Povežite se sa nama

MONITORING

PREDIZBORNA OBEĆANJA: Zlatna brda

Objavljeno prije

na

Pravna država, borba protiv korupcije, ekonomski napredak, socijalni programi, briga za stare i za mlade i sva druga čudesa, cvjetaju u obećanjima svih partija uoči izbora 16. oktobra. Svašta su po programima pozapisivali, još je šira lepeza kojom mašu po predizbornim skupovima. Malo kad se u javnosti govori o tome šta je ko obećao, sve se svodi na to hoće li nadjačati želja za promjenom ili strah od promjene.

U zvaničnom programu, kao i uvijek DPS nudi – zlatna brda i doline. U najskorije vrijeme Crna Gora će imati preko 50 novoizgrađenih ili započetih hotela visoke kategorije, sa 2.500 kreveta. Raznu energetiku predviđaju – sve do jadranko-jonskog gasovoda koji će nam dovesti gas iz Azerbejdžana.

Sa prvim ozbiljnim jesenjim kišama pljuštaće milioni – dvjesta će ih biti samo za kreditna i bespovratna stedstva za poljoprivredu. Jačaće prerađivačka industrija, njeno učešće u BDP-u porašće na 15 odsto. Trista čuda.

,,Znanje i vještine, intelektualni i naučni potencijali moraju biti temelj uspjeha našeg društva, a mlade generacije konkurentne na evropskom tržištu”, zapisano je u programu DPS-a uz sliku šefa te partije Mila Đukanovića. Istog onog koji nam godinama objašnjava kako ovi koji su dosad ,,uspjeli”, nijesu bili ni najbolji ni najpametniji, nego su se najbolje snašli. Ili im se snašao brat, isti vrag.

Tu su i vladavina prava i ljudska prava i društvo jednakih mogućnosti i, naravno, NATO. Sigurnim korakom.

DPS nam u programu ukratko objašnjava da su ovi izbori najznačajniji politički događaj od referenduma. Istorijski.

Na terenu ovaj programski cilj DPS mnogo jasnije predstavlja. Opozicija hoće da sruši Crnu Goru i ,,još ovaj put” ona se mora odbraniti. ,,Svi protivnici Crne Gore, koji su tada 21. maja 2006. godine bili protiv državnosti, dakle države Crne Gore, i danas su na istim pozicijama”, objašnjava Milo Đukanović.

Strogu poruku, međutim, ovoga puta Đukanović je poslao i onima kojima ne osporava crnogorstvo: ,,Svaki crnogorski glas koji ne ode DPS-u je izgubljen glas za Crnu Goru. Dati glas onome ko se bori za tri odsto da bi možda kasnije ucjenjivao ne DPS, nego Crnu Goru, svakako je izgubljen”.

Demokratski front ima ekonomski program Da radi Crna Gora koji se sastoji od 707 mjera koje, kako kažu, čine kompletan plan za rješavanje ekonomskih problema u Crnoj Gori. DF je za promjenu ekonomskog modela, raskid sa neoliberalnom ekonomijom i uspostavljanje čvršće državne intervencije.

Obećavaju reviziju privatizacija, raskidanje ugovora sačinjenih na štetu Crne Gore, najavljuju da će tražiti odgovornost za učinjeno i preispitivanje imovine svih državnih i javnih funkcionera.

Kažu da će do 2020. godine otvoriti 20 hiljada novih radnih mjesta.

Neće biti gladnih u Crnoj Gori, minimalne zarade biće 350, minimalne penzije 200 eura. PDV na odjeću i obuću za predškolsku djecu biće nula, udžbenici za prva četiri razreda osnovne škole, a djeci iz jednoroditeljskih porodica osnovno i srednjoškolsko obrazovanje – besplatni. Dječiji dodatak imaće sva djeca, obećava Front.

Isplatiće, kažu, zaostale zarade gubitnicima tranzicije, neisplaćivanje zarada ili isplaćivanje zarada bez poreza i doprinosa smatraće se krivičnim djelom. Imaju politike za osobe sa invaliditetom, mlade, penzionere, stare, porodicu, žene, izbjegle i raseljene.

Na terenu DF obećava da će ukinuti sankcije Rusiji, poništiti priznanje Kosova i voditi ,,izbalansiranu međunarodnu politiku”.

U uslovima duboke moralne, političke, ekonomske i socijalne krize, Ključ predlaže izborni program Najbolje za Crnu Goru. Koalicija Demosa, URA i SNP-a obećava da će zaustaviti dalje neproduktivno zaduživanje koje vodi ka slomu javnih finansija.

,,Pružićemo podršku hiljadama malih i srednjih preduzeća, a ne podobnim dobrostojećim prijateljima koji duguju milione na račun poreza, a zatvaraju fabrike i uništavaju resurse”, dio je njihovog programa. Najavljuju i smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa sadašnjih 67 na ispod 50 odsto.

,,Umjesto subvencija proizvođačima iz malih hidroelektrana, namjenski ćemo podršku pružiti siromašnim domaćinstvima i građanima koji se nalaze u statusu socijalne potrebe”. Dječiji dodatak obećavaju za svu djecu mlađu od 14 godina. Obračunavali bi penzije kojima bi osnovica bila 15 najboljih godina uplate doprinosa.

Kod Ključa za ljudska prava zanimljvo je obećanje: ,,Pokrenućemo najširi dijalog i po principu političkog konsenzusa precizno definisati manjinske narode u Crnoj Gori”.

U opsežnom programu Ključ definiše i set mjera za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, održivog razvoja, uređenja odbrane i bezbjednosti. U sektoru spoljne politike zapisali su opredjeljenje da se o učlanjenju u NATO odlučuje na referendumu.

Programom koalicije Ključ obuhvaćeni su i zdravstvo i obrazovanje i druge oblasti, ali i mediji. Smatraju da treba zaštititi profesiju novinara od svake vrste pritiska i novinare tretirati kao službena lica prilikom obavljanja djelatnosti.

Na terenu isiču da je Velika koalicija Ključ pomirila Crnu Goru i okupila je i da jedino takva Crna Gora ima budućnost.

Po riječima lidera Demokrata Alekse Bečića ta partija ima program u preko 30 poglavlja, na 100 stranica. ,,Program Pobjede, a ne podjele nije program za jedne izbore”, kaže Bečić i ističe da imaju odgovor na ekonomsku, moralnu i pravnu degradaciju Crne Gore, ,,na dijeljenje i svađanje braće i komšija, na pokušaj prodaje naše duše – Crnogorskog primorja, na uništavanje našeg srca – industrije Podgorice, Nikšića, Cetinja i Danilovgrada, na nestajanje čovjeka kao ključnog resursa sa sjevera naše zemlje, na bjesomučno zaduživanje naše djece i unučadi i na epidemiju korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori”.

Demokrate naglašavaju da daju snažan pečat prijeko potrebnoj liderskoj i kadrovskoj obnovi političara i obećavaju da će zaustaviti neoliberalnu ekonomsku politiku – prodaj, pozajmi, potroši.

Socijaldemokratska partija kaže da se mora zaustaviti ,,pohara” Crne Gore. Predsjednik Ranko Krivokapić objašnjava da Crna Gora mora ustati, da pokaže koliko časnih, pravih, poštenih i vrijednih ljudi u njoj ima. ,,Oni su Crna Gora, a ne oni koji su potkradali ovu zemlju… Sve građanske rijeke se moraju u oktobru sliti u jednu, koja će odbraniti državu od domaćeg zla i koja će vratiti pravdu u ovu državu… Oni koji su spojili državnu i gradsku kasu sa svojom privatnom će morati odgovarati za to, jer ne može biti pravde ako njima ide profit, a nama građanima ostaju dugovi”.

,,Neće naša omladina služiti tajkunima. Obezbijedićemo radna mjesta za našu omladinu”, obećava Draginja Vuksanović u ime SDP-a.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića kažu da se Crna Gora mora mijenjati, a od izbora zavisi ,,hoće li je mijenjati oni koji bi da je vrate u prošlost ili ćemo je mijenjati mi koji smo okrenuti budućnosti”. Čudo jedno – liči na DPS.

,,Kao dio buduće vlasti, Socijaldemokrate će sa potencijalnim partnerima razgovarati o podršci razvojnim projektima, a ne o funkcijama i foteljama”, obećava Brajović. Poznati su po tome da se gnušanju fotelja.

Manjinske partije manjinama obećavaju bolje dane. Pretežno se to svodi na priču da će ovoga puta stvarno tražiti ono što im pripada.

Biserom kampanje može se smatrati Pozitivna Darka Pajovića. Ko može da podnese. Partija koja je prodala povjerenje glasača sa prošlih izbora, na ovima pokušava da proda istu priču. Ne valjaju ni opozicija ni vlast. Ustvari, vlast valja, samo da liberalnoj ekonomiji kaže zbogom. Važi – rekle bi nove generacije.

Na papirima, čeka nas svijetla budućnost. U stvarnosti nas čeka stvarno pitanje: da li je društvo koje na izborima nikada nije promijenilo vlast sazrelo da to uradi.

Miloš BAKIĆ

Komentari

Izdvojeno

KAMENOLOM VELJA GORANA U BARSKOM SELU MRKOJEVIĆI: Nova vlast, stari scenario

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani Velje Gorane muku muče da zaustave preduzeće Trojan d.o.o da u njihovom selu izgradi kamenolom i naruši njihovu životnu sredinu, Vlada tvrdi da je projekat dobrobit cijele zajednice

 

Protest očajnih mještana protiv moćnog investitora koji pokušava da naruši životnu sredinu njihovog kraja. Vlada nas ubjeđuje da je riječ o projektu od velike važnosti za Crnu Goru, dobrobiti za građane koji protestuju i da je sve po zakonu. Investitor mještanima obećava brda i planine samo da ga puste da radi. Organi bezbjednosti privode građane kako bi investitor mirno mogao da gradi. Poznat scenario. Navikli smo na slične priče tokom vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih partnera.

Međutim, ovdje nije riječ o prethodnoj vlasti, niti o nekom od ranijih slučajeva. Jedina veza između tih scenarija je što je ovdje investitoru odobrila koncesiju upravo Vlada Duška Markovića, sadašnjeg poslanika opozicionog DPS-a u Skupštini. Štaviše, koncesija je dodijeljena u tranzicionom periodu između parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade. Kasnije smo od aktuelnih ministara slušali da su mnoge sporne odluke donijete upravo u tom periodu.

Riječ o barskom selu Mrkojevići, odnosno zaseoku Velja Gorana gdje barsko preduzeće Trojan d.o.o  želi da eksploatiše kamen. Koncesiju je 8. oktobra 2020. godine potpisao tada odlazeći premijer Duško Marković, dok mu je urbanističko-tehničke uslove par mjeseci kasnije izdala Opština Bar, gdje vlast i dalje vrši Demokratska partija socijalista. Trojan d.o.o dobio je koncesiju na tenderu gdje je bio jedini prijavljeni. Zakonska procedura je ispoštovana, kao i ranije za male hidroelektrane.

Jedino što koči ostvarenje ove investicije trenutno su mještani Velje Gorane koji ne žele kamenolom blizu svojih domova. Dio mještana je privela policija jer su nedavno pokušali da blokiraju mašine investitora.

,,Tužno je da smo ponovo ostavljeni da se sami borimo protiv kamenoloma i da nam je ugrožena cijela lokalna zajednica, a da niko od nadležnih ne reaguje, već nam privode mještane koji su civilizovano i mirno izašli da čekaju komunalnu policiju i da brane prag svoje kuće od razaranja. Sramotno je da svi zatvaraju oči i gledaju političku ili neku drugu korist pred koncesijom koja je štetna po lokalnu zajednicu”, tako je to opisala stanovnica sela Edina Osmanović.

Priču je otvorio Građanski pokret URA, odakle je traženo da ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić učini sve što je u njegovoj nadležnosti da stopira projekat kamenoloma. U kritiku kamenoloma su se potom uključile opozicione partije koje trenutno vrše vlast u Baru. I predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević obišao je Velju Goranu da podrži mještane ističući da nije znao da je tamo planiran kamenolom. Međutim, upravo je njegova uprava preduzeću Trajan d.o.o izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije 2. decembra 2020. godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VLADIN SVEŠTENIK U UO UNIVERZITETA: Vesna Bratić – dosljedno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imenovanje sveštenika Nikole Marojevića za člana UO Univerziteta CG samo je nastavak dosljednog podgrijavanja podjela u javnosti od početka mandata trostruke ministarke, Vesne Bratić

 

Pored drame oko Vlade, glavna rasprava u javnosti vodi se oko Vladinog izbora paroha nikšićkog Nikole Marojevića za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Partije i njima naklonjeni mediji izvještavaju o puču na državni univerzitet, koji je preko Vlade izvela Srpska pravoslavna crkva. Druga strana naglašava da komitama smeta paroh i sve što je srpsko.

Naslušali smo se proteklih dana o znamenitim katoličkim univerzitetima i svećenicima kojima crkvena odora nije smetala da budu dekani i rektori, o miješanju, ionako previše pristune crkve, u rad najznačajnije obrazovne institucije u državi, kao i argumenata o diskriminaciji sveštenika i njihovim građanskim pravima.

Na Univerzitetu su prekršili uobičajeni zavjet ćutanja kada se radi o stvarima koje se njih tiču, pa su neki zauzeli stav. Prva se oglasila profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore Olivera Komar koja je na Tviteru napisala da u sekularnoj državi sveštenom licu nijedne vjerske zajednice nije mjesto u Upravnom odboru državnog univerziteta, posebno ne kao predstavniku Vlade. ,,U aktuelnim crnogorskim prilikama u kojima je uplitanje SPC-a u rukovođenje državom čak i javno priznato ovakav potez ne doprinosi smirivanju tenzija i jačanju Univerziteta kao autonomne institucije, a šalju poruku neravnopravnosti nastavnicima i studentima drugih vjerskih zajednica”.  Njen primjer je slijedilo još par profesora. Reagovali su čak i studenti: ,,Stava su da imenovanje paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke Nikole Marojevića za člana UO UCG-a neće doprinijeti smirivanju tenzija i podjela”, saopštili su iz Studenskog parlamenta.

Ove sedmice Vijeće Pravnog fakulteta iznijelo je svoj stav da je ,,imenovanje paroha Srpske pravoslavne crkve ili vjerskog službenika bilo koje druge vjerske zajednice za člana UO UCG neprimjeren, a u aktuelnom društvenom trenutku i kontraproduktivan akt klerikalizacije jedinog državnog univerziteta u Crnoj Gori”. Pravni fakultet pozvao je Vladu da stavi van snage odluku o imenovanju Marojevića.

Da tema nije značajna samo na domaćem, već i međunarodnom nivou potvrdilo je saopštenje Ambasade SAD-a. ,,SAD su zabrinute zbog nedavnog imenovanja u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore. Za napredak građanskog društva u Crnoj Gori, nezavisne institucije koje služe interesu javnosti, kao što je državni univerzitet, ne treba da budu pod neprimjerenim uticajem bilo koje religijske zajednice”, napisali su iz ove ambasade na Tviteru.

U biografiji Nikole Marojevića, dostupnoj na sajtu Matice srpske u Crnoj Gori, navodi se da je đakon Saborne crkve u Nikšiću, doktor bogoslovskih nauka i šef izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšičke. Jedan je od osmorice sveštenika koji su zajedno sa tadašnjim episkopom budimljansko-nikšićkim, a sadašnjim mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, bili pritvoreni zbog učešća u, zbog epidemije zabranjenoj,  litiji u Nikšiću u maju 2020. povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog. Bio je i član političkog savjeta Nove srpske demokratije.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štempanom izdanju Monitora od 21. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ULOGA MILA ĐUKANOVIĆA U PROPASTI PRIMORKE: Potpisao bankarske garancije još neosnovanoj firmi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu SDT u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije ali zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno 15 osoba

 

Pred kraj 2021. godine javnost je zapanjila sedmosatna drama i prijetnja Edina Begzića da će aktivirati eksploziv ispred poslovnice Nove ljubljanske banke (NLB) u Baru zbog tvrdnji da je banka ukrala novac radnicima nekadašnje Primorke DOO Bar, među kojima su bili i njegovi roditelji. Drama je okončana nakon što je Begzić u telefonskom razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem iznio slučaj svojih roditelja i ostalih zaposlenih u nekadašnjoh barskoj firmi. Ispostavilo se da Begzić nije imao pravi eksploziv i oružje kojim je prijetio u ranije snimljenoj video poruci gdje je optužio „lopovsku banku da je uz pomoć države i njenih institucija (za vrijeme DPS-a) ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. godine.“

Abazović je nakon tri dana, kao što je obećao Begziću, primio u svoj kabinet delegaciju bivših radnika i izjavio da su zahtjevi radnika „maksimalno opravdani i da imaju realne zahtjeve“. Obećao je i da će urgirati da tužilaštvo djeluje uz nadu da „neko novo Tužilaštvo neće čekati da zastari predmet i da će procesuirati sve one koji su učestvovali u očiglednim koruptivnim radnjama u slučaju privatizacije Primorke“.

Još u martu 2019. godine Viši sud u Podgorici je potvrdio znatno reduciranu optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u predmetu Primorka Bar protiv šestočlane grupe koja se tereti za „zloupotrebu poslovanja u privredi, čime su oštetili budžet za 6,6 miliona eura“. Optuženi su vlasnik firme Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao Primorku, bivši direktor NLB Črtomir Mesarič, Biljana Bošković, predsjednik odbora direktora Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonia-Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković. Suđenje je počelo skoro godinu kasnije a zbog pandemije nije održano gotovo nijedno ročište. U Naredbi za sprovođenje istrage je prvobitno bilo osumnjičeno čak 15 osoba da su direktno oštetile budžet za 4 miliona i da su nezakonito prisvojile državnu imovinu vrijednu 15 miliona eura.

Mnogi optužuju Specijalno tužilaštvo da je tokom izviđaja i istrage pažljivo zaobišlo sve one koji su direktno povezani sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem.

Još je 2014. godine opozicioni poslanik Mladen Bojanić (sadašnji ministar kapitalnih investicija) optužio  je Đukanovića u Skupštini da stoji iza davanja propalih državnih garancija sumnjivoj firmi sa Kipra, iza koje stoje sumnjive osobe od ranije poznate po uvođenju drugih firmi u stečaj.

Bojanić je pokazao dokumenta da je Melgonia-Primorka DOO Bar dobila bankarsku garanciju 1. aprila 2010. godine Vlade Crne Gore u iznosu od 4 miliona eura za ukupni kredit od 14,4 miliona eura koji je odobrila NLB Montenegro banka AD Podgorica. Garancija Vlade koja je iznosila 27,8 odsto ukupnog kredita odobrenog od NLB je bila naplativa na prvi poziv i bez prava protesta. Vlada nije obezbijedila nikakve kontragarancije od „investitora“ da zaštiti novac poreskih obveznika u slučaju nepovoljnog razvoja događaja.

Kako po riječima samog Đukanovića u Skupštini „preduzeće nije izmirivalo obaveze po kreditnom zaduženju, banka je 28. februara 2014, na osnovu izdate garancije, uputila Ministrastvu finansija zahtjev za plaćanje cjelokupnog iznosa garancije. Ministarstvo finansija je 31. marta 2014. izvršilo plaćanje cjelokupnog duga“. Rješenjem Privrednog suda u Podgorici 356/13 od 14. aprila 2014. je otvoren stečajni postupak i Đukanović je naglasio da „očekuje da ćemo imati jasniju sliku o realnosti ovog potraživanja u narednim fazama, nadajmo se, efikasne realizacije stečajnog postupka“.

Nakon naplate garancije Vlade, Melgonia-Primorka je ostala dužna državi i 573.000 eura poreza kao i svih 14,4 miliona kredita koji je trebao biti korišten za restrukturiranje ove nekad državne firme i ponovno pokretanje proizvodnje. Od 63 radnika njih 50 je odmah završilo na Birou za nezaposlene dok je 13 još neko vrijeme radilo na popisivanju imovine uzaludno se nadajući da će se naplatiti iz stečajne mase.

Najkontroverznije je to što je vlada Mila Đukanovića dala garancije za kredit firmi koja je osnovana tek 5 mjeseci kasnije. Bojanić je izjavio da firma nije bila registrovana u Privrednom sudu u doba davanja garancija i da „po Zakonu o privrednom društvu, član 70 – društvo stiče svojstvo pravnog lica danom registracije u Centralnom registru Privrednog suda. Je li Vlada bila vidovita pa je pet mjeseci prije nego što je ovo društvo steklo status pravnog lica odobrilo garanciju za njega u iznosu od 4 miliona“?  Bojanić je upozorio i da je po Zakonu o kontroli državne pomoći davalac državne pomoći dužan da prije dodjele državne pomoći podnose prijavu državnoj komisiji.

To nije bilo jedino plaćanje duga novcem građana. Istog dana kada je Vlada dala garancije za Melgoniu-Primorku date su i garancije za nekoliko drugih firmi –  Kombinat aluminijuma za 85 miliona, Željezaru u Nikšiću za 27 miliona, Brodogradilište u Bijeloj za 5.88 miliona, Željeznicu za 7 miliona… Ukupno 140 miliona eura od kojih je većina aktivirana i za koje niko nije odgovarao.

Melgonia-Primorku je osnovao Melgonia Holdings Limited iz Limasola sa Kipra 7. septembra 2009. godine kako pokazuje i Centralni registar privrednih subjekata čijim izvodom je tada uzaludno mahao i poslanik Bojanić u Skupštini pozivajući Đukanovića da saopšti ko su vlasnici firme. „Vi svakako znate jer ne mogu da vjerujem da ste odobrili 4 miliona garancija a da ne znate ko stoji iza toga“, rekao je Bojanić pitajući premijera koje su to reference vlasnika i program restruktuiranja koji su ubijedili Vladu da stane iza projekta.

Vlada je nakon dvije godine napravila aneks kojim se produžava ista garancija, sa S-Company DOO Tivat. Bojanić je ustvrdio da pomenute firme nema u centralnom registru Privrednog suda, i da nije jasno kakva je njena uloga između države, NLB Montenegro banke i Melgonie. „Nje nema, to je fantom firma“!

Đukanović je u Skupštini 2014. izjavio da je bila potrebna „pravovremena reakcija da se zaštiti ekonomski i nacionalni interes Crne Gore zbog eskalacije svjetske ekonomske krize kao i da su tada pored pomenutih date i garancije od 100 miliona za bankarski sektor dok je „za one koji su kršili zakone ove države nadležni državni organi time odgovorno bave“.

U odnosu na „mnoštvo detalja“ koje je Bojanić iznio „ne vjerujem da ni vi sami ne očekujete da bi vam to mogao odgovoriti predsjednik Vlade“. Na optužbe i dokumenta o garancijama firmi koja je tek trebala biti osnovana, Đukanović je rekao da „nema govora o tome da je Vlada unaprijed nekom nepoznatom privrednom subjektu dala garanciju 5 mjeseci prije nego što je formiran. Vlada se bavila problemom Primorke, to je vrlo jasno, nikakve Melgonie, problemom Primorke koji traje već 10 godina, prije svega socijalnim problemom Primorke. Neke poslovne poteze vrijeme potvrdi a neke ne“.

Na kraju će se ispostaviti  da je novac koji je bio garant da se riješe socijalni problemi radnika i koji je trebao biti isplaćen njima završio negdje drugo.

Primorka je otkupljena za 1,6 miliona eura (51 odsto akcija) od tadašnjeg Atlas fonda  Duška Kneževića i naknadno je dobila 14,4 miliona kredita od NLB Montenegro banke.

Jedan od optuženih u procesu (koji je zaobišao ljude iz Vlade) Nebojša Bošković je na sudu izjavio da je on jedini izgubio novac u slučaju Primorka i da ga je to koštalo 1.6 miliona njegove kiparske firme. Rekao je da nije kriv i da je SDT uradio smišljeni i tendeciozni nalaz i da „od 14,4 miliona eura dobijenih kredita za pokretanje proizvodnje Primorke, na račun je ‘leglo’ svega 223.000 eura. Novac od kredita je dolazio na račun banke i odatle je dalje usmjeravan po nalogu Vlade Crne Gore, a bez naših naloga. Nismo mogli plaćati ni jednog eura nikome, a da to ne odobri banka i Vlada“. On je optužio Duška Kneževića da je njegova ekipa sakrila ranije dugove i povjerioce a da je država stajala iza čitavog projekta. To je potvrdio i drugooptuženi Mesarič izjavom da je garancije za kredite odobrila Vlada i da njegova banka ne bi odobravala zajam da ona nije stala iza projekta.

Đukanović je  2014.  sumirao priču oko Primorke u parlamentu: „Ono što je važno je da je ova garancija izdata u skladu sa zakonskom procedurom… Ko je vlasnik Melgonia-Primorka, vjerujte mi, to mi uopšte nije važno, to mi ime ne znači ništa kao ni mnoga druga imena… ovdje nije bilo nikakvih zakulisnih radnji, nikakvih posebnih privatnih interesa, nekakvog prelivanja novca poreskih obveznika u privatni džep, ništa od toga nije bilo po mome saznanju“.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo