Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Afera prisluškivanje

Objavljeno prije

na

Srđan Kusovac uzvraća udarac. U državnoj novini, koju crnogorski građani plaćaju a vrh vladajuće partije nemilice koristi protiv svojih kritičara, glavni i odgovorni urednik Pobjede objavio je uradak pod nazivom – Nastavak Afere snimak: djelovi stenograma sa sastanaka opozicije.

Kusovac, bivši savjetnik premijera Mila Đukanovića, sada zaposlen u glavnom odboru Šefovih medijskih spin radnika, nije pojasnio kako to Pobjeda nastavlja nešto o čemu ni riječ nije napisala. Afera Snimak je, zna se, krenula objavljivanjem izvoda sa sjednica vladajuće partije u dnevnom listu Dan, što je državna novina uglavnom ignorisala. Snimci su tek jasnija slika već poznatog – režimskog čudovišta koje je progutalo državu i koje nas razvrstava na naše i njihove, na podobne i nepodobne.

U svojoj lošoj kopiji afere Snimak Kusovac objavljuje djelove sa sjednice Srpske narodne stranke u Herceg Novom, gdje članovi te partije raspravljaju o raspodjeli funkcija nakon izbora, i naglas sanjaju o tome kako bi preko lokalnih turističkih institucija mogli promovisati stranku.

Kusovac se opet igra sa zdravim razumom čitalaca. Dok bi se o snovima funkcionera bivšeg SNS-a dalo raspravljati, raspodjela funkcija nakon izbora nije nezakonita, već nužna kako bi se osvojena vlast praktikovala. Dok je ono o čemu svjedoče snimci sa sjednica DPS -a, zna i Kusovac – rušenje ustavnog poretka zemlje od strane kriminogene organizacije kojom rukovodi njegov Šef.

Urednik Pobjede nije, ipak, ostao bez istinske afere. Njegov uradak je, ustvari, svojevrstan nastavak afere prisluškivanje. Još jedan dokaz da Veliki brat budno prati nepodobne, pokušavajući da drži pod kontrolom one koji ukazuju na njegovo mračno lice. Dnevni list Dan objavio je nedavno da je policija prisluškivala novinare, opozicione lidere i intelektualce, što su iz vrha te institucije demantovali.

Milutin Đukanović, funkcioner SNS-a čije je djelove razgovora Pobjeda objavila, za Monitor kaže da ta partija nije snimala sjednice, te da je to radio neko drugi. Prema Đukanoviću, to je snimao neko iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Neki od dobro upućenih izvora sa kojima je Monitor razgovarao smatraju da bi to mogao biti i neko iznutra, za to zadužen od strane režima. Policajac u civilu ili insajder zadužen za spoljne odnose, ne može se sigurno reći. Jasno je, međutim, da je prava afera Snimak rezultat curenja iznutra i borbe klanova u vladajućoj partiji, a njena kopija u Pobjedi rezultat aktivnosti režima usmjerene prema opoziciji. Samo dio pritisaka režima na neistomišljenike. Kusovac je najavio još snimaka sa sastanaka opozicionih lidera.

„Mi smo odavno pod prismotrom režima”, komentariše Nebojša Medojević za Monitor najnovije pisanje Pobjede.

„Pa Marko Vešović je otvoreno u istoj Pobjedi objavio dio razgovora dvojice opozicionih lidera koji je mogao znati jedino ako je prisluškivao razgovor. Bezbroj je takvih primjera. Kada sam svojevremeno, sa još trojicom opozicionara, putovao za SAD, Andriji Mandiću sam u telefonskom razgovoru kazao pogrešan aerodrom, što je narednog dana objavljeno u jednoj dnevnoj novini. Metodi su različiti, od prisluškivanja, preko ubacivanja agenata vlasti u opozicione redove, do konstruisanja laži koje se proturaju po kafanama. Tako sam između ostalog bio ubijen u Beogradu. Pritisci su posebno pojačani otkako je osnovan Demokratski front, jer je Đukanović svjestan da raste ideja pomirenja i promjene vlasti i da je sve bliže kraj njegovom totalitarnom režimu”.

Opet ništa novo. Šef je samo diktator.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo