Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Afera prisluškivanje

Objavljeno prije

na

Srđan Kusovac uzvraća udarac. U državnoj novini, koju crnogorski građani plaćaju a vrh vladajuće partije nemilice koristi protiv svojih kritičara, glavni i odgovorni urednik Pobjede objavio je uradak pod nazivom – Nastavak Afere snimak: djelovi stenograma sa sastanaka opozicije.

Kusovac, bivši savjetnik premijera Mila Đukanovića, sada zaposlen u glavnom odboru Šefovih medijskih spin radnika, nije pojasnio kako to Pobjeda nastavlja nešto o čemu ni riječ nije napisala. Afera Snimak je, zna se, krenula objavljivanjem izvoda sa sjednica vladajuće partije u dnevnom listu Dan, što je državna novina uglavnom ignorisala. Snimci su tek jasnija slika već poznatog – režimskog čudovišta koje je progutalo državu i koje nas razvrstava na naše i njihove, na podobne i nepodobne.

U svojoj lošoj kopiji afere Snimak Kusovac objavljuje djelove sa sjednice Srpske narodne stranke u Herceg Novom, gdje članovi te partije raspravljaju o raspodjeli funkcija nakon izbora, i naglas sanjaju o tome kako bi preko lokalnih turističkih institucija mogli promovisati stranku.

Kusovac se opet igra sa zdravim razumom čitalaca. Dok bi se o snovima funkcionera bivšeg SNS-a dalo raspravljati, raspodjela funkcija nakon izbora nije nezakonita, već nužna kako bi se osvojena vlast praktikovala. Dok je ono o čemu svjedoče snimci sa sjednica DPS -a, zna i Kusovac – rušenje ustavnog poretka zemlje od strane kriminogene organizacije kojom rukovodi njegov Šef.

Urednik Pobjede nije, ipak, ostao bez istinske afere. Njegov uradak je, ustvari, svojevrstan nastavak afere prisluškivanje. Još jedan dokaz da Veliki brat budno prati nepodobne, pokušavajući da drži pod kontrolom one koji ukazuju na njegovo mračno lice. Dnevni list Dan objavio je nedavno da je policija prisluškivala novinare, opozicione lidere i intelektualce, što su iz vrha te institucije demantovali.

Milutin Đukanović, funkcioner SNS-a čije je djelove razgovora Pobjeda objavila, za Monitor kaže da ta partija nije snimala sjednice, te da je to radio neko drugi. Prema Đukanoviću, to je snimao neko iz Agencije za nacionalnu bezbjednost. Neki od dobro upućenih izvora sa kojima je Monitor razgovarao smatraju da bi to mogao biti i neko iznutra, za to zadužen od strane režima. Policajac u civilu ili insajder zadužen za spoljne odnose, ne može se sigurno reći. Jasno je, međutim, da je prava afera Snimak rezultat curenja iznutra i borbe klanova u vladajućoj partiji, a njena kopija u Pobjedi rezultat aktivnosti režima usmjerene prema opoziciji. Samo dio pritisaka režima na neistomišljenike. Kusovac je najavio još snimaka sa sastanaka opozicionih lidera.

„Mi smo odavno pod prismotrom režima”, komentariše Nebojša Medojević za Monitor najnovije pisanje Pobjede.

„Pa Marko Vešović je otvoreno u istoj Pobjedi objavio dio razgovora dvojice opozicionih lidera koji je mogao znati jedino ako je prisluškivao razgovor. Bezbroj je takvih primjera. Kada sam svojevremeno, sa još trojicom opozicionara, putovao za SAD, Andriji Mandiću sam u telefonskom razgovoru kazao pogrešan aerodrom, što je narednog dana objavljeno u jednoj dnevnoj novini. Metodi su različiti, od prisluškivanja, preko ubacivanja agenata vlasti u opozicione redove, do konstruisanja laži koje se proturaju po kafanama. Tako sam između ostalog bio ubijen u Beogradu. Pritisci su posebno pojačani otkako je osnovan Demokratski front, jer je Đukanović svjestan da raste ideja pomirenja i promjene vlasti i da je sve bliže kraj njegovom totalitarnom režimu”.

Opet ništa novo. Šef je samo diktator.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo