Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Dokrajčiti Budvu

Objavljeno prije

na

Planskim uređenjem priobalnog neizgrađenog prostora opštine Budva bavile su se lokalne i republičke vlasti od polovine prošlog vijeka pa do današnjih dana. Donošene su brojne studije o turističkoj valorizaciji vrijednog prostora, državne strategije i planovi, angažovani su stručnjaci iz zemlje i svijeta pa čak i UN pod čijim je pokroviteljstvom uz učešće domaćih i međunarodnih arhitekata i planera izrađena posebna studija turističkog razvoja ove regije, Projekat Južni Jadran. Sve vizije i smjernice urbanog razvoja Budve nadmašila je svojom originalnošću preporuka Vlade premijera Igora Lukšića koju je protekle sedmice objelodanio ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić.

Ministar je šokirao javnost kada je, tokom predavanja studentima Arhitektonskog fakulteta u Podgorici kazao, kako je prostor Budve uništen i da ga treba prepustiti da do kraja propadne.

,,U redu, prostor Budve je devastiran. Mislim da je to lijepa zamjena za jednu brutalnu riječ – uništen. Nekako devastiran mnogo pitkije zvuči, lakše izgovaramo. U svakom slučaju mislim da taj prostor treba prepustiti njemu samom, onome što je uradio jedan profesor beogradskog univerziteta. Znate, ne razmišljaju svi profesori na pravi način. Mislim da profesori veoma pažljivo razmišljaju o svom prostoru, a o tuđem možda malo manje”, kazao je, kako prenose Vijesti, ministar Sekulić

Ovoj skandaloznoj izjavi jednog državnog zvaničnika nema ravne u svijetu, niti ima grada, uz to turističkog centra neke zemlje, za koji se sa državnog vrha izdaje direktiva da ga, urbanistički devastiranog i ranjenog, treba dokrajčiti.

,,Naša ideja je da ukoliko imamo pet, šest ili deset tačaka na primorju koje su devastirane da to pustimo da ide do kraja. Znači, ako se nijesmo brinuli o Budvi zašto bismo se brinuli o brdu iznad”, objasnio je Sekulić budućim arhitektama na koji će način Vlada podstaći uništenje Budve, Svetog Stefana, Pržna ili Petrovca, jer su to „tačke”, odnosno primorska mjesta koja su planovima iz korijena promijenila svoj izgled.

Ministar Sekulić ovom pričom želi da opravda urbanistički haos kome je doprinio i da pripremi javnost na drastičnu degradaciju brda Spas iznad Budve, na izmjene netom usvojenog plana kako bi se omogućila gradnja na stotine hiljada kvadrata stanova i apartmana na padinama zelenih pluća grada, uzvišenju koje je do juče uživalo status zaštićenog spomenika prirode.

Uz besjedu o rušilačkoj strategiji Vlade glede atraktivnih lokacija na primorju, ministar je za degradaciju Budve kao glavnog krivca označio profesora Arhitektonskog fakulteta iz Beograda Miodraga Ralevića, koji o „tuđem” prostoru nije vodio računa.

Pred opasnim Miodragom, porijeklom iz Vasojevića, ustuknula je po Sekuliću država Crna Gora, Vlada i ministarstva, te lokalna uprava u Budvi, pa je nesavjesni profesor, neometan, okupirao i uništio grad svojim skicama i planovima.

Studenti arhitekture znaju proceduru u postupku donošenja plana, odgovornost naručioca i nadležnog ministarstva. Bez ministrove saglasnosti – nema plana, pa je teško razumljivo kako je pod krovom univerziteta ministar Sekulić mogao izreći, blago rečeno, glupost, da je za uništenje grada isključivi krivac angažovani planer, ma ko to bio.

Ako Predrag Sekulić jednog dana postane ministar zdravlja, što nije nemoguće ako se ima u vidu njegov svestrani talenat za obavljanje poslova partijskog direktora, ministra kulture i sporta, uređenja prostora, turizma, mogao bi, po istoj logici predložiti da teške bolesnike ne treba liječiti nego ih prepustiti ,,njima samim”, da ispuste dušu.

Ministar drži predavanje o planskom uništenju grada koje po njemu nije moguće spriječiti, te da i sam ,,vrlo svjesno snosi dio krivice za ono na šta će Budva tek da liči…Kažem svjesno zato što čini mi se da nijesmo imali drugog izbora”.

Naravno da nisu. Zaustaviti ucrtavanja zgradurina i solitera pogodilo bi interese građevinske mafije koja najveći profit ostvaruje kroz izgradnju na ekskluzivnim lokacijama budvanske rivijere. Ministar Sekulić i njegov prethodnik Branimir Gvozdenović bili su državni promoteri i zaštitnici interesa moćnog građevinskog lobija, onoga što su trebalo da spriječe.

Vlada diže ruke od najvrednijeg prostora Budve koji je djelimično očuvan, između magistralnog puta i mora, od plaže Mogren do Zavale u zahvatu DUP-a Budva-Centar koji je izradio Arhitektonski fakultet u Beogradu, odnosno pomenuti profesor Ralević.

Saglasnost na plan kojim je Budva planski definisana kao grad kula i solitera dalo je Ministarstvo uređenja prostora i tadašnji ministar Branimir Gvozdenović koji je od takvog koncepta imao i lične koristi, a usvojili su ga odbornici Opštine Budva.

Izmjene i dopune DUP-a kojim je dodatno uvećana spratnost objekata na lokacijama čiji su vlasnici bliski vrhu DPS, potpisao je ministar Sekulić. U pitanju su brojni soliteri Duška Kneževića na više lokacija u Budvi ili Jovana-Galja Popovića vlasnika firme Fab Live koji je izgradio prvu kulu sa 15 spratova i dvije od 10 na Slovenskoj plaži u Budvi i mnogih drugih investitora i partijskih prvaka.

Na uništenju Budve, Ralević i Sekulić radili su i dalje rade složno. Za sanaciju Budve dovoljno je obustaviti započetu primjenu Ralevićevih planova i donijeti nove, po mjeri mediteranskog grada.

Ako beogradski profesori ne „razmišljaju o tuđem prostoru”, šta reći za domaću struku koja je svesrdno pomogla betoniranje budvanske rivijere i paštrovskih sela od Jaza do Buljarice.

Od 2007. donijet je niz planova za ovaj prostor među kojima Prostorni plan Opštine, GUP Budva-Bečići i na osnovu njih planovi nižeg reda, razorni i kobni DUP Budva-centar, Bečići, Pržno i Petrovac, na koje se ministrovo „stručno” predavanje i odnosilo.

Mladim arhitektama koji su imali ,,čast” da slušaju mudrosti ministra Sekulića, predaju profesori koji su ocjenjivali predloge planova profesora Ralevića. Predsjednik recenzione komisije za izradu PPO Budve kojim je izvršena pogubna prenamjena prostora bio je profesor i osnivač fakulteta Aleksandar Keković, dok je za detaljne planove ta uloga pripala profesoru Svetislavu Popoviću.

Na istom fakultetu kao gostujući profesor predaje i Aleksandar Mako, dekan beogradskog Arhitektonskog fakulteta, koji uživa svojevrstan monopol u poslovima izrade planova za osjetljivo područje budvanske rivijere.

Rad ove profesorske elite koja je bez profesionalne etike aminovala planove koji su kulama i soliterima, stambeno-poslovnim kompleksima i centrima zazidali najvrednije prirodne resurse ove regije, ministar Sekulić sada ocjenjuje katastrofalnim.

Urbanističko orgijanje u Budvi svesrdno podržava pravosuđe. Nekoliko građana Budve pokušalo je da zaštiti svoja prava i imovinu obraćajući se Ustavnom sudu Crne Gore predstavkama sa dokazima da plan DUP Budva-centar nije u skladu sa planovima višeg reda, da je u koliziji sa odredbama zakona o uređenju prostora kao i sa propisanim normama i principima planiranja. Uzalud.

Vijeće Ustavnog suda odbacilo je sve inicijative uz isto obrazloženje, kako je procedura donošenja planova u potpunosti ispoštovana. Žalbe građana su odbijene po osnovu mišljenja nadležnog ministarstva i lokalne uprave u Budvi, institucija koje su planove i donosile. Budvani su pravdu potražili na Sudu za ljudska prava u Strazburu koji je žalbe prihvatio pa će se o urbanizmu turističke prijestonice raspravljati i izvan granica Crne Gore.

Branka PLAMENAC

ČEGA SE BOJE KRUPNE RIBE
A za kuma – zatvor

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo