Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Dokrajčiti Budvu

Objavljeno prije

na

Planskim uređenjem priobalnog neizgrađenog prostora opštine Budva bavile su se lokalne i republičke vlasti od polovine prošlog vijeka pa do današnjih dana. Donošene su brojne studije o turističkoj valorizaciji vrijednog prostora, državne strategije i planovi, angažovani su stručnjaci iz zemlje i svijeta pa čak i UN pod čijim je pokroviteljstvom uz učešće domaćih i međunarodnih arhitekata i planera izrađena posebna studija turističkog razvoja ove regije, Projekat Južni Jadran. Sve vizije i smjernice urbanog razvoja Budve nadmašila je svojom originalnošću preporuka Vlade premijera Igora Lukšića koju je protekle sedmice objelodanio ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić.

Ministar je šokirao javnost kada je, tokom predavanja studentima Arhitektonskog fakulteta u Podgorici kazao, kako je prostor Budve uništen i da ga treba prepustiti da do kraja propadne.

,,U redu, prostor Budve je devastiran. Mislim da je to lijepa zamjena za jednu brutalnu riječ – uništen. Nekako devastiran mnogo pitkije zvuči, lakše izgovaramo. U svakom slučaju mislim da taj prostor treba prepustiti njemu samom, onome što je uradio jedan profesor beogradskog univerziteta. Znate, ne razmišljaju svi profesori na pravi način. Mislim da profesori veoma pažljivo razmišljaju o svom prostoru, a o tuđem možda malo manje”, kazao je, kako prenose Vijesti, ministar Sekulić

Ovoj skandaloznoj izjavi jednog državnog zvaničnika nema ravne u svijetu, niti ima grada, uz to turističkog centra neke zemlje, za koji se sa državnog vrha izdaje direktiva da ga, urbanistički devastiranog i ranjenog, treba dokrajčiti.

,,Naša ideja je da ukoliko imamo pet, šest ili deset tačaka na primorju koje su devastirane da to pustimo da ide do kraja. Znači, ako se nijesmo brinuli o Budvi zašto bismo se brinuli o brdu iznad”, objasnio je Sekulić budućim arhitektama na koji će način Vlada podstaći uništenje Budve, Svetog Stefana, Pržna ili Petrovca, jer su to „tačke”, odnosno primorska mjesta koja su planovima iz korijena promijenila svoj izgled.

Ministar Sekulić ovom pričom želi da opravda urbanistički haos kome je doprinio i da pripremi javnost na drastičnu degradaciju brda Spas iznad Budve, na izmjene netom usvojenog plana kako bi se omogućila gradnja na stotine hiljada kvadrata stanova i apartmana na padinama zelenih pluća grada, uzvišenju koje je do juče uživalo status zaštićenog spomenika prirode.

Uz besjedu o rušilačkoj strategiji Vlade glede atraktivnih lokacija na primorju, ministar je za degradaciju Budve kao glavnog krivca označio profesora Arhitektonskog fakulteta iz Beograda Miodraga Ralevića, koji o „tuđem” prostoru nije vodio računa.

Pred opasnim Miodragom, porijeklom iz Vasojevića, ustuknula je po Sekuliću država Crna Gora, Vlada i ministarstva, te lokalna uprava u Budvi, pa je nesavjesni profesor, neometan, okupirao i uništio grad svojim skicama i planovima.

Studenti arhitekture znaju proceduru u postupku donošenja plana, odgovornost naručioca i nadležnog ministarstva. Bez ministrove saglasnosti – nema plana, pa je teško razumljivo kako je pod krovom univerziteta ministar Sekulić mogao izreći, blago rečeno, glupost, da je za uništenje grada isključivi krivac angažovani planer, ma ko to bio.

Ako Predrag Sekulić jednog dana postane ministar zdravlja, što nije nemoguće ako se ima u vidu njegov svestrani talenat za obavljanje poslova partijskog direktora, ministra kulture i sporta, uređenja prostora, turizma, mogao bi, po istoj logici predložiti da teške bolesnike ne treba liječiti nego ih prepustiti ,,njima samim”, da ispuste dušu.

Ministar drži predavanje o planskom uništenju grada koje po njemu nije moguće spriječiti, te da i sam ,,vrlo svjesno snosi dio krivice za ono na šta će Budva tek da liči…Kažem svjesno zato što čini mi se da nijesmo imali drugog izbora”.

Naravno da nisu. Zaustaviti ucrtavanja zgradurina i solitera pogodilo bi interese građevinske mafije koja najveći profit ostvaruje kroz izgradnju na ekskluzivnim lokacijama budvanske rivijere. Ministar Sekulić i njegov prethodnik Branimir Gvozdenović bili su državni promoteri i zaštitnici interesa moćnog građevinskog lobija, onoga što su trebalo da spriječe.

Vlada diže ruke od najvrednijeg prostora Budve koji je djelimično očuvan, između magistralnog puta i mora, od plaže Mogren do Zavale u zahvatu DUP-a Budva-Centar koji je izradio Arhitektonski fakultet u Beogradu, odnosno pomenuti profesor Ralević.

Saglasnost na plan kojim je Budva planski definisana kao grad kula i solitera dalo je Ministarstvo uređenja prostora i tadašnji ministar Branimir Gvozdenović koji je od takvog koncepta imao i lične koristi, a usvojili su ga odbornici Opštine Budva.

Izmjene i dopune DUP-a kojim je dodatno uvećana spratnost objekata na lokacijama čiji su vlasnici bliski vrhu DPS, potpisao je ministar Sekulić. U pitanju su brojni soliteri Duška Kneževića na više lokacija u Budvi ili Jovana-Galja Popovića vlasnika firme Fab Live koji je izgradio prvu kulu sa 15 spratova i dvije od 10 na Slovenskoj plaži u Budvi i mnogih drugih investitora i partijskih prvaka.

Na uništenju Budve, Ralević i Sekulić radili su i dalje rade složno. Za sanaciju Budve dovoljno je obustaviti započetu primjenu Ralevićevih planova i donijeti nove, po mjeri mediteranskog grada.

Ako beogradski profesori ne „razmišljaju o tuđem prostoru”, šta reći za domaću struku koja je svesrdno pomogla betoniranje budvanske rivijere i paštrovskih sela od Jaza do Buljarice.

Od 2007. donijet je niz planova za ovaj prostor među kojima Prostorni plan Opštine, GUP Budva-Bečići i na osnovu njih planovi nižeg reda, razorni i kobni DUP Budva-centar, Bečići, Pržno i Petrovac, na koje se ministrovo „stručno” predavanje i odnosilo.

Mladim arhitektama koji su imali ,,čast” da slušaju mudrosti ministra Sekulića, predaju profesori koji su ocjenjivali predloge planova profesora Ralevića. Predsjednik recenzione komisije za izradu PPO Budve kojim je izvršena pogubna prenamjena prostora bio je profesor i osnivač fakulteta Aleksandar Keković, dok je za detaljne planove ta uloga pripala profesoru Svetislavu Popoviću.

Na istom fakultetu kao gostujući profesor predaje i Aleksandar Mako, dekan beogradskog Arhitektonskog fakulteta, koji uživa svojevrstan monopol u poslovima izrade planova za osjetljivo područje budvanske rivijere.

Rad ove profesorske elite koja je bez profesionalne etike aminovala planove koji su kulama i soliterima, stambeno-poslovnim kompleksima i centrima zazidali najvrednije prirodne resurse ove regije, ministar Sekulić sada ocjenjuje katastrofalnim.

Urbanističko orgijanje u Budvi svesrdno podržava pravosuđe. Nekoliko građana Budve pokušalo je da zaštiti svoja prava i imovinu obraćajući se Ustavnom sudu Crne Gore predstavkama sa dokazima da plan DUP Budva-centar nije u skladu sa planovima višeg reda, da je u koliziji sa odredbama zakona o uređenju prostora kao i sa propisanim normama i principima planiranja. Uzalud.

Vijeće Ustavnog suda odbacilo je sve inicijative uz isto obrazloženje, kako je procedura donošenja planova u potpunosti ispoštovana. Žalbe građana su odbijene po osnovu mišljenja nadležnog ministarstva i lokalne uprave u Budvi, institucija koje su planove i donosile. Budvani su pravdu potražili na Sudu za ljudska prava u Strazburu koji je žalbe prihvatio pa će se o urbanizmu turističke prijestonice raspravljati i izvan granica Crne Gore.

Branka PLAMENAC

ČEGA SE BOJE KRUPNE RIBE
A za kuma – zatvor

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER I DALJE ZATVORENI: Statis optužuje premijera za prijetnje sudijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javni poziv kompanije Adriatic properties na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih optužbi i kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, kojeg potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva

 

Prepiska između predstavnika Vlade i zakupca hotelskog kompleksa Sveti Stefan i Miločer, kompanije Adriatic properties povodom zatvaranja/otvaranja hotela za ovu turističku sezonu, dostigla je krajem jula kulminaciju. Više se ne  biraju riječi i uvrede koje jedna strana upućuje drugoj.

U posljednjem u nizu javnih saopštenja kompanije Adriatic properties i Aman resorts pozvale su predstavnike Vlade na saradnju u rješavanju nezavidne trenutne situacije. Najpoznatije ljetovalište na Crnogorskom primorju i dalje je zatvoreno, uprkos poodmakloj turističkoj sezoni.

Ponovljen je zahtjev  u kojem tvrde da jedino  traže uvjerenje da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim risortom u skladu sa međunarodnim standardima. ,,Bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta”.

Međutim, ovaj javni poziv  na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića. Njega  potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva.

,,U lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države”, navodi se u saopštenju koje su objavile Vijesti.

Da bi se zabrinuto upitali kakva se poruka ovakvim aktivnostima premijera šalje aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori.

Petros Statis nije potpisan ispod teksta saopštenja za javnost. Ali  prepoznatljiva je retorika predsjednika Odbora direktora kompanije Adriatic properties, čiji je osnivač of-šor kompanija Aidway investments Ltd, registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

I pored detaljne pretrage nije bilo moguće naći niti jedan tekst u medijima na temu u kojoj se pominju prijetnje premijera Krivokapića nekom od sudija. Ko je, gdje i kada objavio  takvu informaciju, Statis nije podijelio sa čitaocima. Teško je povjerovati da bi informacija o direktnom miješanju premijera Crne Gore u nadležnost pravosuđa ostala na marginama medijske scene u Crnoj Gori. Naprotiv, takva skandalozna vijest, našla bi se na naslovnicima vodećih medija i bila važna  vijest na svim TV stanicama i portalima. Ne bi bila ekskluziva tamo nekog lokalnog medija, ili onih medija koje Statis kontroliše.

Problematičan je i drugi dio neutemeljenog javnog opanjkavanja premijera, po kojem je u pitanju prijetnja lokalnom sudiji nekog lokalnog suda.

Od nižih sudova u Budvi radi samo Sud za prekršaje, dok se sporovi građana i privrednih subjekata sa teritorije opštine Budva uglavnom vode pred Osnovnim sudovima u Kotoru ili na Cetinju. U slučaju spora o kome govore u Adriatic propertiesu, navedeni sudovi nisu nadležni, pa ne može biti riječi o lokalnom sudu ni o lokalnom sudiji.

Podsjećamo, početkom jula kompanija Adriatic properties preko svojih advokata predala je Privrednom sudu u Podgorici predlog za određivanje privremene mjere kojom se državi Crnoj Gori zabranjuje da preduzima mjere i radnje koje mogu  nanijeti štetu ovoj kompaniji kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet Ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer kao i ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

,,Dodatan broj smrtnih slučajeva može biti indirektno vezan za koronavirus ili može biti posljedica oslabljenog pristupa zdravstvenoj zaštiti tokom kovid krize”, izjavio je za Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U prvim mjesecima pandemije sami pacijenti su izbjegavali odlaziti u bolnice zbog rizika od COVID19, a tokom prošle godine  imali smo zatvaranje ambulanti na sekundarnom i tercijarnom nivou, podsjeća za Monitor epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić: ,,Kad se tome pridruže dugoročne posljedice COVID-19 infekcije može se postaviti sumnja da konačan broj umrlih od COVIDa nije definitivan i da može biti značajno veći”.

Ona kaže da porast broja smrtnih slučajeva daje potpuniju sliku uticaja pandemije na mortalitet, što se samo iz prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID 19 ne može zaključiti. ,,Da bismo izmjerili stvarni uticaj pandemije na moratalit pored registrovanih umrlih od COVID 19 potrebno je analizirati i excess deaths, tj. promjenu u broju umrlih u poređenju sa prosjekom za isti period prethodne godine”, kaže.

Podaci govore da je tokom 2020. umrlo 430 muškaraca i 268 žena više u poređenju sa 2019. Najveći porast u broju smrtnih slučajeva u odnosu na 2019. godinu zabilježen je starosnoj strukturi iznad 65 godina. ,,Trend rasta mortaliteta tokom 2021 nastavio je da raste. Tokom januara broj preminulih je veći za preko 200 u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend rasta mortaliteta se nastavio i u narednim mjesecima što samo govori o ozbiljnosti ove pandemije. Kada se uz to uzmu u obzir i dugoročne posljedice COVIDa ili nešto što je već u literaturi poznato kao long COVID a što je čest uzrok vraćanja pacijenata u bolnicu u periodu od tri do šest mjeseci nakon inicijalne pojave simptoma, ponovno zauzimanje hospitalnih kapaciteta, pa i povećan rizik od smrti u prvih šest mjeseci od inicijalne infekcije, jasno je da će konačna slika ove pandemije što se tiče broja žrtava biti mnogo ozbiljnija”, zaključuje Popović-Samardžić.

Usljed kovid krize, tokom prošle godine, jedna od preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti bila je da parovi odgode planove za proširenje porodice.

Kovid je dodatno ogolio negativne trendove koji odavno traju, a koje država do sada nije preduprjeđivala. Nakon što su početkom ovog mjeseca  objavljeni alarmanti podaci o padu nataliteta, reagovala je jedino Socijalistička narodna partija koja je poručila da nova vlast rješavanju problema negativne stope prirodnog priraštaja mora pristupiti krajnje ozbiljno, jer se radi o trendovima koji bi upalili „crveni alarm“ i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika. U većini ostalih partija alarm se pali samo na priče iz davnina.

Sredinom aprila je objavljeno da će se pitanjima koja se tiču nataliteta baviti skupštinski odbor za Rodnu ravnopravnost.

Dugoročne prognoze, koje su još 2017. godine objavile Ujedinjene nacije govore da će u 2100. Broj stanovnika u Crnoj Gori biti za 200.000 manji nego danas i iznositi 437.000 ljudi. Polovinu stanovništva će činiti stariji od 60 godina.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

,,Podsjetiću da je u Jugoslaviji tokom 1972. za mjesec dana vakcinisano 18 miliona ljudi od variole vere. U epidemiji najvažniji je brz odgovor. Vakcinacija je dobrovoljna i umnogome zavisimo od solidarnosti. Mladi ljudi koji upravljaju pandemijom vakcinisani su u veoma malom procentu. U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. To je  bolje nego prije mjesec dana ali i dalje nedovoljno. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće nam poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru”, zaključuje Popović-Samardžić.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo