno u razgovoru s premijerom Duškom Markovićem stekao utisak da postoje nagovještaji da će ratni zločini na području Crne Gore biti istraženi ozbiljnije nego do sada.

Na teritoriji rožajske opštine na padinama Kule i Hajle, od januara 1999. do kraja aprila te godine, ubijene su dvadeset dvije osobe, sve civili albanske nacionalnosti koji su pokušavali da se bježeći s Kosova domognu Crne  Gore. U Kaluđerskom lazu 18. aprila je ubijeno šest osoba. Među ubijenima je dvoje djece, od dvanaest i trinaest godina. Ubijena je i jedna žena iz porodice  Brahimaj, i njena tri sina, koji su je nosili u zbjegu na nosilima. Niko nije osuđen za ove zločine.

Prema saznanjima koja se zasnivaju na spisima predmeta vođenog krivičnog postupka u slučaju Kaluđerski laz, u koje je Monitor imao uvid, specijalni državni tužilac raspolaže podacima i imenima tadašnjih vojnih oficira, istražnog sudije i tužioca, koji su postupali u vršenju uviđaja. Iz tih spisa proizilazi da su tadašnja dva vojna oficira, činjenjem ili nečinjenjem, a oni su bili odgovorni za sve radnje vezane za uviđaj i predaju leševa porodicama koje su tada bile u Rožajama, učinili da se leševi transportuju četrdeset kilometara dalje na Kosovu, kod Peći, gdje su bez odjeće zatrpani u grupnoj grobnici.

Advokat Murić kaže i da je u slučaju Kaluđerski laz samo jedna porodica dobila odštetu od dvanaest hiljada eura, da bi zatim Vrhovni sud poništio presude nižih sudskih instanci i time negirao da je počinjen ratni zločin i zatražio da se državi Crnoj Gori vrati novac.

Slična situacija je i u Murinu. Murić podsjeća na nevjerovatnu situaciju u jednoj od šest tužbi, gdje je prvo  pravosnažno dosuđena  i isplaćena odšteta, da bi na Vrhovnom sudu sve bilo poništeno i zatraženo da ta porodica iz Murina vrati novac koji je dobila na račun odštete. „Muž je poginuo. Supruga je u međuvremnu preminula. Odštetu nema ko da vrati, a država preko svojih pravnih zastupnika traži novac nazad“, kaže advokat Murić. Tragedija porodica se pretvorila u sudsko mučenje.

Osnovni sud dosuđuje odštetu, Viši potvrđuje. Presuda se izvršava i novac isplaćuje. Vrhovni sud preinačuje obje presude i traži povraćaj novca i Osnovni sud ovog puta traži da se vrati. Advokat prigovara. Prigovor se uvažava i presuda ukida.

U ponovljenom postupku murinska porodica se oslobađa obaveze da vrati novac, ali da mora da plati troškove postupka od nekoliko hiljada eura. Advokat ponovo prigovara, ali vijeće Osnovnog suda sada potvrđuje i „traži povraćaj i glavne stvari“.

Murić je ranije zaprijetio da će ako porodica  bude morala da vrati novac, o tome obavijestiti sve relevantne međunarodne adrese. „Ako se dogodi da moraju da vrate novac – svijet će znati za taj slučaj. Pravne argumente imam. Upoznaću sve relevantne adrese međunarodne zajednice. Ovaj slučaj govori koliko je Crna Gora pravna država, i kakvo je naše pravosuđe “, rekao je Murić.

Advokat murinskih žrtava  nagovještava da bi u narednom periodu  moglo biti pomaka.

Bombardovanje tadašnje SRJ, tokom kojeg je u Cr­noj Go­ri stra­da­lo 10 oso­ba među njima troje djece počelo je 1999.  Pr­vog da­na na­pa­da pa­la je i pr­va žr­tva – de­vet­na­e­sto­go­di­šnji Sa­ša Sta­jić iz Be­o­gra­da,  je po­gi­nuo na rat­noj stra­ži u kru­gu ka­sar­ne Mi­lo­van Ša­ra­no­vić u Da­ni­lov­gra­du.

U na­pa­di­ma ko­ji su usli­je­di­li 6. apri­la 1999. go­di­ne NA­TO je ba­cio bom­be na aero­drom u Go­lu­bov­ci­ma. Dan ka­sni­je bom­bar­do­va­na je far­ma u Pod­go­ri­ci, ka­da su stra­da­la tri rad­ni­ka za­po­sle­na na njoj. A 30. april osta­će upam­ćen kao je­dan od najstrašnijih da­tu­ma u no­vi­joj isto­ri­ji Cr­ne Go­re. Bom­bar­do­va­no Mu­ri­no, gdje je poginulo šest  gra­đa­na, civila.  Ži­vo­te su iz­gu­bi­la i dje­ca. Če­tr­na­e­sto­go­di­šnji Mi­ro­slav Kne­že­vić (1985), tri­na­e­sto­go­di­šnja Oli­ve­ra Mak­si­mo­vić (1986) i de­se­to­go­di­šnja Ju­li­ja Bru­dar (1989). U na­pa­du su stra­da­li i Vu­kić Vu­le­tić (1953), Mil­ka Ko­ča­no­vić (1930) i Ma­noj­lo Ko­ma­ti­na (1927).

Otac maloljetnog Miroslava, Mirko Knežević, izjavio je da ne zna zbog čega je moralo stradati troje djece u Murinu, kada na tom prostoru nije bilo nijednog vojnog cilja.

,,Naš bol ne može minuti ni da živimo hiljadu godina, ali nam još te­že pada što nas ova vlast ubi­ja toliko go­di­na”, kazao je Knežević. I članovi drugih porodica murinskih žrtava izražavaju ogorčenje odnosom koji pokazuje država, kako prema stradalima, tako i prema živima. Oni tvrde da  vlast Cr­ne Go­re na­sto­ji da se zlo­čin u Mu­ri­nu za­ta­ška i za­bo­ra­vi.

Advokat porodica murinskih žrtava granatiranje ove crnogorske varošice smatra klasičnim zločinom. On tvrdi da je bombardovanje Murina bilo najavljeno, i optužuje državu Crnu Goru da nije učinila ništa da obavijesti građane da se sklone.

„Most na Murini je kratka veza s Kosovom. Bombardovanje je bilo apsloutno najavljeno. Vlast Crne Gore koja je kontrolisala granicu, vazdušni i svaki drugi prostor, nije preduzela ono što je bila dužna po Ustavu i zakonu, a to je da obavijesti ili uzbuni građanstvo“, smatra Murić.

On je ranije za Monitor objasnio i zašto se odlučio da podnese tužbu protiv Crne Gore. Prema njegovim riječima, država nije preko svojih institucionalnih organa, u skladu s Ustavom, obezbijedila građanima miran život.

„Crna Gora je odgovorna za sve ono što se događa na njenim prostorima. Odgovorna je s aspekta, kako mi pravnici želimo da kažemo, takozvane objektivne odgovornosti, s aspekta pravičnosti. Na drugoj strani, odgovorna je zbog takozvanog nečinjenja koje pravo poznaje kao svojevrsnu odgovornost“, kaže Murić.

Da ratne žrtve u Kaluđerskom lazu i Murinu ne bi postale statističke brojke, potrebna je nova istraga, koju bi morao da pokrene specijalni državni tužilac.

I tu se postavlja pitanje objektivnosti, ako je poznata činjenica da je sadašnji SDT u to vrijeme bio vojni sudija i da je sudio trojici nenaoružanih i nedužnih  civila koji su bježali s Kosova, od kojih je jedan bio maloljetan.

Izrekao im je kazne kojima je pokriven njihov pritvor, jer su, navodno, prema obavještajnim podacima na Kosovu, dok se odvijao pogrom nad kosovskim civilima, pripadali nekim organizacijama otpora. Da li je to mogao biti i maloljetnik, otvoreno je pitanje.

U svjetlu te činjenice, koja istraživačima ratnih zločina nije nepoznata, postavlja se pitanje može li Milivoje Katnić biti taj koji će pokrenuti preispitivanje ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore?

 

Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo