Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. Šta iz svega toga onda proističe? Veliki broj navijača Vojvodine zapućuje se u Beograd na utakmicu. Usput saobraćajna policija uspijeva da im putovanje, s uobičajenih sat i po vremena, produže do četiri sata. Ne velim da je policija bila zadužena da navijači jako zakasne na utakmicu. No začudo, zakasnili su! Poslije je Vojvodini upisano u krivicu što nije šćela početi utakmicu dok joj ne dođu navijači. Slijede zgode suđenja. Ko u životu nije privirio na fudbalski stadion mogao je od prve viđeti kako se „konstrukciono” sudi. Sudija je griješio taman kad se počela nazirati ozbiljna opasnost da bi Vojvodina mogla ponijeti pobjedu iz Beograda. Kad je „konstrukcija” prevršila svaku mjeru, onda su ljudi iz Vojvodine odlučili da ne nastavljaju utakmicu. Sudija je „po pravilima” završio utakmicu.

Fudbalski organi su, kao da je sve normalno, podijelili odličja fudbalerima Partizana. Vaspitani na neobjektivnost svake vrste navijači Partizana, i sami jedna velika svjetonazorna konstrukcijska greška, burno su pozdravili još jedan „uspjeh” svojih ljubimaca. Na red sa svojom vječitom moždanom i moralnom konstrukcijskom greškom došao je televizijski komentator. Za njega „nije bilo u redu” što oni iz Vojvodine nijesu pošteno podnijeli što im je „konstrukciono” oteta pobjeda. Nastavilo se velikim beogradskim medijsko-političkim „konstruisanjem” što se od jedne utakmice, koja je protekla „normalno”, pravi toliki problem. Produžilo se arogantnim opaskama o tome da nikakvog osnova ni smisla nemaju optužbe koje stižu iz Novoga Sada da je Vojvodina opljačkana taman onako kako se godinama nemilosrdno pljačka Vojvodina. Završava se – tj. neće se završiti bez velikoga čuda – tako što džeparoš, uhvaćen s tuđim novčanikom u ruci, ne samo da ne poriče da ga je „maznuo”, nego opušteno tvrdi da je to njegovo. I još pridodaje da ima bogom dato pravo na sve što je tuđe. Što on poželi, legitimno je da ga i učini svojim. Prevarom, krađom, otimačinom, zločinom, silom! Legitimno je, jer naučno je dokazano da on najstariji na planeti, od boga izabrani nebeski, koji je strašno patio i stradao zbog svoje ljepote, dobrote, pameti i zlatnih kašika!

Kakve veze imaju ove fudbalske vragolije sa sudbinama jugoslovenskih država? Isti je tip prevarantske svijesti, s istoga političkog i geografskog položaja, grosso modo od početka do kraja ugrađivao sebe kao stub nosač za svaku jugoslovensku državnu konstrukciju. Zato su i propadale, jer niko neće da ga vječito varaju, potkradaju, eksploatišu i terorišu. I još pride da ga magarče, ubjeđujući ga da je sve to u njegovom interesu!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Crkvena država

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne razumijem odnos države crnogorske prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Teži mi je za shvatanje od metafizičkih pitanja. No, prije nego me uhvati lakoća kritičkog prosuđivanja s krupnim ocjenama, pitam se nije li moja tačka gledanja pogrešna. Ostavljam po strani sve anegdote tzv. real-politike, kao i teze o „dilovima”, o političkim „tajminzima”, o taktikama, o skrivenim pozadinama itd. I kad bi sve to postojalo i bilo mi poznato, ne bi me odbilo od nakane da prvo preispitam svoje prosuđivanje o odnosu države i SPC.

(više…)

Komentari

nastavi čitati

Kolumne

Random image

Novi broj

Facebook

Izdvajamo