Povežite se sa nama

INTERVJU

DR DUŠAN SPASOJEVIĆ, PROFESOR NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA U BEOGRADU: Vučićeve žalopojke usmjerene su ka međunarodnoj javnosti

Objavljeno prije

na

Čak i u slučaju da koalicija „Ajmo ljudi“ (Boris Tadić i Duško Vujošević) uspije da naknadno preskoči cenzus, stvaranje opozicione koalicije u Beogradu je i dalje veoma daleko jer su neke desne stranke mnogo bliže naprednjacima i socijalistima

 

MONITOR: Pobjeda Aleksandra Vučića u prvom krugu i nije iznenađenje. Rezultat prvoplasiranog opozicionog kandidata Zdravka Ponoša sličan je rezultatu koji je postigao Saša Janković na predsjedničkim izborima u aprilu 2017. Zašto je Vučić i poslije pet godina „nedostižan“?

SPASOJEVIĆ: Vučić je nesporni lider naprednjaka koji je čitavu vlast podredio sebi. Uvek je u prvom planu, predstavlja se kao neko ko rešava probleme i od koga sve zavisi. Drugim rečima, iskače iz frižidera i van kampanje. To mu je donelo veliku popularnost, a na ovim izborima su ga podržale četiri stranke (SNS, SPS, SVM i SRS) – bez čije podrške ne bi pobedio u prvom krugu. Takođe, odlično je iskoristio ukrajinsku krizu za svoju kampanju, promovišući se u zaštitnika mira i stabilnosti.

MONITOR: Za razliku od Vučićeve „stabilnosti“, SNS je izgubila značajan broj poslaničkih mjesta u Skupštini Srbije. Neće imati ni prostu većinu. Da li je Vučićev govor u izbornoj noći nedvosmislen i dovoljno indikativan da je, kako tvrde neki tumači, jasno gdje će tražiti partnere svojoj partiji za formiranje skupštinske većine i formiranje nove Vlade Srbije?

SPASOJEVIĆ: Vučićevi govori su uvek višesmisleni i da hoće da menja većinu to sigurno ne bi priznao u izbornoj noći, dok su rezultati beogradskih izbora neizvesni. Mislim da se previše učitava u njegov govor, jer je on više puta najavljivao razne stvari do kojih nije došlo. Na primer, nakon rušenja u Savamali je insinuirao da su krivi u beogradskoj vlasti i da će biti kažnjeni, ali se to nikada nije desilo.

MONITOR: Kako ste vi razumjeli reakcije iz inostranstva na rezultate izbora u Srbiji, od kojih se u nekima, kao u poruci Žozepa Borelja i Olivera Varheljija, nadugačko govori, i kritički i „podsticajno“?

SPASOJEVIĆ: Meni su i te čestitke delovale uobičajeno i protokolarno, uz lagano podsećanje šta su prednosti evropskih integracija i koliku podršku je do sada Vučić dobio iz Brisela. To naravno treba tumačiti u kontekstu svrstavanja Srbije u odnosu na rat u Ukrajini i kao najavu i podsećanje na očekivanja međunarodne zajednice.

MONITOR: Opozicione stranke su se dogovorile da će braniti svoje rezultate u Beogradu, iako je neposredno poslije izbornog dana bilo neizvjesno da li će one nastupiti zajedno u glavnom gradu, gdje je opozicija imala najviše šanse za „udruženu pobjedu“. Očekuje se ponavljanje izbora na dosta mjesta, koje bi obezbijedilo opozicionu većinu. Ipak, računalo se da će pobjeda biti jednostavnija. Zašto nije bila?

SPASOJEVIĆ: Istraživanja javnog mnenja nisu davala za pravo optimizmu koji su širili opozicioni lideri, tako da stručna javnost nije očekivala pobedu opozicije već smo tvrdili da za to postoji šansa koja nije baš toliko velika. Ovo postizborno dogovaranje više razumem kao reakciju na izborni rezultat i uverenje dela javnosti da je počinjena krađa, a manje kao strategijski postavljenu akciju i dugoročno okupljanje opozicionih partija. Čak i u slučaju da koalicija „Ajmo ljudi“ (Boris Tadić i Duško Vujošević) uspe da naknadno preskoči cenzus, stvaranje opozicione koalicije je i dalje veoma daleko jer su neke desne stranke mnogo bliže naprednjacima i socijalistima.

MONITOR: Opozicija u Beogradu je podnijela veliki broj prigovora, ali, kako je rekao Dragan Đilas, ne očekuje da se na njih adekvatno reaguje. On predlaže neku vrstu tehničke uprave koja bi bila oročena i koja bi pripremila nove izbore u Beogradu ili ponavljanje izbora što je prije moguće. Đilas nudi i da razgovara sa Vučićem. Da li ova drama ima potencijal da se pretvori u dublje nezadovoljstvo, ne samo u Beogradu?

SPASOJEVIĆ: Cela priča oko beogradskih izbora se dosta komplikuje. Prvo, ukoliko su podneti prigovori utemeljeni, izbori se moraju ponoviti na tim mestima. Nakon toga se može razmatrati neka vrsta političkog dogovora oko novih izbora na jesen, imajući u vidu da bi vladajuća većina svakako bila veoma tanka, ali je diskutabilno da li bi ti izbori doneli drugačiji rezultat. Takođe, deo javnosti je veoma loše reagovao na ove predloge jer smatra da nema dogovora sa Vučićem, kao i da se ne treba oslanjati na stranke koje su do juče percipirane kao Vučićeva opozicija. Konačno, treba voditi računa da će dogovor oko Beograda biti u vezi i sa formiranjem vladajuće većine u parlamentu, što dodatno komplikuje ionako nejasnu situaciju.

MONITOR: Daglas Vejk, šef posmatračke misije OEBS (ODIHR), u intervjuu koji je dao RT Vojvodina, iznio je prilično uopštene primjedbe o manjkavostima, prije svega predizbornih uslova, ali sa vrlo malo konkretnih primjedbi o organizovanju i sprovođenju izbora tokom izbornog dana. Na ovim izborima učestvovao je do sada najveći broj posmatrača. Šta se od njihovih izvještaja može očekivati, kakav je uopšte njihov uticaj i efekti?

SPASOJEVIĆ: Nažalost, ovakvi izveštaji nemaju skoro nikakav uticaj u trenutnoj situaciji. Jednostavno, SNS je toliko jači od svih drugih aktera da nema razloga da bilo kome popušta i to će biti tako sve dok opozicija malo ne ojača i dođe na nivo makedonske opozicije pre pada Gruevskog ili crnogorske opozicije od pre par godina. Izveštaji stranih i domaćih posmatrača su bili osnova za pregovore vlasti i opozicije koji su vođeni poslednje dve godine, ali nijedna suštinska preporuka nije bila prihvaćena. Naravno, prihvaćeno je pregršt tehničkih predloga koji ne mogu da unaprede izborni proces.

MONITOR: Kome je, po Vašem mišljenju, bila namijenjena Vučićeva žalopojka o „jačanju desnice“ i o iskorišćavanju narodnog sentimenta prema Rusiji? Ima onih koji tvrde da je to „udvaranje EU“ i najava uvođenja bar nekih sankcija Rusiji?

SPASOJEVIĆ: Vučićeve žalopojke su bile usmerene ka međunarodnoj javnosti jer on često igra na kartu da će ga sa vlasti smeniti veći nacionalisti od njega, sa kojima Evropa neće znati šta da radi. Ipak, sasvim je jasno da je svim strankama desnice dat medijski prostor i da nisu napadane tokom kampanje, što znači da su imale podršku režima. I da mu trenutno odgovaraju ili bar ne smetaju. Što se tiče sankcija Rusiji, sigurno je da će pritisak na Beograd rasti i da će Srbija morati da napravi neke ustupke. Da li će to biti formalne sankcije ili neki sporazumi sa Rusijom oko preuzimanja NIS-a (što je najveće pitanje), to ćemo tek videti, ali će Vučić čekati do poslednjeg trenutka za te odluke. Takođe, ne verujem da će sankcije po automatizmu značiti svrstavanje uz Zapad ili pokretanje EU integracija jer su to sve vrlo složeni i spori procesi, a SNS je do sada zaista uspešno otezao i odlagao brojne neprijatne mere.

MONITOR: Baš pred izbore, u Beograd je stigao novi američki ambasador Kristofer Hil, dobar poznavalac ovog našeg dijela Evrope koji je bio i dio tima „buldožer diplomate“ Ričarda Holbruka. Zašto Džozef Bajden šalje ovde upravo Hila?

SPASOJEVIĆ: Prethodni američki ambasador se više bavio gastronomskom ponudom Beograda i Srbije nego temama za koje smo navikli da se njima bave američki ambasadori, pa verujem da će Hil biti osveženje u tom smislu. Ne očekujem da će njegov uticaj da se vidi preko noći, ali će svakako biti aktivniji u odnosu na ključne teme – Ukrajinu, Kosovo, region i stanje demokratije u Srbiji. Vučić mora popustiti na nekom od ovih frontova, na onom za koji proceni da će mu najmanje štetiti.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

SERGEJ SEKULOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR, BIVŠI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Istina kao preduslov za pravdu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako ono što radi tužilaštvo  ne dobije pravosnažni sudski epilog, sve  pada u vodu. Postoji više razloga koji dovode do odugovlačenja postupaka, često i do obesmišljavanja.  U najkraćem, sudstvo je zrelo za ozbiljnu reformu

 

 

MONITOR: Kako komentarišete hapšenje Petra Lazovića i Milivoja Katnića?

SEKULOVIĆ:  Dozvolite mi da odgovorim na sljedeći način, poštujući pretpostavku nevinosti svakog lica i činjenicu da je konkretni predmet u početnoj fazi. Sve što nam se dešava, a što dobija i krivično pravni epilog, doživljavam kao neophodan korak suočavanja sa našom prošlošću (i sadašnjošću) koja treba da nas približi istini. Ma kako bolna bila, našem društvu je potrebna istina kao preduslov za pravdu. Dugo je civilizaciji trebalo da institucionalnizuje nagon za pravdom, mada i dalje u tome ne uspijeva. Institucionalna pravda je nekada spora i nerijetko se čini nedovoljnom, ali između nje i lične pravde ili nerijetko puke osvete, mora se njoj dati primat.

Glavni specijalni tužilac Novović i VDT Marković pokazuju odlučnost da grade tužilaštvo kao instituciju koja djeluje autonomno i u tom smislu zaslužuju puno poštovanje. Preuzeli su na sebe ogromno breme odgovornosti. Lično mislim da po prvi put u našoj istoriji imamo priliku da vidimo kako djeluje tužilaštvo koje ne zavisi od politike. Za budućnost ovog društva potrebno je da izdrže iako će izazovi biti brojni.

MONITOR: Osim bivšeg specijalnog tužioca i bivšeg visokog funkcionera bezbjednosnog sektora, uhapšeni su i brojni drugi nekadašnji visoki funkcioneri. Šta to govori o prethodnom režimu?

SEKULOVIČ:  Crnogorsko društvo je prošlo kroz fazu prvobitne akumulacije kapitala koja je u fazi neoliberalizma dobila formu zarobljene države. Kontrola nad društvom, institucijama, kombinacija politike XIX i XXI vijeka, stvorila je čudni amalgam, koji je razorno djelovao na moral crnogorskog društva. Došlo je do izopačenja i trebaće vremena da se to dovede u red.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SLAVO KUKIĆ, AKADEMIK AKADEMIJE BiH: RS s Dodikovim konceptom ne može ekonomski opstati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Važno je da je Nermin Nikšić prvi čovjek SDP  umjesto sukoba izabrao potrebu za razgovorom, pa i o onome u čemu nema zajedničkih stavova. I beskrajno strpljenje kako bi se do nekog rješenja ipak došlo.  To, bar za sada, nerijetko daje rezultate

 

 

MONITOR: Nije jasno kako bi rezolucija UN  o Srebrenici mogla pogoditi  Republiku Srpsku, ako se razmatraju moguće pravne posljedice. No, u Beogradu je tim povodom, održan sastanak rukovodstava Srbije i RS. Željka Cvijanović smatra da su inicijativom ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, prekršeni Ustav i zakoni, a Milorad Dodik „prijeti“ odvajanjem RS. Kako gledate na ovaj političko-institucionalni rašomon?  

KUKIĆ: U čitavoj ovoj priči najmanje se radi o RS i njezinoj budućnosti. Republika Srpska je po Ustavu BiH administrativni dio BiH i to će biti sve dok njezine ključne sastavnice-tri konstitutivna naroda, dakle i Srbi koji tobože trebaju biti žrtveno janje nekakvih antisrpskih planetarnih urota i planova. Da se politička klasa s Dodikom na čelu sukladno tome i ponašala danas bi i RS, kao i cijela BiH, bile prostor na koji bi hrlio kapital a mladi iz njih ne bi bježali kud ih noge nose.

Gdje je ključ rješenja? Koliko god upirali u ideologije -u one koje podupiru tobože temeljnu ideju vodilju trenutačnog predsjednika  RS, uvjeren sam da je bit problema u Dodiku samom. I u onom što je činio od povratka na vlast 2006..   U pitanju je, očito, kriminal neviđenih razmjera. U uvjetima funkcioniranja pravne države nemoguće je izmaći sudu pravde koji vas čeka. A siroti Dodik ni danas ne gubi nadu da bi u tome mogao uspjeti, dijelom bukom o BiH kao neprirodnoj-Srbima nametnutoj i nemogućoj državi, dijelom pričom o pravu Srba da žive u istoj državi i, sukladno tome, pravu na secesiju RS i njezinom pripajanju matici.

Podrazumijeva se, sve to bi značilo koliko i pucanj u prazno da za takvo djelovanje Dodika nisu zainteresirani i drugi – i Vučićev velikosrpski projekt i geopolitički interesi koje u ovom dijelu svijeta sve očitije pokazuje Moskva. No, sve ima rok trajanja. On se najnovijim udarima na bankarski sistem počinje sve očiglednije ukazivati. Izgleda da je  silni Mile stjeran među četiri zida. Osobno mu (iako u međuvremenu može napraviti još zla), baš i ne predviđam duži politički život na slobodi  (Osim pod pretpostavkom da postojeće helikoptere iskoristi za bijeg iz BIH). Prije ili kasnije će završiti tamo gdje kriminalci i inače završavaju.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, IZVRŠNI DIREKTOR CDT: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imamo tipičan primjer obrasca: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture

 

 

 Anomalije koje su dovele do prijevremenih lokalnih izbora u Budvi, Andrijevici i, možda, Šavniku ukazuju na obrazac ponašanja i funkcionisanja političkih elita u Crnoj Gori, kaže nam Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. “Funkcionisanje institucija kao da je svrha njihovog postojanja, omogućavanje i podsticanje partijskog preduzetništva, a ne javni interes, pravna država i razvoj zajednice zapravo jeste suština tog modela”.

MONITOR: Može li se to promijeniti nakon vanrednih lokalnih izbora?

KOPRIVICA: U Budvi i Andrijevici nema puno ni političkih ni ideoloških razloga za krizu vlasti i vanredne izbore. Radi se samo o dodatnoj fragmentaciji izborne scene, novoj prekompoziciji i potrebi da se blokira rad opštine u nadi da će im novi izbori omogućiti bolju poziciju prilikom isisavanja državnih (opštinskih) resursa i njihovo prebacivanje u ruke moćnika. To je dio naše političke kulture koja se, iako svaki dan slušamo drugačije priče, neće brzo promijeniti. Problem je što građanke i građani još uvijek ne umiju da ovakvo ponašanje kazne na izborima. Oni se, nažalost, ili okreću apstinenciji ili, ako su mlađeg doba, odlaze iz zemlje.

To je savršen scenario za partitokratiju. Kad pogledamo razvoj političkih odnosa, ne bi bilo iznenađenje da se ove anomalije nastave i u drugim opštinama ili se brzo pojave i na državnom nivou.

MONITOR: Situacija u Šavniku je i za naša poimanja politike neobična. Postoji li, vama poznat, sličan primjer u izbornoj praksi?

KOPRIVICA: U svojoj praksi, a bavim se izborima skoro 25 godina, nijesam vidio sličan slučaj. Gotovo je teorijski nemoguće da se u jednom izbornom ciklusu, za izbore koji imaju 1.600 upisanih birača, dogodi sve ono što smo imali prilike da gledamo u Šavniku. Da smo taj slijed događaja pokušali smisliti, i u šali, vjerujem da nam ne bi pošlo za rukom da budemo toliko kreativni. Slijed događaja, ponašanje političkih subjekata, različitih državnih organa i izborni proces koji traje 19 mjeseci zaista nije lako smisliti. To je, nažalost, ono što ni teorijski nije moguće zamisliti jeste naša politička realnost.

MONITOR: Da li je u pitanju bila neizbježna „elementarna nepogoda“ ili je moguće imenovati odgovorne za nastalu situaciju?

KOPRIVICA: Dio odgovornosti sigurno pripada nesavršenom zakonskom okviru. Međutim, ključna odgovornost stoji na političkim akterima i državnim institucijama. Kad je akterima važniji politički interes od javnog, onda ni savršen zakon ne može pomoći. Svoj dio odgovornosti u nastalom problemu snose političke partije koje više od deceniju opstruiraju izbornu reformu, liste koje su učestvovale u izbornom procesu u Šavniku, Opštinska izborna komisija, tužilaštvo, Vlada, odnosno Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova, pa i predsjednik Crne Gore.

Njihovo djelovanje u ovih 19 mjeseci ličilo je na savršeno uigran tim, nažalost u negativnom smislu. Broj perfektno odigranih duplih pasova između ovih aktera prevazilazi i neke od najboljih fudbalskih timova koji su postojali u istoriji igre.

MONITOR: Ima li izlaza iz šavničke krize?

KOPRIVICA: Temeljna stvar za izlaz iz ovog lavirinta je pokretanje brzog političkog dijaloga, u okviru koga se treba makar pokušati pronalazak puta koji je pravno održiv i legalan, a koji će vratiti povjerenje među institucijama i neće napraviti presedane koji bi bili osnova za ponavljanje šavničkog scenarija.

Ono što je neophodan ishod jeste poništavanje nelegalnog, nelegitimnog izbornog procesa koji je u toku i koji je sproveden suprotno našem Ustavu, zakonima i međunarodnim standardima. Prihvatanje takvog izbornog rezultata bilo bi fatalno za buduće izborne procese i otvorilo nove “perspektive” u političkom životu o kojima ne želim ni da mislim, a kamoli da govorim.

Poništavanje izbora može se uraditi na dva načina – ukoliko postoji politički dogovor, koji mora biti transparentan i u pisanoj formi, moguće je završiti izbore na dva biračka mjesta, formirati parlament u Šavniku, onda mu odmah skratiti mandat i krenuti u novi izborni postupak. Ovu opciju ste, zapravo, Vi prvi put predložili javnosti.

Drugi, pravno komplikovaniji način, jeste da neko od izbornih aktera podnese prigovor na izborni proces DIK-u i traži poništenje izbora, da DIK odbije taj prigovor zbog nenadležnosti, a onda da se uputi žalba Ustavnom sudu.

Ustavni sud ima i zakonski osnov i dovoljnu snagu institucije da poništi taj proces i predoči nam naredne korake. Zato vjerujemo da je došlo vrijeme da ova institucija ne bude puki “čitač” zakona nego donosilac važnih odluka kojima se brane prava građana i građanki.

Međutim, na našoj javnoj sceni možete čuti različite pravne “analize” koje pokušavaju relativizovati ovaj predlog sa obrazloženjem da su rokovi za prigovore istekli i da oni nijesu mogući. Svako ko kaže da su rokovi istekli je neznalica ili zlonamjerna osoba. Jedan takav rok za prigovor traje upravo dok mi razgovaramo.

Takođe, gotovo je nevjerovatno da u Crnoj Gori postoje te vrste političkih nastupa koji imaju za ambiciju da nekog  ubijede da izborni proces koji traje 19 mjeseci može biti legalan. Ko god zna išta o izborima, mora znati da takvo šta ne postoji u svijetu.

MONITOR: Šta sa “izbornim turistima” koji su bili povod za sve ono što se događa od jeseni 2022.?

KOPRIVICA: Tu se radi o klasičnom pokušaju neetične promjene volje građana u toku izbornog procesa. A to su, u Šavniku, u manjoj ili većom mjeri, radili svi. Radi se o oko 25 odsto biračkog tijela koje je “migriralo” u ovu opštinu prije izbora. Neka je manji dio njih zaista i faktički imao potrebu da se preseli u Šavnik – ostaje ogroman procenat izbornih turista tj. varalica.

Tu smo situaciju imali prilike nedavno da gledamo na izborima u Beogradu koji su, nakon žestoke intevencije tamošnje javnosti i međunarodne zajednice,  ponovljeni i zakazani za 2. jun.

Dugoročno, to pitanje se rješava izbornom reformom: uvođenjem mnogo ozbiljnijeg načina kontrole prebivališta građana ali i sankcija za zloupotrebe i nedozvoljeno ponašanje, organizovanjem svih lokalnih izbora u jednom danu, davanjem ovlašćenja DIK-u da može preuzeti ingerencije OIK ukoliko ova ne obavlja svoj posao, te oštrijim sankcijama za nasilje na biračkim mjestima.

MONITOR: Dio opozicije prijeti napuštanjem parlamentarnog Odbora za izbornu reformu ukoliko ostane na snazi odluka o prinudnoj upravi u Šavniku. Šta bi to moglo donijeti?

KOPRIVICA: Takvi stavovi partija nijesu ništa neobično. U toku gotovo svakog ciklusa izborne reforme, ili njenog pokušaja, imali smo prilike da čujemo kako postoji nešto važnije. To je 2011. bio naziv jezika, 2019. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, 2021. nezadovoljstvo radom Vlade ili verifikacija mandata poslanika, a sada čujemo da je to Šavnik – dakle sve je važnije od potrebe da jedno društvo popravi svoju demokratiju tamo gdje ona nastaje – na njenom izvoru, a to je izborni proces.

Najava stavljanja “na čekanje” odluke o uvođenju prinudne uprave u Šavniku i pokretanje političkog dijaloga daje nam makar malo nade da se ponovo neće krenuti krivim putem. Ali u partitokratijama, u kojima se najčešće trguje i na veliko i na malo, ni propast rada i ovog Odbora za izbornu reformune bi bilo izneneđenje.

MONITOR: Zašto dogovora o izbornoj reformi nema iako se o njoj priča godinama?

KOPRIVICA: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju. Imamo tipičan primjer obrasca po kojima ona funkcioniše: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture.

MONITOR: Zašto partije  konstantno kritikuju ali ne žele da mijenjaju postojeće propise?

KOPRIVICA: Mala ispravka: partije kritikuju loš izborni ambijent dok ne postanu vlast. Tako imate pobjednike iz 2020. godine koji su značajan broj svojih birača mobilisali pričama o fantom biračima, biračkim spiskovima, kupovini glasova i raznim drugim opravdanim kritikama, ali samo do momenta kad su postali vlast. Tada su se njima dopali modeli koji omogućavaju različite vrste prednosti u izbornoj utakmici pa su izbornu reformu zagovarali verbalno, a suštinski sve uradili da se ona ne dogodi.

Jednako, gubitnici iz 2020., isti oni koji su nam pričali priče o najboljem biračkom spisku u Evropi, nepostojanju funkcionerskih kampanja, sjajnoj izbornoj administraciji… sada pričaju neku drugu priča koja će trajati dok se ponovo, eventualno, ne vrate na vlast. Nadam se da je taj obrazac stvar prošlosti i da ćemo konačno imati kvalitetnu promjenu širokog spektra izbornih pravila i da će ovaj saziv parlamenta pokazati da je moguće i drugačije raditi.

 

Slijedi nastavak popisne sage

MONITOR:? Imali ste ozbiljne primjedbe na završne dane procesa prikupljanja popisnih podataka. Da li su vas uvjerili da je sve bilo regularno i šta se dešava sa popisnim materijalom?

KOPRIVICA: Malo se priča o popisu, a još manje o poštovanju političkog sporazuma koji mu je prethodio.

Sada bi bilo jako važno razjasniti šta je sa softverom za kontrolu njegovih rezultata. Kako je moguće da gotovo pola godine nakon napravljenog dogovora nemamo instrument kontrole koji je bio uslov za taj sporazum. Takođe, treba da vidimo kako se konfuzija u popisivačkoj mreži i nepoštovanje metodologije popisa i zakonskog okvira koja je uslovila razliku od preko 40.000 popisanih u odnosu na ono što je dan prije kraja popisa saopštavao Monstat i onoga što su bili preliminarni rezultati, odrazila na tačnost rezultata.

Sve ovo i mnoge druge pojave zaista jesu razlog za zabrinutost. Vjerujem da će popisna saga biti nastavljena, prije svega onda kada se bude razumjelo da rezultati popisa o tri pitanja (nacija, vjera, jezik) koja javnost najviše očekuje, neće biti isporučeni u roku i na način kako je to bilo očekivano.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo