Povežite se sa nama

Uncategorized

SLUČAJ SRĐANA MILIĆA, PREDSJEDNIKA SOCIJALISTIČKE NARODNE PARTIJE: Mačku o rep

Objavljeno prije

na

Na međunarodnoj i domaćoj političkoj sceni modni hit su guranja političara. Američki predsjednik Tramp je odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića, predsjednik Rusije Putin poslanika DPS-a Miška Vukovića. Srđan Milić, predsjednik Socijalističke narodne partije, nije imao sreću da ga guraju čelnici dviju svjetskih super sila. Sklonili su ga sa pozicije predsjednika Socijalističke partije njegovi partijski drugovi. U stvari, prinuđen je na ostavku koju mu mjesecima traži nekoliko opštinskih odbora te nekad najjače opozicione partije u Crnoj Gori, koju je, kako tvrde esenepovci, Milić doveo na niske grane. Ili kako kažu iz DPS-a, okačio mačku za rep.

Milić je podnio ostavku prošlog četvrtka. ,,Imao sam čast i posebnu privilegiju da skoro 11 godina budem na čelu SNP-a. Za sve te godine prešao sam više od 800.000 kilometara po svim djelovima Crne Gore, upoznavajući ljude i njihove sudbine”, pohvalio se Milić u ostavci.

Ipak, to što je učio geografiju Crne Gore o trošku partije i poreskih obveznika nije urodilo plodom.

Dodao je da nije ,,rođen ni sa jednom foteljom i nikad me nijesu interesovale”. ,,U svemu čovjek mora imati mjeru i dostojanstvo”, kazao je Milić, poručujući svojim partijskim drugovima: ,,Što se tiče poslaničkog mandata, on ne pripada meni, već SNP-u”.

Nezadovoljstvo Milićevim predsjednikovanjem unutar stranke ključa godinama. Kulminiralo je 11. maja, kada je Glavni odbor SNP-a na elektronskoj sjednici razriješio svih funkcija Aleksandra Damjanovića zbog kršenja Statuta partije. Damjanović je tada pozdravio rukovodstvo SNP-a optužbom da je ,,dovelo partiju na dno političke scene u Crnoj Gori”.

To je podstaklo na pobunu članove beranskog, ulcinjskog i bjelopoljskog SNP-a. Zatražili su Milićevu ostavku. Polovično su ih podržali u plavskom i kolašinskom odboru.

Jedanaest članova Glavnog odbora SNP Berane zatražili su u maju Milićevu neopozivu ostavku. Najviše mu je zamjeren ,,sunovrat političkog rejtinga partije na državnom i lokalnom nivou i to što je partija bukvalno postala privatno preduzeće i interesna grupacija”.

U SNP-u su, kako su mediji objavlili, očekivali da će Milić, nakon ,,katastrofalnog” izbornog rezultata u oktobru prošle godine i sam podnijeti ostavku. Izdržao je Milić i taj talas nezadovljstva članova SNP-a.

SNP je pod njegovim vođstvom na parlamentarnim izborima osvajala sve manje i manje poslaničkih mandata. Osvojila je 2009. godine 16 mandata. Taj zavidni broj uspjela je da gotovo prepolovi na izborima 2012. godine. Tada je SNP osvojio devet mandata. Izborni neuspjeh kulminirao je na oktobarskim izborima kada je SNP kao dio koalicije Ključ osvojila svega tri mandata. To je najslabiji rezultat u istoriji te stranke.

Prije oktobarskih izbora pristalice šefa poslaničkog kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića pozivale su Milića da napusti vrh SNP-a, procjenjujući da bi tako dobili više mandata na izborima. Nije ih poslušao. Kao ni prije skoro deset godina kada su upozoravali na urušavanje partije zbog Milića.

SNP je, inače, svojevrstan fenomen na crnogorskoj političkoj sceni.Partija inkubator. Iz nje se iznjedrilo više stranaka. SNP je nastao razlazom Momira Bulatovića i Mila Đukanovića u Demokratskoj partiji socijalista 1998. godine. Od tada je SNP prolazio kroz više sukoba i cijepanja.

Prvi sukob dogodio se 2001. godine. Tada je vrh stranke odbio da podrži Bulatovićevu kandidaturu za premijera SRJ. Uslijedio je vanredni kongres na kojem je sadašnji funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović izabran za lidera stranke. Momir Bulatović je nakon toga napustio SNP i formirao Narodnu socijalističku stranku.

Novi razlaz dogodio se 2005. godine. Predrag Bulatović zbog lošeg rezultata na parlamentarnim izborima sljedeće godine podnosi ostavku na funkciju predsjednika, a na njegovo mjesto dolazi Srđan Milić. Šest godina kasnije novi raskol uoči parlamentarnih izbora. Dio članstva predvođen Bulatovićem i Milanom Kneževićem napustio je SNP zato što Milić nije htio da uđe u savez sa Demokratskim frontom, koji je tada predvodio Miodrag Lekić. Bulatović i Knežević su se pridružili Frontu, a ubrzo su osnovali Demokratsku narodnu partiju.

Nezadovljstvo Milićem tinjalo je i dalje. Na sjednici Glavnog odbora početkom 2015. Milić opet odbija da podnese ostavku. Aleksa Bečić sa veteranima SNP-a Velizarom Kaluđerovićem i Nevenom Gošovićem napušta stranku i osniva Demokrate, objasniviši da u SNP-u ne vidi perspektivu. Uslijedila je serija teških optužbi na Milićevu adresu. Optuživali su ga da je privatizovao SNP. Kaluđerović ga je optužio da je od svojih poslanika zahtijevao da glasaju za sporne anekse ugovora o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

Današnji SNP je, prema nekim procjenama, na ivici potpune marginalizacije na crnogorskoj političkoj sceni.

Danijela Marković, bivša poslanica SNP-a, prošlog mjeseca kazala je da postoji mogućnost da ta partija više ne bude imala ikakav uticaj na političkoj sceni Crne Gore. Krivac za to, kako je rekla, isključivo je predsjednik Srđan Milić. ,,Očekujem da će Milić imati i ljudske i moralne snage da podnese ostavku da bi spasio partiju”, kazala je Marković.

Polovinom maja Opštinski odbor SNP-a iz Plava uputio je otvoreno pismo Miliću, poručujući mu da odmah podnese ostavku na sve dužnosti koje obavlja u partiji. ,,Na ovakav korak smo se odlučili zato što je srozao ugled partije”, navedeno je u pismu.

Milić je krajem aprila imao zanimljiv verbalni obračun i sa DPS-om. Uoči glasanja u parlamentu o ulasku Crne Gore u NATO kazao je da ne prihvata odluku parlamenta, niti je smatra obavezujućom.

,,Što se mene tiče, mogu je okačiti mačku o rep. Ovu ‘Skupštinu’ zakazanu za 28. april ove godine na Cetinju posmatram jednako kao i onu koju su Macolini i ‘crnogorski federalisti’ zakazali za Petrovdan, 12. jula, 1941. godine”, napisao je Milić na svom Fejsbuk profilu.

DPS mu je uzvratio istom mjerom.

,,Zaista treba biti politički duduk pa današnji zapadni svijet izjednačiti s fašističkim silama Osovine 1941. I u tom kontekstu porediti istorijsku odluku Skupštine Crne Gore o pristupanju NATO, koja će uslijediti u petak, sa Petrovdanskom skupštinom na Cetinju '41”, saopštili su iz DPS-a. I dodali da Milićeve izjave imaju domet ,,mačjeg kašlja”.

,,A tek zoološki rječnik koji koristi. Kaže da se ta odluka može okačiti mačku o rep. Misli valjda onako kako je on okačio svoju partiju”.

Sa ovim posljednjim slažu se, sudeći prema njihovim višegodišnjim optužabama, i oni koji su emigrirali iz Socijalističke narodne partije. A možda i dio onih koji su još u njoj.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo