Povežite se sa nama

Izdvojeno

SUDSKI EPILOG EKOCIDA U PLJEVALJSKIM RIJEKAMA: Sistem pao na ispitu

Objavljeno prije

na

Uzimanje uzoraka iz pljevaljskih rijeka, nakon pomora ribe u ljeto 2019. godine, nije urađeno prema propisima i standardima. Tom konstatacijom vještaka zaključen je sudski postupak. Civilni aktivisti tvrde da bi trebalo utvrditi da li je zaista i ko napravio propuste. Ali ne očekuju da će se to desiti

 

Osnovni državni tužilac (ODT) u Pljevljima Milivoje Tomčić odustao je od krivičnog gonjenja Elektroprivrede Crne Gore i četvorice rukovodilaca u Termoelektrani (TE) Pljevlja. ODT ih je, prvobitno, teretio za pomor velike količine ribe u rijekama Vezišnici i Ćehotini, početkom jula 2019. godine,  usljed ispuštanja otpadnih voda sa deponije Maljevac. Na toj lokaciji odlaže se otpad koji nastaje kao nusprodukt rada Termoelektrane.

Sudski proces je prekinut nakon što je vještak Snežana Didanović na ročištu u pljevaljskom sudu izjavila  da ne ostaje pri svom nalazu o uzrocima koji su doveli do uginuća ribe. Didanović je pred sudom kazala da uzorci vode iz rijeka nisu uzeti u skladu sa standardima te da se zbog toga ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok pomora ribe. Objasnila je „da je tokom suđenja došla do novih činjenica koje ukazuju da njen nalaz ne može biti validan“. Čak je i zahvalila advokatima odbrane koji su joj „tokom postupka ukazali na činjenicu kako je uzet uzorak vode“.

Odbrana je, naime, na jednom od ranijih ročišta, tvrdila da je ispitivanje ribe izvršeno četiri dana nakon uginuća i da su ispitani samo uzorci iz Ćehotine, a ne i Vezišnice. Rečeno je i da su vode za analizu uzele nestručne osobe, ribolovci SRK Lipljen, te da uzorci vode nisu uzeti u skladu sa Vodičem o uzorkovanju iz 2016. godine. Navodno, uzorkovanje su radile „za to nekvalifikovane osobe u neadekvatnim posudama“ (plastičnim bocama, prim. Monitora).

Bojana Knežević, specijalista hemijske tehnologije iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), svjedočila je tokom postupka da su prilikom uzimanja uzoraka iz pljevaljskih rijeka primjenjivana pravila i standardi. Prema njenom mišljenju, nije važno što je voda uzorkovana plastičnim flašama. Za uzorkovanje i transport vode iz Ćehotine, objasnila je ona,  bio je odgovoran ekološki inspektor.

Do zakljčenja ovog broja iz pljevaljskog ODT Monitoru nijesu odgovorili na pitanje da li će zbog neadekvatnog sporovođenja postupka uzimanja uzoraka nekoga teretiti. Takođe, ni na pitanje da li je odustajanjem od krivičnog gonjenja slučaj pomora ribe konačno zatvoren. Minulih dana nije bilo ni naznaka da će nadležene inspekcije snositi odgvornost, zbog, kako tvrde iz NVO sektora, uništenog sudskog procesa. U civilnom sektoru su sigurni da je na slučaj „stavljena tačka“.

Milorad Mitrović iz NVO Breznica kaže da ne očekuje da će pred sudovima više biti riječi o pomoru ribe u Vezišnici i Ćehotini. „Ne očekujem da će se išta više dešavati. Viši sud će potvrditi presudu. Za pomor ribe, koji je najveći u istoriji ovog kraja, neće niko snositi odgovornost. Kao što nije ni minulih 40 godina, koliko traje ispuštanje otpadnih voda TE u pljevaljske rijeke. Jedino je jasno da se pod hitno mora mijenjati sistem, jer mijenjati ljude nije dovoljno“, kaže sagovornik Monitora.

Epilog pomenutog sudskog postupka pokazao je „nemoć i zarobljenost pravosudnih institucija“, tvrdi za Monitor ekološki aktivista Denis Mekić. „Aboliranje odgovornosti za ekocid predstavlja krajnje negativan primjer ostalim zagađivačima. Takođe, pokazuje i nedovoljnu spremnost države u rješavanju pitanja zaštite životne sredine iz Poglavlja 27. Ako se ne krene sistemski u rješavanje ovakvih problema, pitanje je dana kada će se ponovo desiti slični ekocidi. Slično se već desilo i na Limu“, kaže aktivista GI Sačuvajmo rijeke Crne Gore.

Predsjednik SRK Lipljen Vaso Knežević kaže da su „i tužilaštvo i sudstvo pali na ispitu“. On tvrdi da se još jednom pokazalo kako je Elektroprivreda „država u državi“, iznad zakona i svih sankcija. „Nadam se da će novo rukovodstvo EPCG ispraviti dosadašnji odnos prema Pljevljima i životnoj sredini u toj opštini. I da će im jedna od prvih aktivnosti biti priznanje krivice i ispravljanje nepravde, koja se nije desila samo u junu 2019. godine već traje decenijama“, očekuje Knežević.

Crnogorsko društvo i pravni sistem, odustajanjem osnovnog državnog tužioca od krivičnog gonjenja optuženih za ekološki incident, dotakli su dno, smatraju u pljevaljskoj NVO Legalis. Iz te organizacije su pozvali nadležne u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da preispitaju stručnost, nezavisnost i rad svoje službenice Didanović.

„Sudski vještak, tužilaštvo i sudstvo su pokazali da im nije bitna ekologija i zaštita životne sredine u Pljevljima i da su morali da udovolje odlazećim moćnicima iz EPCG koji decenijama uništavaju životnu sredinu u Pljevljima. Zbog čega i kako se ekološki vještak predomislio, sigurno je predmet istrage drugih organa, ali sudeći prema prvobitnim reakcijama nadležnih institucija, na ovaj slučaj stavljena je tačka, a tužilaštvo i sudstvo su pali na testu nezavisnosti i nepristrasnosti”, tvrde u toj NVO.

Odustajanjem od krivičnog gonjenja za pomor ribe u Ćehotini sudstvo i tužilaštvo su pokazali da su „nesposobni da slučaj procesuiraju valjano do kraja i kazne zagađivača“, smatraju iz Koalicije 27. I Demokrate su u jednom od saopštenja, nakon prekida sudskog postupka, kazali da  „postoji sumnja na tešku korupciju, konstruisanje i izvrtanje činjeničnog stanja zarad aboliranja odgovornosti predstavnika EPCG”. Oni su pozvali nadležne da detaljnije ispitaju te sumnje.

Inače, Zakonom o inspekcijskom nadozoru, postupak uzimanja uzoraka je  precizno definisan. Tako, u Članu 43 piše da je prilikom uzimanja uzoraka inspektor obavezan da  sačini zapisnik o uzimanju uzoraka, te uzorke zapečati i propisno označi. Takođe i da „pod istim uslovima i u isto vrijeme uzme najviše tri uzorka u količini potrebnoj za ispitivanje“.

Trebalo je da prođe 20 mjeseci pa da saznamo da sve to i nije tako prosto i jednostavno. Ili je, ipak, nešta drugo u pitanju.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

SIMBOL CRNE GORE U ŽARIŠTU BITKE ZA MOĆ: Čiji je Cetinjski manastir

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije riječ o  bogomolji,  o vjernicima, hrišćanima, pravoslavcima,  o njihovoj istoj potrebi da izgovore jednu te istu molitvu, na jednom te istom jeziku. Jer, da je tako, u Cetinjskom manastiru bilo bi  mjesta za sve vjernike i crkvene dostojanstvenike. Obje pravoslavne crkve.  Manastir bi bio, svih nas. Naš. Ovako, nastavljaju se bitke gladnih moći. Nad Crnom Gorom se nadvijaju utvare devedesetih minulog vijeka. I mnogih minulih vjekova

 

Nastavljeno je sa podizanjem tenzija i podjela i nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra. U centru  bitke za moć, sada se našao – Cetinjski manastir, u kom je prije deset dana, uz barikade, helikoptere i vojnu ćebad, ustoličen mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske –  Joanikije.

Nakon što je Skupština Prijestonice za ovu sedmicu zakazala sjednicu na kojoj je planirano da se izglasa inicijativa po kojoj se Cetinjski manastir, kao vlasništvo Prijestonice, daje na ustupanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada je po hitnom postupku, dan prije zakazane sjednice, donijela odluku da se Cetinjski manastir hitno upiše kao državna imovina. Što je espresno i učinjeno. To je dovelo do novih protesta na Cetinju, ali i izliva mržnje i podizanja nacionalnih tenzija.

Policija je zbog vrijeđanja odbornika URA Slavka Jankovića, uhapsila dvojicu protestanata. Oni su Jankoviću, na ulazu u zgradu Opštine, dobacivali da je ,,izdajnik”, a pokret URA nazivali ,,sramnim i izdajničkim”. ,,Izdajnici, spustite glave, šta ste napravili građanima Cetinja”, ,,Da li će predstavnici URA-e ući u zgradu sa helikopterom”, čuje se na snimcima, dok prolazi Janković. Takođe, na jednom od snimaka, muškarac mu prijeti: ,,Ja ću ti kazati kad se vidimo”.

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo formiralo je i krivični predmet protiv Miloša Vasiljevića, koji se sumnjiči za ugrožavanje sigurnosti potpredsjednika Vlade i lidera pokreta URA Dritana Abazovića. Na snimku se vidi kako Vasiljević ispred cetinjskog parlamenta poručuje Abazoviću da će ga, kada ga vidi, ,,objesiti za m**a”, psujući mu ,,majku muslimansku”.

Opasne poruke stigle su i iz zgrade cetinjske Skupštine. Milovan Janković, odbornik DPS-a u Skupštini Prijestonice Cetinje, i bivši gradonačelnik tog grada, poručio je Abazoviću da treba da ga je sramota.,,Sram te bilo, mrtvi ti se otac prevrće u grobu”, kazao je, između ostalog, na sjednici. Janković je u nastavku određivao kome više nije mjesto u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VLAST I OPOZICIJA TRAŽE NOVU VLADU: Gladne oči

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok su se članice vladajuće koalicije borile za preraspodjelu „osvojenih” resursa, Đukanović je utvrdio poziciju predvodnika opozicije i preuzeo inicijativu. Učvrstio je saradnju sa manjinskim partijama, povratio starateljstvo nad SDP-om i, raspisivanjem lokalnih izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, doveo u pitanje najavljeni novembarski popis

 

Bliži se kraj 42. Vlade Crne Gore. Ono što se do sredine nedjelje slutilo, sada postaje izvjesno. Makar u mjeri u kojoj bilo šta na ovdašnjoj političkoj sceni može biti predvidvo. O tome smo, u srijedu, obaviješteni odvojenim saopštenjima sa sastanka predstavnika dvije najveće koalicije unutar vladajuće većine (DF i Demokrate) i sa zajedničkog susreta zvaničnika opozicionih partija.

Da ovakvoj Vladi Zdravka Krivokapića ističe rok upotrebe, saglasili su se DF i Demokrate. „Potrebno je rekonstruisati postojeću Vladu na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika”, navedeno je u saopštenju u kome se naglašava da bi partije većine u novu vladu kandidovale svoje predstavnike „saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima”.

Koji sat ranije, medijima je proslijeđeno saopštenje sa sastanka partija parlamentarne opozicije u kome se kaže da se „dramatično stanje“ u zemlji može prevazići samo formiranjem prelazne Vlade „ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora”.

Sabiranjem poslanika iz poslaničkih klubova koji su u srijedu oglasili potrebu rekonstrukcije postojeće, odnosno, formiranje prelazne vlade, dolazimo do podatka da Vlada, u ovom sastavu, nema podršku više od dvije trećine parlamenta. Pošto 40 poslanika opozicije i makar 26 poslanika vladajuće koalicije (poslanički klub DF-a bez Pokreta za promjene – 16 poslanika, Demokrate – 10) traži promjene u izvršnoj vlasti.

Mnogo je teže pronaći formulu prema kojoj će neka od strana dobiti podršku 41 poslanika kako bi realizovala svoj naum. Sve uz pretpostavku da poslanici PzP (pet mandata), SNP (pet mandata) i nezavisni poslanik Marko Milačić podržavaju plan koji su osmislili DF i Demokrate.  Glavna nepoznanica je stav poslaničkog kluba Koalicije Crno na bijelo (tri poslanika GP URA i jedan poslanik Saveza građana CIVIS).

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

STUDIJA FONDACIJE FRIDRIH NOJMAN O RUSKOJ PROPAGANDI U SRBIJI: Podgrijavanje podjela u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Studija Tomasa Braja se ne bavi detaljno Crnom Gorom ali naglašava da Vučićevi toksični tabloidi vode veliku kampanju u smislu afirmacije srpskog identiteta Crne Gore i demoniziraju posrnulog Mila Đukanovića koji se skoro isključivo napada zbog odnosa prema Srbima i Kosovu

 

Nedavno objavljena studija Tomasa Braja (bivšeg dugogodišnjeg beogradskog šefa dopisništva Njemačke novinske agencije DPA) o dometima ruske propagande na Balkanu sa posebnim osvrtom na Srbiju je već izazvala reakcije i kontraoptužbe. Studija je objavljena pod naslovom „Ruski mediji na Balkanu – studija slučaja, kako moskovska propaganda utiče na Srbiju“ u izdanju Fondacije Fridrih Nojman.  Nakon što je beogradski dnevnik  Danas rezimirao i prenio glavne navode studije prije nedjelju dana se oglasio Sputnjik Srbija koji je napao Braja da se obrušio na Rusiju samo iz razloga što su Srbi „neizlečivo“ vezani za Rusiju. Sputnjik u svom odgovoru citira istraživanje iz 2019. godine u kome 80 odsto ispitanika podržava proširenje kontakta sa Rusijom. Takođe se spočitava Braju da „stvara konfuziju“, da je paranoičan, promašen, nedorečen i amater. Sputnjik se na samu studiju i njene argumente nevoljno i trivijalno osvrće i fokus drži na ad hominem napade protiv Braja.

Međutim Braj u svojim analizama konstatuje da „Rusija briljantno igra na terenu mekih instrumenata moći kako bi osvojila srca Srba“ te da Zapad, koji i sam ima velikih problema sa ruskom propagandom, taj isti uticaj ne primjećuje na Balkanu ili ga nipodaštava svodeći ga „samo“ na izvještavanje Sputnjika. Braj osim Sputnjika navodi čak 11 portala sa izrazito nacionalistički srpskim i pro-ruskim narativima. Međutim, razlopg za  brigu je to što  maltene svi glavni mediji u Srbiji, uključujući i B92 preuzimaju sadržaje Sputnjika i objavljuju ih bez  provjere ili ikakvog ograđivanja. Navodno se Sputnjik citira između 200 i 300 puta dnevno u srpskim medijima. Sputnjikova glavna urednica Ljubinka Milinčić ovaj uspjeh objašnjava time što Sputnjik „nikada ne falsifikuje, ne laže i ne stoji ni na čiju stranu“ kao i da „nikada nisu bili uhvaćeni u laži“.

Braj navodi da otvorena ruska propaganda u regionu ima tri glavna fokusa – Srbija, Rusija i Amerika.

O Srbiji se izvještava maksimalno pozitivno kao lideru u regionu kada je u pitanju privredni razvoj i pristupanje EU. Čak iako postoje problemi u zemlji oni su puno manji nego u okolnim zemljama kao što je  Hrvatska koja „u novu deceniju ulazi kao treća najgora članica EU“ i „prezadužena je za razliku od Srbije“. Takođe se naglašava srpsko liderstvo u nabavci ruskih vakcina, sama vakcinacija i srpska humanitarna pomoć regionu. Kosovo je i dalje među glavnim temama i uvijek se pozdravlja stav i politika srpskog rukovodstva kada je u pitanju „južna srpska pokrajina“ i „mudrost predsednika Vučića u upravljanju zemljom“.

Izvještavanje o Rusiji je zapravo model po kom se izvještava o Srbiji s dodatnim naglaskom na kompleks tema vojska/oružje. Tu se hvali superiornost ruske vojne tehnologije nad zapadnom. Glavna urednica Milinčić kroz rubriku „Moj pogled na Rusiju“  ističe „Ruski odgovor na zapadnu šizofreniju – Oružje kakvo niko u svetu nema“ i „Ruska vojska se već priprema za vojnu pobedu“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo