Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. Zašto to čine? „Mediji” u Srbiji, a i neki u Crnoj Gori koji su s njima dobro sinhronizovani, u imbecilnom obliku dali su potpuno tačno obavještenje zašto sam osuđen. Oblik obavještenja je imbecilan dijelom zato što „mediji” ne umiju drugačije, dijelom zato što oni koji im diriguju misle da će tako zadobiti neki politički ćar. Telal „medija” na sve strane objavio ovako: profesor Perović, „pisac crnogorskoga jezika”, osuđen je za „mobing”. Imbecilna je „tvrdnja” da sam „pisac crnogorskoga jezika”. No „masama” treba pojednostaviti: Eto kakvog su opakog tipa našli Crnogorci da im „piše jezik”?! Istina je da sam predśednik komisije koja je standardizovala crnogorski jezik. Suština je da se „blamiranjem” čovjeka koji je imao određenu ulogu u normiranju „blamira” crnogorski jezik kao takav. Pa onda, valjda, da se tako „blamiran” povuče „iz opticaja”?! Pa kad se „povuče iz opticaja”, eto nama sveopšte sreće! I Crna Gora će opet postati nečija tuđa „vekovna teritorija”!

U svemu ovome ima jedna sitnica što „đevojačku sreću kvari”. Kad su mi „pakovali” slučaj, presudu i abere o presudi nesvjesno su u njih spakovali stvar koja može stvoriti pakao na državnim univerzitetima u Srbiji. „Kriminalizovali” su ono što čini temelj evropskog univerziteta od početka do danas! Presudili su pravu svakoga profesora univerziteta da ima neotuđivo pravo na svoje stručno i naučno mišljenje. Presudili su obavezi svakoga profesora univerziteta da po svojoj profesionalnoj i ličnoj savjesti donosi ocjene i sudove o radu saradnika, asistenata i mlađih kolega. „Kriminalizovali” su ono što je svetinja univerziteta: profesor univerziteta može imati provjeru svojih stručnih, naučnih i kadroloških sudova samo pred sudom vlastite savjesti te pred sudovima naučnih i stručnih tijela univerziteta koje sačinjavaju isključivo kompetentni profesori univerziteta. Presuda meni otvara put pravosuđu da „uđe” na univerzitet. Kad ono „uđe” od univerziteta strva ostati neće! Poslije moje presude, svaki student koji padne na ispitu moći će da tuži profesora za mobing. I svako ko ne zadovoljava osnovne kriterije da bude asistent ili nije valjano radio asistentni posao ili je ocijenjen kao nesposoban da napiše disertaciju moći će da davija profesora.

Eto, to je cijena užasne frustracije koju doživljava nevjerovatno veliki broj ljudi u Srbiji što se Crna Gora počela vrlo seriozno duhovno utemeljivati u normi vlastitoga crnogorskoga jezika. U Šekspirovom Mletačkom trgovcu glavni opaki lik zove se Šajlok. Zbog mržnje prema Antoniju udesio je da ovome ugovorom, ako ne ispuni neku obavezu, bude otkinuta funta mesa s grudi. Zli karakter i lakomština doveli su ga dotle da ne samo što nije uspio otkinuti tu funtu mesa, nego je još i ostao bez svoga imetka.

Uostalom, nagledali smo se u potonjih četvrt vijeka kako su beogradski šajloci prolazili žudeći da drugima čine goleme štete.

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Crkvena država

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne razumijem odnos države crnogorske prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Teži mi je za shvatanje od metafizičkih pitanja. No, prije nego me uhvati lakoća kritičkog prosuđivanja s krupnim ocjenama, pitam se nije li moja tačka gledanja pogrešna. Ostavljam po strani sve anegdote tzv. real-politike, kao i teze o „dilovima”, o političkim „tajminzima”, o taktikama, o skrivenim pozadinama itd. I kad bi sve to postojalo i bilo mi poznato, ne bi me odbilo od nakane da prvo preispitam svoje prosuđivanje o odnosu države i SPC.

(više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo