Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Priroda bez zaštite

Objavljeno prije

na

Seizmološki zavod Crne Gore registrovao je u Plužinama 21. decembra seriju zemljotresa srednje jačine. Bio je to nastavak dvadesetodnevne serije podrhtavanja tla u okolini brana u Pivi.

,,I ovaj zemljotres je najvjerovatnije nastao stimulišućim dejstvom visokog vodenog stuba akumulacije Piva…”, piše u izvještaju direktora Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislava Glavatovića. Glavatović je napomenuo da je ,,induktivni seizmički efekat akumulacije Piva, kao i ogromnog broja visokih brana širom svijeta, opšte poznat i dobro proučen”.

Istovremeno, crnogorska vlada ne odustaje od izgradnje brana na Morači, iako je izvjesno da će i one nositi određeni rizik za nastanak potresa.

,,Nakon izgradnje hidroelektrana na Morači realno je očekivati da se na tim lokacijama manifestuje pojava zemljotresa, najvjerovatnije manje jačine, kao posljedica pritiska vodenog stuba akumulacije”, navodi se u izvještaju Seizmika projektne oblasti, koji je uradio Seizmološki zavod.

Ovih dana naši susjedi se bune tvrdeći da su ih zadesile poplave zbog naših hidroelektrana. Najmanje šest miliona konvertibilnih maraka iznosi šteta koju su nedavno nanijele poplave opštini Foča, za koje je, kako tvrde u tom gradu, odgovorno rukovodstvo HE Piva, koja se nalazi u Crnoj Gori, ali kojom upravlja Elektroprivreda Srbije. Da li su poplavama oko Foče kumovale naše brane, a našim poplavama albanske – stručnjaci bi trebalo konačno da utvrde. I da se preduzmu konkretne mjere.

Krajnje je vrijeme da se i zbog zemljotresa, ali i sve češćih poplava, otvoreno saopšti – koliko na njih utiču brane.

U toku su ubrzane pripreme i za izgradnju hidroelektrana koje treba Crnu Goru da pretvore ,,u balkansko energetsko čvorište”. Stručnjaci upozoravaju na pogubne posljedice njihovog uticaja na prirodu.

,,Izgradnja bilo kog izvora energije remeti prirodno stanje okoline i ukoliko se pažljivo ne sagleda njihov uticaj, kratkoročni i dugoročni, posljedice mogu biti drastične”, kaže Jelena Marojević, iz NVO Green Hom.

Ona objašnjava da je teško predvidjeti kakav će uticaj imati eventualna izgradnja brana na Morači, jer Strateška procjena uticaja – SEA koja je trebalo da odgovori na to pitanje nije urađena onako kako zahtijevaju evropski standardi i dobra praksa, a nekritičkim preuzimanjem određenih postavki iz Detaljnog prostornog plana, odnosno Strategije razvoja energetike (za koju nije ni rađena SEA) i pristrasnim ocjenama prednosti i nedostataka varijante gradnje i varijante negradnje dovodi se u pitanje kredibilitet tog dokumenta.

,,Neke njegove ocjene su blago rečeno sporne, a mnoga pitanja ostaju bez odgovora, kao što je uticaj na vode, uticaj na biodiverzitet i transport sedimenta”, objašnjava Jelena Marojević.

U Grin Home-u pojašnjavaju da to područje ima bogatu i raznovrsnu floru. Na njemu je skoncentrisano više od trećine biljaka Crne Gore i odlikuje se vjerovatno najinteresantnijom kombinacijom biljnih vrsta različitog porijekla.

Samo u kanjonskom dijelu evidentirane su 933 vrste, dok u slivu Morače ima oko 1.600 biljnih vrsta. Istraživanja su pokazala da je ovo područje izuzetno značajno i za boravak ptica.

No, ono što se olako zaboravlja jeste da u biodiverzitet spadaju i ono što nam priroda daje i od čega možemo zaraditi – poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, turizam…

„Gubitak biodiverziteta predstavlja i ekonomski gubitak koji niko nije ozbiljno razmotrio, pa danas ne znamo koliko će Crna Gora izgubiti u novcu usljed gubitka i potapanja poljoprivrednog zemljišta ili nekog šumskog kompleksa. Sve te gubitke je potrebno izračunati i dodati na predviđene troškove izgradnje da bismo dobili realnu projekciju troškova projekta”, objašnjava Marojević.

Za sada nema preciznih podataka ni o tome kako bi brane radile ako se izgrade tj. kako će se upravljati vodom, a samim tim i dotokom vode – Moračom do Skadarskog jezera; koja će količina vode biti zadržana ili ispuštena, u kom periodu godine, da li se to poklapa sa periodom gniježđenja ptica ili mrijesta, koliko će to uticati na variranje nivoa vode jezera…

Do sada nije javnosti objašnjeno ni zašto bi gradnja HE na Morači bila od javnog interesa.

U Ugovoru o koncesiji kriterijumi zaštite životne sredine su veoma široko i generalno postavljeni uz navođenje termina ekološki uslovi i standardi životne sredine, bez jasne definicije šta ti termini znače. Mjere za zaštitu životne sredine ostavljene su investitoru da ih sam definiše. Zato može da se desi da izlaženje u susret investitoru donese štetu građanima i prirodi.

Marijana BOJANIĆ

Hidrocentrale smanjuju ulcinjske plaže

,,Da, Ada zaista nestaje”, odgovorio je jedan državni funkcioner na pitanje novinara Monitora da li vidi da je plaža na tom rajskom ostrvu na ušću Bojane u Jadransko more sve manja. Crnogorski zvaničnici, izgleda, ne brinu previše o razlozima zašto se to dešava. Da o tome misle onda bi od Albanije zatražili informacije o gradnji novih hidrocentrala „Ašta 1 i 2”, na rijeci Drim, glavnoj pritoci Bojane. Jer, novi energetski objekti, koje desetak kilometara južno od Skadra užurbano gradi austrijska kompanija Por, a kao podizvođač je uključen i crnogorski Bemax, smanjiće dotok vode i sedimenata u Bojani i time dodatno ubrzati nestanak ne samo plaže na Adi, već i one na Velikoj plaži. Samo u posljednjih pet godina, na najznačajnijem turističkom resursu Ulcinja i Crne Gore, plaža je manja, posebno na istočnom dijelu, za najmanje pet metara! U drugoj polovini 20. vijeka na Drimu su izgrađene tri velike hidrocentrale, što je poremetilo ranije prirodno uspostavljeni hidrološki režim. Pijesak je u dovoljnim količinama stizao do ulcinjske rivijere. Već tridesetak godina more odnosi više pijeska nego što ga Bojana iz Drima ili Morače donosi. Ionako ga sada i tamo ima manje, jer ga iz rijeka nekontrolisano vade koncesionari. Stoga bi hidrocentrale na Morači, koja se uliva u Skadarsko jezero iz kojeg izvire Bojana, poremetile balansa u taloženju sedimenata, odnosno do lako predvidljive sudbine Velike plaže. Izvršni direktor ekološke organizacije Zeleni korak iz Ulcinja Dželal Hodžić kaže da bi se gradnjom brana smanjio i nivo Skadarskog jezera, a time i protok vode u Bojani. „Time bi ova rijeka izgubila funkciju migracionog puta za ribe, posebno za mriješćenje, sa nepredvidivim posljedicama kada je u pitanju opstanak nekoliko vrsta ribe”, ističe on. U studiji Regionalni park delta Bojane konstatuje se da je delta Bojane najvažnija prirodna močvara na istočnom Mediteranu koja se odlikuje neobično raznolikim kompleksom jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejsaža, staništa i vrsta. „Ne zaštititi li se taj prostor ozbiljno bi se ugrozio ustavni status Crne Gore i njena međunarodna reputacija kao turističke zemlje i ekološke države”, navodi se u tom dokumentu.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NIŽU SE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: Sistem kao saučesnik u zločinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore su saopštili da je ,,zrelo da femicid propišemo kao posebno krivično djelo u Krivičnom zakoniku Crne Gore”. Konstatovali su i da je sistem ,,negdje zatajio”, te da izostaje preventiva i da se ,,svako malo ponavlja nasilje nad ženama i to na najbrutalniji način”

 

Četrdesetsedmogodišnja Branka Petrović iz Herceg Novog ubijena je u ponedjeljak u zoru. Nešto prije šest sati u nju je pucao njen bivši suprug Bojan Rašović (47). Nakon ubistva Rašović se, po pisanju medija, u vidno lošem psihičkom stanju, predao policiji. Oko 20 sati priveden je dežurnom tužiocu – branio se ćutanjem.

,,Za proteklih devet mjeseci ubijeno je najmanje pet žena od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera. To je brojka koja zahtijeva hitno reagovanje institucija”, kaže za Monitor  Nataša Međedović, koordinarka SOS telefona Nikšić. Ona ističe da Crna Gora nema javno dostupnih statističkih podataka o rasprostranjenosti femicida: ,,Crna Gora mora uspostaviti sistem prikupljanja i analize podataka o nasilju nad ženama i otkrivanju propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supruga i partnera kao preduslov za kreiranje uspješnih strategija za sprečavanje budućih femicida. Ubistvima žena je skoro uvijek prethodila duga istorija porodičnog nasilja, a femicid se uglavnom dešavao ili dešava u trenutku kada žena odluči da napusti nasilnu situaciju”.

Dan nakon ovog femicida u istom gradu Bjelopoljac Z.A. (37), sa privremenim boravkom u Herceg Novom, pretukao je vanbračnu suprugu M.D. On je u večernjim časovima 28. juna, vrijeđao svoju vanbračnu suprugu, prijetio da će je ubiti, a zatim joj zadao više udaraca  po glavi i ramenima  držeći u ruci kuhinjsku drvenu dasku. Sud za prekršaje u Budvi, Odjeljenje u Herceg Novom, izrekao mu je maksimalnu kaznu od 60 dana zatvora, uz mjeru zabrane približavanja oštećenoj u trajanju od pola godine.

Istog dana Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dalibora Nikolića (34) za svirepo ubistvo trudne supruge Zimrite Nerde koju je u noći između 15. i 16. januara tukao osam sati. U optužnici su jezivi detalji: Nikolić je od 22 sata 15. janura do 6 sati narednog dana tukao i na svirep način, sa umišljajem, lišio života bremenitu suprugu… za vrijeme dok se troje njihove maloljetne djece (od 10, osam i četiri godine) nalazilo u porodičnoj kući. Od više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom koje je Nerda primila skoro da nije bilo mjesta na njenom tijelu bez krvavih podliva.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

LUKSUZ NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Par ležaljki i suncobran 500 eura dan, noćenje u vili 14 hiljada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima priličan broj domaćih gostiju

 

Turistički kompleks sa hotelima Sveti Stefan i Miločer, decenijski simbol elitnog turizma na Crnogorskom primorju, vidno propada, zatvoren za goste već drugu sezonu zaredom. Zaključan grad hotel Sveti Stefan, prepušten zubu vremena, napuštene i neuređene hotelske plaže našeg najpoznatijeg ljetovališta, na početku turističke sezone pružaju sliku propasti, neuspjeha i nebrige, kako države tako i zakupca, of šor kompanije Adway Investment sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, i njene budvanske filijale Adriatic properties, kojom upravlja grčki biznismen Petros Statis.

Na drugoj strani, duž obale podignuti su novi rizorti sa hotelima, vilama i apartmanima, koji luksuzom i cijenama sa kojima su izašli na tržište, daleko nadmašuju ponudu Hotela Aman Sveti Stefan. Novi ekskluzivni turistički kompleksi, nikli na lokalitetima koji se ne mogu mjeriti sa prirodnim, kulturnim i istorijskim odlikama Sveca, posluju sa cijenama usluga koje ni na Svetom Stefanu do sada nisu postignute.

Po luksuzu koji nudi, izdvaja se kompleks One&Only Portonovi, izgrađen na mjestu nekadašnje vojne baze Kumbor, na obalama Bokokotorskog zaliva. Mlade ćerke predsjednika Azerbejdžana Ilhana Alijeva Arzu i Lejla, koje, prema podacima CIN-a, stoje kao krajnji vlasnici iza kompanije koja je gradila Portonovi, imaju trenutno,  u objektima sa 5 zvjezdica, najskuplju turističku ponudu u Crnoj Gori.

Najluksuzniji objekat novog rizorta, raskošna Vila One, površine 460 kvadrata, nudi se po nevjerovatnoj cijeni od 14.000 eura za jednu noć. Vila se reklamira kao ambijent koji nudi „božanski život“ i zagarantovanu sreću onom ko je iznajmi. Pored niza specijalnih usluga, privatnog bazena, bazena za hidroterapiju, privatnog kuvara, gosti dobijaju na raspolaganju  „stručnjaka za sreću“, ličnog batlera na 24 časa, koji je zadužen da svaki trenutak u vili gostima učini sretnim i nezaboravnim. Sa sopstvenim vrtom i bogatim modernim enterijerom, Vila One predviđena je za boravak najviše 6 osoba i dvoje djece.

Kompanija One&Only raspolaže sa dodatne tri „originalne vile“, nazvane po crnogorskim planinama. U vilama Orjen, Lovćen i Rumija  smještaj je nešto jeftiniji. Jedno noćenje sa doručkom za dvoje, staje od 12.800 eura pa do 16.000, u zavisnosti od broja soba u vili. Svaka od njih ima svoj bazen i sopstvenu pješčanu plažu. To je pet puta više od cijene po kojoj se izdavala čuvena Vila 118 na Svetom Stefanu, ikona skupog i luksuznog smještaja na crnogorskom primorju. Zakupac je ovu vilu površine 165 kvadrata, u kojoj se odmarao veliki broj slavnih i bogatih gostiju, preimenovao u Vila Sveti Stefan, čija je cijena za jednu noć iznosila 3.500 eura.

Cijene soba i apartmana u hotelu One&Only prava su sitnica u odnosu na basnoslovne sume koje treba izdvojiti za uživanje u vilama. Noćenje i doručak u standardnoj dvokrevetnoj sobi staje od 1.520 do 1.930 eura, tokom jula ove turističke sezone.

Znatno su niže cijene smještaja u apartmanima kojima upravlja kompanija Portonovi. Kreću se od 490 eura pa sve do 1.900 eura za komforne stanove sa bazenom.

Ko su klijenti novog rizorta pored Herceg Novog, nije poznato. I koji su to gosti koji plaćaju na destine hijada eura za noć u izdvojenom kompleksu koji okružuje običan, domaći svijet i morska voda zaliva? Kako uopšte stižu u oazu blještavog  lukusuza i sjaja nakon što slete na aerodom Tivat? Čekaju na trajekt ili ostatak zaliva prelijeću helikopterom? Na pitanje da li uopšte ima zainteresovanih za bukiranje vila, dobili smo odgovor da je za Vilu One teško naći slobodan termin u julu mjesecu.

Astronomske cijene smještaja i usluga formirane su i u turističkom naselju Dukley Hotel&Resort sa 5 zvjezdica, izgrađenom na budvanskom Rtu Zavala. U tom stambeno-turističkom kompleksu na Budvanskoj rivijeri sve pršti od luksuza i visokih cijena.

Penthaus apartman na Zavali izdaje se po cijeni od 3.500 eura za jednu noć. Isti takav sa tri spavaće sobe cijeni se 3.936 eura. Apartmani u vilama prodaju se od 1.125 do 1.470 eura dnevno, zavisno od broja soba.

Međutim, pravo iznenađenje slijedi kod takozvanog plažnog programa i uslova za korišćenje plaža koje okružuju Rt Zavala. Za posjetioce koji nisu gosti hotela, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom na pješčanoj plaži Guvance, preimenovanoj u Dukley Beach&Bar, staje 250 eura na dan. Uz tu cijenu sleduje flaša francuskog šampanjca, tanjir voća i 4 flaše vode marke Suza.

Postoji i premijum paket sa nešto komfornijim ležaljkama, odnosno krevetima,  koji košta 500 eura za jedan dan korišćenja. Uz ovu fantastičnu cijenu, vjerovatno jedinstvenu na Crnogorskom primorju, kompanija daje bocu skupljeg šampanjca, porciju svežih ostriga, tanjir sa biranim šumskim voćem i Suza vodu.

Nudi se i alternativa. Ukoliko gost na plaži u toku dana potroši najmanje 450 eura, one dvije ležaljke doći će mu za džaba. Ili u premijum aranžmanu, mora potrošiti najmanje 1.000 eura na jelo i piće, da bi komplet bio gratis. Šta ljudi mogu popiti i pojesti na plaži Zavale za 1.000 eura, mogu da pitaju samo neupućeni.

Na drugim dvjema plažama koje je investitor Zavale izgradio u stijenju ispod vila, pod naziovm Key west  i Escape beach, poznatog brenda Nikki beach, cijene plažnog mobilijara su slične, a ponuda obiluje specijalitetima poput jastoga, ostriga, lososa, skupocjenog šampanjca i voća. Hedonizam u punom sjaju. Kupanje i sunčanje uz ispijanje skupocjenog pjenušca na vrelom pijesku.

Sve se odigrava u neposrednoj blizini populističke Slovenske plaže, na kojoj se odmaraju i oni turisti koji smještaj plate po 20 eura za noć.

Cijene ležaljki i suncobrana na plažama i pontama Zavale nadmašile su one koje su važile na dugim prirodnim pješčanim kupalištima Miločera i Svetog Stefana u vrijeme kada su hoteli bili u funkciji. Prestankom rada najljepših plaža u režimu koji podrazumijeva propisno uređenje, plažni mobilijar, tuševe, klijentela koja ih je koristila, ostala je bez alternative. Ove plaže postale su javne, na koršćenje svih namjernika koji su voljni da sa sobom donesu sve što im je za boravak na suncu potrebno. Situaciju su iskoristili drugi hotelijeri koji su podigli cijene usluga na kupalištima kojima gazduju.

Na plaži ispred Hotela Maestral u Pržnu, komplet sa dvije ležaljke i suncobranom izdaje se za 150 eura na dan. Istovremeno noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela, tokom juna, može se rezervisati po cijeni od 220-250 eura. Ludovanje sa naplatom plastičnih ležaljki i pijeska ide toliko daleko da će, po svemu sudeći, one dostići cijenu udobnog kreveta u hotelskoj sobi.

Među gostima koji borave na navednim prestižnim lokacijama sa enormnim cijenama usluga smještaja, hrane i pića, pored stranaca ima i priličan broj domaćih gostiju. Nismo ni znali da tu oko nas živi i uživa neki prebogati svijet koji baca novac i bahati se po plažama, jahtama, hotelima. To su mali izdvojeni zabrani za super bogate iza čijih kapija i ograda postoji posve drugačija realnost. Sirotinja, masovni turizam, prebukirane plaže, jeftinoća, gužva, buka… i nečisto zagađeno more koje svi jednako eksploatišu.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo