Povežite se sa nama

FOKUS

POSLIJE LOKALNIH IZBORA: Svi pobjednici u zemlji bezvlašća

Objavljeno prije

na

Crna Gora bi u postojećem v.d. stanju, uz pandemiju, ukrajinsku krizu i moguću globalnu nestašicu osnovnih životnih namirnica, mogla dočekati jesen. Pa ko preživi

 

Izbore u Ulcinju i Beranama obilježili su –  pobjednici. Svi su zadovoljni, dok se na državnom nivou nastavlja bezvlašće. Skupština ne zasijeda. Vlada se, na telefonskim sjednicama, međusobno preglasava ne mareći za zakonitost odluka i njihove posljedice. Nova parlamentarna većina  tihuje lagano gubeći podršku za svoj projekat.

Minuli lokalni izbori se  najviše i posmatraju u kontekstu aktuelnih pokušaja formiranja nove, manjinske vlade. Iz  Berana je  stigla poruka da su tamošnji glasači ,,nedvosmisleno” pokazali da su većinski protiv formiranja manjinske vlade. Na toj poruci su insistirale Demokrate, koalicija okupljena oko DF-a i predstavnici novoformirane partije (pokreta) okupljeni oko premijera i nekoliko ministara iz njegovog kabineta.

Odgovor je stigao sa juga. Izborni rezultati u Ulcinju pokazuju da su svi za evropsku vladu, poručio je mandatar Dritan Abazović. Previđajući da su Demokrate osvojile zavidan broj glasova (dva mandata), uz značajan rast podrške u odnosu na prethodne izbore.

Značajan deficit DPS-a u Beranama u  odnosu na prethodno prebrojavane glasove tzv. procrnogorskog bloka ukazuje na prazan prostor unutar te opcije koji nijesu  pokušali da iskoriste, recimo, URA i SDP. Prosto, nijesu učestvovali na prošlonedjeljnom glasanju. Tako posmatrano, uz Mila Đukanovića gubitnik je, jednako, i Aleksandar Vučić. Partije koje kod njega dolaze na poklonjenje i po pomoć nijesu prebacile natpolovičnu većinu. Zapravo, da su suverenistički glasovi završili kod nekoga drugog a ne kod DPS-a, DF možda ne bi ni bio u prilici da učestvuje u formiranju budućih vlasti. Pošto se njihovi odnosi sa Demokratama, SNP-om i ministarskom partijom Berane sad teško mogu opisati kao partnerski.

U izbornoj noći iz Berana je stigao glas da će SNP morati da bira između daljeg učešća u lokalnim vlastima i ulaska u manjinsku vladu. Ni tokom kampanje, partije srpske prepoznatljivosti nijesu tajile da im je evetualni neuspjeh SNP-a (Berane je jedno od najtvrđih uporišta te partije) važan skoro koliko i njihov rezultat. Iz DF-a su se istrčali i najavili kako neće ići sa SNP-om na lokalu, ako oni uđu u, ili makar podrže, manjinsku vladu.  Vladimir Joković  ih je podsjetio da je SNP dio vladajuće koalicije u još šest opština, i da bi izostanak saradnje u Beranama mogao dovesti do pada vlasti u Nikšiću, Mojkovcu i Herceg Novom.

Dodatnu snagu SNP-u dao je i dobar (odličan) izborni rezultat u Beranama gdje su, pored svih optužbi za izdaju narodne volje, ostali na sedam odbornika. To ih, uz DPS, čini najjačom partijom u beranskom parlamentu. Kad su se malo ohladili u DF-u su se sjetili da od buduće vlade, dođe li do njenog formiranja, zavisi sudbina njihovih  kadrova koje su rasporedili po dubini, u institucijama i državnim preduzećima.

U ponedjeljak se stalo na loptu. Iz lokalnog DF-a Monitoru su tada kazali da neće žuriti sa formiranjem vlasti u Beranama,. A iz SNP-a da treba sačekati da se slegnu strasti.

Do ponedjeljka biće poznati konačni rezultati i ulcinjskih izbora. DSP će biti u prilici da podvuče crtu. Ostanu li u prilici da, s nekadašnjim koalicionim partnerima, formiraju vlast u Ulcinju u  DPS-u  mogu ponoviti priču o izbornom uspjehu.

I bez toga,  DPS je i na prošlonedjeljnim izborima, kao i ranije u Nikšiću, na Cetinju, u Mojkovcu, Herceg Novom i Petnjici, pokazao kako  može da osvoji respektabilan broj glasova u svakoj lokalnoj sredini. Bez nekadašnje svemoći  sa pozicije državnih vlasti. Rasplet cetinjskih izbora je, više od drugih, pokazao i koliko je sadašnja  pozicija Đukanovićevog DPS-a teška (zasluženo). Ta partija više ni među svojima ne može naći partnere za diobu vlasti. Tako će, u principu, biti dok je Đukanović na čelu te partije.

No stvari se, zahvaljujući i globalnim procesima, mijanjaju. DPS je od kraja prošle godine i bezuslovnog pristanka da podrži svakoga ko će smijeniti Krivokapićevu Vladu, stigao do pozicije u kojoj – sam ili preko svojih političkih satelita – ucjenjuje mandatara. Briga o državi je naravno izgovor. Stvarni cilj Đukanovića i njegove partije jeste da spriječi Abazovićev naum da formira vladu koja bi načela utemeljene podjele na njihove i naše: izdajnike i patriote, Crnogorce i Srbe, istok i zapad… Dok su žive te podjele Đukanović i DPS će vidjeti šansu za sebe i navoditi građane  da zaborave kako su oni, čuvajući vlast, plivali u svakoj od tih voda.

U sličnoj, mada slabijoj, poziciji nalazi se i DF. Oni su, unutar tzv. srpskog bloka, nakon Nikšića i Herceg Novog izgubili i izbore u Beranama. Na Cetinju, u Ulcinju i Petnjici nijesu ni izlazili. Demokrate su u svim tim opštinama popravili svoj raniji rezultat. I pored utiska da je kod partije Alekse Bečića mnogo lakše primijetiti šta neće (DPS) nego šta su politički ciljevi za koje se zalažu.

DF-u na ruku ide naum DPS-a da koliko je god moguće zadrži postojeće podjele. Dok udomljeni funkcioneri DF-a ovih dana pozivaju sljedbenike da ,,ako su u prilici” svojim glasom podrže Vučića na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji.

Razloga za preispitivanje pozicije imaju i zvaničnici manjinskih partija. Dok u Bošnjačkoj stranci mogu zaključit da su ostali na pozitivnoj nuli, pred liderima albanskih partija je ozbiljan test. Ponovo se prikloniti DPS-u, zanemarujući prethodna iskustva sa tom partijom ali i međusobne netrpeljivosti lidera i glasača dviju albanskih lista iz Ulcinja? Alternativa je  saradnja sa koalicijom okupljenom oko URA-e i, eventualno, Demokratama (koji su u Tuzima dio vladajuće većine). To, opet, kako kažu upućeni, nosi izazove političke i liče prirode.

Mnogo šta će zavisiti od (ne)izvjesnog formiranja manjinske vlade. Tu se, trenutno, koplja lome oko saradnje SNP-a, SD-a i SDP-a. Ukoliko dođe do kompromisa, sljedeća krizna tačka je konačna podjela resora i mjesto predsjednika Skupštine. Onda treba sazvati sjednicu parlamenta. Ako se riješi problem njegovog sazivanja. Abazović je optimista. Sad je sve jasno, rekao je nakon izbora u Ulcinju i Beranama.  Nema, međutim, dokaza – šta bi to moglo biti.

Za, otprilike, dva mjeseca slijedi nova tura lokalnih izbora. Uz Podgoricu, Bar, Bijelo Polje, Pljevlja, tada će se glasati i u Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Rožajama, Žabljaku i Šavniku. DF i Demokrate ponavljaju kako je to pravo vrijeme i za vanredne parlamentarne izbore. Bude li tako, Crna Gora bi u postojećem v.d. stanju, uz pandemiju, ukrajinsku krizu i moguću globalnu nestašicu osnovnih životnih namirnica, mogla dočekati jesen.

 

BERANE: Postizborna matematika

Izbori u Beranama su i formalno završeni, OIK je objavila podatke o broju glasova i osvojenim odborničkim mandatima, pa je moguće uporediti brojke sa prošlonedjeljnih i prethodnih izbora.

U raspodjeli mandata nije se promijenilo ništa u odnosu na podatke koje su tokom izborne večeri objavljivale političke partije: lista Da za Berane i Crnu Goru (DPS-SD-BS-LP) osvojila je devet mandata, SNP sedam, Za budućnost Berana (NSD, DNP, PzP i Radnička partija) šest, Demokrate šest, lista Berane sad četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat. DPS sa partnerima ostaje u opoziciji a o učešću SNP-a u budućoj beranskoj vlasti (matematički nijesu potrebni) tek će se vijećati. I to, izgleda, više u Podgorici nego u Beranama.

I osvojeni glasovi pričaju svoju priču. Koalicija Da za Berane i Crnu Goru u kojoj su osim DPS-a, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate i Liberalna partija dobila je 3.798 glasova.

To je skoro 1,5 hiljada glasova manje nego što je lista Odlučno za Crnu Goru – Milo Đukanović osvojila na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. kada su ih podržala 5.275 glasača. U toj računici treba imati u vidu da su 2020. SD i Bošnjačka stranka nastupale samostalno i da su u Beranama imale 613, odnosno 479 glasova.

Na lokalnim izborima 2018. lista Berane pobjeđuje – Milo Đukanović – DPS – SD – BS dobila je 7.871 glas što znači da je za četiri godine koalicija predvođena DPS-om izgubila 4.073 glasa. Više od polovine.

Druga po broju osvojenih glasova je SNP. Njoj je je povjerenje poklonilo 2.821 glasač. Trista glasova manje (2.559 glasova) dobila je Lista Za budućnost Berana koju su činile Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene i Radniča partija. Rezultate ovih partija nije moguće direktno porediti sa prethodnim izborima zato što su na parlamentarnim izborima nastupale zajedno u koaliciji Za budućnost Crne Gore, a na lokalnim 2018. u koaliciji Zdravo Berane.

Lista Za budućnost Crne Gore (koju su činili: DF, SNP, Prava, Ujedinjena CG, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida, Jugoslovenska komunistička partija) u Beranama je na parlamentarnim izborima imala 10.024 glasa. Dvije godine ranije lista za Zdravo Berane (SNP, DF, Srpska stranka ,,dr Milovan Živković” i Ujedinjena CG) dobila je 6.473 glasa.

Demokrate predvode listu onih za koje se može konstatovati da su na ovim izborima osvojili više glasova nego ranije, neočekivano mnogo glasova ili su prvi put stali pred birače i zadobili dovoljno povjerenja da uđu u lokalni parlament.

Demokrate su na izborima u Beranama osvojile 2.452 glasa. Ta partija je u ovom gradu na parlamentarnim izborima dobila 1.486 glasova, a na prethodnim lokalnim je imala 1.822. To znači da su sada dobili 966 glasova više nego na parlamentarnim izborima i 630 više nego na prošlim lokalnim.

Lista Berane sad, koju su podržali premijer Zdravko Krivokapić i ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, osvojila je 1.601 glas. Prava Crna Gora u Beranama je dobila 820, a Ujedinjena Crna Gora 688 glasova.

Još malo računa: SNP, lista Za budućnost Berana, Prava i Ujedinjena CG, članice nekadašnje koalicije Za budućnost Crne Gore zajedno su osvojile 6.888 glasova. Ta koalicija je u Beranama 2020. imala 10.024 glasa. To je 3.136 glasova manje. Čak i ako se od toga oduzmu svi glasovi koji su otišli listi Berane sad, i dalje je to 1.535 glasova manje nego prije dvije godine.

Tek će se tražiti odgovor zašto je ovonedjeljna izlaznost u Beranama bila znatno manja nego na prethodnim lokalnim i parlamentarnim izborima. Na glasanje je izašlo samo 64,02 odsto upisanih birača, što se u Beranama računa kao manja izlaznost i što je, snizivši vrijednost census, nekim partijama omogućilo da osvoje toliko mandata ili da uđu u lokalni parlament.

 

ULCINJ: Kome će „novi početak“

Prebrojavanje glasova će se u Ulcinju nastaviti i naredne sedmice, pošto je OIK prihvatila zahtjev koalicija koju su činili URA, Demokratska partija, SD, SDP i Albanska alternative (Za novi početak), da se ponovi glasanje na jednom biračkom mjestu na kojem su utvrđene brojne nepravilnosti.

Kako je na tom biračkom mjestu upisano 772 birača, od kojih je 27. marta glasalo njih 447, postoji mogućnost da taj predizborni savez dođe do 15. mandata, do kojeg im je u nedjelju nedostajalo svega dvadesetak glasova. Uz dva mandata Demokrata, to bi bilo dovoljno za većinu u ulcinjskom parlamentu koji broji 33 odbornika.

Upravo su rezultati sa tog biračkog mjesta posljednji pristigli u nedjelju, kada je već bilo uveliko u toku slavlje koalicije Za novi početak, a njen lider i vicepremijer Dritan Abazović proglasio pobjedu, te nosioca liste Omera Bajraktarija za budućeg gradonačelnika Ulcinja.

No, izvanredan rezultat Albanske koalicije (Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori) na tom biračkom mjestu, te ukupno na izborima, doveo ih je u fotofinišu do šestog mandata. To  bi uz šest mandata DPS-a i pet Nove demokratske snage Forca, bilo dovoljno za eventualno formiranje nove vlasti.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić pohitao je da saopšti kako su ,,prirodni koalicioni partneri DPS-a u Ulcinju DUA-a i Forca”. Lider DUA-e Mehmed Zenka je poručio da je ta partija ,,spremna koliko danas da fromira koaliciju sa Forcom i DPS-om”.

Neformalni razgovori o njihovom eventualnom postizbornom savezu obavljeni su prije izbora, te i dan nakon izbora. Iz Force su, ipak, odbacili kritike Bajraktarija (URA) da su u kampanji ove tri izborne liste sinhronizovano nastupale, te da postoji njihov tajni sporazum.

Nakon što je stranka Genci Nimanbegua (Forca) ostvarila u nedjelju neočekivano loš izborni rezultat, sve su  opcije otvorene. Prije samo godinu dana Forca je napustila lokalnu vlast u Ulcinju, koju je predvodio DPS, nezadovoljna načinom na koji Đukanovićeva partija upravljala opštinom.

Još ako se ima u vidu animozitet velikog dijela birača Force prema DPS-u, a dobrim dijelom i prema DUA, onda na konstituisanje vlasti treba pričekati.

Na to će uticati i ishod pregovora oko formiranja manjinske Vlade. U Ulcinju vjeruju da bi ta vlada morala imati mnogo više razumijevanja i podrške za razvoj njihove opštine. Koja je, uprkos resursima kojima raspolaže, najnerazvijenija na Crnogorskom primorju i ima najnižu prosječnu zaradu u zemlji.

Ako se ne zna ko će biti buduća vlast u Ulcinju, jasno je šta se od nje očekuje. Infrastruktura, prije svega.

,,Bez efikasne lokalne uprave i infrastrukture nema preduslova da se krene u gradnju novih turističkih objekata, posebno na području Velike plaže”, kaže za Monitor Omer Barjaktari. ,,Bivše lokalne vlasti godinama nijesu bile u stanju da, na primjer, sprovedu tender za izradu vodovodne i kanalizacione mreže finansiran sredstvima njemačke KfW banke, kao što su uradile sve druge primorske opštine. I paradoksalno je da mi već plaćamo gotovo milionske godišnje rate na taj kredit od oko 20 miliona eura, koji nije ni iskorišćen.”

Nakon nedjelje moglo bi biti jasnije predstoji li Ulcinju novi početak ili opet iz početka.

Zoran RADULOVIĆ
Mustafa CANKA
Tufik SOFTIĆ 

Komentari

FOKUS

BESKONAČNO TRAJANJE SUDSKIH PROCESA: Dok nas smrt ne rastavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Neke istine odavno su jasne. Samo pravosuđe nije u stanju da ih saopšti. Usled beskonačnih istraga i sudskih procesa koji se pokatkad okončaju smrću okrivljenih ili zastarom

 

Objavljeno je ove sedmice – preminuo je Željko Vuković, optuženi za saučesništvo u ubistvu Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 2006. godine. To je na suđenju zakazanom za ovu sedmicu saopštila njegova advokatica Aleksandra Rogošić.  Sada se čeka od Ministarstva unutrašnjih poslova da po zahtjevu Višeg suda u Podgorici potvrdi ovu informaciju. Ukoliko ona bude tačna proces se obustavlja. U prevodu, nakon skoro 20 godina od ubistva Vojičića i napada na Brkovića, proces će se okončati ne presudom i rasvijetljenim slučajem, već smrću jedinog osumnjičenog. U međuvremenu je preminuo i književnik Jevrem Brković.

Na ovonedjeljnom  ročištu advokatica  Rogošić je saopštila da je od Vukovićeve majke dobila informaciju da je preminuo: “Dobila sam informaciju od majke okrivljenog da je preminuo 1. aprila. Istu informaciju je dobio sud od policije. Do narednog pretresa, sud će tu informaciju da potvrdi, kako bi se postupak obustavio”, kazala je Rogošić.

Puniša Vojičić, stric ubijenog Srđana,  saopštio je da sumnja da je Vuković “ubijen ili sklonjen u inostranstvo”. On je sudu predložio da zatraži ispitivanje da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista Vukovićevo.  Vojićić smatra da je Vuković bio prijetnja nalogodavcima zločina.

Vijesti su u februaru ove godine objavile  transkript razgovora odbjeglog policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera o tome “da je jedan podgorički biznismen” organizovao napad na književnika, kada je ubijen  Vojičić. Brković je više puta tvrdio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama bivše crnogorske vladajuće političke i poslovne klase s organizovanim  kriminalom.

Vuković je uhapšen u oktobru 2019., a suđenje je počelo naredne godine – četrnaest godina nakon ubistva. I istrage koja je tapkala u mjestu. A onda je nastavljeno tapkanje u sudnicama.

Viši sud je Vukovića u novembru 2022.godine proglasio krivim za saizvršilaštvo u pokušaju ubistva i osudio na tri i po godine zatvora. Međutim u aprilu prošle godine Apelacioni sud je  predmet vratio na ponovno suđenje. Vuković je pušten da se brani sa slobode.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

FAMILIJA ĐUKANOVIĆ NAKON GUBITKA VLASTI: Manje moći, manje profita, ali poslovi traju 

Objavljeno prije

na

Objavio:

Godinu dana od odlaska sa vlasti firme porodice Đukanović bilježe znatno manji profit, tako je dobit Blaža Đukanovića sa 14 miliona eura u 2022., prošle godine pala na manje od milion eura. Nije sve do biznisa, ima nešto i do politike

 

Kada se početkom aprila prošle godine Milo Đukanović povukao sa čela partije, mediji su objavili informaciju da su kompanije porodice Đukanović zaradile preko 27 miliona eura tokom 2022. Preciznije, taj novac prihodovale su firme Blaža Đukanovića, sina tada odlazećeg predsjednika.  Shodno učešću u tim firmama, dobit mlađeg Đukanovića je bila 14 miliona eura.

Neki su mislili da je to labudova pjesma nekrunisanih pobjednika tranzicije, nakon koje im predstoji povratak u realnost i sučeljavanje sa prošlošću. Sanaderizacija koju su prije skoro petnaest godina najavljivali nepopravljivi optimisti, sanjajući evropske snove Crne Gore. Pokazalo se da je stvarnost bitno drugačija. Istina je da su Milo, Aco i Blažo Đukanović, tokom 2023, zaradili tek, za njih skromnih, milion eura. Ali su ostali u igri. Možda čak i šireći najunosnije poslove.

Za tri decenije vladanja, Milo Đukanović nije krio svoj afinitet prema biznisu, najavljujući kako će mu se predano posvetiti po okončanju političke karijere. Već godinu dana Đukanović odmara od politike, a novih biznis poduhvata nema na vidiku. Ili su skriveni od očiju javnosti.

Od onoga za šta znamo i što donosi novac, Đukanović je suvlasnik, sa 25 odsto udjela u Univerzitats, kompanije koja upravlja Univerzitetom Donja Gorica. Pored njega, istovjetne udjele imaju Tomislav Čelebić, Dragan K. Vukčević i Veselin Vukotić. Ovo je jedina kompanija, u kojoj Đukanović ima udio, a koja godinama posluje stabilno i ima dobit od preko 250.000 eura.

Istina, Vukotić je među onima koji će, kao poluge bivšeg režima, izaći pred lice pravde zbog optužbi da su zloupotrebljavali pripalu moć. Čineći koristi sebi i ljudima iz svog okruženja. Skupa s njim, ili u drugim ali sličnim procesima, sudiće se Vesni Medenici, Blažu Jovaniću, Veselinu Veljoviću, Petru Ivanoviću, Dejanu Peruničiću, Slavku Stojanoviću, Verici Maraš… Ali mnogima, kako sada stoje stvari, neće. A para nastavlja da se vrti.

Sa svojim kumom Vukom Rajkovićem, Milo Đukanović je suvlasnik kompanije Global Montenegro. Od kraja 2020. ova kompanija je u blokadi, a do danas povjerioci potražuju 12,5 miliona eura. Global Montenegro bila je vlasnik atraktivne parcele u Budvi, koja je još u poslednjoj deceniji postala sinonim za urbanističke zloupotrebe vlasti i njenih partnera iz svijeta biznisa. Devastacija prostora, međutim, nije zaustavljena promjenom vlasti. Čak je i dobar dio zvaničnih investitora ostao isti. Samo su se okrenuli novim vlastima. Pod kojim uslovima, možda i saznamo jednog dana.

Đukanović  senior je svom sinu Blažu 2018. poklonio svoje poslovno prvorođenče na teritoriji Crne Gore – konsultantsku firmu Kapital invest. Dvije godine ranije na Kipru je osnovao ofšor kompaniju koja, prema dostupnim podacima, nije imala poslovnih aktivnosti. Tokom prošle godine dobit Kapital invest-a, u kojoj je Blaž Đukanović jedini vlasnik, bio je pola miliona. To je veliki pad u odnosu na 2022. Tada je dobit bila 5,6 miliona eura.

Nakon što je od oca dobio Kapital invest, Blažo Đukanović je iste godine za samo 40 centi kupio 39 odsto udjela u kompaniji koja se bavi informacionim tehnologijama Kodio. I posao je krenuo, pa je  ta kompanija tokom 2022. godine imala neto dobit od nestvarnih 21,4 miliona eura. Onda se, tokom prošle godine, dobit svela u mnogo razumljivije okvire – 71 hiljadu eura.

Blažo Đukanović je, skupa sa Igorom Burzanovićem, vlasnik firme BB Hidro, preko koje su ušli u posao sa malim hidroelektranama. Ova firma je tokom prošle godine ostvarila profit od 178 hiljada eura, što je uvećanje u odnosu na 2022. kada je dobit bila skromnih 25 hiljada. Ista firma, koja upravlja jednom mHe, tuži državu i traži naknadu štete i izmaklu dobit jer im je obustavljena gradnja male hidroelektrane Slatina.

Sa Burzanovićem, mlađi Đukanović je suvlasnik, i firme BB Solar koja je prošlu godinu završila sa 771 hiljada dobiti, što je bolji rezultat nego 2022. godine, kada su  bili u plusu 124,8 hiljada. Firma BB Invest Group, u kojoj je takođe suvlasnik sa Burzanovićem, prošlu godinu je završila sa minusom od 130 hiljada eura. Firma je osnovana početkom 2022. godine, djelatnost joj je izgradnja stambenih zgrada, a i tokom te godine je imala minus od 139 hiljada eura.

Blažo Đukanović je suvlasnik i u firmi Medeks elektrik, koja je osnovana krajem 2021. godine. I ova firma je u minusu od 948 hiljada eura.

Novi poslovi su na vidiku. U februaru ove godine Blažo Đukanović postao je suvlasnik u firmi Kolašin Valleys, koju su, krajem prošle godine, osnovali Marko Gvozdenović, sin dugogodišnjeg ministra Branimira Gvozdenovića, i Luka Bećirović, sin biznismena Zorana Ćoća Bećirovića. Baviće se prodajom stanova, apartmana i vila u luksuznom turističkom naselju na kolašinskim skijalištima. Obzirom na ekstremnu ekspanziju gradnje u Kolašinu, posao bi se mogao i proširiti. Pod uslovom da i ostali investitori zaključe kako su Blažo, Marko i Luka potencijalno najbolji prodavci njihovih nekretnina. Na osnovu minulog rada.

Aco, brat Mila Đukanovića, je većinski vlasnik Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje. Ova nekada državna institucija završila je prošlu godinu sa minusom od 27,5 hiljada eura, a tokom 2022. imala je dobit od 328 hiljada.. Prošlogodišnji pokušaj prodaje banke Poštanskoj štedionici iz Beograda nije okončan dogovorom. Navodno se potencijalnim kupcima nije svidjelo revizorsko mišljenje sa rezervom i procjena o dugoročnoj održivosti Prve banke.

Dok su poslovi na domaćem terenu u opadanju, makar što se ostvarenog profita tiče, Specijalno državno tužilaštvo bavi se poslovima Đukanovića  u inostranstvu. SDT je početkom oktobra 2021. formiralo predmet u vezi sa poslovima bivšeg predsjednika i njegovog sina.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, u okviru globalne istrage o of-šor kompanijama pod nazivom Pandora papiri, objavila da su Milo i Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Iz SDT-a još čekaju da im međunarodni partneri dostave dodatne podatke u predmetu protiv bivšeg predsjednika države i njegovog sina, nakon čega će donijeti odluku u slučaju Pandora papiri. Samo što i to nešto sporo ide.

 

Kumovi u blokadi

Kao i firma koju je osnovao sa kumom Đukanovićem i ostale mnogobrojne u kojima je Vuk Rajković imao udjela su propale ili su u blokadi. Podsjetimo, dok je Đukanović bio na vlasti, Rajković je bio direktor mnogih preduzeća – Jugopetrol, Solana, vlasnik festivala Sunčane skale, bio u Upravnom odboru Prve banke

Sjetimo se i da je posredstvom Eurofonda, Đukanovićev kum Veselin Barović, imao namjeru da preproda zemljište Solane. Eurofond je u blokadi od tri miliona eura od 2017.  godine, dok su atraktivne nekretnine iz portfolija nekada najvećeg privatizacionog fonda u Crnoj Gori, uglavnom, promijenile vlasnika. Sredinom prošle godine Barović je dospio na naslovne strane kada je objelodanjeno  da je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović odbio da, na zahtjev policije,  potpiše nalog za pretres kuća Barovića i bivšeg policajca Duška Golubovića. Sudija je, prema informacijama ovdašnjih medija, zaključio da je zahtjev policije neosnovan, pošto nije potkrijepljen valjanim dokazima da bi u tim prostorijama moglo biti pronađeno nešto nezakonito.

Dragan Brković je još jedan kum koji  je dok je Đukanović bio na vlasti dobijao povlašćeno brojne firme, zemljište, kredite… Sada je sva ta, nekad državna imovina, u stečaju ili u blokadi. Prema dostupnim podacima Vektra-Jakić, u stečaju, je 2021. imala minus od 2,9 miliona eura, Vektra Boka – u blokadi, 2022. minus od 3,7 miliona… A Brkoviću, njegovim sinovima Borisu i Bojanu i saradniku Miliću Popoviću sudiće se zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Dušan Ban vlasnik ProHouse koja je prošle godine imala dobit od 692 hiljade eura, što je bolje nego 2022. kada je iznosila 472 hiljade, ali neuporedivo sa 2021. kada je dobit ove kompanije bila 2,5 miliona eura. Pad prihoda je rezultat oduzimanja dugogodišnjeg monopola ove firme na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetani. ProHouse je, uz Dejana Bana i ProHouse Montenegro (vlasnik Željko Mihailović) bila vlasnik Pomorskog saobraćaja kome je prije godinu dana oduzet unosan posao. Postoji pretpostavka da bi jednostrani raskid koncesije od strane Vlade Dritana Abazovića mogao završiti na sudu, ali su vlasnici Pomorskog saobraćaja, u međuvremenu, sa državnom Morskim dobrom, potpisali ugovor o prodaji svojih trajekata, pa je moguće da je time posao zatvoren na obostrano zadovoljastvo.

Zoran Bećirović preko svoje firme Caldero Trading sa Kipra ima vlasništvo u Ski resort Kolašin 1450, koja je 2022. imala neto rezultat od preko 20 miliona eura. Druga firma Ski resort 1600 prošle godine je bila u minusu od 236 hiljada eura. Treća firma Beppler development je godinama u blokadi.

Sa kumom Tomislavom Čelebićem, Milo Đukanović ima udio u Univerzitetu Donja Gorica. Sam Čelebić ima vlasničkog udjela u preko 20 aktivnih firmi. Kompanija Čelebić koja je 2020. imala profit od 1,2 miliona, u 2022. bilježi dobit od samo 24 hiljade. Čelebić agrar je 2022. bio u minusu 200 hiljada, minus od 297 hiljada zabilježila je i Čelebić city, Čelebić loyal, 2022, minus od osam hiljada, Čelebić recreativno minus od 157 hiljada. Dobit je 2022. imala firma Čelebić rent od 195 hiljada.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

VLADINA BORBA PROTIV SKUPOĆE: Nula bodova

Objavljeno prije

na

Objavio:

Počela je dugo najavljivana vladina akcija za smanjenje trgovačkih marži. Ponuđena pojeftinjenja su simbolična. Preciznije, nove cijene su, uglavnom, na nivou akcijske ponude koju su trgovački lanci već nudili svojim potrošačima

 

Nakon višenedjeljnih priprema, počela  je vladina akcija limitirane cijene. I pored optimističkih najava, prvi utisci su – puno buke a minimalna korist. Makar za potrošače.

Trgovci, mogu biti znatno zadovoljniji. Akcija limitirane cijene obuhvata tek djelić od prvobitno najavljenih proizvoda široke potrošnje. Pride, na osnovu minimalnih sniženja većine proizvoda sa vladinog popisa može se zaključiti da prokužene trgovačke marže – makar kod proizvoda sa aktuelnog popisa – nijesu ni izbliza tako visoke kako su to predstavljali zvaničnici ove i prethodne vlade.

Zadovoljstvo svojim učinkom su iskazali i iz partije Dritana Abazovića, nakon što su zaključili da je akcija Stop inflaciji, koju je organizovala prethodna vlada predvođena čelnicima GP URA, potrošačima donijela mnogo više koristi. A ni trgovci nijesu bili nezadovoljni.

“Slušali smo mjesecima nevješta opravdanja Spajićeve Vlade zašto je prekinuta akcija Stop inflaciji, pa onda najave kako će oni sprovesti mnogo bolju akciju u kojoj će cijene biti niže za 5.000 artikala. Na kraju smo dobili to da su cijene snižene na dva mjeseca za 43 proizvoda i to u simboličnim iznosima od 2 do 10 centi. Time je jasno da ovom akcijom građani neće moći da uštede više od 10, 20 eura po potrošačkoj korpi na mjesečnom nivou, a poređenja radi, za vrijeme akcije Stop inflaciji mogli su da uštede i do 150 eura“, poručili su iz opozicione URA, nakon prvih analiza započete akcije.

Najave su obećavale mnogo više. Pravo da uhvati muštuluk o početku akcije pripalo je premijeru Milojku Spajiću, od koga smo čuli da će se na policama trgovinskih lanaca naći „preko 500 artikala“ čija će cijena biti snižena zbog ograničenja marži. “Toliki broj artikala sa sniženom cijenom čini ovu akciju najvećom do sada. Ujedno i prvom i jedinom koja je usmjerena na snižavanje cijena, a ne na puko zaustavljanje daljeg cjenovnog rasta.”

Dominantan utisak je da nijesmo dobili ni jedno ni drugo. Iako je počelo bombastičnom najavom. Jedna od mjera o kojoj Vlada razmišlja kako bi se spriječio rast cijena namirnica je da se trgovinama ograniče marže na najčešće korišćene proizvode, saopštio je sredinom januara potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Pozivajući se na postojeći Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi (usvojen u prvim danima mandata Abazovićeve Vlade u maju 2022.) Đeljošaj je najavio značajno proširenje te liste, ukoliko trgovci pokušaju iskoristiti priliv novca kroz povećanje minimalne penzije za dodatno povećanje cijena. „Ukoliko se oni odluče da povećavaju cijene, jer znaju da će biti početak novih davanja za penzije od 20. februara, onda ćemo i mi jednostrano, bez konsultacija sa privredom odreagovati, jer ćemo štititi interes i standard građana”, priprijetio je resorni ministar trgovcima.

„Ono što planiramo je da proširimo ovu listu – da dodamo (uz brašno, ulje, šećer, so …, primjedba Monitora) domaći sir, flaširanu vodu,  jogurt, jaja od kokoške, krompir, mlijeko, pileće i svinjsko meso, pirinač, makarone, smrznuto povrće i voće, maslac, kajmak, čajnu kobasicu, čokoladu, džem, marmeladu, eurokrem, goveđi gulaš, kečap, maslinovo ulje, svježu i smrznutu ribu, sardine u ulju, negazirani sok, spanać, stiješnjenu šunku, suvu svinjsku slaninu, tvrdokorni sir edamer i gaudu“, nabrajao je Đeljošaj navodeći kako će akcijom bit obuhvaćeni i dječji sapun, dječje pelene, šampon i kupka za bebe i odrasle, pasta za zube, toaletni papir, tečni i praškasti deterdžent i higijenski ulošci.

„To su neke od najosnovnijih stvari koje su od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi“, poentirao je. Onda su se, na neviđeno, pojavile procjene kako bi akcija mogla obuhvatiti i 5.000 artikala. Možda treba precizirati – brašno ili viršle su proizvodi, dok su artikli proizvodi različitih proizvođača, gramaža i pakovanja. Zato u prodavnicama imamo puno više artikala nego proizvoda.

Nakon najave ograničenja veleprodajnih i maloprodajnih marži trgovci su, uglavnom nezvanično, dojavili kako oni nijesu konsultovani u pripremi najavljenih antiinflacionih mjera, te da bi ograničenje marži u tolikom obimu ugrozilo njihovo poslovanje. I, vjerovatno, dovelo do nestašica na rafovima. Među rijetkima koji su se javno oglasili bio je Raško Konjević, generalni sekretar Crnogorske unije poslodavaca (CUP). „Privreda mora imati mogućnost da utiče na ekonomsku politiku i poslovni ambijent”, poručio je Konjević pozivajući na dogovor. „“Definišimo zajedno pravila igre“.

Reagovalo je i Udruženje malih trgovaca. Oni su poručili da bi 450 malih i srednjih preduzeća sa približno 2.500 zapošljenih „sigurno ostali bez posla“, ukoliko se usvoje najavljene mjere. „Ljudi koji se čitavog života bave svojim poslom bili bi u neprilici da svoje firme pošalju u stečaj“, navodi se u njihovom apelu koji je, u konačnom, urodio plodom.

Uporedo su se pojavile i medijske analize (bankar.me) cijena i marži u Crnoj Gori i regionu, koje su pokazale da su ovdašnje cijene u megamarketima uglavnom prosječne ili niže od onih koje nude trgovački lanci iz okolnih zemalja, sa izuzetkom Bosne i Hercegovine gdje su nešto niže. Čak su zabilježeni primjeri da su određeni artikli u našim radnjama znatno jeftiniji nego u zemljama u kojima su proizvedeni (primjer Carnex kulena koji je u Srbiji bio pet eura skuplji). Dok je uračunata marža prosječna (oko 22 odsto). Sličnu analizu iz Vlade nijesmo dobili.  Tako je ostalo da nagađamo zašto su, recimo, proizvodi za ličnu higijenu u Crnoj Gori znatno skuplji nego u mnogim zemljama Zapadne Evrope – da li je to pitanje visoke marže, troškova nabavke, državnih dažbina ili svega skupa.

Kako su odmicali pregovori vlade i trgovaca, tako se skraćivala lista proizvoda i artikala na koje će biti limitirana maksimalna trgovačka marža (5 do 15 odsto). Dok su kompanije sa radnjama ukupne površine manje od 600 kvadrata izuzete od bilo kakvih ograničenja.

Tako smo od najavljenog sniženja cijena mlijeka i mliječnih proizvoda došli do limitiranih cijena  „mlijeka u tetrapaku bez čepa i jogurta domaće proizvodnje“, od svih vrsta pirinča do „bijele riže dugog zrna u kesi“, pileće i svinjsko meso se pretvorilo u „pile cijelo“ i „svinjski vrat bez kosti“,  od suhomesnatih proizvoda ograničene su marže samo na dio asortimana domaće poizvodnje… (to je vjerovatno najbolji dio prezentovanih mjera pošto bi, ukoliko sniženje cijena bude imalo osjetnije, moglo podstaći kupovinu i potrošnju domaćih proizvoda). Umjesto prvobitno najavljenog sniženja svježe i smrznute ribe dobili smo ograničene marže na tunjevinu u komadićima i sardinu u konzervi („u biljnom ulju bez dodataka“). Dok su neki proizvodi, jednostavno, zaboravljeni. Limitirana je cijena margarina, nutricionisti kažu jednog od najnezdravijih proizvoda koje koristimo u ishrani, ali nije maslaca – iako istraživanja pokazuju da je to jedan od proizvoda na koje trgovine zaračunavaju najveću maržu. Prema nekim podacima iz regiona, i do 50 odsto.

Na drastično smanjen broj proizvoda i artikala obuhvaćenih vladinom akcijom limitirane cijene nadovezalo se i to što je njen početak zbržen mimo roka koji su prethodno dogovorili resorno ministarstvo i najveći trgovački lanci. Pa se pokazalo da ni svi od propisanih artikala nijesu uključeni u kampanju. Makar do početka aprila. A ponuđena pojeftinjenja su, praktično, simbolična. Preciznije, nove cijene su, uglavnom, na nivou akcijske ponude koju trgovački lanci nude svojim potrošačima.

Iz URA likuju: njihovom akcijom Stop inflaciji cijene su bile snižene za, u prosjeku, 30 odsto „što je dva do tri puta više od akcije koju sprovodi Spajićeva Vlada“. Dok iz Vlade najavljuju dodatne analize i podatke koji će pokazati prave domete njihovog antiinflacionog projekta. Za sada, novčanik ih nije prepoznao.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo