Povežite se sa nama

Izdvojeno

PANDORA PAPIRI I DRUGE TAJNE PORODICE ĐUKANOVIĆ: Šta zna Interpol

Objavljeno prije

na

Šta će istrazi o tajnim Đukanovićevim poslovima, razotkrivenim u okviru globalne istrage Pandora papiri donijeti saradnja sa međunarodnim institucijama, od Interpola do pravosudnih organa Velike Britanije i Švajcarske, ostaje da se vidi. Sigurno je tek jedno- to je  jedini put koji bi te Đukanovićeve tajne poslove  mogao razotkriti

 

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je preko Interpola informacije o transakcijama bivšeg predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža, u okviru istrage Pandora papiri, objavile su Vijesti ove sedmice.

Tužilaštvo je  uputilo i zamolnice pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske, a kako su saopštili iz tužilaštva, kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, od Interpola su zatraženi podaci od poslovnih banaka.

Da se u istragu o otkrićima o Đukanovićevom tajnom poslovanju,  moraju uključiti “nezavisni finansijski eksperti i tražiti međunarodna pomoć bez koje se klupko Đukanovićevih poslova ne može uspješno raspetljati”, ukazivali su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)  odmah nakon što su objelodanjeni nalazi velike, globalne  istrage Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara  (ICFJ) nazvane Pandorini papiri,  3. oktobra 2021. godine, čiji je MANS bio dio.  U to vrijeme Specijalnim državnim tužilaštvom rukovodio je i Milivoje Katnić, po mnogima jedan od čuvara Đukanovićevog režima. Katnić je pred kraj 2021. godine povodom ove istrage saslušao izvršnu direktoricu MANS-a  Vanju Ćalović Marković, Blaža Đukanovića, dok je bivši predsjednik države poslao pisano izjašnjenje. Kada je tačno zatražena inostrana pomoć nije najjasnije iz saopštenja novog specijalnog tužilaštva na čelu sa Novovićem.

Pandora papire čini oko 12 miliona dokumenata o poslovnim tajnama 35 aktuelnih i bivših svjetskih lidera. Dokumenta  razotkrivaju sakrivena bogatstva, izbjegavanje poreza, ali i pranje novca nekih od najmoćnijih ljudi na svijetu.  Nazivani  su –  “finansijski zemljotres“.

Podaci do kojih je MANS došao u okviru te globalne istrage pokazuju da su  bivši predsjednik Crne Gore i njegov sin  formirali kompleksnu mrežu trustova i kompanija na offshore destinacijama, da su poslovnu dokumentaciju čuvali  u Švajcarskoj, da su iznajmljivani fiktivni direktori i vlasnici kompanija, londonski i panamski advokati, te da su kćerke firme otvarane u Londonu, ali i u Crnoj Gori, objasnio je za Monitor Dejan Milovac iz MANS-a.

„Iz dokumentacije, u koju smo imali uvid,  očigledno je da su predsjednik Crne Gore i njegov sin uložili ozbiljan trud i vjerovatno značajna sredstva kako bi u poslovima na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, ali i u Londonu, pa i u Crnoj Gori, ostali sakriveni iza komplikovane mreže kompanija koja se prostire na dva kontinenta i pet zemalja“, prokomentarisao je Milovac.

MANS je otkrio da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo  2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.  Sin bivšeg predsjednika države je  formirao i dvije skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami Alcogal, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići  sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim Djevičanskim ostrvima.  Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja bila je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove. Nakon gubitka vlasti DPS, u avgustu 2020, ta firma  pokrenula je postupak dobrovoljne likvidacije i ubrzo je ugašena.

„Nakon 30 godina sistematskog iscrpljivanja resursa ove zemlje kroz porodične, kumovske, ortačke, kriminalne i slične dogovore, nakon nebrojeno mnogo afera i gomile dokaza koji se nalaze u tužilaštvu a svjedoče o korupciji i kriminalu, nakon činjenice da od dolaska na vlast devedesetih, Đukanovićev brat ima cijelu jednu banku i nekretnine površine jednog prosječnog grada, a da mu sin već ima kompanije nakačene na državne resurse i dobija milionske državne ugovore, crnogorska javnost je  suočena sa informacijom da je predsjednik Crne Gore, hiljadama kilometara daleko od zemlje, sklopio tajni ugovor o zaštiti svoje imovine. Koje imovine? Sigurno ne one koju je zvanično prijavio ASK-u koja je na nivou crnogorskog prosjeka i nikako ne oslikava životni stil koji vodi predsjednik Đukanović”, prokomentarisao je Milovac.

Đukanovići nijesu negirali da su osnovali trastove, ali su tvrdili da nijesu preko njih imali nikakvih poslovnih transakcija.

Đukanović je saopštio da je 2012 godine, kad nije obavljao državne poslove, osnovao Viktoria trast, koji je nakon što se iste godine “neplanirano vratio na funkciju premijera“,  prenio na sina Blaža.

Blažo Đukanović je potvrdio da je vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd skrivenih na Britanskim Devičanskim ostrvima. On nije odgovorio na  pitanje o vlasništvu nad očevim trastom, a tvrdi da se ni svoga ne sjeća.

„Sjećam se da je bilo priče o njemu kao djelu moguće poslovne strukture dok sam živio u Velikoj Britaniji, ali se ne sjećam da li je uspostavljen. Ako jeste, ja nijesam imao nikakve veze s njim i sigurno je davno ugašen”, rekao je mlađi Đukanović.

Iz dokumentacije se vidi da je u novembru 2014. godine, dok je Milo Đukanović bio na polovini premijerskog mandata, on i dalje bio jedini vlasnik Viktorija trasta, a njegov sin Kejpkastel trasta, navodi MANS.

“ Sa Đukanovićem nemamo iskustvo da govori istinu kada su u pitanju njegovi poslovi koje prvo skriva od javnosti, pa onda kada bude suočen sa konkretnim papirima, kaže da tu nije bilo ništa, da to nikada nije profunkcionisalo. Ostaje činjenica da Đukanović nije demantovao niti jednu jedinu rečenicu iz istraživanja koje je MANS objavio”. prokomentarisao je za Monitor odbranu Đukanovića Dejan Milovac.

Šta će istrazi o tajnim Đukanovićevim poslovima donijeti saradnja sa međunarodnim institucijama, od Interpola preko pravosudnih organa Velike Britanije i Švajcarske, ostaje da se vidi. Sigurno je tek jedno, da je to jedini put koji bi Đukanovićevu tajnu iz Panama papira mogao razotkriti.

 

Svjetske istrage koje su pokrenuli Pandora papiri

Od kada su objavljeni, 3. oktobra 2021,  širom svijeta otvorene su istrage povezane sa otkrićima Pandora papira.  Pandora papiri doveli su i do pada vlada i smjene političkih funkcionera.

Evropski parlament je  odmah u oktobru usvojio rezoluciju kojom se zemlje članice pozivaju da ojačaju registre stvarnog vlasništva ili da se suoče sa kaznama ako zaostaju u primjeni postojeće regulative protiv pranja novca.

Jedna od istraga sprovedena je u Indiji. Tamošnji  Fajnenšel ekspres pisao je krajem prošle godine da je Finansijsko obaveštajna jedinica indijske vlade do sada poslala 160 zahtjeva svojim kolegama u 33 druge zemlje i teritorije u vezi sa Indijcima navedenim u Pandorinim dokumentima — i da je dobila 125 odgovora. List navodi da informacije koje je primila ta jedinica uključuju detalje o računima u stranim bankama; ulaganja ofšor entiteta; i identitete pojedinaca koji kontrolišu offshore trustove.

U Latinskoj Americi došlo je i do poliitčke odgovornosti. U Čileu su poslanici opozvali tadašnjeg predsednika Sebastijana Pinjeru. Odvojena istraga  tužilaštva je u toku. Čileanska poreska vlast  pokrenula je 18 revizija i 33 revizije usklađenosti.

U Ekvadoru,  tužilaštvo  istražuje veze predsednika Giljerma Lasa sa američkim trustom. U Hondurasu, birači su odbili Nasrija Asfuru, kandidata vladajuće stranke za predsjednika, nakon što su procurela dokumenta razotkrila njegove interese u tajnim kompanijama u Panami.

Francuske vlasti istražuju Andreja Babiša, bivšeg premijera Češke Republike, zbog sumnje za  pranje novca u vezi sa imovinskim ugovorom vrijednim 22 miliona dolara otkrivenim u istrazi Pandora papira.  ICIJ i medijski partneri otkrili su da je Babis, milijarder biznismen i političar, koristio mrežu fiktivnih kompanija u ofšor jurisdikcijama da tajno kupi imanje od 9,4 hektara u blizini Kana.

Njegova partija izgubila je na parlamentarnim izborima nakon objavljivanja Pandora papira.

Milena PEROVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo