Povežite se sa nama

Izdvojeno

KOME JE KORISTIO PROSTORNI PLAN ZA BJELASICU I KOMOVE: Planina rezervisana za krupni kapital

Objavljeno prije

na

Prostorni plan Bjelasica i Komovi za 12 godina nije doprinio unapređivanju poljoprivrede, poboljšanju uslova života na selu, niti popravljanju standarda  i demografske slike nekoliko sjevernih oština. Jedina oblast u kojoj su ciljevi, zacrtani tim plnaskim dokumentom, u većoj mjeri ispunjeni je – gradnja privatnih smještajnih kapaciteta i ulaganje države u skijašku infrastrukturu

 

Najmanje 50 preduzetničkih stočarskih farmi i isto toliko onih za pčelarstvo i ribogojstvo, kao i najmanje 100 specijalizovanih ratarskih farmi, sistem otkupa, skladištenja, prerade, podsticaja, komercijalizacija… samo su neki od ciljeva za oblast poljoprivrede, koji su već trebalo da budu relizovani,  prema  Prostornom  planu posebne namjene (PPPN) Bjelasica i Komovi. Taj dokument, donesen je prije 12 godina, ali je stanje u poljoprivredi na području opština koje obuhvata, ako se uporedi zvanična statistika, ostalo, u najboljem slučaju nepromijenjeno, a u nekim krajevima i značajno gore. PPPN je, tokom prvih deset godina, predviđao i intenzivan razvoj prerađivačkih kapaciteta za primarnu i sekundarnu preradu drveta, kao značajno unapređenje putne, vodovodne i ostale infrastrukture na seoskom području, te revitalizaciju katuna, ubrzan razvoj seoskog turizma, nove pješačke, biciklističke staze, vidikovce…

„Ovaj Plan predlaže ozbiljnu revitalizaciju i novi koncept modernog razvoja planinske poljoprivrede. To je moguće jedino zdravim i ofanzivnim preduzetničkim konceptima, a po uzoru na razvijene evropske zemlje. U tom kontekstu se predlaže poslovni koncept razvoja tri tipa farmi (stočarske, voćarske i povrtarske) u prirodnim planinskim uslovima, a posredstvom aktivnog državnog projekta uz potporu internacionalnih fondova”, piše između ostalog u PPPN-u.

Planirane su bile i  mjere podrške investicijama u primarnoj poljoprivredi, koje bi se odnosile na povećanja obima proizvodnje, kroz unapređivanje rasnog  sastava stoke, povećanja broja i veličine farmi, obnove postojećih i podizanja novih zasada jabučastog, koštičavog i jagodičastog voća… Takođe i intenziviranja ratarske i povrtarske proizvodnje, investicije u objekte za gajenje stoke, razvoj pčelarstva kao i kaveznog uzgoja pastrmke na postojećim vodotocima i izgrađenim vodnim akumulacijama… U prerađivačkom sektoru naglasak je trebalo da bude na ulaganja u kapacitete koji su oslonjeni na korišćenje domaće sirovine, u specifične manje pogone za proizvodnju tradicionalnih i visokokvalitetnih proizvoda, te hlađenje i i čuvanje proizvoda u svježem stanju. Poseban vid podrške, predviđen PPPN-om, odnosio se na stvaranje povoljnih uslova za život na selu, to jest, izgradnju seoske infrastrukture, te pokretanje različitih vidova biznisa u seoskim sredinama kroz formu malih preduzeća.

Trebalo je, u okviru projekta eko i etno sela, da se „na inovativan i moderan način turističkom tržištu ponude  kvalitetni smještajni kapaciteti sa dodatnim sadržajima, istovremeno, interpretirajući tradicionalan način života na planini”. Među ciljevima je bila i revitalizacija starih napuštenih kuća u selima i zadržavanje tradicionalnog stila u novoj gradnji na ruralnom dijelu. Takođe i izgradnja više katuna na Bjelasici, od po 20 do 30 koliba „sa smještajnim mogućnostima od 60 do 100 posjetilaca sa maksimalno 3.000 m² bruto razvijene površine”.

Planeri su izdvojili i sela i katune, koje već do 2020. godine vide kao perjanice seoskog turizma. Među njima su i neka kolašinska, bjelopljska, beranska i andrijevička sela i stočarska planinska naselja, koja su, u međuremenu, skoro potpuno opustjela. Između ostalih  Vranještica, Opsanica, Rupe Rečinske, Padež, Rupe Ravanjske… Izostala je i relizacija preporučenih projekta koji se tiču seoske infrastrukture u gotovo svim opštinama, a oni koji se odnose na poboljšanje uslova života na katunima, sporadični su i  tek u početnoj fazi.

PPPN, zasigurno, nije donio boljitak u oblasti poljoprivrede niti gazdovanja šumama nijednoj od sjevernih opština na koje se odnosi. Ostvarivanje ciljeva tog planskog dokumenta, više puta kritikovanog od struke, vidljivi su samo u oblasti izgradnje turističkih kapaciteta i skijaške infrastrukture, posebno na pojedinim lokacijama koje su napadnute hipergradnjom, kao što je kolašinska strana Bjelasice. Prema PPPN-u, predviđeno je 8 turističkih centara razvoja – Žarski, Cmiljače, Torine, Kolašin 1450, Kolašin 1600, Jelovica, uključujući i golf naselje, Komovi i istoimeni  Eko-avanturistički park. Na gotovo svim lokalitetima predviđena je izgradnja objekata sa predloženom prodajom jedinica „po principu kondominijuma”. Takođe, i izgradnja skijaške infrastukture, u koju će država uložiti par stotina miliona eura. Kako su, prije nekoliko godina, ocijenili  iz NVO Fidelity consulting, uloženi novac građana, investitorima će omogućiti prodaju imovine, „što znači da im razvoj turizma nije primarni biznis”.

U zoni zahvata dva kolašinska ski-centra planirani su smještajni kapaciteti od blizu 4.500 ležajeva, u mojkovačkom Žarskom oko 6.500, a približno toliko i na dva bjelopljska planinska centra.  Dok završetak radova na skijalištima u opštinama Mojkovac, Bijelo Polje i Berane kaska, planinski centri u Kolašinu se intenzivno razvijaju, a taj dio Bjelasice svakodnevno osvajaju nove građevine. Pored četiri hotela, koja se već grade na Kolašinu 1450, planira se još jedan i četiri apartmanske zgrade. Na toj lokaciji planirana je i izgradnja 45 šaleta, odnosno jednoporodičnih smještajnih jedinica. Na lokalitetu Kolašin 1600, u blizini državnog ski-centra, i gdje je privatnicima zemlja data u zakup na 90 godina, pored tri hotela čija izgradnja je u toku, planirano je još 7 hotela i 28 šaleta.

Iz  NVO Fidelity consulting su izračunali da će investitori prodajući izgrađene smještajne kapacitete na ski lokalitetima koje obuhvata PPPN, prihodovati ukupno više od pola milijarde eura. Tako će, prema analizi tog udruženja, na Torinama zaraditi 94, na Žarskom oko 202, na Jelovici 62, na Cmiljači 36 miliona eura. Prihod od prodaje jedinica u hotelima i naseljima  na lokalitetima Kolašin 1450 i Kolašin 1600 biće skoro 123 miliona eura. S druge strane, ocijenili su iz te NVO, nije rađena analiza isplativnosti državne investicije u skijašku infrastrukturu.

Prostorni plan je više puta kritkovao i Radosav Rako Nikčević iz NVO Zeleni Crne Gore. On je na naučnoj konferenciji Intenzivni integralni razvojni pristup opštine Kolašin, kazao da su prilikom izrade tog plana „na scenu stupile neuke institucije i neuki ministri, planeri i projektanti, koji su pokazali šta je vrhunac neznanja, zle namjere, degradacije prostora, bacanja novca…”. PPPN Bjelasica i Komovi su, prema njegovim riječima,  „potpuno laički planiran turistički razvoj tog važnog planinsko-turističkog resursa Crne Gore”. Isto važi, upozorio je, i za Durmitor. Nikčević je više puta apelovao da te planove „hitno treba staviti van snage, jer, tvrdi, nemaju nikakvo uporište u validnim stručno-naučnim teorijama i praksama”.

Gotovo nijedan od ciljeva nije realizovan na području Komova, za koje je nagovještavan, takođe, intenzivan razvoj i višestruko popravljanje demografske i privredne statistike. Nije pomoglo ni to što je taj lokalitet prije šest godina proglašen za Park prirode.

Skoro dvije godine duga borba mještana osujetila je planove za gradnju tri male hidroelektrane (mHE) na vodotocima ispod Koma, ali iz tog kraja svakodnevno mole nadležne institucije da spriječe, kako tvrde, besprizorno uništavanje šuma.

                                                                                                                                    Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

JAKOV MILATOVIĆ, PREDSJEDNIK: Odgovornost veća od ovlašćenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pred novim predsjednikom su velika očekivanja, i ono najvažnije – da bude drugačiji od trodecenijskog vođe. Milatović je činom inauguracije nagovijestio da želi drugačijim putem, ali tek ćemo vidjeti kako će se snaći na čelu zemlje „na granici između Istoka i Zapada”, kako je nazvao Crnu Goru na inauguraciji, u dinamičnim političkim vremenima

 

Počelo je – drugačije. Inauguracija novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održana je u Skupštini u Podgorici, a ne u Vladinom domu na Cetinju, kako su to činili predsjednici iz redova Demokratske partije socijalista tokom decenija. Prvi put u posljednje dvije decenije tom činu su prisustvovali i predstavnici vlasti i opozicije, a događaj nijesu pratili protesti političkih protivnika i tenzije. Prošlo je mirno i dostojanstveno, kako su to primijetili i svjetski zvančnici, iako dolazak Milatovića na čelo države označava najozbiljniju političku promjenu posljednjih decenija. Kraj jedne ere. Đukanovićeve.

Istorija nekoliko posljednjih inauguracija crnogorskih predsjednika u stvari je istorija društvenih tenzija. Prvi predsjednički Đukanovićev mandat 1998. godine, protekao je u atmosferi oštrih podjela. Noć uoči Đukanovićeve inauguracije 14. januara 1998. godine pristalice Momira Bulatovića, bivšeg predsjednika Crne Gore i Đukanovićevog partijskog saborca do 1997, u nasilnim protestima krenule su ka zgradi Vlade Crne Gore i sukobili se sa policijom, koja ju je obezbjeđivala. U incidentima su povrijeđena 44 policajca i četvoro civila. I sama Đukanovićeva inauguracija te 1998. godine održana je u napetoj atmosferi i pod nezapamćenim mjerama obezbjeđenja.

Uslijedile su decenije inauguracija predsjednika iz redova Đukanovićevog DPS. U tri mandata tu funkciju obavljao je Filip Vujanović. Njegove inauguracije organizovane su bez prisustva opozicije, koja ih je bojkotovala, ali i uz proteste, poput onog 2013. godine, kada je opozicija smatrala da su tadašnji predsjednički izbori  pokradeni, te da je na mjestu Vujanovića trebalo da bude Miodrag Lekić. Tada su građani organizovali Marš na Cetinje – marš protiv mafije, u znak protesta inauguracije Vujanovića. Opozicija je bojkotovala svečanost, a Vujanovićevoj inauguraciji na Cetinju nijesu prisustvovali ni poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), tada manje članice vladajuće koalicije.

Ni toj, kao ni narednoj Đukanovićevoj inauguraciji 2018. godine nijesu prisustvovali regionalni i svjetski lideri. Đukanović je prije pet godina inaugurisan bez gostiju sa strane, uz diplomatski kor i predstavnike crnogorskih institucija. I opet bez opozicije.

Milena PEROVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBOR DIREKTORA UPRAVE PRIHODA I CARINA NA UPRAVNOM SUDU: Sporan „namješteni“ konkurs

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je Siniša Raičević bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave prihoda i carina, Vlada je za tu funkciju imenovala Vladimira Bulajića. Raičević je podnio tužbu Upravnom sudu u kojoj navodi da procedura nije ispoštovana

 

Siniša Raičević je ove nedjelje podnio tužbu Upravnom sudu kojim pobija rješenje o imenovanju direktora Uprave prihoda i carina Vladimira Bulajića.

Dugogodišnji carinik, zviždač, sada upravnik Carinarnice Podgorica, Raičević je bio prvorangirani na konkursu za direktora Uprave koji je objavljen 20. januara 2023.

Početkom marta Uprava za ljudske resurse utvrdila je Listu za izbor kandidata po javnom konkursu za direktora Uprave prihoda i carina. Raičević je na postupku provjere kompetencija, znanja i sposobnosti ostvario 37 bodova, Bulajić 35,67 i Milena Petričević 28,67 bodova.

Vlada na sjednici 20. aprila 2023. donosi rješenje o imenovanju Bulajića za direktora Uprave carina i prihoda na period od pet godina. Predlog za njegovo imenovanje dao je ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je obrazložio da je nakon konkursa, 8. marta obavio razgovor sa kandidatima: „Kandidat Vladimir Bulajić je tokom intervjua pokazao znanje i stručnost, koje se bazira na dugogodišnjem radu u Upravi prihoda i carina, kao i odlično poznavanje nadležnosti Uprave u kojoj se imenuje za direktora. Takođe, imenovani je kao vršilac dužnosti obavljao poslove direktora Uprave i pokazao odlučne vještine i sposobnosti za tu poziciju“, navodi se u obrazloženju koje je Damjanović predložio na sjednici Vlade.

„Koja je svrha javnih konkursa i ocjenjivanja kandidata ako se unaprijed zna ko će biti imenovan“, kaže za Monitor Raičević.

On je 12. marta pisao premijeru Dritanu Abazoviću obrazlažući da je prilikom prijavljivanja na javni konkurs naišao na opstrukcije i pokušaj diskreditacije od predstavnika Ministarstva finansija. I pored toga bio je prvorangirani na konkursu.

„Slobodan sam da postavim jedno logično pitanje, čemu javni konkursi, ukoliko se favorizuju pojedini kandidati, unaprijed im se obeća mjesto za koje se raspiše javni konkurs, a ako se ipak desi da prvorangirani ne bude favorizovani kandidat, komplet postupak imenovanja pokuša da se ospori i obesmisli“, navodi Raičević u pismu premijeru.

On ističe da nije ispoštovan rok za predlog kandidata. Navodi da je ministar finansija bio u zakonskoj obavezi da od utvrđivanja rang liste 3. marta, u roku od 10 dana predloži Vladi kandidata za imenovanje direktora Uprave prihoda i carina.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo