Povežite se sa nama

Uncategorized

ITALIJANI ODBACILI PREDLOG USTAVNE REFORME: Pobjeda populista i protivnika eura

Objavljeno prije

na

Italijani su ubjedljivom većinom odbacili predlog ustavne reforme koji je iznio premijer Mateo Renci. Poslije teškog poraza, jer jer protiv reformi bilo više od 59 odsto birača, Renci je podnio ostavku.

Tzv. Boši-reforma, nazvana po Rencijevoj ministarki za reforme Mariji Eleni Boši, predviđala je da Senat, koji predstavlja italijanske regione, sa 315 bude smanjen na 100 predstavnika koji više ne bi bili direktno birani. Takav Senat više ne bi imao pravo da odlučuje o svim zakonima. Time bi, kako je tvrdio Renci, bile spriječene stalne blokade sa kojima se italijanska izvršna vlast suočava decenijama. Zbog toga je Italija u posljednjih 70 godina imala čak 63 vlade.

Dalje, predlog je bio da stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu dobije apsolutnu većinu. Vlada ojačana na takav način, mogla bi da sprovodi hitno potrebne reforme. Smisao predloga je bio da budu povećana premijerova ovlašćenja kako bi mogao da sprovede oštre ekonomske reforme. Rencijev cilj je bio da tim reformama donese političku stabilnost Italiji.

„Često su vlade padale upravo u onom trenutku kada su pokušavale da sprovedu reforme”, kazao je Kristijan Dunstman, profesor ekonomije na univerzitetu Koledž u Londonu, koji je dugo predavao u Italiji.

Gorak poraz Rencija i njegovih Demokrata znači i pobjedu populističkih snaga. To je „pobjeda naroda nad velikim silama”, rekao je Mateo Salvini, šef desničarske Lega Nord. Salvini je zatražio hitno raspisivanje novih izbora, baš kao i Bepe Grilo, lider protestnog pokreta “Pet zvijezda”.

To je bio jedan od središnjih zahtjeva opozicije sastavljene od populista lijevog i desnog krila političkog spektra, ali i građanske političkog centra. Tako su se u velikoj anti-Renzi koaliciji našli kako komunisti, tako i neofašisti.

Sada su sve oči usmjerene prema državnom predsjedniku Serđu Matareli. On mora da odluči kako dalje.

Matarela je Rencijevu ostavku prihvatio, ali kako se stranke u parlamentu još nisu dogovorile ko bi mogao biti privremeni premijer, predsjednik je premijerovu ostavku jednostavno ,,zamrznuo” do petka. Tada treba da bude usvojen budžet za 2017.

Moguće je i formiranje tehnokratske, prelazne vlade, a raspisivanje izbora tek u redovnom terminu 2018. Pitanje je da li će Renci nastupiti na čelu liste Demokrata, jer je i u okviru svoje partije neomiljen, prije svega na lijevom krilu. Ipak, Italijom je vladao tri godine što je za tamošnje uslove gotovo vječnost i veoma je vjerovatno da će Renci ponovo u trku.

Grilo, populistički vođa najveće opozicione grupacije “Pet zvijezda” u parlamentu je uputio zahtjev: ,,Prevremeni izbori iduće nedjelje! Mi smo spremni!”

No, tako brzo i jednostavno izgleda neće moći. Ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano, koji predvodi jednu konzervativnu otcijepljenu stranku, polazi od toga da će u februaru doći do prevremenih izbora. Vođa separatističke Sjeverne lige Salvini je takođe uputio zahtjev za prevremene izbore. Njih želi i “Forza Italia” iz građanskog tabora. Za pokret “Forza Italia” bi se kandidovao javnosti itekako poznati političar Silvio Berluskoni, bivši premijer, čija je vladavina praćena mnogim skandalima, a koji je napunio 80 godina.

Pošto su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije, a Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsjednika, referendum u Italiji je doživljavan kao sudbinski. Da je većina Italijana zaokružila „Da”, u zemlji bi bilo moguće sprovođenje temeljnih reformi, vjerovao je Renci. Upozoravao je da ukoliko budu glasali protiv, to bi mogao da bude početak kraja eurozone.

Premijer Renci je prije skoro tri godine stupio na funkciju kao reformator.

„Pokrenuo je brojne stvari u dobrom smjeru, poput reforme radnog zakonodavstva. Firmama je sada nešto jednostavnije da otpuste radnike”, smatra Kristijan Dunstman.

Pored toga, tu su i poreske olakšice za mala i srednja preduzeća. Jasna je bila želja privrede da Rencijeva vlada nastavi svoj rad.

Salvini, iz Lega Nord, sada kaže da je „Ne” na referendumu bila za mnoge Italijane mogućnost da daju oduška nezadovoljstvu. To je „Ne” neoliberalnim reformama, „Ne” mjerama štednje, „Ne” establišmentu, „Ne” euru i Evropskoj uniji.

Mali broj birača strahuje zbog nestabilnog stanja koje se očekuje u idućim nedjeljama ili mjesecima. Na italijanskoj televiziji se referendum komentariše poput neke fudbalske utakmice. Govori se o taktici i fintama, a ne toliko o realnim posljedicama za privrednu i finansijsku politiku.

U većini analiza sada se naglašava da je rezultat glasanja zapravo novi izraz nepovjerenja u EU. Argument je otprilike ovakav: „Ne” je pobjeda populista i protivnika eura. Oni bi prvom sljedećom prilikom mogli da preuzmu vlast. Virdžinia Rađi iz “Pet zvijezda” od ovog ljeta je nova gradonačelnica Rima.

„Pet zvijezda” želi da građani glasaju o članstvu u eurozoni. Vjerovatnoću da će Italija da napusti monetarnu uniju, firma za savjetovanje o investiranju Sentix procjenjuje na 19,3 odsto – više nego ikada ranije. Oni se pri tom pozivaju na anketu sprovedenu među 1.000 finansijskih stručnjaka.

Nasuprot tome, onima koji zagovaraju „Ne” na referendumu manje je važan sadržaj, a više ih interesuje da sruše vladu, smatra Jerg Buk, direktor Njemačko-italijanske privredne komore u Milanu. Njemačka štampa piše da se u Italiji, kao nijednoj drugoj zemlji, gaji nepovjerenje prema svojoj političkoj kasti.

,,Političari su već previše puta dokazali da im lične privilegije znače mnogo, a dobrobit svoje zemlje – malo. Zašto bi Renci bio izuzetak? Za mnoge je sistem dvodomnog parlamenta nekakva – mada slaba – zaštita od političara”, ocijenio je u komentaru list Rajn-cajtung iz Koblenca.

Dodatno je loša ekonomska situacija oslabila Rencijevu poziciju. Još je oko 12 odsto Italijana bez posla, a među mladima je nezaposlenost mnogo viša – 40 procenata. Privredni učinak je danas niži nego prije 10 godina, a zaduženost države iznosi više od 130 odsto bruto društvenog prihoda. To je u eurozoni, poslije Grčke, najveća zaduženost.

Neki analitičari upozoravaju na opasnost ekonomske stagnacije. To ne koči samo Italiju, već i čitavu eurozonu.

„Problem je što euro ne može da funkcioniše sa sadašnjim članovima i, osim toga, on je ekstremno nesocijalan”, kaže ekonomista Čarls Dima iz konsultantske firme LSR. „To populistima obezbjeđuje solidnu bazu. Oni nakon italijanskog referenduma imaju još mnoge mogućnosti da uzdrmaju establišment EU.”

U martu 2017. izbori se održavaju u Holandiji, u aprilu slijedi Francuska, a na jesen Njemačka. U svakoj od tih zemalja postoje jake desno-populističke stranke koje odbijaju i euro i Evropsku uniju.

Banke izvukle deblji kraj

Evropska i međunarodna finansijska tržišta su relativno opušteno primila “Ne” na referendumu u Italiji. Početne berzanske turbulencije su se smirile. Samo su italijanske banke izvukle deblji kraj. U ozbiljne probleme bi, po mišljenju Instituta nemačke privrede, mogla zapasti treća po veličini banka Italije Monte dei Paschi di Siena. Ona ima previše kredita bez pokrića i do kraja godine mora nabaviti pet milijardi eura svježeg kapitala. No, to će zbog aktuelne komplikovane političke situacije biti malo teža misija. Ukoliko toj banci to ne pođe za rukom, Evropska centralna banka bi mogla tražiti njenu likvidaciju. Posljedica toga bi bila kriza banaka, koja bi se mogla razviti u finansijsku krizu u Italiji. EU nervozno prati novu nesigurnost u Italiji. Troškovi za finansiranje italijanskih državnih dugova i dalje polako rastu. Jedan šef italijanske vlade koji se povukao sa funkcije nije ništa novo. Ali, loše je to što njegove reforme neće biti sprovedene, navodi nemački Dojče vele (DW). Po DW, u Briselu vlada varljivi mir. No ispod površine je strah. Jer, kako će Italija riješiti problem svoje prezaduženosti ako ne bude primijenila čak ni blage mjere Matea Rencija?” U njemačkoj štampi ima upozorenja da „ukoliko u Rimu sada ne budu pametno vladali, Italija koju potresaju krize bi ubrzo mogla da se nađe na ivici ponora. A pad jednog tako velikog kalibra kao što je Italija, za eurozonu bi bio sasvim drukčiji izazov od stabilizacije mnogo manjeg stalnog pacijenta – Grčke”, komentarisao je Nirnberger nahrihten iz Nirnberga. Odlazeći predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ne vidi razloga da se govori o novoj krizi u EU. Sljedeće nedjelje će šefovi vlada i država EU imati priliku da razgovaraju o najnovijem uspjehu populistickih strujanja. Pitanje je ko će tada na tom sastanku zastupati Italiju.

Stop desnici

Bivši lider Stranke zelenih Aleksander Van der Belen pobjednik je predsjednickih izbora u Austriji ispred kandidata ultradesnice Norberta Hofera. Belen je dobio 53,8 odsto glasova, a Hofer 46,2 odsto i odmah priznao poraz u nedjelju, 4. decembra. Među političarima etabliranih partija širom Evrope je primjetno olakšanje jer je naizgled zaustavljen niz pobjeda desničarskih političara koji je kulminirao izborom Donalda Trampa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Komentatori pišu o „olakšanju” i „nadi” da Evropom neće zavladati „populizam”.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo