Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Zrno po zrno

Objavljeno prije

na

Stiže jun, mjesec u kojem nas dočekuje najnovija mudrost Vlade Crne Gore – državni budžet biće dopunjavan uzimanjem jednog eura mjesečno za korištenje mobilnih telefona, strujomjera i kablovske televizije. Paušalno oporezivanje najlakši je i istovremeno najbezobzirniji način da se od naroda uzmu pare. Vlast je glatko odbacila sve predloge da porez bude vezan za potrošnju, da ne plaća isto siromah kojem mobilni služi da mu dijete javi da je stiglo kući, kao biznismen koji ugovara milionske poslove. Vlada se odlučila za jedinstvo u različitosti. Porez ,,euro po euro” , obećavali su predstavnici vlasti, poslužiće da se izbjegne povećanje PDV-a. Onda su stigle najave da će i PDV, ipak, porasti.

,,Brzina kojom se Vlada ‘prestrojava’ ovih dana i uvodi nove mjere pokazuje da postoji velika pometnja i haos i da oni nimalo ne kontrolišu situaciju”, ocijenio je profesor Milenko Popović, član Građanskog fronta. Prema njegovim riječima, najbolje rješenje bi bilo da se zahvatalo od najbogatijih građana, a ne od sirotinje i srednjeg staleža, na šta se ovako oporezivanje svodi.

Za primjenu progresivnog oporezivanja ali i za vođenje socijalne politike, međutim, potrebno je imati ,,socijalni karton” koji daje preciznu sliku tokova dohotka domaćinstava i pojedinaca. Monitor je nedavno pisao o modelu za koji se opredijelila naša vlada. Priču o socijalnom kartonu vezala je za priču o socijalnoj pomoći, pa ćemo imati uredniju evidenciju sirotinje, ali i dalje ništa nećemo znati o preživljavanju srednjeg sloja i bogatstvu bogatih.

Precizna evidencija o tome ko koliko zarađuje vlastima se višestruko ne isplati.

,,Ovako se štite najbogatiji. S druge strane, bez socijalnih kartona, kojima se nedvosmisleno pokazuje ko može biti korisnik socijalne pomoći, uvijek se može voditi tzv. selektivna socijalna politika”, objasnio je profesor Popović i naglasio da je takva socijalna politika važan instrument upravljanja izbornim procesom.

Brine i premijer. U Splendidu je, na skupu Ekonomija Crne Gore – put do privrednog rasta Igor Lukšić objasnio da će Vlada i u narednom periodu donositi teške i odgovorne odluke koje će u krajnjem održati crnogorsku ekonomiju, a građanima, ,,čije strpljenje treba cijeniti”, stvoriti uslove da kvalitetno žive od svog rada. Zrno po zrno – palača za Deripasku i drugove.

Premijer je ocijenio da su rebalans budžeta i antikrizne mjere za ovu godinu odgovor da se na najadekvatniji način suprotstavimo ekonomskim izazovima sa kojima se suočava Evropa, odnosno i Crna Gora. ,,Olako nuđenje rješenja je neodgovorno, čak i neinteligentno. Svjesni smo da bilo kakvo drugo ponašanje vodi u ekonomski sunovrat iz koga se teško izlazi. A tada ima najmanje socijalne pravde”.

Uzeti s glave na glavu po eura zahtijevalo je ogroman koeficijent inteligencije i izuzetno ekonomsko znanje. Otkrio je premijer i da je ključ prosperiteta kontinuitet ekonomskog rasta, ali ne rasta koji je cilj sam za sebe, za uzak krug pojedinaca, već svakog pojedinca. Ma hajde.

Prema nedavno objavljenim podacima svako deseto dijete u ovoj zemlji je siromašno. Da bi zadržalo mobilni telefon, preskočiće još dva doručka, naviklo je.

Osim u načelu, Vlada je bezobzirna i lijena i u pojedinostima. Socijalistička narodna partija upozorila je da mjera ,,euro po euro” ima problem sa zakonitošću. Oni su od predsjednika Filipa Vujanovića tražili da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona kojim se uvode porezi na telefone, kablovsku televiziju i električna brojila, jer, kako smatraju, korisnici tih usluga nijesu vlasnici uređaja na koji bi trebalo da plaćaju naknadu.

,,Krajnje je neprihvatljivo i nedopustivo da se zakonom uvode obaveze građanima da plaćaju takse na sredstva koja nijesu u njihovom vlasništvu”, upozorio je u dopisu potpredsjednik SNP-a Neven Gošović.

Porez će, zapravo, naplaćivati operateri tih usluga, iako nijednom odredbom nije utvrđeno da su građani, kao krajnji korisnici usluga, obveznici plaćanja taksi. Sve će to Vlada sa operaterima i Elektroprivredom ispeglati. O dugogodišnjim partnerima je riječ.

Zna se koga neće boljeti glava. Kome su mjesečni prihodi hiljade, stvarno neće brinuti o pet – šest eura dodatnog troška. Milenko Popović smatra da je od samog progresivnog oporezivanja važnije svo bogatstvo raznih „biznismena” stvoreno minulih dvadeset godina, za koje se ne može dokazati da je stečeno legalno i za koje nema dokaza da je plaćen porez na dohodak, tretirati kao prirast dohotka i oporezovati ga po tim progresivnim stopama. ,,Glavno razvojno ograničenje Crne Gore nisu porezi, već korupcija i organizovani kriminal, tj. ‘implicitni porez’ koji svi mi plaćamo umreženoj oligarhiji. To je ona priča o ugradnji koja se ovih dana dosta čuje: Elektroprivreda i računi, Prva banka i Elektroprivreda i slično. Bez rješavanja ovog problema nema promjena i nema boljitka”.

Riječ je, dakle, o problemima koji neće biti riješeni dok je ove vlasti. Korupcija je njeno drugo ime. Može zvučati grubo, ali svaka ruka koja se podigla ,,za” porez ,,euro po euro”, imala je svoj poseban razlog za to. Nekoga su zapali milioni, nekom je dobro i sa tri-četiri hiljade mjesečno. Stvar je tarifiranja.

Sve skupa možda bi bilo manje grdno da tako dubok jaz između siromašnih i bogatih nije uspjela da proizvede ovako mala zemlja. Proces u kojem vlast pokušava da nas natjera da zaboravimo i vojevanje i pljačkanje podrazumijeva i da im je veoma stalo da se iz sjećanja izbriše vrijeme socijalizma. Mnogo bi im bilo lakše da mogu da se pozovu na bogatstvo predaka koje su naslijedili, međutim, do prije samo dvadeset godina svi smo živjeli manje-više isto. Neko je imao jedan, neko dva džempera, niko nije imao milion. Pritom, malo nas je, nema toga kome komšiluk ne zna sve podatke potrebne za socijalni karton nekoliko generacija unazad. Pritom, znamo da među bogatašima nema vrhunskih stručnjaka koji su, recimo, svijetu prodali najnoviju tehnologiju za nešto.

A nijesu, koliko se zna, ni u Nikšiću, ni u Grblju, pronađena naftna polja.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo