Povežite se sa nama

PERISKOP

Marširaju aveti prošlosti

Objavljeno prije

na

Pod izgovorom brige za hrvatski narod Hrvatska demokratska zajednica BiH i njen jurišni politički organ Hrvatski narodni sabor govore o novom teritorijalnom ustroju.  Taj ,,novi teritorijalni ustroj BiH” nije ništa drugo nego podjela Bosne i Hercegovine na tri dijela i ostvarenje neostvarenih ratnih ciljeva klerofašista svih vjera i nacija koji žele u konačnici raspad Bosne i Hercegovine. Sa jasnom namjerom da Republika Srpska bude dio velike Srbije, za koju su izmislili novi naziv ,,srpski svet”, Herceg Bosna Hrvatske, a Bošnjaci da se zadovolje ,,fildžan” državicom

 

Nevjerojatno je, ali istinito, udruženi zločinački projekat, zbog kojeg čelnici paradržavnog projekta imenom ,,Hvatska republika Herceg Bosna” leže u zatvorima, temeljem presuda tribunala u Hagu, ovih dana, bar verbalno, počinje oživljavati! Naime pojedinci (Mario Karamatić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH), ali i udruženja (HVIDRA Mostar) u javnost izlaze s imperativnim zahtjevima da zloglasna ratna hrvatska tvorevina u tkivu međunarodno priznate članice Ujedinjenih naroda,  Bosne i Hercegine, bude uskrsnuta?!?

Sve to je usljedilo nakon što su propali pregovori o reformi bosanskohercegovačkog izbornog sistema. Naravno, svaki iole politički pismen čovjek nije ni mogao očekivati da pregovori o ovoj poglavito pravnoj materiji  budu pozitivnoga ishoda bez temeljite reforme Ustava Bosne i Hercegovine. Pod izgovorom brige za hrvatski narod Hrvatska demokratska zajednica BiH i njen jurišni politički organ Hrvatski narodni sabor koriste ovu situaciju da govore o novom teritorijalnom ustroju…  Taj ,,novi teritorijalni ustroj BiH” nije ništa drugo nego podjela Bosne i Hercegovine na tri djela, i nije ništa drugo nego ostvarenje neostvarenih ratnih ciljeva klerofašista svih vjera i nacija koji žele u konačnici raspad Bosne i Hercegovine. Sa  jasnom namjerom da u ne tako dalekoj budućnosti Republika Srpska bude dijelom velike Srbije, za koju su izmislili novi naziv ,,srpski svet”, Herceg Bosna dijelom Hrvatske, a Bošnjaci da se zadovolje ,,fildžan” državicom…

Nažalost, ne bojim se nego sam uvjeren da i mnogi inozemni politički faktori podupiru, na različite načine ovaj anakroni, destruktivni pokušaj razaranja bosanskohercegovačke države, koja je starija i od AVNOJ-evske, da ne govorim o tzv. dejtonskoj Bosni i Hercegovini. Trude se mnogi, u ovim smutnim vremenima, podstaći fašiste iz sva tri dominantna bh naroda da završe Tuđmanov i Miloševićev ,,salveta” projekat iz Karađorđeva.

Građane naravno niko ništa i ne pita, jer na djelu je etnonacionalni ,,troglavi” projekat ubijanja povijesno tisuću godina stare i utemeljene države.

A dovoljno bi bilo pogledati rezultate međunarodno verificiranog referenduma na kojem se 98 procenata bh građana svih vjera i nacija izjasnilo za bh kao samostalnu i suverenu državu!

Međutim, krojačima novog svjetskog poretka pravno utemeljene stečevine ništa ne znače… Oni granice hoće prekrajati topništvom, tenkovima, avionima i raketama.

Pojava nacionalističkih hrvatskih bojovnika iz ,,drugog i trećeg safa”, jer Čović izbjegava govoriti o oživljavanju Herceg Bosne, nevjerojatno je opasna upravo u ovom povijesnom trenutku.

Najopasnijom mi se u ovom trenu čini šutnja ili, u najboljem slučaju, tanušni glas probosanskohercegovačkih snaga, da ne govorim o krajnje zanemarljivom, nepostojećem glasu akademske zajednice i krajnje umrtvljene Akademije nauka i umjetnosti BiH…

Dok nacionalni vračevi zabijaju posljednje čavle u mrtvački kovčeg bh države muk sa kojom bh intelektualci prate divljanje ,,hercegbosanaca”, kao i braće im po nacifašizmu iz ostala dva bh naroda, poraz je zdrave pameti…

Možda se netko trzne iz predugog bh sna onoga trena kad kraci ukrajinske hidre dođu na granice bosanske i granice hercegovačke.

Nisam u to ubjeđen, ali jesam uvjeren da u sva tri bh naroda postoje građani koji su spremni braniti svoju tisuću godina staru državu!

Gradimir GOJER

Komentari

PERISKOP

Dževke

Objavljeno prije

na

Objavio:

Za ovaj Periskop rezervirsan je spomen na prvu violinu Sarajevske filharmonije i svojedobnog direktora opere Narodnog pozorišta Sarajevo Mr Dževada Šabanagića. Iz mojih misli ne izlaze dvije slike:  ona kako Dževke sa svojim”ćemanetom” silazi na Baščaršiju i ona, kad granata sa četničkih položaja pada pred ulaz dvorane na Mojmilu  a  on ne  pomišlja da uskrati užitke glazbe stanovnicima Šehera

 

Moje sarajevske godine skoro pa postaju zaborav. Ipak upečatljivost nekih osoba i pojedinih dogadjaja vezanih uz njih ne blijede tako lako iz sjećanja i pretvaraju se u jarke i snažne uspomene. Za ovaj Periskop rezerviran je spomen na prvu violinu Sarajevske filharmonije i svojedobnog direktora opere Narodnog pozorišta Sarajevo Mr Dževada Šabanagića,koga su njegova raja sa Vratnika popularno zvala Dževke. I danas iz mojih misli ne izlaze dvije slike:  ona kako maestro Šabanagić sa svojim”ćemanetom”  silazi na Baščaršiju i ona kad granata sa četničkih položaja pada pred ulaz dvorane na Mojmilu ,a maestro Šabanagić ne  pomišlja, bez obzira na ugrozu života članova svoga Gudačkog kvarteta,  da uskrati užitke europske glazbe stanovnicima Šehera…

Ne znam ni  broja koncerata koje je tijekom opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu Šabanagić darovao svome  napaćenom gradu…A u mladosti Dževke,  pasionirani pratitelj utakmica i navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, fenomenalno je”valjao krpenjak” i slovio za rijetko talentiranog nogometaša. Budući prvi čovjek sarajevske Opere i prva violina sarajevskog filharmonijskog orkestra biće  dugo na meti emisara Želje i Sarajeva.

Kao koncert majstor doživio je pohvale od najvećih glazbenih autoriteta pa i velikog Zubina Mehte. Skroman i radin,  maestro Šabanagić i u poraću je gotovo fanatički volio violinu i tu ljubav kao profesor na predmetu kamerna muzika prenosio na generacije svojih studenata šireći fascinaciju europskom glazbom. Bio je i ostao njenim najsnažnijim propagatorom u Sarajevu i BiH. Kad imadnete priliku plemeniti čitatelji poslušajte Dževketovo ćemane. A  on će vam uz Baha i Šopena otsvirati i poneku sevdalinku, onako na uho i za dušu.

Jedinstven je,  jedan jedini maestro sa Vratnika! Naš neponovljivi Dževke.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

PERISKOP

Kićenje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kićenje Centra  Beograda  je jedna od opsjena stanja u srbijanskom društvu danas! Gorka opsjena! Naravno, ne i jedina.U Knez Mihajlovoj je čitav niz malih štandova na kojima trijumfira težak neukus

 

Jučerašnji izlazak u glavnu beogradsku šetnicu i kafeterije onkraj hotela Mažestik otpočeo sam”pregledom stanja” izloga prodavnica….Manje više, na svakom se koraku vidi enorman porast cijena kako obuće i odjeće/i ne”markirane”!!!/ jednako i prehrambenih proizvoda…Sad je uslijedio ljepši dio moje jučerašnje inspekcije središta beogradskog šetačkog carstva.

Dok sam sjedio u prijatnom kafeu Čokolada u centru grada promatrao sam kako već umjetno zagrijavane ljetnje bašte počinju kititi…Predbožićno je to i prednovogodišnje kićenje. Biti će nakon ovog kićenja znatno veseliji beogradski centar. Medjutim, niti ta šarolika lampionska rasvjeta neće nimalo umanjiti gorčinu kao posljedicu enormnog skoka cijena…Jer potrošačka košara više nije odslik mogućnosti gradjana srbijanske prestolnice… To kićenje tek je jedna od opsjena stanja u srbijanskom društvu danas! Gorka opsjena!

Naravno, ne i jedina, jer u Knez Mihajlovoj je čitav niz malih štandova na kojima trijumfira težak neukus i primitivizam:sportski dresovi od najjeftinijih tkanina, prizori Beograda uramljeni u ljetnje morske ramove, sve sa školjkama, zastave nogometnih klubova…Elem parada kiča i stravičnog neukusa.

Tu su i ulični svirači koji više”stružu” po žicama svojih glazbala nego što bi se moglo reći da muziciraju. U jesenjem danu kao navješću dolazećeg prosinca (kako sjajan jezički izričaj za posljednji mjesec u godini)  razmišljam sve manje zagledajući u talog kave u šalici koliko se ova slika razlikuje od one kojom trenutni srbijanski vlastodršci mašu dok urbi et orbi govore o strelovitom napretku srpske ekonomije, svakodnevno obećavajući ovdašnjem puku povećanje plaća i penzija, koje nikako da stignu..

Odlazim autobusom prema Ripnju i Barajevu i medju putnicima vidim dubinu siromaštva i materijalne (ali i duhovne) bijede grada u koji smo  nekada gledali kao nedostižan kulturni i civilizacijaki stratum…Završni akord ovoga Periskopa nastaje pred robnim centrom Lidl na Petlovom brdu.Kolona gradjana uporno i disciplinirano stoji pred objektom čekajući da ugrabe nešto od “pojeftinilog jada” na takozvanim akcijama…

Traju šarene laže, a ekonomska propast je istinska realnost.Kitili grad ne kitili bijeda ne kuca na vrata,ona je u domovima našim.

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

PERISKOP

Podvig Stojkovića

Objavljeno prije

na

Objavio:

Navršilo se osamdest godina od nastanka jedne od najpotresnijih i književno najznačajnijih poema,Jame  Ivana Gorana Kovačića. Beogradski izdavač Dragan Stojković, čelnik Most arta Jugoslavija koji se tragalački odnosi prema savremenoj beletristici i izdaje ono što tzv”mejnstrim” izdavači uglavnom svjesno propuštaju, odlučio je godišnjicu  nastanka Kovačićeve remek poeme obilježiti fototipskim izdanjem

 

U dobu u kome diljem Europe i regiona buja fašizam ovih dana svjedočim antifašističkom gestu par ekselans!! Navršilo se osamdest godina od nastanka jedne od najpotresnijih, ali i književno najznačajnijih poema, Jame Ivana Gorana Kovačića. Beogradski, preciznije zemunski izdavač Dragan Stojković, čelnik Most arta Jugoslavija koji se tragalački odnosi prema suvremenoj beletristici i izdaje ono što tzv”mejnstrim” nakladnici uglavnom odbacuju i svjesno propuštaju, odlučio je obljetnicu nastanka Kovačićeve remek poeme obilježiti fototipskim izdanjem.

Dosljedno originalu koji se čuva u Beogradu, a zahvaljujući nasljedniku revolucionara Vicka Krstulovića koji je pohranio primjerak Jame u beogradskom arhivu,  Stojković je uspio da suvremenim čitateljima prezentira fototipsko izdanje Jame. Poema tijekom rata tiskana u ratnoj štampariji u Topuskom,sa originalnim sjajnim grafičkim listovima slikara i grafičara revolucionara Murtića i Price kao reprint u bibliofilskom ograničenom broju od 250 primjeraka ugledala je svjetlo dana.

Usred vremena kada se glorificiraju četništvo i ustaštvo, jedan antifašista oponira općoj pomami povjesnog revizionizma,”unatoč zlotvorima” kako je govorio čestiti bosanski franjevac Fra Marko Oršolić.Trudio se Stojković da sve bude kao i 1944., samo mu je nedostajalo originalno padobransko platno, u čiji ovitak je bila”upakovana” najpotresnija literarna tvorevina nastala u doba narodnooslobodilačkoga rata I revolucije. No, iskusni izdavač antifašista Stojković pobijedio je znalački i taj problem i dvjesta pedeset sretnika koji dođu do primjerka Jame moći će ne samo čitati neponovljivu literarnu heroiku nego i ponositi se da su u vremenu posrnulog morala i svih normi civiliziranog ponašanja podigli kriterije vlastitog življenja do onih civilizacijskih univerzalija koje imponiraju svakom normalnom čovjeku današnjice! Stojkovićev jedinstveni nakladnički uspjeh u svakoj bi europskoj zemlji bio kulturnim dogadjajem godine.Osim onih koje i danas zaposjedaju fašisti!

Bravo za Dragana Stojkovića i njegov zemunski Most art Jugoslavija!

Gradimir GOJER

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo