Povežite se sa nama

KAFIĆARENJE

Taj blaženi ukus hmelja

Objavljeno prije

na

Moram da vam odam tajnu. Naime, ja prosto volim pivo. Taj gorki napitak od hmelja me prati već skoro pune dvije decenije, i priznajem vam da mi je druženje sa njim ponekad prijatnije od napornih priča, u kojima ljudi samo govore ali niko nikoga zapravo i ne sluša.

Postoji i još jedan detalj. Iako sam upoznala dosta žena koje vole pivo, nikada nisam vidjela ni jednu reklamu u kojoj pripadnice ljepšeg pola piju pomenutu tekućinu. One su više kao dekor mačo tipovima koji svoju snagu i superiornost dokazuju podizanjem flaše sa diskretno naglašenim bicepsima.

Pivo je možda posljednji bastion muškosti. Zabran u koji žene nemaju pristup. Dosta davno su me uspješno ubijedili da je neženstveno piti pivo iz flaše iliti boce kako vam drago. Pa dobro, a zašto je onda muževno raditi to isto?

Prizor u kom prelijepa žena sjedi u nekom kafe baru, pije pivo iz flaše i gricka kikiriki jednako mi je ženstven kao i fam fatal koja drži dugačku muštiklu u nekom noar filmu, naravno spremna da ubije. Opasna, ali u filmu za takvom zavodnicom gube glavu junaci(čak i vrlo bukvalno).

A, zanimljivo je da su prvi profesionalni pivari bile žene. Dokaz više da su savremeni postulati muško – ženskih poslova prilično izvitopereni. Biljka hmelj je iz iste porodice kao i marihuana. Doduše bez dodataka THC. Pivo sadrži sve minerale neophodne za preživljavanje tako da su ga u srednjem vijeku pila i djeca kako bi preživjela glad.

O ovom napitku ima toliko pisanih dokumenata , da me prosto zaprepasti lakoća sa kojom vas neko pogleda , čak i pomalo gadljivo kada naručite pivo u kafani. Evo – kafu pijem ujutru, popodne isključivo pivo, jer ne volim sokove. Uzgred, načula sam da umjereno konzumiranje piva stimuliše rad mozga (zato sam ovako pametna blago majci, da pročita šta pišem u top bi me strpala) i podmlađuje.

Kada smo mi počeli dag a pijemo? Istorija ide otprilike ovako. Rimljani ga švercuju iz Egipta i nekih drugih kolonija, i vrlo brzo uspijevaju da nauče svoje žene kako da spremaju ovaj napitak. Tako je bilo do srednjeg vijeka, kada se proizvodnja seli samo u manastire. I, eto, tu možemo da kažemo da je počela diskriminacija. Šta je monasima trebalo da otuđe proizvodnju od žena ptice znaju. Ali je posljedica tu: danas žene teško osvajaju ovu svoju davno oduzetu teritoriju.

Nek se zna. U u starom Egiptu zakon je zabranjivao muškarcima da proizvode i prodaju pivo, dok su Vavilonci ili Asirci isti đa’o rekao bi neko, imali pravo da udave ženu u buretu ako bi poslužila loše pivo.

Dakle, ovo je jedna mala i za mnoge beznačajna revolucija, ali sve počinje sa pivom. Sljedeći korak je osvajanje daljinskog i otimanje rezervisanog termina ispred TV za utakmice. Ko će ga znati. U svakom slučaju, drage dame , ukoliko volite pivo nemojte ga stidljivo naručivati u kafani. Istorija je na našoj strani.

Iva BAJKOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Muke roditeljske

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pretpostavljam da svi mi ponekad uhvatimo sebe kako ponavljamo riječi naših roditelja, pa se ugrizemo jer uz to ide naravno sjećanje na one tinejdžerske dane, kada smo puni bunta obećavali sami sebi da nikada nečemo biti kao oni. (više…)

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Tetke

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prije izvjesnog vremena, internetom je prostrujila vijest da su tetke u Srbiji dobile status trećeg roditelja.

Šala je krenula sa poznatog satiričnog portala NEWS Net. No sudeći po tome koliko je puta preuzeta, bilo je i onih koji nisu shvatili da je riječ o šaljivom tekstu, koji je skrenuo pažnju na učestale izlive emocija tetki prema djeci svojih braće i sestara. (više…)

Komentari

nastavi čitati

KAFIĆARENJE

Lunje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prije desetak dana u medijima je objavljena priča o eutanaziji trideset pasa iz podgoričkog azila. Ljubitelji životinja su se digli na noge i pokazali zavidnu solidarnost, te su svojim mejlovima i peticijom uspjeli da ako ništa drugo, organizuju sastanak sa predstavnicima gradske uprave, tačnije u Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo