Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Utkan u temelje

Objavljeno prije

na

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ponovo je na straži. Tokom oktobarskih, parlamentarnih i aprilskih, predsjedničkih izbora od šefa je dobio konkretan zadatak: da od opozicije, u očima javnosti, pravi strašilo. Postupio je po naređenju.

Tako je, prošle godine, govorio da opozicija sve čini kako bi Crnu Goru „vratila u vremena prije 2006, možda, u 1918. godinu”, te da su izbori za poslanike ,,pitanje opstanka države”. Nešto kasnije, tokom izbora za nasljednika Filipa Vujanovića, plašio nas je 1998. godinom: ,,Još su mnogima svježe slike sukoba snaga bezbjednosti i javnog reda sa „mirnim demonstrantima”…, koji su palili i rušili Podgoricu, vitlali kalašnjikovima ispred zgrade Vlade, rušili državne institucije…” Pa gađa: ,,I ovoga puta ista stvar. Isti protagonisti.” Predug je spisak Vukovićevih bisera, pokušaja sijanja straha: seže u komunizam.

Ugradio se drug Miško u temelje ove i ovakve države. Nosilac Titove štafete (1981. godine) i vječiti Milov poslanik, od prvog saziva do danas, na svojoj i koži bližnjih, osjetio je nježnu ruku sistema. Prošle godine, recimo, po osnovu poslanikovanja, mjesečno je prihodovao 1.450 eura, plus dodatnih 300, kao direktor odbora. Do kraja 2011. godine bio je i predsjednik borda direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo, još 1.210 eura. Iako je ne tako davno doktorirao, i to ne iz prve, predaje: na Fakultetu za državne i evropske studije, po semestru kapne 620 eura, te na Fakultetu za poslovni menadžment – još 590 eura.

Ni supruga Svetlana, koja pokriva mjesto direktora Uprave za kadrove, nije gadljiva na benefite života lojalnih. Ona je skromnijih primanja – 748,40 eura. To nije sve. U okviru drugih djelatnosti ,,u raznim institucijama” godišnje prihoduje (2011. godina) – 3.800 eura (316 eura mjesečno).

Vukovići žive u stanu površine 135m2, zavedenom na Miodraga. Pisali smo o tome, nemaju problema sa žirantima. Imaju tek pet podignutih kredita. Miodrag tri: 7.000 eura (rok otplate pet godina), 8.000 eura (rok sedam godina) i 35.000 eura (rok 15 godina). Svetlana dva: 6.000 eura (rok pet godina) i 30.000 eura (rok 15 godina). Nije na odmet statistika Centralne banke: svaki stanovnik Crne Gore prosječno je zadužen 1.300 eura. Ko im je kriv što nijesu Miško.

Kćerka Maja zaposlena je u Ministarstvu odbrane, međunarodnom odjeljenju. Vukovićeva je tamo, između ostalog, dio ekipe koja se bavi GEPSUS projektom, u okviru NATO programa Nauka za mir, koji se realizuje u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, Univerzitetom Crne Gore i partnerima iz Slovenije, Italije i Izraela.

Ni Miodragov brat nije zakazao. Milorad je direktor Održavanja željezničkih voznih sredstava, Akcionarskog društva u većinskom vlasništvu države, nastalog nakon restrukturiranja Željezničkog prevoza Crne Gore. Podsjetimo: rukovodioce takvih organizacija, po DPS-SDP koalicionim kvotama, postavlja Vlada. Finansiraju se iz budžeta. Tako Milorad mjesečno prihoduje 1.450 eura.

Priča ide dalje. Vukovići nijesu zapostavili ni pravosuđe: Miloradova supruga Ranka sudija je Višeg suda u Podgorici. Kućni budžet obogati za 1.348 eura, plus radne subote, dodatnih 200 eura.

Krug se tu ne zatvara. Sestra Miodragove supruge Svetlane, Branka Lakočević, takođe upražnjava funkciju koju poreski obveznici plaćaju. Ona je pomoćnica ministra pravde (717 eura), ali i član Tužilačkog savjeta (386 eura). Zadužena je i za drugo: član je koordinacionog odbora Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije (108 eura), član je Fonda za restituciju (220 eura), član je Državne izborne komisije (165 eura). Povremeno, po roku, nađe se i u komisiji za polaganje stručnog ispita (200 – 250 eura). Nakupi se.

Tu je i Svetlanin i Brankin brat, Zoran Janković. Država je mislila i na njega: od prvog januara 2005. godine direktor je Uprave za vode. Troši osmu direktorsku godinu! Uz to, član je i savjeta Centra za kulturu Berane.

Razgranalo se porodično stablo po budžetu Crne Gore. Miodrag Vuković zna kako se voli Crna Gora. Kao rođeni režim. I kao vlastiti džep.

Marko MILAČIĆ

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo