Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Doktor za sve

Objavljeno prije

na

slobodan-tomic-2

O doktoru Slobodanu Tomiću se u javnosti, pa i onoj danas najširoj – internetu, ne može pronaći skoro ništa. Ukoliko se u pretraživač ,,ukuca” samo ime i prezime, teško ga je naći. Tek kada se pretrazi dodaju funkcije koje upražnjava, pojavljuje se nekoliko protokolarnih vijesti iz medija sa njegovim imenom, usputno. Ništa o biografiji: radnoj i privatnoj. Reklo bi se – novi kadar.

U takvoj zavjetrini Tomić guli skoro drugu deceniju, istovremeno na čelu dvije ustanove: Društvu ljekara Crne Gore i Domu zdravlja u Nikšiću! Od kada, koliko dugo i koji mu mandat protiče u kojoj od tih fotelja, podaci su koji nijesu dostupni.

Na internetu se ne mogu naći: sajt Društva ljekara nema rubriku ni o tome ko je predsjednik, a kamoli koliko je dugo na toj funkciji, te koji mu mandat teče. Slično je i sa Domom zdravlja: internet stranica te zdravstvene ustanove nije u funkciji. Ni van interneta nema podatka: Slobodan Tomić nije odgovorio na pitanja novinara Monitora (vidi boks), koje je uredno, putem sekretarice, primio.

Ipak, uz pomoć sagovornika i dostupnih podataka o njegovim kolegama iz zdravstva, moguće je približno rekonstruisati Tomićev radni vijek. Na sajtu Ljekarske komore Crne Gore, stoji podatak da je Odlukom Ministarstva zdravlja formiran Inicijalni odbor sa zadatkom da uradi predlog Statuta Ljekarske komore, u čijem sastavu je i – ,,Dr Slobodan Tomić – predsjednik Društva ljekara Crne Gore”. U daljem tekstu stoji da je navedena Komisija pripremila osnivačku Skupštinu Komore, koja je održana 20. juna 1995. godine u Podgorici. Dakle: Tomić je na čelu Društva ljekara već bio sredinom 1995. godine. Do danas, ukupno: ne manje od punih osamnaest godina!

Na toj poziciji Tomić je naslijedio, priča sagovornik Monitora iz crnogorskog zdravstva koji je insistrirao na anonimnosti, Đoka Jočića. Mrtva trka je među njima. Jočić je (pisali smo detaljno o njemu u broju od 19. jula) ustupio poziciju prvog čovjeka Društva ljekara Tomiću pa, od tada, devetnaest godina, neprekidno, gazduje Ljekarskom komorom. Preciznije: Jočićeva Ljekarska komora Crne Gore je i formirana (Službeni list RCG, br. 27 od 29. jula 1994. godine) na zahtjev Društva ljekara Crne Gore. Kako tada, tako danas: ne puštaju.

Dok moć i koruptivni potencijal Ljekarske komore leže u izdavanju, obnavljanju i oduzimanju licence doktorima medicine i stomatologije, dokumenta bez kojih ljekar ne može da se bavi svojim poslom, dotle je jedna od privilegija, ne mala, Društva ljekara u distribuciji – ljekarskih uvjerenja. Za posao, za vozače, za oružje…

U osnivačkom aktu Tomićevog Društva stoji da su osnovni ciljevi da izučava i primjenjuje rezultate medicinske nauke, koristi savremenu praksu te da radi na stručnom usavšavanju svojih članova. Društvo organizuje i kongrese. Tako će četrnaesti (prvi održan 1957. godine) biti održan krajem oktobra u Bečićima, u Hotelu Mediteran. Kako stoji na sajtu Društva, u okviru Kongresa, u saradnji s farmaceutskim kompanijama, održaće se više okruglih stolova sa aktuelnim temama. Za učesnike četvorodnevnog okupljanja predvidena je kotizacija od 80 eura.

Ipak, bez obzira na sve proklamacije i ciljeve, Tomić i njegovo Društvo, najprepoznatljiviji su, uostalom kao i partnerska Jočićeva Ljekarska komora, po ćutanju. Lijepo to ilustruje i sajt Društva: pod rubrikom ,,Program” nema ništa – stoji da je stranica u pripremi. Očigledno, konstantnoj. Rubrika ,,Hipokratova zakletva” ne sadrži ni slovo od Hipokratovog teksta, samo fotografija njegove biste. Kome je još do čitanja. Odjeljak ,,Sponzori” takođe je u pripremi. Opet, valjda, dugoročnoj. Pomenuli smo ranije: ne postoji ni slovo o predsjedniku Društva. I tako redom. Sublimirano: kakav sajt, takvo i udruženje.

Za razliku od Tomićevog Društva, recimo, Srpsko lekarsko društvo, vrvi od aktivnosti. Dovoljno je obratiti pažnju na sajt: do u detalje, o svemu. Iscrpne biografije svih uposlenih: predsjednika (Radoja Čolovića, rodom iz Pljevalja; impresivna profesionalna karijera), generalnog sekretara, dva potpredsjednika… Tu je i spisak članova predsjedništva, lista svih sekcija sa predsjednicima i sekretarima, te njihove adrese, kontakt telefoni…

Slično je i sa Društvom lekara Vojvodine. Važno je izdvojiti samo jedan ,,detalj”: za period u kojem je Slobodan Tomić na čelu crnogorskog Društva ljekara, Društvo iz Vojvodine promijenilo je tačno osam predsjednika! Sada je to, od 2011. godine, Dragan Dankuc. Prosječan mandat traje dvije godine. Našem Tomiću dvije – decenije.

No, to je ,,samo” kada je u pitanju Društvo ljekara. Stomatolog Tomić više od deceniju i po je i direktor Doma zdravlja u Nikšiću. Polovinom devedesetih zasjeo je u tu zdravstvenu ustanovu, pa sve do danas. U odnosu na kolege, dorektore Domova zdravlja u drugim opštinama, Tomić je u vrhu po mjesečnim primanjima: 900 eura. Član je i Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje. Mjesečno tu ,,kapne” još 300 eura.

Tu su i nekretnine. Prema dostupnim dokumentima, Tomić na svoje ime posjeduje stan u Nikšiću, 88 m2, vikendica na Žabljaku, 106 m2, stan u Budvi, 85 m2, zemljište u Šavniku, 14.341 m2, zemljište na Žabljaku, 407 m2. Ima i ušteđevinu u Hipo Alpe Adrija banci – 16.000 eura. Tomićev godišnji prihod od rentiranja stana u Budvi je 4.000 eura.

Tomić je i u počasnom odboru Javne zdravstvene ustanova Dom zdravlja „Dr Nika Labović” iz Berana.

Koja je tajna Tomićevog dvodecenijskog profesionalnog angažmana? Monitorov dobro upućeni izvor kaže da je Slobodan Tomić u veoma dobrim odnosima sa sedmostrukim premijerom Milom Đukanovićem. Još više: Tomić je, priča sagovornik našeg lista, važna operativna karika u partijskoj terenskoj infrastrukturi Demokratske partije socijalista u Nikšiću. To se zovu leđa.

Doktor za sve.

Ćutanje je zlato

Monitor je pozvao kancelariju Društva ljekara Crne Gore i nakon razgovora sa sekretarom Sekom Biljurić, dobio uvjerenje da će pitanja koja naš list pošalje biti proslijeđena Slobodanu Tomiću. Ipak, ni na jedeno od sljedećih pitanja nijesmo dobili odgovor.
1. Koliko dugo ste na čelu Društva ljekara Crne Gore? Od kada i koliko je to mandata?
2. Koliko ste na čelu Doma zdravlja u Nikšiću? Od kada i koliko je to mandata?
3. Da li smatrate da je toliko dugo upražnjavanje jednih te istih funkcija dobro za pomenute institucije?
4. Društvo ljekara je zaduženo za ljekarska uvjerenja. Koliko ljekarskih uvjerenja izdajete na mjesečnom i godišnjem nivou?
5. Koliko ima zaposlenih u Društvu ljekara Crne Gore?
6. Kakav je trenutno status Društva, nakon što je formirana Ljekarska komora? Koja su vaša zaduženja i polja djelovanja?
7. Kakav je odnos Društva ljekara i Ministarstva zdravlja?
8. Da li je tačno da za vaš dug staž na čelu ove dvije institucije možete zahvaliti i dobrim odnosima sa premijerom Milom Đukanovićem?
9. Da li ste član Demokratske partije socijalista?

Marko MILAČIĆ

Komentari

DRUŠTVO

UPRAVA ZA KADROVE ZA ŠEFA POLICIJE DISKVALIFIKUJE DOKAZANE PROFESIONALCE: Hoće li konkurs biti poništen  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dobro obaviješteni izvori Monitora tvrde da će konkurs najvjerovanije biti poništen zbog grešaka koje je napravila Uprava za kadrove. Jedna od njih je greška prilikom utvrđivanja da li dugogodišnji policijski službenik Predrag Šuković ispunjava uslove da bude među kandidatima

 

Ove sedmice završeno je testiranje kandidata za poziciju direktora pozicije. Iako se još ne zna kako je testiranje završeno, prema pouzdanim izvorima Monitora, konkurs će biti poništen.

Dobro obaviješteni izvori Monitora objašnjavaju da će konkurs biti poništen zbog grešaka koje je napravila Uprava za kadrove. Jedna od njih je greška napravljena prilikom utvrđivanja da li dugogodišnji policijski službenik Predrag Šuković ispunjava uslove da bude među kandidatima. Uprava za kadrove odgovorila je da je prepreka to što je uslovno osuđivan. Međutim, uslovna kazna izrečena Šukoviću izbrisana je iz registra i njegova je kaznena evidencija čista. Na tu grešku je odmah ukazala Šukovićeva advokatica Marija Radulović.

„Zaključak Uprave za kadrove da Predrag Šuković ne ispunjava uslove iz Javnog konkursa koji je raspisan za radno mjesto Direktora Uprave policije je skandalozan, kaže za Monitor advokatica Radulović.

Objašnjava da je Uprava za kadrove, i pored saznanja da je u odnosu na Šukovića nastupila rehabilitacija i brisanje osude iz kaznene evidencije, zbog čega se isti nesporno smatra neosuđivanim, nezakonito zauzela drugačiji stav.

„Podsjećam javnost da je Šuković ranije osuđen za djelo za koje se postupak vodio po privatnoj tužbi prethodnog premijera Duška Markovića. Ovaj postupak uslijedio je nakon što je državno tužilaštvo povodom iste stvari procijenilo da nema nikakvog osnova za vođenje krivičnog postupka protiv Šukovića.  S obzirom na to da je osuda za ovo djelo izbrisana iz kaznene evidencije, nema bilo kakvog osnova da se Predrag Šuković označava kao ranije osuđeno lice“, navodi ona.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NEVOLJE RADNIKA  KOMBINATA ALUMINIJUMA: Bez osnovnih radnih prava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

KAP je u stečaju već osam godina, a radnici nemaju pravo na godišnji odmor i druga osnovna prava. Radnik KAP-a Miroslav Jović, koji se pobunio zbog toga, prošao je kao Sandra Obradović prije šest godina. Dobio je otkaz. U Privrednom sudu kažu da je sve u skladu sa sudskom praksom

 

Miroslav Jović radnik Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) dobio je otkaz 31. decembra. Tvrdi da je otkaz uslijedio kao odmazda zbog početka prikupljanja potpisa od strane radnika s ciljem da ostvare prava na godišnji odmor i druga prava koja im pripadaju po zakonu. Radnici KAP-a nemaju odmor od uvođenja stečaja u julu 2013. godine.

,,Nakon najave tužbe zbog godišnjih odmora, počeli su pritisci od strane mog nadređenog i generalnog menadžera, Nebojše Dožića. Striktni su da odmora ne može biti. Onda idu one priče da vlasnik Veselin Pejović drži KAP zbog nas da ne bi ostali na ulici i slično. Prijetili su otkazima. Meni su ga dali uz obrazloženje da sam otpušten zbog reorganizacije”, priča Jović za Monitor.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić 31. decembra daje otkaz o radu Joviću, koji 5. januara podnosi prigovor Privrednom sudu. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbija Jovovićevu žalbu krajem januara ove godine.

Jovanić u obrazloženju kreće otpočetka pa objašnjava da je stečaj u KAP-u otvoren  davne 2013, u julu mjesecu, a oktobru je donijeto rješenje o bankrotstvu. Navodi se dalje da je tokom 2014. imovina stečajnog dužnika prodata privrednom društvu Uniprom za 28 miliona eura.

Objašnjava da zbog imovinsko-pravnih odnosa nije mogao da se okonča postupak prodaje, koji bi podrazumijevao i preuzimanje radnika od strane kupca imovine. Umjesto toga potpisan je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Članom pet ovog ugovora stečajni upravnik se obavezuje da se radnicima koji se radno angažuju zaključi ugovor o radu na određeno vrijeme sa mogućnošću raskida ugovora u slučaju prestanka proizvodnje ili na zahtjev Uniproma.

Jovanić u presudi navodi da radnici koji su nakon otvaranja stečajnog postupka angažovani od strane stečajnog upravnika svoja prava mogu ostvarivati isključivo u skladu sa Zakonom o stečaju kao lex specialis propisom koji se primjenjuje u stečajnom postupku. S toga, Jovanić objašnjava, da se ovdje ne primjenjuje Zakon o radu niti drugi radno-pravni propisi, jer radno angažovana lica imaju samo ona prava koja su utvrđena i priznata rješenjem stečajnog upravnika. Onda Jovanić objašnjava da ,,radno angažovanim licima u toku stečaja ne pripada pravo na godišnji odmor, pravo na plaćeno odustvo za vrijeme privremene spriječenosti za rad, pravo na plaćeno odsustvo za dane državnih i vjerskih praznika, pravo na uplatu doprinosa na ime benificiranog radnog staža i dr., kao i predviđena zaštita u slučaju otkazivanja ugovora o radnom angažmanu”.

Drugim riječima sem isplate plate, nemaju nikakvih drugih prava. Tako su radnici KAP-a već osam godina onemogućeni da koriste Ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovana radna prava. A stečaj, iako je jedna od prvih odredbi u Zakonu o stečaju načelo hitnosti, traje li traje, bez najave da će biti okončan.

Jovanić se u donošenju pomenute  odluke poziva na brojne sudske odluke u ovom stečajnom postupku i ističe presudu Apelacionog suda iz januara 2016. Radi se o presudi u slučaju Sandre Obradović, koja je 2015. godine kao predsjednica sindikata KAP-a tražila da radnici imaju godišnje odmore i zbog toga dobila otkaz, kao sada Jović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HAPŠENJA U VLADINOM PREDUZEĆU MORSKO DOBRO: Kako se krčmilo državno zemljište u zaštićenoj zoni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Među hiljadama nelegalnih objekata koji su izgrađeni u zoni morskog dobra nalaze se i vile i vikendice, kafići i restorani istaknutih političara, sudija, bankara i biznismena. Državni funkcioneri gradili su vile na pjeni od mora, gazila se Barselonska konvencija, UNESCO standardi, betonirala šetališta, staze, pristaništa, ali nikome iz JP Morsko dobro do danas, to nije zasmetalo

 

Po nalogu Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u utorak, 15. februara privedeno je više funkcionera Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, zbog osnovane sumnje za zloupotrebu službenog položaja u poslovima otuđenja djelova morske obale, koja je nizom pravnih vratolomija i nezakonitih radnji, prešla u privatno vlasništvo.

U Specijalnom tužilaštvu najavili su krajem prošle godine istragu o tome kako je značajan dio crnogorske obale, kojom gazduje JP Morsko dobro, na volšeban način uknjižen na pojedince i ko je sve u lancu donošenja odluka, tome doprinio.

Spektakularna akcija privođenja većeg broja funkcionera Vladinog preduzeća, odigrana je sticajem okolnosti opet u Budvi, u kojoj se nalazi sjedište JP Morsko dobro. Bila je to već viđena situacija na kakve su Budvani gotovo oguglali. Uhapšen je direktor preduzeća Predrag Jelušić, koji je istovremeno i prvi čovjek budvanskog DPS-a i član Glavnog odbora ove partije. Privedeni su i prethodni direktori Rajko Barović i Rajko Mihović, zatim bivši i sadašnji članovi Upravnog odbora MD Aleksandar Tičić, Boro Lazović, Ljubomirka Vidović i Selim Rsulbegović. Nalog za privođenje izdat je i za Zoricu Šarenac, Đura Marića,  Aleksandru Ivanović Kalezić i Ivana Kalezića.

Privedeni  funkcioneri JP Morsko dobro sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja, dozvolili su nelegalnu gradnju objekata na morskoj obali i učestvovali u poslovima knjiženja pojedinih parcela na privatna lica.

U konkretnom slučaju radi se o nekretninama u Tivatskom zalivu, u prostoru Luke Bonići, u kojoj duži niz godina posluje brodogradilište i remontni centar za jahte,  kompanije Navar iz Herceg Novog, u vlasništvu poznatog bokeljskog privrednika Branka Zgradića.

Polovinom januara po nalogu SDT Zgradić je uhapšen i njemu je tada određen pritvor od 30 dana. Radi se o nastavku akcije u kojoj je krajem decembra prošle godine uhapšen direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević i Ana Lakićević Grdinić, kao i sudija kotorskog Osnovnog suda Marija Bilafer. Njima se stavlja na teret da su dio kriminalne organizacije koja je nelegalno upisivala pojedine objekte u zoni morskog dobra u katastar.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Zgradića za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju i krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, jer je poslovnim transakcijama kompanije Navar Doo, Herceg Novi, čiji je osnivač i vlasnik, sa preduzećem Morsko dobro, u periodu od 2009. do 2015. godine, upisao svoju firmu kao trajnog ili doživotnog korisnika parcela u zoni morskog dobra u Bonićima, površine od 14.500 kvadrata.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo