Povežite se sa nama

Uncategorized

UZ DESETOGODIŠNJICU MISIJE OEBS-a U CRNOJ GORI: Ambasadorka Hrebičkova u srećnoj zemlji

Objavljeno prije

na

Krajem prošlog mjeseca navršilo se deset godina od kako je Stalni savjet OEBS-a (29. jula 2006.) donio odluku o podizanju nivoa Kancelarije u Podgorici u Misiju OEBS-a u Crnoj Gori (OSCE Mission to Montenegro) i dodijelio joj novi mandat.

To je bio i povod da sadašnjoj šefici Misije OEBS-a ambasadorki Janini Hrebičkovoj uputimo pretpošle nedjelje pet pitanja vezanih za aktivnosti Misije. Odgovor smo dobili tek u ponedjeljak i to na ponovljenu molbu. Koliko odgovor ima veze sa postavljenim pitanjima neka ocijene čitaoci, uz napomenu da je ambasadorka Hrebičkova bila novinarka u Češkoj.

No, prvo evo tih pitanja od kojih su neka koncipirana na osnovu naših saznanja iz izvora u Misiji i vrhovima vlasti Crne Gore:

– Zašto OEBS nije prihvatio parlamentarni dijalog iako ste na njega bili pozvani?

– Kako OEBS gleda na politički sporazum vlasti i dijela opozicije i leks specialis?

– Mediji prenose da su na projektu pružanja pomoći Državnoj izbornoj komisiji angažovana dva eksperta – jedan sa Kosova, a drugi iz Velike Britanije. Šta je njihov zadatak?

– Da li je tačno da su u posljednje tri godine za vrijeme Vašeg mandata četiri visoka funkcionera OEBS-a (Rroberts, Polyga, Force i Patterson) napustili Misiju OEBS-a u Crnoj Gori i zašto?

– Nezvanično saznajemo da je više funcionera OEBS-a, uključujući i Vas, postali vlasnici vrijednih nekretnina u Crnoj Gori. Da li je to tačno?

Odgovor na sva ova pitanja ,,koja se odnose na značajne aktivnosti Misije”, kako napominje ambasadorka Hrebičkova, glasi:

,,Od samog početka, Misija je pozdravila skupštinski dijalog koji su krajem prošle godine inicirali lideri političkih partija. Ta inicijativa je, očigledno, bila neophodna kao podrška prevazilaženju političke krize. Lideri političkih partija su demonstrirali da mogu uspješno da prevaziđu svoje političke razlike postizanjem kompromisa u interesu javnosti. Vjerujem da je pozitivan i signal političke zrelosti to što su crnogorski akteri imali puno vlasništvo nad ovim procesom.

Misija i drugi predstavnici međunarodne zajednice, pozdravili su i iskazali podršku političkom sporazumu kada je on postignut. Nakon toga, OEBS je podržao sve strane da rade na njegovom potpunom sprovođenju u dobrom duhu. U tom smislu, htjela bih i da podsjetim na poruku Generalnog sekretara OEBS-a tokom njegove posjete Podgorici sredinom jula (see http://www.osce.org/sg/253061).

Misija nastavlja sa angažovanjem stručnjaka za izborna pitanja sa bogatim iskustvom u oblasti sprovođenja izbora koji pružaju tehničku ekspertizu članovima DIK-a, zaposlenima u DIK-u i članovima opštinskih komisija u pripremi parlamentarnih izbora zakazanih za oktobar. Pružanje ove podrške nastaviće se do izbornog dana”.

Zanimljivo je da je ambasadorka Hrebičkova nedavno, povodom Svjetskog dana slobode medija (3. maja), kazala da su slobodni, nezavisni i profesionalni mediji prijeko potreban resurs svakog demokratskog društva i da medijskim poslenicima mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao slobodno i bezbjedno.

,,Misija izražava svoju podršku svim novinarima u Crnoj Gori u naporima koje ulažu u njegovanje nezavisnog i profesionalnog novinarstva. Ove godine, Svjetski dan slobode medija posvećen je pravu na pristup informacijama koje je jedno od temeljnih sloboda i ljudskih prava, koje omogućava medijskim poslenicima da traže i dobijaju informacije o pitanjima od značaja za javnost”, naglasila je Hrebičkova.

Da je ispoštovala ove svoje sasvim prihvatljive stavove, onda čitaoci Monitora ne bi ostali uskraćeni za informacije koje smo tražili od ambasadorke. Ili je možda svrstala Monitor u medije koji doprinose polarizaciji društva te da su neprofesionalni i senznacionalistički, kako je to opisivala prije nepune dvije godine u Blicu Crna Gora.

Komentarišući te njene stavove, izvršni direktor Dejli presa Željko Ivanović kazao je da je Hrebičkova prije toga trebalo da se bavi napadima na novinare i medije.

,,Tužno je konstatovati da čelnica jedne tako ozbiljne institucije kao što je OEBS ne poznaje stvarne probleme medija u Crnoj Gori. Umjesto da se, pozivajući se ne samo na izvještaje domaćih NVO organizacija već i međunarodnih, pozabavi pitanjima sigurnosti medija i novinara, istragama zločina protiv nezavisnih medija i novinara, pitanjem nelojalne konkurencije, uništenog tržišta, ili pitanjem novca koji iz budžeta ili crnih fondova u milionskim iznosima ulazi u režimsku propagandu čime se nezavisni mediji urušavaju, šefica OEBS-a najveći problem, kao i premijer Đukanović, vidi u podijeljenoj medijskoj zajednici i navodnim niskim standardima novinarstva. Ona bi očito kao i on da uređuje novine, daje naslove i prelama naslovne strane. Čudno zaista”, kazao je Ivanović.

Upravo ovih dana pokazalo se da vlastima odgovara haos na medijskom tržištu kad je riječ o finansiranju medija iz budžeta. Iz NVO Centar za građansko obrazovanje ocijenjeno je, povodom većinske odluke poslanika Skupštine Crne Gore da ne usvoje Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima, čiji su dio bili i amandmani CGO-a koji se odnose na finansiranje medija iz javnih fondova, da većini u Skupštini odgovara da finansiranje medija iz budžetskih sredstava ostane ,,neregulisano, netransparentno i podložno zloupotrebama”. Amandmane su žestoko napali poslanici DPS-a i njegovih partnera, ali i Demokratskog fronta.

Kad već pomenusmo premijera Đukanovića podsjetimo da je on u februaru razgovarao sa šeficom Misije OEBS-a i konstatovao ,,da Crna Gora u dugom periodu ima vrlo sadržajnu, plodnu i korisnu saradnju sa OEBS-om, što je rezultiralo unapređenjem sistemskih rješenja i stvaranjem povoljnijih uslova za dinamičan ekonomski i demokratski razvoj crnogorskog društva”.

Kako je saopšteno iz Vlade, on je za to odao priznanje Misiji OEBS-a, i zajedno sa Hrebičkovom zaključio da je prva decenija od obnove crnogorske nezavisnosti i od uspostavljanja Misije u Podgorici prilika za sagledavanje i analizu odličnih rezultata ostvarenih u prethodnom periodu.

Hrebičkova je zahvalila Vladi i državnim institucijama na uspješnoj saradnji, poručujući da je Misija spremna da doprinese daljim reformskim procesima u Crnoj Gori i, pored ostalog, stvaranja uslova za fer i demokratske izbore.

Interesantno je, ukazuju naši izvori, da radi jačanja demokratskih kapaciteta u Crnoj Gori, posebno stvaranja uslova za fer i demokratske izbore, kadrove šefica Misije OEBS-a nalazi na Kosovu iz kruga svojih prijatelja.

Uzgred, mnogi su se iz Misije lijepo skućili u Crnoj Gori. Šefica ima poveliki stan u Tivtu, njen zamjenik Poljak Valdemar Figaj kupio je kuću u Herceg Novom gdje mu je usidrena i jahta, Blerim Krasnići sa Kosova ima stan u Podgorici…

Upućeni se čude kako ambasadorka OEBS-a stiže da tako često kontaktira sa Milanom Roćenom, a neke opozicione lidere nije uspjela ni da upozna za tri pune godine. Posebno uspješno izbjegava da upozna i čelnike Demokratskog fronta, čemu se čude čak i neki akreditovani predstavnici u Misiji.

Takođe u februaru Hrebičkova se susrela i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i sa njim se ,,saglasila da je Crna Gora politički stabilna država i dobar primjer regiona”.

Hrebičkova se pridružila maloj armiji stranih zvaničnika koji se oduševljavaju Đukanovićevim hvalospjevima o zadivljujućim uspjesima Crne Gore u svemu i svačemu. Da li je tome doprinijelo i to da se možda o Crnoj Gori uglavnom informiše preko Televizije Crne Gore ne znamo, ali je poznato da se nedavno vatreno založila da se očuva nezavisnost te medijske kuće.

,,Misija OEBS-a u Crnoj Gori naglašava značaj očuvanja institucionalne i funkcionalne nezavisnosti Radio Televizije Crne Gore i Agencije za elektronske medije, s obzirom na to da obje medijske institucije imaju neprocjenjivu ulogu u razvoju medijskog tržišta i promociji demokratskih vrijednosti, doprinoseći sveukupnom razvoju Crne Gore”, izjavila je Hrebičkova.

Na jednom portalu tim povodom objavljen je i ovaj komentar: ,,Kako možeš da očuvaš nešto što nikad nisi ni imao”?

Misija OEBS-a u Crnoj Gori

Crna Gora je primljena u OEBS 22. juna 2006. godine, što je predstavljalo prvo članstvo nezavisne Crne Gore u nekoj međunarodnoj organizaciji. Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović potpisao je u Helsinkiju 1. septembra 2006. godine Završni akt Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi (Helsinški završni akt). Na ovaj način, Crna Gora je formalno zaokružila proces punopravnog učešća u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju. Funkciju šefa Misije OEBS-a od 2006. do septembra 2010. obavljala je je ambasador Paraskeva Badesku (Rumunija), a za novog šefa Misije izabran je Sarunas Adomavičius (Litvanija) čiji je mandat trajao do oktobra 2012. godine. Ambasadorka Janina Hrebičkova stupila je na dužnost šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori 2. decembra 2013. godine.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Fratar – gigant

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanski franjevac Marko Oršolić i iz bolesničke postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima .Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam

 

U Sarajevu živi bosanski franjevac Marko Oršolić. Podrijetlom iz najplodnijeg dijela Bosne i Hercegovine fra Marko Oršolić proveo je golemi dio života u Sarajevu”prisvojivši ” ovaj grad, identificirajući se sa ljudima, navikama i običajima “šeherskim”…Obrazovan na uzornim i prestižnim katoličkim učilištima fra Marko je stekao čak četiri”poslijediplomska”zvanja i postao jedan od najobrazovanijih katoličkih svečenika u Bosni i Hercegovini

Osnovavši medjunarodnu humanitarnu udrugu i multinacionalni centar IMIC fra Marko Oršolić dao je osobito za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu golemi doprinos rješavanju brojnih egzistencijalnih problema gradjana raznih vjera i nacionalnosti.

Njegov spisateljski rad, osobito u knjizi Zlodusima unatoč zapažen je kako u žanru angažirane publicistike jednako i na planu teologijskih i politoloških traganja u suvremenom svijetu.

Iako mu posljednjih decenija zdravstvene prilike ne dozvoljavaju da osobito aktivno djeluje fra Marko i iz postelje šalje gigantske poruke,signale bosanskohercegovačkoga jedinstva u različitosti! Njegov angažman doista je angažman giganta medju vjerskim i političkim pigmejima. Za sve su”kriva”dva elementa:bosnoljublje i neviđeni kozmopolitizam.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Ekološka,  ali naški

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od kako je Crna Gora postala prva ekološka država na svijetu, sebi i prirodi koja nas okružuje napravili smo više nevolja nego što smo ih riješili, ili makar sanirali. Čini se kako je nadležnima najvažnije da izlobiraju đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar

 

Prođe još jedan državni praznik. Možda nijeste ni primijetili, pošto smo Dan ekološke države i 32. godišnjicu njenog proglašenja obilježili skromno, u krugu porodice. A, šta bi i slavili?

Ilegalna eksploatacija pijeska, ilegalna sječa šuma – čak i u granicama Nacionalnih parkova, ilegalne deponije smeća na svakom koraku, ilegalan lov i ribolov, zatrovane rijeke, odumiruća jezera, zagađen vazduh… I, uglavnom, frustrirajuća ravnodušnost sa kojom se sve to posmatra.

Uoči „praznika“ bili smo svjedoci neuobičajene polemike između čelnika Agencije za zaštitu životne sredine i resornog Ministarstva kulture i medija oko budućnosti Kotora i Nacionalnog parka Durmitor na Listi svjetske baštine UNESCO-a. Pozivajući se na nezvanične informacije, iz Agencije su upozorili da bi na predstojećem samitu UNESCO u Rijadu, Kotor mogao biti brisan sa Liste, a NP Durmitor svrstan među one kojima takva sudbina predstoji u skoroj budućnosti, ukoliko se stvari suštinski ne promijene (tzv. crvena lista).

Iako neprijatne, te najave nijesu baš iznenađenje. Ne treba UNESCO da nas obavijesti koliko smo spremni i sposobni da upropastimo, zagadimo i odložimo rješenje evidentiranih problema. Dok ne bude kasno. Ipak, nakon kritika i demantija iz Ministarstva i SO Kotor, direktor Agencije je revidirao  objašnjavajući kako je njegova izjava bila „nesmotrena“. I izvinio se zbog nepreciznosti.

Ako to znači da više nećemo uočavati posljedice rada ilegalnog kamenoloma iznad Risna (za još tri nova na istoj lokaciji čeka se saglasnost Agencije); da će divljom gradnjom budvanizovano podnožje Durmitora i okruženje Žabljaka, sve do obronaka kanjona Tare, iznenada postati ugodno našim čulima; dok će se krišom posječena stabla smrča i jela sa teritorije Nacionalnog parka preko noći obnoviti – onda je sve u najboljem redu.

Možemo onda da se okrenemo prečim brigama.

Podgorica još nema kolektor za preradu otpadnih (kanalizacionih) voda. Ako je vjerovati stanovnicima Botuna, koji tvrde da će životima sprječavati njegovu izgradnju u svom selu (SO Zeta), neće ga ni biti u dogledno vrijeme. Mada je svakome jasno da je kolektor neophodan, kako Podgorici tako i cijelom Primorju koje se, podsjetimo, vodom za piće snabdijeva sa izvorišta u Skadarskom jezeru. U koje Morača donosi sve to što nose ona i njene pritoke iz Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Zete. Novac za izgradnju odavno je obezbijeđen, uglavnom donacijama iz EU (riječ je o nekih 40 miliona). Nedostaje  volje i sposobnosti da se pronađe kompromis i završi započeti posao.

Nikšićka deponija i dalje gori. Nekada se to vidi i osjeća manje, nekada više, ali požar u dubini deponije tinja/plamti godinama. I truje. „Na pragu smo rješenja višedecenijskog problema – deponije Mislov do i usklađivanja procesa upravljanja otpadom sa evropskim standardima”, najavio je neki dan predsjednik Opštine Nikšić. Dobra je to vijest. Samo po malo bajata. Isto je, naime, obećano i prošlog septembra. I ko zna koliko puta prije. Pa ništa.

O Plavskom jezeru i Adi Bojani gotovo se  i ne govori. Osim kao o “resursima” koje treba “valorizovati”. Legalnom ili ilegalnom gradnjom. To da i jednom i drugom prijeti nestanak – znamo. Stručnjaci kažu da znaju kako se taj proces može spriječiti ili makar značajno usporiti. Ali, nema para. Baš kao ni volje da se utiče makar na to što ljudski faktor dominantno doprinosi prirodnim procesima koji prijete da nam u bliskoj budućnosti oduzmu te bisere. Na žalost potomstva koje, takođe, odlazi iz Crne Gore. Bez povratne karte.

Tužne priče pričaju i Tara, Bjelasica, Lovćen, Lim, pljevaljska kotlina, Zeta… Ima li iko da ih čuje? Ili je, ipak, najvažnije da izlobiramo tamo đe treba, pa da ovdašnja nebriga o okruženju ostane naša stvar. Dok ne bestragamo sve to što smo dobili na poklon od prirode i predaka.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

Knjige i vatra

Objavljeno prije

na

Objavio:

Možemo se složiti ili ne složiti  sa razlozima vodećih zapadnih zemalja koje niijesu glasale za rezoluciju  o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu.  Iz različitih  perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje ne izgledaju jednako opasno. Ali demokratske vlasti su dužne da svoje odluke pojasne građanima.  U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili

 

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) usvojilo je, većinom glasova, prošle nedjelje u Ženevi, rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti. Njom se osuđuje nedavno spaljivanje Kurana u Stokholmu počinjeno “javno i s predumišljajem” uz odobrenje skupa od strane švedske policije.

Usvojenim tekstom su zemlje članice UN pozvane da “spriječe i procesuiraju djela i zagovaranje vjerske mržnje koja podstiču na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje”.

Crna Gora, koja je članica Vijeća UNHRC u mandatu 2022-2024, našla se među zemljama koje su glasale protiv usvajanja te Rezolucije. Baš kao i SAD, Velika Britanija, Kostarika i članice EU trenutno zastupljene u Vijeću. Za Rezolucije su glasale Kuba, Kina, Indija, Ukrajina, afričke i zemlje članice Organizacije islamske saradnje. Ukupno 28 od 47 članica Vijeća UNHRC, uz 12 protiv i sedam uzdržanih.

“Žao nam je što smo morali glasati protiv ovog neizbalansiranog teksta, ali on je u suprotnosti sa našim stavovima kada je riječ o slobodi izražavanja”, objasnila je svoju odluku američka ambasadorka pri UNHRC. “Ljudska prava štite ljude a ne religije, doktrine, uvjerenja ili njihove simbole”, pridodao je francuski ambasador, naglašavajući kako “ni na Ujedinjenim nacijama ni na državama nije da definišu šta je sveto”.

Možemo se složiti ili ne. Iz različitih perspektiva, problemi podsticanja vjerske netolerancije i mržnje očito ne izgledaju jednako opasno. Ali, nesporno je da su demokratske vlasti dužne da svoje odluke pojasne građanima. U Crnoj Gori to objašnjenje nijesmo dobili.

Mnogi su od Vlade i resornog Ministarstva vanjskih poslova zatražili odgovor kako se i zašto crnogorska delegacija, nakon svega što nam se dešavalo i dešava od 90-tih prošlog vijeka do danas, opredijelila da glasa protiv tog dokumenta.

Iz vlade su pitanja ignorisali.  Ostalo je samo da nagađamo  jesu li premijer Abazović,  koji vodi i resor vanjskih poslova, i njegovi saradnici nepokolebljivo privrženi pravu na slobodu iznošenja stavova, koliko god oni bili radilkalni i opasni, ili su samo iskoristili priliku da na pitanju javnog spaljivanja svetih knjiga, demonstriraju lojalnost “zapadnim saveznicima”. Kada to već, slijedeći lične interese, ne mogu uraditi na nekim drugim poljima (poštovanje zakona, moralna i politička odgovornost, transparentnost rada i donošenja odluka…).

Kad – kaza nam se samo. Među javnim kritičarima crnogorskog glasanja o Rezuluciji o vjerskoj mržnji našao se građanin Crne Gore koji nije zaštićen javnom funkcijom. Svoje stavove je ubrzo  morao pojašnjavati pred policijskim inspektorom. Nakon toga, policajac je  tužilaštvu predložio da tog građanina,  po službenoj dužnosti, goni  zbog podrivanja ustavnog sistema. Srećom, tužilaštvo je odbilo taj prijedlog.  Isljeđivani intelektualac je zamolio da ostane aniniman, kako ne bi dodatno uznemiravao porodicu.

Toliko o nepovrjedivosti prava na slobodu mišljenja i izražavanja u Crnoj Gori.

Iz Stokholma je stigla nova priča. Nakon protesta na kome su paljene stranice Kurana, švedskoj policiji obratio se građanin koji je prijavio naum da javno spali Bibliju i Toru. I on je dobio odobrenje nadležnih, ali je umjesto lomače za svete knjige okupljenim novinarima izjavio: “Sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kuran, ovdje će biti rata. Želio sam pokazati da to nije u redu.”

Ko, eventualno, nije razumio o čemu je govorio Ahmad Alush, neka baci pogled na stare pljevaljske zidine koje odnedavno “krasi” grafit: Kad se vojska na Kosovo vrati.  “Oni koji su stih iz Amfilohijeve pesme ispisali na zidu… postupili su u punom skladu sa raison d’être  ove pesme. Njena vokacija – kao i vokacija nacionalističke poezije u celini – jeste da zove u rat”, napisao je srpski etnolog, antropolog, aktivista za ljudska prava Ivan Čolović, prije pola godine, kada se isti stih počeo pojavljivati na beogradskim fasadama.

Pitanje je samo želimo li da pročitamo. Il’ da palimo.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo