Povežite se sa nama

MONITORING

PREDIZBORNA OBEĆANJA: Zlatna brda

Objavljeno prije

na

Pravna država, borba protiv korupcije, ekonomski napredak, socijalni programi, briga za stare i za mlade i sva druga čudesa, cvjetaju u obećanjima svih partija uoči izbora 16. oktobra. Svašta su po programima pozapisivali, još je šira lepeza kojom mašu po predizbornim skupovima. Malo kad se u javnosti govori o tome šta je ko obećao, sve se svodi na to hoće li nadjačati želja za promjenom ili strah od promjene.

U zvaničnom programu, kao i uvijek DPS nudi – zlatna brda i doline. U najskorije vrijeme Crna Gora će imati preko 50 novoizgrađenih ili započetih hotela visoke kategorije, sa 2.500 kreveta. Raznu energetiku predviđaju – sve do jadranko-jonskog gasovoda koji će nam dovesti gas iz Azerbejdžana.

Sa prvim ozbiljnim jesenjim kišama pljuštaće milioni – dvjesta će ih biti samo za kreditna i bespovratna stedstva za poljoprivredu. Jačaće prerađivačka industrija, njeno učešće u BDP-u porašće na 15 odsto. Trista čuda.

,,Znanje i vještine, intelektualni i naučni potencijali moraju biti temelj uspjeha našeg društva, a mlade generacije konkurentne na evropskom tržištu”, zapisano je u programu DPS-a uz sliku šefa te partije Mila Đukanovića. Istog onog koji nam godinama objašnjava kako ovi koji su dosad ,,uspjeli”, nijesu bili ni najbolji ni najpametniji, nego su se najbolje snašli. Ili im se snašao brat, isti vrag.

Tu su i vladavina prava i ljudska prava i društvo jednakih mogućnosti i, naravno, NATO. Sigurnim korakom.

DPS nam u programu ukratko objašnjava da su ovi izbori najznačajniji politički događaj od referenduma. Istorijski.

Na terenu ovaj programski cilj DPS mnogo jasnije predstavlja. Opozicija hoće da sruši Crnu Goru i ,,još ovaj put” ona se mora odbraniti. ,,Svi protivnici Crne Gore, koji su tada 21. maja 2006. godine bili protiv državnosti, dakle države Crne Gore, i danas su na istim pozicijama”, objašnjava Milo Đukanović.

Strogu poruku, međutim, ovoga puta Đukanović je poslao i onima kojima ne osporava crnogorstvo: ,,Svaki crnogorski glas koji ne ode DPS-u je izgubljen glas za Crnu Goru. Dati glas onome ko se bori za tri odsto da bi možda kasnije ucjenjivao ne DPS, nego Crnu Goru, svakako je izgubljen”.

Demokratski front ima ekonomski program Da radi Crna Gora koji se sastoji od 707 mjera koje, kako kažu, čine kompletan plan za rješavanje ekonomskih problema u Crnoj Gori. DF je za promjenu ekonomskog modela, raskid sa neoliberalnom ekonomijom i uspostavljanje čvršće državne intervencije.

Obećavaju reviziju privatizacija, raskidanje ugovora sačinjenih na štetu Crne Gore, najavljuju da će tražiti odgovornost za učinjeno i preispitivanje imovine svih državnih i javnih funkcionera.

Kažu da će do 2020. godine otvoriti 20 hiljada novih radnih mjesta.

Neće biti gladnih u Crnoj Gori, minimalne zarade biće 350, minimalne penzije 200 eura. PDV na odjeću i obuću za predškolsku djecu biće nula, udžbenici za prva četiri razreda osnovne škole, a djeci iz jednoroditeljskih porodica osnovno i srednjoškolsko obrazovanje – besplatni. Dječiji dodatak imaće sva djeca, obećava Front.

Isplatiće, kažu, zaostale zarade gubitnicima tranzicije, neisplaćivanje zarada ili isplaćivanje zarada bez poreza i doprinosa smatraće se krivičnim djelom. Imaju politike za osobe sa invaliditetom, mlade, penzionere, stare, porodicu, žene, izbjegle i raseljene.

Na terenu DF obećava da će ukinuti sankcije Rusiji, poništiti priznanje Kosova i voditi ,,izbalansiranu međunarodnu politiku”.

U uslovima duboke moralne, političke, ekonomske i socijalne krize, Ključ predlaže izborni program Najbolje za Crnu Goru. Koalicija Demosa, URA i SNP-a obećava da će zaustaviti dalje neproduktivno zaduživanje koje vodi ka slomu javnih finansija.

,,Pružićemo podršku hiljadama malih i srednjih preduzeća, a ne podobnim dobrostojećim prijateljima koji duguju milione na račun poreza, a zatvaraju fabrike i uništavaju resurse”, dio je njihovog programa. Najavljuju i smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa sadašnjih 67 na ispod 50 odsto.

,,Umjesto subvencija proizvođačima iz malih hidroelektrana, namjenski ćemo podršku pružiti siromašnim domaćinstvima i građanima koji se nalaze u statusu socijalne potrebe”. Dječiji dodatak obećavaju za svu djecu mlađu od 14 godina. Obračunavali bi penzije kojima bi osnovica bila 15 najboljih godina uplate doprinosa.

Kod Ključa za ljudska prava zanimljvo je obećanje: ,,Pokrenućemo najširi dijalog i po principu političkog konsenzusa precizno definisati manjinske narode u Crnoj Gori”.

U opsežnom programu Ključ definiše i set mjera za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, održivog razvoja, uređenja odbrane i bezbjednosti. U sektoru spoljne politike zapisali su opredjeljenje da se o učlanjenju u NATO odlučuje na referendumu.

Programom koalicije Ključ obuhvaćeni su i zdravstvo i obrazovanje i druge oblasti, ali i mediji. Smatraju da treba zaštititi profesiju novinara od svake vrste pritiska i novinare tretirati kao službena lica prilikom obavljanja djelatnosti.

Na terenu isiču da je Velika koalicija Ključ pomirila Crnu Goru i okupila je i da jedino takva Crna Gora ima budućnost.

Po riječima lidera Demokrata Alekse Bečića ta partija ima program u preko 30 poglavlja, na 100 stranica. ,,Program Pobjede, a ne podjele nije program za jedne izbore”, kaže Bečić i ističe da imaju odgovor na ekonomsku, moralnu i pravnu degradaciju Crne Gore, ,,na dijeljenje i svađanje braće i komšija, na pokušaj prodaje naše duše – Crnogorskog primorja, na uništavanje našeg srca – industrije Podgorice, Nikšića, Cetinja i Danilovgrada, na nestajanje čovjeka kao ključnog resursa sa sjevera naše zemlje, na bjesomučno zaduživanje naše djece i unučadi i na epidemiju korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori”.

Demokrate naglašavaju da daju snažan pečat prijeko potrebnoj liderskoj i kadrovskoj obnovi političara i obećavaju da će zaustaviti neoliberalnu ekonomsku politiku – prodaj, pozajmi, potroši.

Socijaldemokratska partija kaže da se mora zaustaviti ,,pohara” Crne Gore. Predsjednik Ranko Krivokapić objašnjava da Crna Gora mora ustati, da pokaže koliko časnih, pravih, poštenih i vrijednih ljudi u njoj ima. ,,Oni su Crna Gora, a ne oni koji su potkradali ovu zemlju… Sve građanske rijeke se moraju u oktobru sliti u jednu, koja će odbraniti državu od domaćeg zla i koja će vratiti pravdu u ovu državu… Oni koji su spojili državnu i gradsku kasu sa svojom privatnom će morati odgovarati za to, jer ne može biti pravde ako njima ide profit, a nama građanima ostaju dugovi”.

,,Neće naša omladina služiti tajkunima. Obezbijedićemo radna mjesta za našu omladinu”, obećava Draginja Vuksanović u ime SDP-a.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića kažu da se Crna Gora mora mijenjati, a od izbora zavisi ,,hoće li je mijenjati oni koji bi da je vrate u prošlost ili ćemo je mijenjati mi koji smo okrenuti budućnosti”. Čudo jedno – liči na DPS.

,,Kao dio buduće vlasti, Socijaldemokrate će sa potencijalnim partnerima razgovarati o podršci razvojnim projektima, a ne o funkcijama i foteljama”, obećava Brajović. Poznati su po tome da se gnušanju fotelja.

Manjinske partije manjinama obećavaju bolje dane. Pretežno se to svodi na priču da će ovoga puta stvarno tražiti ono što im pripada.

Biserom kampanje može se smatrati Pozitivna Darka Pajovića. Ko može da podnese. Partija koja je prodala povjerenje glasača sa prošlih izbora, na ovima pokušava da proda istu priču. Ne valjaju ni opozicija ni vlast. Ustvari, vlast valja, samo da liberalnoj ekonomiji kaže zbogom. Važi – rekle bi nove generacije.

Na papirima, čeka nas svijetla budućnost. U stvarnosti nas čeka stvarno pitanje: da li je društvo koje na izborima nikada nije promijenilo vlast sazrelo da to uradi.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE PRED IZBORE: Stare prakse

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović sjetili su se da im pomoćnici trebaju tik pred parlamentarne izbore zakazane za 11. jun

 

Kako se broj dana do parlamentarnih izbora, zakazanih za 11. jun, umanjuje, tako se broj partijski zapošljenih u ionako glomaznom državnom aparatu uvećava.

Ministarstvo kapitalnih investicija, na čijem je čelu Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka) dvije nedjelje pred izbore traži čak šest direktora i direktorica direktorata na puni mandat od pet godina. Riječ je o pomoćnicima ministra, čiji mandat ne prestaje izborom nove Vlade ili ministra. Ako ministar ili ministarka koji na ovu funkciju dođe nakon izbora bude želio da smijeni svoje prve saradnike, moraće da nađe valjano opravdanje. Uz to, ove, uglavnom partijske zaposlenike, sljeduje, ukoliko je zatraže, i funkcionerska naknada u trajanju od godinu dana.

Traži se rukovodilac Direktorata za kapitalne i IPA projekte, iako je na toj funkciji sada vršiteljka dužnosti Ljubinka Ivanović, kojoj šestomjesečni v.d. mandat ističe 28. juna; direktor Direktorata za energetiku, gdje je nedavno vršiteljka dužnosti podnijela ostavku; direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj, funkciju koju ne pokriva niko duže od dvije godine, a koju sada dijele državni sekretar Admir Šahmanović i načelnica Direkcija za vazduhoplovstvo Milica Mićunović. Potražuje se i direktor Direktorata za drumski saobraćaj i homologaciju vozila. Tu je funkciju do početka maja obavljao Miloš Rajković, kojeg je tada Vlada smijenila na zahtjev Ibrahimovića uz obrazloženje da nije ispunjavao uslove u pogledu iskustva za ovo radno mjesto. Rajković je Ibrahimovića optužio za nerad, mobing, diskriminaciju i više primjera nezakonitog postupanja. Konkurs je otvoren i za direktora Direktorata za geologiju i rudarstvo, na čijem je čelu, kao vršiteljka dužnosti Vera Keljanović kojoj, kao i Ivanoviću, mandat ističe krajem juna. Ministarstvo kapitalnih investicija traži i direktora Direktorata za željezničku infrastrukturu i saobraćaj, kojim sada, takođe kao vršilac dužnosti, upravlja Momčilo Jelić, čiji mandat traje do početka novembra ove godine.

Konkursi su otvoreni do 15. juna ili četiri dana nakon završetka izbora, a potom će Uprava za ljudske resurse kandidate koji ispunjavaju uslove obavijestiti o datumu, mjestu, vremenu i načinu provjere kompetencija, znanja i sposobnosti. Članovi komisije koju čine predstavnici Uprave za ljudske resurse i resora za koji je raspisan konkurs u ovom slučaju Ministarstva kapitalnih investicija, vršiće ove provjere. Predstavnike ministarstva u komisiji imenuje ministar.

Direktori direktorata samo se formalno biraju na konkursu na osnovu rezultata i bodovanja. Članovi komisije iz Ministarstva kapitalnih investicija i Uprave za ljudske resurse dijele bodove i na osnovu ličnog utiska. To je, često, presudno.

U tekstu konkursa, paradoksalno, piše da se provjeravaju kompetencije, znanje i sposobnosti kandidata, te da to podrazumijeva izradu pisanog rada, koji sadrži sagledavanje prioriteta i predloga za unapređenje procesa rada, odnosno stanja u oblasti rada za koju se kandidat postavlja.

Nije Ibrahimović jedini koji se sjetio da mu pomoćnici trebaju tik pred izbore.

Na slično se odlučio i ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (Bošnjačka stranka) koji je za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za pristup tržištu rada u tom ministarstvu predložio politikologa Mirsada Azemovića.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NOŽ, ŽICA I PODGORICA: Posijano zri

Objavljeno prije

na

Objavio:

Postoji li makar mogućnost da se u Podgorici ne bi klicalo nožu i žici da su građani Crne Gore i njihovi politički predstavnici imali volje i snage da se suoče sa bliskom nam prošlošću. Vremena smo imali. Sada ga je sve manje

 

I to smo dočekali. U nekadašnjem Titogradu, na vrhu ulice Slobode, navijači Sutjeske kliču: Nož, žica, Podgorica! Ne treba se čuditi. Ni nadati se kako će se na ovome završiti.

Nadležni su otpočeli sa izviđajem i saslušanjem pjevača koji sebe zovu vojvode. Političari su, uglavnom, osudili nacističke uzvike, odnosno, neprimjereno skandiranje. Svako prema svojim afinitetima.

Istovremeno do nas je stigla vijest da su nekadašnji čelnici Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović u Hagu osuđeni na po 15 godina zatvora zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: progona, ubistava, deportacija i nehumanih djela (progon i prisilno premještanje stanovništva) i po tački pet – za kršenja zakona ili običaja ratovanja. „Suđenje Stanišiću i Simatoviću trajalo je dve decenije i najduži je postupak koji se vodio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ovo je i poslednja presuda koju će izreći Rezidualni mehanizam”, izvjestio je N1.

I spora pravda je jedna od kuma ovoga što nam se dešava. Nije jedina.

U pokušaju relativizacije izliva mržnje na crnogorske ulice istakao se predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Konstatujući da „neprimjereno skandiranje jednog broja navijača Sutjeske zaslužuje osudu”, Kovačević je za krivce proglasio i one kojima to smeta: „Pokušaj da se ta priča izmakne iz navijačke i da postane politička… pokazuje da određene strukture nemaju stida u svom djelovanju”.  Onda je pokušao napraviti svakojake verbalne paralele kojima bi veličanje počinilaca genocida u Srebrenici ili prizivanje nečeg sličnog u Podgorici/Crnoj Gori, relativizovao do banalnosti. Nije mu prvi put.

Marko Kovačević zna ono što nikšićke vojvode možda ne znaju. Ili makar ne znaju dovoljno. U školama o ovome učili nijesu. U julu 1995, nakon zauzimanja Srebrenice, do tada zaštićene zone pod zaštitom UN, pripadnici vojske Republike Srpske ubili su više od 8.370 muškaraca i dječaka. Bošnjaci, od 14 pa naviše. Ubijanje je trajalao danima. Strijeljani su, klani, davljeni bodljikavom žicom… Za posmrtnim ostacima njih oko 1.000 još se traga.

Najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata službeno je u Hagu presuđen kao genocid zbog koga je, do sada, osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Paralelno, među nacionalistima i šovinistima srpske provinijencije, trajao je proces glorifikacije zločinaca iz Srebrenice, predvođenih njihovim komandantom Ratkom Mladićem. Ratnim zločincem pravosnažno osuđenim na doživotnu robiju.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

DEPORTACIJA BIH IZBJEGLICA 31 GODINU KASNIJE: Priča o zločinu nije završena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Porodica Bajrović čiji članovi nisu pristali na novčano obeštećenje od strane crnogorske vlade, dalje (duže od 15 godina) vodi borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava  je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmanove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović

 

U Herceg Novom je u četvrtak, 25. maja, obilježena 31 godina od početka lova na ljude u kome su pripadnici policije (milicije), izvršavajući zapovijest nadređenih iz tadašnje Vlade (premijer Milo Đukanović, ministar unutrašnjih poslova pokojni Pavle Bulatović), hapsili/zarobljavali bosanske izbjeglice i gurnuli ih u smrt predajući ih vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Crnogorska policija u maju 1992. je nezakonito uhapsila najmanje 66 civila izbjeglih iz Bosne i Hercegovine (u nekim dokumentima pominje se i dvostruko veći broj žrtava), starosti od 18 do 66 godina, i predala ih vojsci bosanskih Srba.  Svi uhapšeni i deportovani iz Herceg Novog 27. maja 1992. su neposredno nakon toga ubijeni. Pojedinci iz grupe koja je dva dana ranije upućena u koncentracioni logor u Foči imali su više sreće. Nekolicina je preživjela.

Tijela ubijenih još nijesu pronađena. Njihovi egzekutori su nepoznati. U Crnoj Gori niko nije osuđen za taj ratni zločin. Nalogodavcima se nije ni sudilo.

„U crnogorskoj vlasti nema političke volje da se slučaj deportacije bosanskih izbjeglica riješi na pravi način, a u Crnoj Gori na djelu je organizovano izbjegavanje suočavanja sa vlastitom ratnom prošlošću“. Ovo je ocjena sa skupa koje su povodom godišnjice surovog zločina organizovali Monitor i NVO Centar za građansko obrazovanje prije 15 godina, u maju 2008. Malo toga se do danas promijeilo.

Na toj tribini je penzionisanom inspektoru Centra bezbjednosti Herceg Novi, sada pokojnom, Slobodanu Pejoviću uručena zahvalnica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike „za iskreno i hrabro svjedočenje o deportaciji BiH izbjeglica“.
Pejović je prvi javno progovorio da je u depeši koju je potpisao tadašnji ministar Pavle Bulatović stajalo da sve Muslimane iz BiH, starosti od 18 do 72 godina, koji se zateknu na teritoriji Crne Gore, treba uhapsiti i predati vlastima Republike Srpske. „To je istina, a sve drugo su laži“, ponavljao je glas savjesti tadašnje Crne Gore.

Institucije su ćutale. Bilo jasno i zašto.

„Mnogo državnih službenika bilo je krvavog maja 1992. godine direktno ili indirektno upleteno u sraman čin izručenja izbjeglica policiji Republike Srpske. Počev od važnih političara – predsjednika države Momira Bulatovića, premijera Mila Đukanovića, članova vlade Zorana Žižića i Pavla Bulatovića, policijskih funkcionera Milisava Markovića, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Damjana Turkovića, Milorada Šljivančanina sve na kraju do državnog tužioca Vladimira Šušovića…“. Monitor, 2005. godine.

Ne bi li se stvari pokrenule s mrtve tačke, Koča Pavlović, pokojni poslanik PzP-a, Milan Popović, profesor Pravnog fakulteta, i Esad Kočan,  glavni urednik Monitora,  podnijeli su 2012. godine krivičnu prijavu protiv Đukanovića i vrha tadašnje izvršne i pravosudne vlasti u Crnoj Gori zbog ratnog zločina ,,deportacije i pomaganja počiniocima zločina da izbjegnu pravdu”.

Oni kao ključni dokaz za umiješanost državnog vrha u njegovu organizaciju i izvršenje, navode svjedočenje Momira Bulatovića u podgoričkom Višem sudu u novembru 2010. godine, na suđenju grupi policijskih funkcionera optuženih za taj ratni zločin.

Svi su pravosnažno oslobođeni, uz obrazloženje da nijesu bili dio zaraćenih oružanih snaga već su samo izvršavali data naređenja. I da izbjeglice deportovane direktno u smrt nijesu „preseljene“ nego „vraćene“. A to, zaključili su cnogorski sudovi, nije ratni zločin. Nalogodavci se, osim tada već pokojnog Pavla Bulatovića, uglavnom nijesu pominjali.

Popović, Kočan i Pavlović traže istinu. ,,Bulatović je pred sudom nedvosmisleno potvrdio: svi smo sve znali, a Milo Đukanović najviše. U cjelini, svjedočenje Bulatovića bilo je istovremeno i samooptuživanje cjelokupnog crnogorskog državnog vrha 1992, a posebno i najviše Đukanovića, u vrijeme izvršenja zločina prvog ministra, odnosno predsjednika Vlade Crne Gore”, navodi se u prijavi. Podsjetimo, Momir Bulatović je učinjeno priznao i nazvao ,,državnom greškom”. Prijava je odbačena.

Vlast nije sjedjela skrštenih ruku. Nakon što su porodice deportovanih i ubijenih pokrenuli sudsku postupak pred ovdašnjim sudovima, uoči Nove 2009, vlada je odlučila da im ponudi novčano obeštećenje i vansudsko poravnanje. U tu svrhu iz budžeta je, bez najave i objašnjenja, izdvojeno više od četiri miliona eura. Ponudu su prihvatile 193 žrtve – preživjeli i članovi porodica stradalih. Makar troje ponuđenih nijesu pristali na takvu nagodbu. Alen, Adisa i Nadžiba Bajrović – sin, ćerka i supruga deportovanog Osmana Bajrovića, kome se ni danas ne zna grob, od države Crne Gore tražili su znatno više: istinu, odgovornost i posmrtne ostatke njihovog Osmana.

,,Novac nije mogao biti satisfakcija za ono što smo mi preživjeli, a naš otac nije“, ponavlja ovih dana za Monitor Alen Bajrović prisjećajući su 26. maja 1992, kada je kao četvorogodišnji dječak posljednji put vidio svog oca. Na stepeništu porodične kuće u Bijeloj koju je Osman, kao uspješan preduzetnik iz Foče, kupio desetak godiina ranije. I u koju su iz ratom zahvaćene Bosne izbjegli koji dana prije njegovog hapšenja: „Stalno mi se vraćaju slike kako se moj otac okreće prema meni i mojoj sestri, pokušavajući nam nešto reći, a policajac ga gura niz stepenice, udara ga i galami na njega, ne dopustivši mu ni da nas vidi i poljubi poslednji put. Onda ga gura na zadnje sjedište plavo bijele zastave 101. I odlaze…“

Bajrovići i njihov međunarodni pravni tim i dalje (duže od 15 godina) vode  borbu pred crnogorskim sudovima, ali i u Strazburu. „Naša predstavka Evropskom sudu za ljudska prava je uredno predata i prihvaćena, postupak je u toku i vjerujemo da ne postoji nijedan razlog – ni proceduralni ni činjenični/dokazni – da konačna presuda ne bude donijeta u korist Osmanove porodice“, kazali su za Monitor iz pravnog tima porodice Bajrović.

Priča o zločinu deportacije dakle još nije završena, makar su se tome neki ponadali. Posebno nakon što je sud u Strazburu nedavno, uglavnom zbog proceduralnih i formalnih razloga, nakon procedure duge deset godina, odbio predstavku koju je i ime grupe majki, supruga i ćerki stradalih izbjeglica podnijela direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević. Još jedna od onih koja ne da da zločin deportacije padne u zaborav.

„Jedina smo porodica, prema našim saznanjima, koja nije prihvatila novčano obeštećenje i koja je ostala da živi u Crnoj Gori nakon onoga što se desilo našem ocu“, kaže za Alen Bajrović. Sad odrastao čovjek, muž, roditelj, preduzetnik, traga za istinom i ne dozvoljava da sudbina uhapšenih/otetih, deportovanih i ubijenih BiH izbjeglica ode u zaborav.

Skupa sa HRA i CGO jedan je od organizatora komemoracije koja se svake godine, krajem maja, održava u Herceg Novom.

Predstavnici izvršne vlasti konačno su se na njoj pojavili 2021. godine, nakon smjene DPS-a. Prošle godine – kada je cvijeće prvi put položeno ispred policijske stanice u kojoj su utamničene izbjeglice, umjesto ispod palme u obližnjem parku – ministar policije Filip Adžić obećao je donijeti spomen ploču. Pa ove godine nije došao. Premijer Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač jesu.

Predsjednika države još nema. Organizatori skupa iz NVO sektora su nam potvrdili da je Jakov Milatović pozvan na komemoraciju. Bajrović je Monitoru proslijedio i poruke koje je prošle nedjelje poslao na njegovu partijsku i ličnu mejl adresu. Potvrđeno mu je, kaže, da su poruke primljene i da je novi predsjednik države upoznat sa njihovim sadržajem.

Za razliku od Đukanovića, Milatović nema lični razlog da bježi od ovakvih skupova i podsjećanja. Možda predsjednik brine da prisustvom na mjestu obilježavanja državnog zločina ne naljuti koga bivšeg/budućeg glasača?

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo