Povežite se sa nama

FOKUS

DRŽAVNI UDAR U PRODUŽENOM TRAJANJU: Ustav je da se gazi

Objavljeno prije

na

Vlast zvoni kako protesti ugrožavaju temelje crnogorske nezavisnosti, poslanici Demokratskog fronta. osumnjičeni su za rušenje ustavnog poretka. Mrtva tišina vlada oko toga što su dometi crnogorskih institucija u procesuiranju i kažnjavanju aktera afere Snimak, u kojoj su dokumentovane izborne krađe – skoro nikakvi. Redu i poretku ovdje više škodi kad neko viče ispred parlamenta, nego kad se izbori dobijaju i zemljom vlada bez slobodno izražene volje građana. Naopako je, ali radi.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore podržao je zahtjev tužilaštva za skidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta DF Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću. Više državno tužilaštvo tražilo je skidanje imuniteta Mandiću i Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu ispred zgrade parlamenta, dok je Osnovno državno tužilaštvo skidanje imuniteta Kneževiću tražilo zbog sumnji da je napao službeno lice. Konačnu odluku o tome hoće li poslanici ostati bez imuniteta donosi Skupština.

Tužilaštvo je tražilo odobrenje za krivično gonjenje poslanika bez obrazloženja, citirajući djelove zakona za koje smatraju da su prekršeni. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić tražio je da mu tužilaštvo dostavi i ,,činjenični osnov kako bi se poslanici valjano opredijelili prema zahtjevu tužilaštva”.

Dostavljeno je. U obrazloženju tužilaštvo piše da je Uprava policije, Centar bezbijednosti Podgorica, 25. oktobra podnijela krivičnu prijavu protiv poslanika Mandića i Radunovića zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja iz člana 362, stav jedan, Krivičnog zakonika Crne Gore.U prilogu krivične prijave dostavljene su službene zabilješke o izvršenom pregledu četiti CD-a sa audio i vizuelnim zapisom.

Prijava je razmotrena, osumnjičeni, koji su prethodno lišeni slobode, dovedeni su kod VDT, saslušani, tužilaštvo je zaključilo da su policijske sumnje opravdane.

Obrazloženje, integralno, glasi ovako: „ Sadržina prikupljenih dokaza ukazuje da su osumnjičeni dana 24. oktobra 2015, godine oko 22.00 časa u Podgorici na javnom protestu koji je organizovao Demokratski front, a koji je najavio kao mirno okupljanje, u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore, pozivali da se silom promijeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, na način što su, i to okrivljeni Andrija Mandić, nakon upućivanja riječi ‘da večeras stvar mora da se dovede do kraja’, pozvao pripadnike MUP-a da se povuku ispred zgrade Skupštine Crne Gore i omoguće „ono što treba da se desi. A šta treba da se desi?Treba da se desi da poslanici koji su se večeras ovdje okupili slijedeći preporuke vezano za dijalog u Skupštini Crne Gore, da uđu evo ovuda’, pokazujući na glavna vrata Skupštine Crne Gore, a zatim, uz burnu reakciju demonstranata,od policije zahtijevao da se policija ‘razmakne’ istovremeno upućujući riječi ‘i da taj dijalog dovedu do kraja’, te slijedeći zahtjev sa tog skupa koji je upućen predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću da poslanici uđu u zgradu Skupštine na glavna- prednja vrata ipred kojih je na platou bila postavljena zaštitna ograda i kordon policije, radi sprječavanja demonstaranata da uđu u Skupštinu i time sprečavanja ugrožavanja ustavnog i zakonskog funkcionisanja Skupštine Crne Gore, iako se u Skupštinu Crne Gore moglo ući na jedan od sporednih ulaza sa dvorišne strane kako je to predlagao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, a okrivljeni Slaven Radunović je netačno predstavio okupljenima da se predsjednik Skupštine izgubio, da se ne zna gdje je i da ga nije briga za njih, te da ima još deset minuta vremena, nakon čega nikakvu odgovornost ne preuzimaju, a odmah zatim, zajedno sa dijelom prisutnih poslanika preskočili zaštitne ograde i krenuli prema zgradi Skupštine Crne Gore čime su kod demonstranata izazvali odluku da rušeći zaštitne ograde pređu u fizički napad na policiju koja je štitila prilaz zgradi Skupštine Crne Gore i ulaz u istu, gađajući ih kamenicama, bacajući prema njima eksplozivne naprave – molotovljeve koktele, kojom prilikom je povrijeđeno 28 policajaca, od kojih jedan teže, dok je 24 građana zatražilo medicinsku pomoć”. Spis je potpisala zamjenica Višeg državnog tužioca Ljiljana Lakić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocijenio je da je Krivokapić, kao „činjenični osnov” dobio grubu neistinu. Uz tvrdnju da je izmišljen argument da su on i Mandić preskakali ogradu Radunović je objavio kako je „samo falilo da dodaju da smo ogradu preskočili u trku, sve vičući – juriiiš”. ,,Čitava Crna Gora zna da je Andrija, sa ostalim poslanicima, već više od sat vremena bio ‘zarobljen’ između policije i ograde, a da sam ja nakon obraćanja ostao među građanima”, kazao je Radunović.

To će se još razmatrati i prepričavati.

Ako poslanici DF-a ostanu bez imuniteta i ako se u sudskom postupku dokaže da su krivi, prijeti im kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora. Pošto tužilac nigdje ne pominje da je prekršen drugi stav člana 362 koji, ako se ustavno uređenje ugrožava ,,uz pomoć iz inostranstva” prijeti kaznom do osam godina, poslanici su, crno na bijelo, dobili dokaz da su bili uhapšeni nezakonito. Od hapšenja za krivična djela za koja je propisana kazna do pet godina zatvora, morao ih je štititi imunitet.

Profesor na Pravnom fakultetu Milan Popović smatra da se, iako je Demokratski front, upotrebom logike ,,sudnjeg dana” olakšao manipulacije tim pitanjem, u događajima od 24. okrobra nije riječ o ugrožavanju ustavnog poretka. Po njegovim riječima ,,nema elemenata tog krivičnog djela”, izostaje stvarni pokušaj, o kojem bi se moglo govoriti da je, na primjer, iz mase upotrijebljeno vatreno oružje. Budući da ,,fantom nije rasvijetljen”, smatra Popović, ,,ostaje teška sumnja da je režim u stvari pokušao da kompromituje opoziciju”.

Na drugoj strani, kaže prrofesor Popović, afera Snimak skinula je fantomku sa lica Mila Đukanovića. ,,Ispred parlamenta nije bio državni udar, ali je afera Snimak ponudila dokaze da su u vrhu režima pučisti. Interpretacija režima je potpuno obrnuta u odnosu na ono što imamo u stvarnosti”, kaže Popović. On podsjeća da afera Snimak nije ponudila sumnje nego neposredne dokaze najviše dokazne snage, da je vrh vladajuće partije organizovao netipični državni udar. „Partija koja se priprema za izbore tako što priprema, planira i organizuje da zaposli jednog čovjeka kako bi dobila četiri glasa krši osnovno pravilo dekokratije – jedan čovjek, jedan glas”, objašnjava Milan Popović.

Ovdje se brzo zaboravlja: na snimcima čije je transkripte nakon parlamentarnih izbora objavio Dan, zabilježeno je kako na partijskom sastanku kojim je rukovodio predsjednik DPS-a i premijer Milo Đukanović, partijski funkcioneri redom daju predloge kako da osvoje što više glasača. Pa se tu divanilo, pored pomenutog zapošljavanja koje umnožava glasove, i dijeljenje socijalne i drugih pomoći, i pravljenje lokalnih puteva i isplaćivanje nadoknada iz Fonda rada, na koje je određen broj ljudi po zakonu imao pravo, ali je stvar bila u tome da se partijskom intervencijom stvar ubrza i tako dalje.

Osim tog, ključnog snimka, kasnije su objavljivani snimci aktivista koji na terenu izvršavaju partijske zadatke. Cetinjanin Zoran Jovićević, čovjek čiji se glas čuo na jednom od audio-snimaka potvrdio je tada da mu je funkcionerka Demokratske partije socijalista Rajka Kasom, savjetnica u Upravi prihoda, ponudila novac da glasa za tu stranku. Naročito je bio upečatljiv dio njene argumentacije: ,,Ajde, ela, ela, zašto da ne, sto eura, sto eura, što ćeš, kad je tako. Samo znak pažnje, eto to… Svuda muka i nemaština, pravo da vam kažem. Ovo je samo znak pažnje, što su se sjetili, što su naši glasači.”

Pored tih i sličnih dometa partijske mašine DPS-a saznalo se i za dokumenta podgoričkog odbora te stranke iz kojih se jasno vidi da partija ima uspostavljene strukture paralelne državnim: komisiju za zapošljavanje, komisiju za socijalnu pomoć i tako dalje. Birači se ,,obrate” partiji, odgovarajuća patijska komisija ih proslijedi odgovarajućoj državnoj službi i – gotov posao. Većina na izborima pripremljena i zagarantovana.

,,Stepen društvene opasnosti ovog niza krivičnih djela je najveći mogući, zato što su njegovi nalogodavci, razotkriveni aferom Snimak, nosioci najveće količine nekontrolisane društvene moći”, ocjenjuje profesor Popović.

Mali napor bio bi potreban ozbiljnom državnom tužiocu da otkrije povezanost i linije subordinacije između strukture na vrhu koja je planirala i one na terenu koja je izvršavala različita krivična djela protiv izbornih prava. Zatvorske kazne predviđene su, pored ostalog za povredu slobode opredjeljenja pri glasanju, povredu i zloupotrebu prava glasanja – ono kad neko glasa umjesto nekoga – i tako dalje. Naravno, kad se sve slike slože, nije teško uočiti i to da se ovdje sistematski krši ustavna norma prema kojoj se ne može suprostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima.

Ako je neko protivustavno na vlasti, suštinski je napravio državni udar, ali kod nas se sudilo tek nekolicini sitnih riba koje su po partijskim spiskovima dijelile socijalnu pomoć. I tu, zasad, nema pomoći.

,,Evropska komisija, krajnje nebalansirano, reda radi, pominje aferu Snimak, ali faktički podržava izvršnu vlast u Crnoj Gori. Morala bi da zna da, u krivično-pravnom smislu, time postaje saučesnik u državnom udaru u Crnoj Gori”, kaže Milan Popović.

Evo stižu vijesti kako su protesti ojačali DPS, rejting im je, kažu, porastao sa 42,7 na 45,1 odsto. Neki dan je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na izborima osvojio 83,49 odsto glasova. ,,Diktator opet pobijedio”, bio je uobičajeni naslov u slučaju bjeloruskog predsjednika. Na našeg premijera taj epitet tek počinje da se lijepi, ali, samo po sebi, to ništa ne znači. Vrli novi svijet baš je briga koliko će ko od njih još trajati. Ako vama ne smeta.

Miloš BAKIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

DRŽAVNE FINANSIJE I PARTIJSKA POLITIKA: Hod po tankoj žici

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predloženi rebalans ima potrebnu podršku u parlamentu. Plate, penzije i socijalna davanja iz državne kase nijesu upitni do kraja godine. Onda bi na red mogle doći loše vijesti. Samo da se političari dogovore ko će biti glasnik

 

Crna Gora nije pred kolapsom, ohrabrio nas je ministar finansija Aleksandar Damjanović u srijedu veče, na kraju rasprave o (drugom) rebalansu budžeta za 2022. godinu. „Pokušavamo da obezbijedimo nesmetano funkcionisanje vitalnih sistema društva do kraja tekuće godine”. Valjda su to dobre vijesti.

Dan je počeo u drugačijem raspoloženju. Zdravstveni i obrazovni sistem mogli bi stati, a država ostati bez novca neophodnog za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, saopštili su iz Ministarstva finansija. „Ukoliko ne dođe do usvajanja rebalansa, uvećane isplate je vrlo teško obezbijediti preraspodjelom sredstava iz budžeta drugih potrošačkih jedinica, a da pritom ne dođe do narušavanja funkcionalnosti rada tih institucija i servisa koje one pružaju građanima”.

Upozorenje je pratio i popis finansijskih obaveza „koja proizilaze iz zakonskih rješenja usvojenih u prethodnom periodu”: za Fond zdravstva (38,6 miliona), Fond PIO (36 miliona), za uvećane zarade zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti (28,5 miliona), bivšim korisnicama naknada po osnovu rođenja troje ili više djece (5,5 miiona), licima prepoznatim zakonom iz rudarske i metalske industrije (šest miliona), poslodavcima za zapošijavanje osoba sa invaliditetom (tri miliona), nezaposlenim licima (jedan milion)… Tokom rasprave shvatili smo da problem nijesu samo nova zakonska rješenja nego i loše računice onih koji su, u ime vlade Zdravka Krivokapića, pripremali ovogodišnji budžet.

Slijedio je niz „trulih kompromisa”. Izvršna vlast je podmitila poslanike tadašnje većine ponudom da svaki od njih, pojedinačno ili pod okriljem partije, uveća rashodnu stranu budžeta amandmanom koji bi državnu kasu koštao „do million eura”. Rečeno – učinjeno. Zakonodavna većina je, zauzvrat, prihvatila da tadašnjoj vladi, kao realno očekivane prihode, prizna i projekcije koje su se zasnivale na primjeni nepostojećih zakona. Neke od njih tadašnja vlada nije ni pripremila do usvajanja budžeta, a nijedan od njih do danas nije usvojen u parlamentu.

I, kada se sve sabere i oduzme, dolazimo do rebalansa. Nakon koga će očekivani državni prihodi tokom ove godine biti za tri miliona manji (uprkos inflaciji, poskupljenjima i jačanju fiskalne discipline), a rashodi skoro 200 miliona veći u odnosu na ono što je planirano krajem prošle godine (i pored golemih „ušteda” u kapitalnom budžetu).

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

MANDATAR BEZ MANDATA: Il je vlada ili su izbori, il je nešto gore od oboje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon što je dodatno produbljena politička kriza, a zemlja upala u institucionalni bezdan, pa se ne zna čekaju li nas izbori ili nova vlada, svi okrivljuju sve za sabotiranje dogovora i kršenje Ustava. Ustav, na žalost, nije predvidio da zemljom upravljaju neodgovorne elite, spremne na sve zarad funkcija

 

Nakon maratonskih konsultacija avgustovske većine i konačnog dogovora da formiraju novu 44. vladu sa Miodragom Lekićem na čelu, rasplet političke krize se – ne nazire.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je da prihvati ponudu 41 poslanika koja mu je verbalno, putem medija, saopštena po isteku zakonskog roka. Prethodno je Andrija Mandić, pismom, od njega zatražio da mandat za sastav nove vlade povjeri Lekiću. Dok su se lideri tzv. stare većine međusobno optuživali za neuspjeh pregovora,  Đukanović je u utorak, nakon što nikome nije povjerio mandat za sastav nove vlade, Skupštini dostavio predlog za skraćenje mandata i raspisivanje novih izbora. U obrazloženju je naveo da „nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu”, kao i to da se oni koji su predložili Miodraga Lekića nisu odazvali konsultacijama ni dostavili potpise kojima bi potvrdili postojanje neophodne podrške.

Predlog predsjednika za skraćenje mandata parlamentu stara parlamentarna većina već je javno odbila, tvrdeći da neće na sjednici glasati za to. Lider DF-a Andrija Mandić ocijenio je da je Đukanović na taj način izvršio „državni udar“.

Đukanović je tražio da se o inicijativi za skraćenje mandata parlamentu glasa 30. septembra. Avgustovski pobjednici prijete da će izazvati prijevremene predsjedničke izbore ukoliko Đukanović do tada ne povuče svoj predlog. Đukanović je saopštio da neće da prejudicira šta će uraditi ako Skupština Crne Gore ne skrati mandat 30. septembra, ali je naveo da će „njegov potez biti u skladu sa Ustavom“.

Ustav je ove sedmice najčešće korišćena riječ. Nakon što je dodatno produbljena politička kriza, a zemlja upala u institucionalni bezdan, pa se ne zna čekaju li nas izbori ili nova vlada, svi okrivljuju sve za kršenje Ustava i tumače ga po svojoj volji. Ustav, na žalost, nije predvidio da zemljom upravljaju neodgovorne elite, spremne na sve zarad funkcija i moći.

Poslanici stare parlamentarne sada tvrde da je predsjednik države prekršio Ustav jer nije ispoštovao odredbu koja ga obavezuje da pozove predstavnike svih parlamentarnih partija na konsultacije.

„Đukanović je napravio veliku grešku koja se slobodno može nazvati kršenjem Ustava, kada je sazvao konsultacije. On je, prenebregavajući ono što piše u članu 95 Ustava, pozvao samo dio predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini… Pošto to nije urađeno kako treba, jedan od najlakših izlaza je da Đukanović ponovi proces, da u skladu sa Ustavom sazove konsultacije, i stvar će biti riješena. Da stvar bude smješnija i čudnija, čak nije pozvao ni Lekića, za kojeg zna da je kandidat za mandatara”, ocijenio je je šef Kluba poslanika Demokratskog fronta Slaven Radunović.

I dok traže Đukanovićeve ustavne i zakonske propuste, avgustovski pobjednici zaboravljaju da pomenu da su njihovi pregovori još trajali u vrijeme kada je Đukanović, u četvrtak, 15. septembar, zakazao konsultacije sa političkim partijama. U to doba niko nije ni pominjao da nijesu svi dobili pismeni poziv od Đukanovića, a više njih je saopštilo da znaju da je krajnji rok da dostave Đukanoviću ponudu i potpise 41 poslanika u ponedjeljak, 19. septembra. U ponedjeljak, ponude i potpisa – nije bilo u pismenoj formi. Lider DF-a Andrija Mandić obratio se Đukanoviću u ponedjeljak poslijepodne preko medija, saopštivši da su se dogovorili. Takođe, avgustovski pobjednici saopštili su da imaju „verbalnu podršku“ koalicije Crno na bijelo, da je dogovor postignut i da mogu da formiraju 44. vladu.

Pismena ponuda sa potpisima poslata je Đukanoviću dan nakon isteka propisanog roka, u utorak, 20. septembra. GP URA je prvobitno odbijala da njeni poslanici potpišu ponudu, tražeći kompletan dogovor o sastavu buduće vlade („ništa nije dogovorno dok sve ne bude dogovoreno“). Konačno, nakon što je ostatak avgustovskih pobjednika pristao na uslove URA-e, promjenili su mišljenje.

Lider URA-e, i aktuelni premijer tehničke vlade Dritan Abazović, je u vrijeme kada su avgustovski pobjednici trebali da dostave ponudu Đukanoviću, pošao u posjetu SAD-u, nakon što je održao konferenciju za štampu, gdje je iznio brojne optužbe na račun onih sa kojima pregovara  o eventualnoj budućoj vladi. U trenu kada je trebalo okončati političku krizu u zemlji, on je u SAD odveo deset saradnika o trošku budžeta, i predano radio na sopstvenom marketingu, od vožnje biciklom po njujorškim ulicama do gostovanja na tamošnjim televizijama. Ipak, eto, dao je verbalnu podršku za formiranje vlade na čelu sa Lekićem.

„Verbalno predložiti nekoga u 2022. godini, u trenutku kada u svijetu funkcionišu i elektronske sjednice, ostaviti prostor za bilo kakav manevar nekome kao što je Đukanović je prilično na svoju štetu. On koristi svaku pukotinu koju može“, ocijenio je pisac Đuro Radosavović, apostrofirajući dio odgovornosti za aktuelnu politčku krizu i na avgustovsku većinu.

Tokom maratonskih konsultacija avgustovskih pobjednika, takođe je postalo jasno da im je na prvom mjestu partijski interes i partijske kalkulacije, a ne dogovor u cilju prevazilaženja političke krize. Konsultacije su protekle u beskrajnim međusobnim optužbama, neozbiljnosti, i bez jasne volje da se do dogovora i dođe.

Zbog svega, Crna Gora je danas u dubokoj institucionalnoj krizi. Ne samo da nije jasno da li nas očekuju izbori ili će biti formirana nova vlada, nego se otvara i mogućnost novog institucionalnog vakuuma ukoliko poslanici ne prihvate Đukanovićevu inicijativu. A, moguće, i ukoliko je formalno prihvate (nemamo Ustavni sud).

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da u slučaju da skupštinska većina ne podrži predsjednika države, kao što su najavili, nastaje još jedna pravna praznina.

„Podrazumijeva se da ako ne postoji dogovor oko formiranja Vlade i oko mandatara, Skupština donese odluku o skraćenju mandata. Međutim, naši političari ne rade uvijek ili veoma često ne rade ono što je logično, često ne rade ni ono što je u skladu sa Ustavom i zakonom, i od njih se uvijek može očekivati neka vrsta improvizacije koja je ili na granici kršenja Ustava ili čak i prelazi tu granicu”, kazao je on.

I bivši državni sekretar Andrej Milović smatra da ukoliko poslanici kao što su najavili, ne izglasaju skraćenje mandata Skupštini, nastaje nova pravna situacija: „U tom slučaju imamo pravni vakuum jer nemamo Ustavom definisanu situaciju šta se dešava kad se ne izglasa skraćenje mandata Skupštini, a Vlada je pala, što je još jedan dokaz da je Ustav pun praznina i da se mora mijenjati.“

Već se pominje pogućnost da skupštinska većina i bez Đukanovićeve inicijative izglasa izbor nove vlade na čelu sa Lekićem. U skladu sa Ustavom ili ne, ko te pita. Naknadno bi se, valjda, pronašlo odgovarajuće tumačenje.

Ustav, na žalost, više nema ko da tumači. Ustavni sud je odnedavno u blokadi, nakon što je penzionisan sudija Miodrag Iličković. Iz nevladinog sektora kažu da su za to krivi političari koji zbog različitih interesa odugovlače kompletiranje jedne od najvažnijih institucija u zemlji. Iz HRA su podsjetili da su u posljednje dvije godine raspisana četiri konkursa za sudije, a da su članovi Ustavnog odbora i poslanici Demokrata, DF-a i URA-e u različitim periodima, barem jednom, odbijali da glasaju za bilo kog kandidata, dok su predstavnici opozicije – DPS, preko dva mjeseca bojkotovali rad Skupštine i skupštinskih tijela.

Dvije godine od avgustovskih izbora, brojne druge institucije, a ne samo Ustavni sud, su u blokadi. A avgustovski pobjednici, umjesto da Đukanovića pošalju u političku istoriju, preuzeli su neke od mehanizama vladanja koje je stvorio. Zato danas njihove međusobne optužbe – ko je Đukanoviću odškrinuo vrata povratka na vlast – nijesu toliko bitne. Treba nam nova šansa.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

STARA VEĆINA I POTRAGA ZA MANDATAROM: Uđite momci, ne bojte se

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kad se sve sabere, teško je povjerovati da avgustovski pobjednici zaista traže  kompromis kako bi uspješno došli do okončanja pregovora i predloga za Đukanovića. Predsjednik je, sasvim sigurno, zadovoljan

 

Skoro dvije sedmice nakon što je lider Nove Andrija Mandić radosno građanima saopštio da se avgustovska većina saglasila kako bi formirala 44. vladu, i nakon nekoliko sastanaka te iste većine, konačnog dogovora – nema. Dok ovaj broj Monitora odlazi u štampu, u crnogorskom parlamentu traje jedan u nizu sastanaka avgustovskih pobjednika. Istovremeno, predsjednik države Milo Đukanović čeka predstavnike parlamentarnih partija da mu dođu sa ponudom. Vrijeme otkucava.

U posljednji čas, u srijedu 14. septembra, blizu ponoći, avgustovska većina uspjela je da se dogovori oko imena mandatara. Prethodno su održana četiri sastanka na kojima, izuzev potpisivanja sporazuma kojim je predviđen izbor nove vlade i skupštinske administracije, nije bio napravljen ozbiljniji korak ka rješavanju krize vlasti.

U srijedu, nakon što je Mandić predložio da mandatar bude bivši diplomata, nekadašnji lider DF-a i lider Demosa Miodrag Lekić, avgstovski pobjednici saopštili su da oko predloga da Lekić bude mandatar postoji „visoka saglasnost”, te da je on „nesporan”. No, ostale su sporne raspodjele funkcija i moći unutar vlade koju bi eventualno formirali, pa su se pregovori nastavili.

Prethodno, partije su za mandatare predlagale sopstvene lidere. Otprilike ovako: Mandić Mandića, Abazović Abazovića… Nakon deset dana pregovora, Abazović je saopštio da će on odustati od pozicije mandatara samo ukoliko na to mjesto „dođe neko bolji”, odnosno posvećeniji borbi protiv organizovanog kriminala, kako je saopštio. Nakon skoro dvije sedmice sjetio se ko bi to mogao biti. Kazao je da bi „volio da kao mandatarku vidi Vanju Ćalović Marković”, direktoricu MANS-a. Ne postoje potvrde da se s njom o tome zaista i razgovaralo. Otuda, pregovori od početka liče kao pokušaj da se vode reda radi, i ne završe uspješno. I stav Demokrata, koji ne traže ništa, ni poziciju mandatara ni predsjednika parlamenta, idu tome u prilog, iako tvrde da je to njihova žrtva, zarad pregovora i građana. Teško je povjerovati da su srušili Abazovićevu vladu, da bi potom nezainteresovano stajali sa strane.

Ta stranka je na četvrtom sastanku saopštila da im ne bi bilo sporno da za najvažnije funkcije budu predložene potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak i bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, poručujući da im je neprihvatljivo da odlazeći premijer Abazović bude kandidat za mandatara. Opet, nema potvrde da se sa Bošnjak ili Borovinić Bojović o tome razgovaralo.

Da ne postoji ozbiljna volja da se pregovori uspješno okončaju, pokazao je i nastavak sastanka, u četvrtak ujutru. Nakon što su se avgustovski pobjednici konačno usaglasili da za mandatara ponude ime Miodraga Lekića, na pregovarački sto su stavljene nove teme za razmirice: ko će pokrivati koji resor i koju funkciju u vladi.

URA Dritana Abazovića je tražila kontrolni paket u Vladi, i bezbjednosti sektor. „Tražimo da pokrivamo sektor bezbjednosti i da sa SNP i manjinama imamo kontrolni paket, a to je jedno ministarstvo više u odnosu na ostale i da ministri koji su sada u Vladi ostanu”, kazao je lider URA-e i predsjednik akutelne vlade kojoj je izglasano nepovjerenje. Abazović faktički traži da se ne promijeni gotovo ništa. Da manjinska vlada koju je on kreirao, uz male korekcije, i eventualno novog premijera, nastavi da vrši vlast uz podršku onih koji su mu izglasali nepovjerenje – Demokrata i Fronta. Opet, nema potvrda da su manjinske partije pristale da budu dio ovog Abazovićevog paketa.

Demokrate su takav zahtjev URA-e ocijenile kao ucjenjivački. Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić optužio je GP URA za ucjenjivanje i maksimalističke zahtjeve, napominjući da su ih stalno mijenjali i vraćali se korak unazad.

„Vidjećemo kako će ovo dalje teći, da li će neko gledati demokratske principe i građane. Mi ćemo i dalje biti maksimalno konstruktivni i da se nadamo da će razum prevladati i da će se prestati s politikom uslovljavanja”, saopštio je nakon sastanka Bečić, navodeći da bi izvršna vlast trebalo da bude konstituisana na osnovu snage svake partije u parlamentu.

„I DF traži sektor bezbjednosti”, saopštio je lider URA-e, kazavši da on smatra da  DF-u treba da pripadne čelno mjesto u Skupštini, koji su nakon avgusta pokrivale Demokrate.

Zahtjev Demokratskog fronta da preuzme bezbjednosni sektor, još jedan je u nizu nerealnih zahtjeva avgustovskih pobjednika tokom pregovora, imajući u vidu da Brisel i Vašington, odavno javno tvrde da DF ne vide kao partnere. Teško da bi takva vlada imala podršku međunarodne zajednice. Znaju to i u Demokratskom frontu.

U prilog tome da ne postoji ozbiljna volja da se pregovori i uspješno okončaju govori i detalj da na nastavak pregovora, odnosno na sastanak pred odlazak kod Đukanovića, na kom je trebalo konačno usaglasiti ponudu, nijesu došli ni lider URA-e, ni lider Demokrata. I taj sastanak je prekinut, pa nastavljen sat i po kasnije.

Nakon prekida, koji je objašnjen kao pauza, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da su Demokrate odustale od sektora bezbjednosti. Tek iz te izjave javnost je saznala da su i Demokrate imale volju da preuzmu Službe. Danilović je objasnio da „ima preklapanja oko mjesta potpredsjednika vlade i da je zato data pauza”.

Tokom pauze, izvršni direktor URA-e Zoran Mikić kazao je da DF i Demokrate treba da kažu šta pripada koaliciji Crno na bijelo „kad im je odbijeno da vode sektor bezbjednosti i dobiju najviše funkcije u zemlji“.

Kad se pogledaju izjave, ispada da niko ili nema ništa protiv, ili se nije ni izjašnjavao o zahtjevu DF-a da vodi bezbjednosni sektor. To je još jedan čudan detalj pregovora.

Nije bilo izjašnjenja, makar ne javnih, ni na predlog lidera Prave Marka Milačića da poslanici stave 41 potpis da mandatar bude Miodrag Lekić i dostave to predsjedniku države. „Hajde da mu damo mandat i da ne radimo njegov posao, nego da on ponudi sastav vlade“, predložio je. I ništa.

Kad se sve sabere, teško je povjerovati da avgustovski pobjednici zaista traže  kompromis kako bi uspješno došli do okončanja pregovora i predloga za Đukanovića. Predsjednik je, sasvim sigurno, zadovoljan.

On je koji dan ranije, tokom posjete Pragu, ocijenio da „ne postoji raspoloženje u parlamentu da se oformi nova vlada”, te da je „realnije da se ide u organizaciju izbora da se dođe do odgovorne vlade”.

„Problem nekadašnje većine je što su njihovi odnosi opterećeni netrpeljivostima i omrazama, i to umnogome otežava dogovor“, prokomentarisao je pregovore direktor Televizije Nikšić Nikola Marković.

Ako se ne budu dogovorili, izvjesni su vanredni parlamentarni izbori, koji će uslijediti nakon skraćenja mandata parlamentu.

Istovremeno, na šta je podsjetio i Abazović, Đukanović može uprkos dogovoru „stare većine“ i nekome drugome dati mandat.

Šta god da se desi, sigurno je: dvije godine od pada DPS-a, Đukanović je još tu. Avgustovski pobjednici učinili su da se danas bolje osjeća nego 30. avgusta 2020.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo