Povežite se sa nama

Izdvojeno

UKIDANJE KONCESIJA ZA ŠUME I OPŠTINSKI PRIHODI: Malo, koje znači mnogo   

Objavljeno prije

na

Najava  ukidanja   koncesionog načina gazdovanja šumama , ukoliko bude relizovana,  ostavila bi mnoge lokalne budžete  bez značjanog dijela  prihoda. U opštinama na sjeveru, za sada,  ne znaju kako bi to nadomjesili. Uzdaju se u  “senziblitet nadležnih i sistemska  rješenja za nadoknađivanje gubitaka”

 

Postepeno će se ukidati koncesije i preći na formiranje javnog preduzeća za ekspolataciju šume. Država će eksploatisati i obavljati  uzgoj šume, a privatnici će moći da kupuju tu robu kao berzansku robu. Ta najava  iz  Ministarstva poljoprivrede, otvorila je prostor za zebnju za prihodovnu stranu lokalnih budžeta,  uglavnom, osiromašenih opština na sjeveru.  Podsjećaju da su lokani budžeti pred novim izazovom, s obzirom i da moraju prmijenjivati novi Granski kolektivni ugovor, prema kojem će se zarade  u opštinskoj adminstraciji povećati i do 30 odsto. Mogućnost novog načina gazdovanja šumama, kojim bi opštine ostale čak i bez sadašnje slabašne  koristi  od šumskog bogastva na svojoj teritoriji  zabrinula je i Zajednicu opština. Ocjenjuju da lokalnim upravama “treba obezbjediti druge prihode kojim će nadomjestiti najavljeno ukidanje koncesionih naknada za šume”.

„Jedan od izvora prihoda opština su i koncesione naknade. U 2020. godini su po tom osnovu opštine prihodovale oko 10 miliona eura, a 2022. godini 8,5 miliona prihoda. Najavljenim ukidanjem koncesionih naknada u Zakonu o šumama dodatno se dovodi u pitanje održivost lokalnih budžeta opština, naročito onih koje su korisnice Egalizacionog fonda. Predlažemo da se pri izradi novog Zakona o šumama pokaže senzibilitet, budući da su prihodi opština regulisani Zakonom o finansiranju  lokalnih samouprava, odnosno,  da se pronađe alternativni izvor prihoda kojim će se riješiti taj  problem“, saopštili su iz Zajednice opština.

Od korišćenja  svim državnih šuma ove godine planirani su prihodi od 12,29 miliona eura, dok će za realizaciju Programa gazdovanja šumama iz budžeta biti izdvojeno 5,99 miliona. To znači da je  planirani profit preko  od šest miliona, što je značajno više nego ranijih godina. To su podaci iz Programa gazdovanja, kojeg je pripremila Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, a koji je početkom godine usvojila Vlada.

U skladu sa  Zakonu o finansiranju lokalnih uprava,  70 odsto od naknada za korišćenje šuma sada  pripada opštinama na čijoj teritoriji se šume koriste. To, kako su ocijenili u program,  zapravo u državni budžet vraća manje novca nego što se od njega uzima za te  namjene. Iz Uprave podsjećaju i da opštine nemaju zakonsku obavezu da novac koji dobiju po tom osnovu vrate kako bi finansirali neku aktivnost na gazdovanju šumama.

Uprava iz toga izvlači zaključak da je “finansiranje sektora šumarstva neodrživo iz razloga što su primici budžeta države manji od rashoda”. S druge strane, kako tvrde, nedostaju mjere koje se moraju preduzeti da bi mogli izvesti zaključak da se održivo gazduje šumama.  Crna Gora je trenutno  jedina država u regionu koja prodaje drvo u dubećem stanju, dok ostale države imaju nacionalno preduzeće koje se bavi eksploatacijom drveta.  Ukoliko bi naša država pratila te primjere, objasnili su iz resornog ministarstva “prihodi od šuma  onda mogli  bi biti veći i do pet puta”. Koncesiono upravljanje šumama, prema računici jedne NVO iz Plava, državu je, do sada , koštalo oko 20 milijardi eura.

Više puta, tokom minulih godina,  iz mnogih sjevernih opština  isticali  su kako od šumskog bogastva dobijaju mrvice, u odnosu na korist koju imaju koncesionari. Međutim, s obzirom ana situaciju u opštinskim kasama,  objašnjavaju, da i te “mrvice” mnogo znače.

Na primjer, prvobitnim planom budžeta, Opština Berane je za prošlu godinu zacrtala da se od naknada za šume  prihoduje 600.000 eura. Rebalansom budžeta ta cifra je smanjena na 500.000 eura, a ostvarena naplata po pitanju koncesionih naknada iznosila je na kraju oko 450.000 eura. U lokalnoj upravi smatraju da se radi o malim prihodima, ako se uzme u obzir sadašnja tržišna vrijednost drveta. Takođe i na činjenicu da, objašnjavaju “šume na području opštine Berane imaju  oko pet miliona kubnih metara drvnih sortimenata”.

I dosadašnje stanje, prema kojem opštine nijesu imale nikavu nadležnost nad svojim šumama bilo je nezadovoljavajuće, kažu u toj lokalnoj upravi. Beranske lokalne vlasti više puta su upozoravale “da bi opštinski prihodi po osnovu koncesionih naknada morali bi biti znatno veći”.

Kolašinski budžet lani je prihodovao oko 175.000 eura po osnovu naknde za šume. Godinu ranije,  taj iznos je bio nešto visočiji.  U Opštini ocjenjuju da će , eventualno, ukidanje te vrste prihoda negativno uticati na likvidnost budžeta.

“Ukidanje naknade za šume smanjenjem prihoda negativno utiče na likvidnost budžeta. Rešenje moramo tražiti na prihodnoj strani tekućeg budžeta, pa ćemo, u saradnji sa Zajednicom opština ,koncipirati set mjera koje će biti predložene Vladi i Skupštini kako bi se taj problem sistemski riješio”, kazao je vd sekretara za finansije Vuk Vuković.

Opština Plav je, kako je prvobitno bilo predviđeno, trebalo lani da prihoduje po osnovu naknada za šume 81.000 eura, ali  plan je ipak premašen i ostvarili su 131.000. Niske prihode objašnjavaju čnjenicom da je 70 odsto plavskih šuma na teritoriji koju zahvata Nacionalni park (NP) Prokletije. Ipak, kažu, da mogućnost da izgube i to malo bila bi jedna od opasnosti koje bi uticale za nestabilnost lokalnih finansija.

Iako više od polovine teritorije opštine Andrijevica pokrivaju šume, lani su po osnovu naknade za koncesiono korišćenje tog prirodnog bogastva naplatili  samo 123.000 eura, što je polovina planiranog iznosa. Planirane prihode po osnovu  koncesionih naknada u prošloj godini nije naplatila ni Opština Petnjica. U opštinsku kasu se po tom  osnovu slilo  105.000 eura, a prema  planu  trebalo je  150.000. U toj loklanoj upravi upozoravaju da nije dobar put “ dalja pretjerana  centralizacija” .

No, neposredno nakon  najava  o promjeni načina gazdovanja   šumama i  i formiranja državnog preduzeća,  Uprava za šume, početkom marta raspisala je javni poziv  za  davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju. Zbog toga, izgleda da se način gazodavanja neće skoro mijenjati.  Poziv se odnosi na šume u  Petnjici, Šavniku, Plavu, Nikšiću, Danilovgradu, Podgorici, Andrijevici, Bijelom Polju, Plužinama, Kolašinu, Žabljaku, Beranama, Rožajama i Pljevljima . To, prema ocjeni pojedinih udruženja drvoprerađivača sa sjevera, znači da Vlada “uvodi privilegovane koncesionare na velika vrata”. Iz Plava su poručili da su uvjreni da “od formiranja državnog preduzeća neće biti ništa”.

Prema Programu gazdovanje za ovu godinu, ukupna drvna zapremina koja može ove godine može biti korišćena je  675.994 m³, od čega su dvije trećine u državnim šumama.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

HAPŠENJE ZORANA LAZOVIĆA I MILIVOJA KATNIĆA: Odoše drugovi, samo njega nema

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Belivuk, koja se, između ostalog,  stavlja na teret Lazoviću i Katniću  nije samo, kako je svojevremeno o njoj pisao Njujork tajms – „priča o sječenju glava i kokainu“.  To je priča, kako ju je  prezentovao ovaj ugledni amerčki list –  priča o vezama vrha vlasti sa kriminalnim grupama. Suštinsko pitanje danas je, otuda,  po čijem je nalogu i za čije potrebe u Crnoj Gori prljave poslove obavljao kavački klan. Za Lazovića, Katnića, ili nekog iznad njih?

 

 

U nedjelju, 14 aprila, uhapšeni su bivši visoki funkcioner bezbjednosnog sektora Zoran Lazović i bivši specijalni tužilac Milivoje Katnić.  Oni su uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT),  nakon višemjesečne akcije koju su SDT i Specijalno policijsko odeljenje vodili uz saradnju sa Europolom.

Zoran Lazović je bio u ANB, a od 2019. do marta 2021. šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala pri Upravi policije. Milivoje Katnić bio je specijalni državni tužilac od 2015. do februara 2022. kada je, godinu i po nakon smjene Demokratske partije socijalista –  penzionisan. Katnić je u prijateljskim i kumovskim vezama sa Lazovićem.

Specijalno tužilaštvo tereti Lazovića i Katnića za stvaranje kriminalne organizacije i zlupotrebu službenog položaja. Prema SDT,  Lazović je formirao kriminalnu organizaciju, čiji su članovi Katnić, bivši zamjenik tužioca Saša Čađenović i Zoranov sin, Petar Lazović, bivši agent Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Čađenović i Petar Lazović od ranije su u pritvoru. Čađenović, koji je bio zamjenik Milivoja Katnića, uhapšen je u decembru 2022. zbog veza sa kavačkim klanom. Petar Lazović je uhapšen u julu 2022. pod optužbama za  stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Iako SDT nije precizirao šta se Zoranu Lazoviću i Milivoju Katniću tačno stavlja na teret, na osnovu izjava njihovih branioca, te napisa medija, tužilaštvo ih, između ostalog, tereti  za slučaj skidanja zabrana ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe iz Srbije, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, iz 2021. godine. Ono što povezuje ovu, kako je tužilaštvo vidi, organizovanu kriminalnu grupu je – kavački klan. I Lazoviću i Katniću određen je pritvor od 30 dana „zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke“. Odluku o pritvoru donio je sudija Goran Šćepanović. Kako nezvanično  saznaju Vijesti, u odluci o pritvoru Zorana Lazovića navodi se da bi mogao da utiče na vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i Milana Vujotića.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo