Povežite se sa nama

INTERVJU

ALEKSANDAR POPOV, DIREKTOR CENTRA ZA REGIONALIZAM I KOPREDSJEDNIK IGMANSKE INICIJATIVE: U susret željama vlasti

Objavljeno prije

na

Javnost u Srbiji je u posljednje vrijeme, pored afere Agrobanka, najviše uzbudila inicijativa vojvođanskih ,,autonomaša” za stvaranje ,,autonomaškog fronta” u cilju odbrane autonomije Vojvodine za koju smatraju da je suspendovana najnovijim odlukama Ustavnog suda Srbije. Sve je, međutim, do sada ostalo na inicijativi LSV Nenada Čanka. Šta se u Vojvodini zaista dešava povodom odluke suda, razgovarali smo s Aleksandrom Popovim, direktorom Centra za regionalizam iz Novog Sada i jednim od kopredsjednika regionalne organizacije Igmanska inicijativa. MONITOR: Da li ste bili iznenađeni odlukom Ustavnog suda Srbije da Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine ukine u 22 tačke?
POPOV: I jesam i nisam. Jesam zato što je ceo Zakon o utvrđivanju nadležnosti prošao višestruke filtere pre nego sto je 2009. godine usvojen u Skupštini Srbije. Dakle, očekivalo se da je u tom periodu raščišćeno sve što je s ustavne tačke gledišta moglo biti sporno i da je Skupština Srbije usvojila tekst Zakona koji je mogao da izdrži sve naknadne analize i kritike, posebno ocenu od strane Ustavnog suda. Međutim, s obzirom na činjenicu da je deo sudija Ustavnog suda postavljen još u vreme Koštuničine vladavine, mogla se očekivati ovakva presuda. Ipak je glavni problem u Ustavu iz 2006, koji je donet na brzinu kroz nagodbu glavnih pozicionih i opozicionih stranaka, pa je tako u velikoj meri neprecizan i dozvoljava nagodbenjaštvo, tako da neki ustavni sporovi iz ustavno pravne prelaze u političku sferu, kao što je i ovde slučaj. Da je o Zakonu odlučivao neki drugi sastav Ustavnog suda, mogao je na osnovu postojećeg Ustava doneti sasvim oprečnu presudu, odnosno da je Zakon o utvrđivanju nadležnosti potpuno u skladu s Ustavom.

MONITOR: Bilo je dosta komentara u kojima se tvrdilo da je riječ o tajmingu koji je usklađivan prema rezultatima izbora u Srbiji. Da li je vama blisko mišljenje da je Ustavni sud pokazao zavisnost od nove izvršne vlasti i čak da je njenim željama išao u susret?
POPOV: Taj stav sam i sam javno izneo u više navrata. Naime, više od dve godine nakon donošenja Zakona o utvrđivanju nadležnosti, Ustavni sud je tek nakon stvaranja nove vladajuće većine našao za shodno da oceni usklađenost ovog zakona s Ustavom, osporivši ga u 22 tačke. Time je, stiče se utisak u javnosti, doneo presudu koja je po volji nove vladajuće većine, koja nije naklonjena vojvođanskoj autonomiji, ali je istovremeno doprineo zaoštravanju već napetih odnosa između Beograda i Novog Sada, tim pre što se u Vojvodini konstituisala drugačija vladajuća većina nego u Srbiji. Ovde je prvo pitanje kako poništiti posledice dvogodišnjeg delovanja ovog Zakona, a drugo kako naći izlaz iz ovog ćorsokaka. Iz Vojvodine je već stigla oštra reakcija, pa čak i najava da se neće poštovati odluka Ustavnog suda. Da bi smirio strasti, premijer Ivica Dačić najavio je politički dijalog oko nastalog spora, pa bi sve opet moglo biti stvar političke nagodbe, što samo govori koliko je postojeći Ustav loš i pogoduje političkom nagodbenjaštvu, a ne vladavini prava.

Osim toga, zanimljivo je da je glavni politički propagandista regionalizma Mlađan Dinkić deo vlasti koju nije baš uznemirila odluka Ustavnog suda i njene moguće političke posledice. Koliko su političari do sada pokazali da iskreno veruju u projekat regionalizma i decentralizacije?

Sam Dinkić je pokazao koliko se kod naših političara poštuju predizborne platforme i obećanja. Njegova stranka je celu svoju predizbornu kampanju zasnovala na programu decentralizacije Srbije, s posebnim akcentom na jačanju i autonomnosti lokalnih vlasti. Međutim, njega ne samo da nije uzdrmala odluka Ustavnog suda, nego je čak svojim koalicionim partnerima predložio da se po svaku moguću cenu uspostavi ista vladajuća većina na lokalu kao što je na centralnom nivou, pri čemu je posebno apostrofiran Novi Sad, kao drugi grad po veličini u Srbiji. Da nije reč o veoma ozbiljnom pitanju stvar bi bila čak i pomalo komična jer se za ideju stranačkog disciplovanja opština založio baš šef stranke čiji se kompletan program zasniva na decentralizaciji, a kad je reč o Novom Sadu, šef stranke koja u Skupštini grada nema nijednog odbornika jer nije prešla cenzus.

MONITOR: Ideja o nekom širokom vojvođanskom frontu, izgleda, bar za sada je pala u vodu. Ali se i dalje govori o internacionalizaciji položaja Vojvodine. Šta vi vidite kao način da Vojvodina dobije normalne prerogative autonomije?
POPOV: Sem političkog nagodbenjaštva, jedini pravi izlaz bio bi u promeni sadašnjeg, odnosno donošenju novog Ustava Srbije, jer je on osnovna brana njenoj decentralizaciji u skladu s pozitivnim iskustvima pojedinih evropskih zemalja poput Italije i Španije. Međutim, imajući u vidu sadašnji sastav Narodne skupštine Srbije, male su šanse da se to desi u dogledno vreme. Naime, inicijativu za promenu ustava može da pokrene jedna trećina poslanika, ili neko ko skupi 150.000 potpisa građana, a da bi se predložene promene i usvojile potrebno je da za njih glasa dve trećine poslanika, što je u sadašnjim okolnostima nemoguća misija. Jedina olakšavajuća okolnost je što promene dela Ustava koje se odnose na teritorijalno uređenje ne podležu referendumu. Kada je reč o internacionalizaciji vojvođanskog pitanja, za sada je jedino mađarski ministar inostranih poslova upozorio Srbiju da ne ide na dalje sužavanje autonomije Vojvodine, tim pre što je reč o jedinoj pravoj multietničkoj regiji u Srbiji. Tu se ne može očekivati oštrije reagovanje EU, jer je njoj daleko važnije da Srbija „proguta” kosovsku knedlu, nego da se ozbiljnije zauzme za zaštitu autonomije Vojvodine.

MONITOR: Koliko je za građane Vojvodine važno predstavništvo u Briselu? Zanimljivo je da je potpredsjednica Vlade za evropske integracije izjavila da Vladi ne smetaju regionalna predstavništva u Briselu, a predsjednik vojvođanske Vlade da će se naći neko rješenje kojima se ispunjavaju odluke Ustavnog suda ali i potrebe građana.
POPOV: Oko 250 evropskih regija ima svoje predstavništvo u Briselu, što govori da je to uobičajena praksa od koje imaju koristi i regioni koji su tamo predstavljeni, ali i države kojima oni pripadaju. Za regione, pa i pojedine gradove (Kragujevac i Niš već inaju svoja predstavništva u Briselu) važno je da budu na licu mesta gde se raspisuju konkursi za dodelu sredstava za regionalnu saradnju i odlučuje (pa i lobira) o njihovoj dodeli pojedinim regijama, ali se i na licu mesta s predstavnicima drugih evropskih regiona dogovara saradnja koja bi se odvijala na obostranu korist. Ako sve to ide uobičajenim diplomatskim kanalima to predugo traje i kada se odgovori na pojedine upite za uspostavljanjem saradnje, bude već kasno da bi se nešto konkretno uradilo.

Podvala

MONITOR: Javnost je uzburkala najava „autonomaškog fronta” koji se ponudio da predvodi LSV Nenada Čanka. Ima i onih koji predviđaju „otcjepljenje”. Postoje li političke i društvene snage koje bi Vojvodinu povele u tom pravcu?
POPOV: Priče o želji Vojvođana da se otcepe od Srbije čista je podvala snaga koje, zalažući se za državno jedinstvo ubiraju jeftine poene u javnosti. Jer kada bi to bilo istina, a nije, odnosno ako Vojvodina u kojoj su, za razliku od Kosova, oko 70 odsto stanovništva Srbi, želi da se otcepi od Srbije, onda je ona u velikom problemu. Nenad Čanak je pozvao na stvaranje „autonomaškog fronta” u cilju otpora pokušajima Beograda da i ovako suženu autnomiju Vojvodine, koja po Ustavu samostalno može da donosi samo svoja znamenja, odnosno grb i zastavu, svede još više na čistu fasadnu autonomiju. No, po mojoj proceni u Vojvodini ne postoji dovoljno jaka politička snaga koja bi mogla da izvrši pritisak na Beograd, koji tamošnja vladajuća garnitura ne bi mogla da ignoriše.

 

Skandinavizacija Balkana

MONITOR: Igmanska inicijativa, čiji ste kopredsjednik, imala je zanimljivu ideju o „skandinavizaciji Balkana”, da tri zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma i Crna Gora naprave zajednički organ kao što su skandinavske zemlje formirale Nordijski savjet. Šta je urađeno na toj inicijativi?
POPOV: Reč je zapravo o ideji da se na ovim prostorima iskoriste pozitivna iskustva nordijskih zemalja kroz šestodecenijsko postojanje Nordijskog saveta. Reč je o zemljama koje su u skorijoj ili daljoj prošlosti bile u međusobnim sukobima, ali su 1952. godine smogle snage da sve to prevaziđu stvarajući Nordijski savet, kao parlamentarnu komponentu i Nordijski savet ministara, kao međuvladinu komponentu saradnje. Baš zbog toga smo mi u Igmanskoj inicijativi zaključili da bi se neka od ovih iskustava, pre svega u oblasti unapređenja interparlamentarne saradnje, mogla primeniti i na ovim prostorima. U tome smo već dobili podršku od Nordijskog saveta i ambasada nordijskih zemalja u našim zemljama, a u toku je i realizacija projekta kroz koji ćemo političku i opštu javnost bolje upoznati s nordijskim modelom saradnje i mogućnosti korišćenja pojedinih iskustava iz ovog vida saradnje na četiri zemlje Dejtonskog sporazuma.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ZORAN PUSIĆ, KOPREDSJEDNIK IGMANSKE INICIJATIVE: Potreban je samokritičan pogled na EU stvarnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bujanjem „neliberalnih demokracija“, klerikalno-desnih vlada, agresivnih nacionalizama koje potiču sve prisutnije radikalno desne stranke, EU izgleda dalje od ideala na kojima je stvarana nego u doba kada je stvarana

 

MONITOR: Hrvatski premijer, Andrej Plenković, izračunao je-povodom desetogodišnjice prijema Hrvatske u EU, da je država od tada „povukla“ iz Brisela oko 12 milijardi eura (5,2 je uplatila, a njoj je isplaćeno 17,1). Pomenuo je i nematerijalne vrijednosti koje je Hrvatska stekla ovim članstvom. Kako Vi ocjenjujete ovaj „bilans“?

PUSIĆ: Da bi se donijela argumentirana ocjena „bilanse“ za koju Vi pitate, trebalo bi imati dobro stručno znanje iz ekonomije, posebno makroekonomije. Ja to nemam i mogu odgovoriti jedino kao građanin koji prati medije i gleda događaje oko sebe, svjestan da većina utječe na njegov život u puno većoj mjeri nego što on može utjecati na njih.

Pretpostavimo da su podaci koje je iznio premijer o povučenim sredstvima iz EU više-manje točni. Logično je pitanje koliki je dio tog novca ostao u hrvatskom gospodarstvu, a koliko je otišlo na uvoz opreme i usluga iz drugih zemalja EU, što u prvom redu pomaže gospodarstvu izvoznika. No, to sigurno pomaže razvoju EU čiji je Hrvatska član. Za pretpostaviti je da mnogi u EU koji o dodjeli sredstava odlučuju, nisu baš bili sretni kad novac EU za najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, izgradnju Pelješkog mosta, nije ostao u EU već je otišao u Kinu. Ekonomski stručnjaci ne slažu se oko raspodjele dobivenih sredstava; veći dio je išao u javne projekte (slično, uostalom, kao i kod nekih drugih „mlađih“ članica EU), a manji u poticanje proizvodnje što brže vraća uloženi novac.

Sredstva dobivena za saniranje šteta od potresa intenzivno su se počela koristiti tek od početka ove godine kad je rok do kada se ona moraju iskoristiti (šesti mjesec ove godine) bio pred vratima. Ali za malu članicu EU, koja kaska za prosječnom razvijenošću drugih članica, EU fondovi su ogroman poticaj razvoju, a kontrola kako se taj novac troši, koju provodi Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF – Office de Lutte Anti-Fraude), bitna je pomoć u obuzdavanju korupcije.

MONITOR: Plenković je EU okarakterisao kao zajednicu prava, vrijednosti, najrazvijeniju na svijetu. Često se govori o zemljama poluperiferije i periferije EU. Koliko su te kvalifikacije uvjerljive i gdje vidite Hrvatsku u ovom, kako je premijer Hrvatske naglasio, elitnom društvu?

PUSIĆ: Idejni tvorci EU, Jean Monnet, Robert Schuman i mnogi drugi, stvarali su temelje EU kroz pragmatične korake, počevši sa Zajednicom za ugljen i čelik, ali vođeni idejom kako spriječiti da neki budući nacionalizmi ponovo ne dovedu do rata u Europi; oni su imali u vidu prvenstveno Francusku i Njemačku, jedan europski i dva svjetska rata unutar 70 godina. (I tu smo „bolji“; na području bivše Jugoslavije 7 ratova u 87 godina.)

Miroljubiva politika, individualne slobode, ljudska prava, demokratska država i socijalno osjetljiva društva, sve su to bili ciljevi koji su trebali određivati „mapu puta“ stvaranja EU. Prihvaćanje tih ciljeva kao odrednica vlastite politike to su nematerijalne vrijednosti koje su trebale biti vezane za članstvo u EU. Danas, sa bujanjem „neliberalnih demokracija“, klerikalno-desnih vlada, agresivnih nacionalizama koje potiču sve prisutnije radikalno desne stranke, EU izgleda dalje od ideala na kojima je stvarana nego u doba kad je stvarana. Ono što je sad potrebno je samokritičan pogled na EU stvarnost i volja da se ta stvarnost promijeni. Inače će EU ostati „elitno društvo“ uspoređujući se sa sve nižim standardima.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

MIODRAG VUJOVIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR: Od buke političara, ne čujemo glas razuma

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mi imamo čitave generacije političara koji nemaju iskustva u realnom sektoru u privredi, pa otuda njihove lakonske projekcije da se sve može ako se hoće. Htjenje nije dovoljno, potrebno je znanje i sposobnost, dakle upravo ono što satire nova vlast

 

MONITOR:  Građani su na izborima mahom glasali za ekonomske reforme i bolji status, što je i razlog uspjeha PES na izborima. Koliko se o tome tokom pregovora o vladi vodi računa?

VUJOVIĆ: Prirodno je da građani glasaju ekonomski program koji je povoljniji za njih. Međutim, ako glasate samo za obećanje, a  nemate nikakvu garanciju za njegovo ispunjenje, čak ni u vidu predstavljanja kako mislite da dođete do toga, onda ulazite u zonu neracionalnosti. Kao i u životu, i u ekonomiji se ovakav pristup skupo plaća.

Mi smo sada u zoni da ljudi smatraju da je model povećanja plata bez pokretanja privrede sasvim održiv. Pritom se govori da će ključne milijarde koje su potrebne za ekonomski preporod dolaziti ukidanjem korupcije i kriminala. Tačno je da jedan dio može, ali ne toliko dramatično velik. Možete da spriječite značajan dio trgovine drogom, ali to ne znači da država može da se bavi tim biznisom i prihoduje. Mi smo okruženi zaglušujućom bukom političara da ne čujemo glas razuma.

Najveća briga je što ljudi imaju sve manje preduzetničkog elana. Ako nešto radite i stvarate imate samo probleme – od administracije do tržišta, ali ako se učlanite u partiju i imate “socijalne vještine”, čitajte znanje o uspinjaju u partijskoj strukturi,  možete doći i do socijalnog priznanja i do veoma ugodnog života.

Pregovori se vode u tom i takvom ambijentu, pa je razumljivo da oni koji bi da budu vlast manje pričaju o tome, a više o uzajamnim optužbama ko je sa kim povezan i ko je i koliko ugrožen. Njima je lakše da na samom startu postave retorički okvir u kome neće morati da se bave ispunjenjem obećanja, a podsjetiću da su skoro svi tokom kampanje imali  gotovo isključivo priču o ekonomskim temama.

MONITOR: Kako generalno vidite pregovore koji su u toku?

VUJOVIĆ: Ovo je očekivano. PES je, svi su izgledi, projektovao veću snagu, a kao nov pokret nisu vični pregovorima koliko oni koji su decenijama u politici. Ideološki nisu jasno profilisani, pa je moguće lakše vršiti uticaje na njih. Postoji i taj fakat da kada ste novi i uzmete toliko velik procenat na izborima, bez obzira što je za njih ispod očekivanog, onda pomislite da sve možete i umijete i da su vam drugi malo ili nimalo potrebni. To su lekcije koje će sada učiti, koliko će ih to koštati, najbolje će oni izračunati.

Druga strana pregovarača ima mnogo iskustva u ovakvim situacijama i  koriste svake medijski kiks PES-a. Naravno, sve to rezultira dodatnom apatijom građana koji su željeli bolji život, a ne nove političke farse. Skoro da sam siguran da bi na ponovljenim izborima sada izašlo još manje glasača nego na onim junskim. To je trenutni rezultat pregovaračkog postupka.

MONITOR: Slažete li se sa stavom pojedinih analitičara da rascjep u PES-u može uticati na realiziju obećanja koji se tiču prvenstveno ekonomskih reformi?

VUJOVIĆ: Njihova obećanja su nerealistična i to ne može promijeniti njihov unutrašnji odnos. Oni su obećali stavke koje javnu potrošnju dižu godišnje za više stotina miliona eura, a recimo rata kredita za autoput je oko 82 miliona dolara. Oni postavljaju sistem koji će “jesti” nekoliko dionica autoputa – a sami su obećali gradnju dva autoputa. Za mene je najnevjerovatnije obećanje da ćemo imati ubrzo investitore čiji će promet biti koliko cijeli BDP. To bi značilo da bismo za godinu ili dvije imali rast BDP-a od preko 100 posto. Ko išta zna o ekonomiji zna da je to bajka. Uz sve, veliki projekti se ne mogu izvesti bez izuzetno efikasnih projektnih timova koje mi  nemamo, a oni su veoma traženi u svijetu i za Crnu Goru su previše skupi. Ostaje nam da se oslonimo na kombinaciju domaćih i inostranih snaga, a za to trebaju nerijetko godine pripreme. Mi imamo čitave generacije političara koji nemaju iskustva u realnom sektoru u privredi, pa otuda njihove lakonske projekcije da se sve može ako se hoće. Htjenje nije dovoljno, potrebno je znanje i sposobnost, dakle upravo ono što satire nova vlast.

Vratimo se stvarnom ili projektovanom sukobu predsjednika i mandatara. Mada mislim da to nije bio motiv, ali oni su pričom o rascjepu uspjeli da skrenu pažnju sa pomenutih obećanja. Sada je fokus pomjeren ka “mirenju” lidera PES-a. Šta to nas građane zanima? U redu je da zanima članstvo PES-a, donekle i one koji su glasali, ali šta je sa ostalima?

MONITOR:    Cijene rastu u nebo. Iz Vlade nas bombarduju statistikom uspjeha –  od podataka o tome da imamo najnižu stopu inflacije u regionu do brojki o uspješnoj turističkoj sezoni. Kako to komentarišete?

VUJOVIĆ: Ljudi iz Vlade ili nemaju vezu sa relanošću ili se prave da ne znaju šta se dešava. Stvar je u tome da ova Vlada nije usvajala pakete mjera koje bi išle na korist dugoročnom razvoju ekonomije. Ako postoji trend rasta cijene hrane, zar nije prirodno da uložite sve moguće napore da se pokrene poljoprivreda i prerađivačka industrija? Zar nije bilo logično da počnu makar sa malim opsegom robnih rezervi koje bi otkupljivala tržišne viškove? Zar nije bilo na mjestu da donesu zakonske mjere koje će regulisati ponašanje privrede u dijelu distribucije i prodaje životno važnih namirnica, a koje ne bi ugrozile ni privredu? Umjesto toga, imamo promociju tajkuna prethodne vlasti kao filantropa i uspješnih biznismena. U redu, ako je tako, onda oni neka pokažu više samosvijesti i neka se drugačijom cjenovnom politikom odreknu dijela svog profita u kriznom periodu.

Mada su iz Vlade već proglasili rekordnu turističku sezonu, iako ona nije ni završena, stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan i raditi na rekonfiguraciji domaćeg turizma. Glas struke je i ovog puta nadglasan funkcionerskom samohvalom.

Treba nam studiozan presjek dosadašnjih grešaka u privredi, uključujući naravno i turizam, da okupimo struku i odredimo srednjoročne pravce djelovanja. Niti prošlu, niti sadašnju vlast ne zanima takav pristup jer je on spor i njegovi plodovi ne dolaze brzo. Postalo je sve jurnjava za glasovima na izborima i tome je sve podređeno. To je recept za neuspjeh u privredi – udvaranje očekivanjima bez realnih i konkretnih planova.

MONITOR: Šta je vlada propustila da uradi da smanji negativne efekte rasta cijena na građane?

VUJOVIĆ: Mogla je da osnuje robne rezerve i usmjeri veće subvencije za poljoprivrednike i prerađivače hrane. Tu je pritisak inflacije najosjetljiviji. Potom je mogla da koriguje poreske stope kod proizvoda koji se najviše koriste, da vode drugačiju akciznu politiku… Kombinacijom ovih mjera pospješili bi i domaće proizvođače i smanjili inflatorni udar. Umjesto toga smo stalno slušali medijske priče o fantastičnim uspjesima  Vlade.

Primjera radi, da je 20 miliona eura koje je potrošeno za kupovinu Željezare uloženo u smislene prerađivačke kapacitete danas bismo imali moguće i u Nikšiću pogon za preradu voća i povrća, a ljude iz Željezare smo mogli zaposliti direktno u EPCG i time njihov status učiniti sigurnijim, a za državu bismo imali manji trošak. Ovako imamo preduzeće koje je na početku u problemima, a o novoj perspektivi razvoja ni govora.

Ponavljam, mi nemamo posla sa rukovodiocima koji realno sagledavaju stvarnost, ove je za njih pet minuta slave i njihovo parče istorije.

MONITOR: Kako komentarišete to što dvije delegacije putuju na skupštinu UN?

VUJOVIĆ: Sve je tu jasno. Uglavnom se koriste privilegije da se vidi “Velika jabuka” o trošku građana. Tako se i nagrađuju ljudi bliski vrhu vlasti. Crna Gora treba da ima delegaciju na zasijedanju GS OUN, ali na paritetu koji bi bio usklađen sa našom krovnom potrebnom da imamo malu i efikasnu administraciju, ne prepirku premijera i predsjednika ko je koga stavio u delegacija i ko će biti “vođa puta”. Cijena tog puta zbog takve neodgovornosti uvećana je sigurno za iznos liječenja u inostranstvu jedne osobe. O tome u Vladi, ali ni u kabinetu predsjednika, očigledno nemaju svijest. Oni žive neku svoju realnost, svoj politički san.

MONITOR:  Ima li promjena nakon avgusta 2020, kada je u pitanju trošenje državnog budžeta?

VUJOVIĆ: Promijenjena je retorika, ali praksa bahaćenja očigledno da postaje naša konstanta. Prebrzo su se nove vlasti navikle na pretjerivanja, rotacije, crvene tepihe, skupe proslave i službene puteve koji sve više liče na ekskurzije. Tim ljudima samo treba čitati njihove izjave dok su bili opozicija o tome da je vlast neracionalna i da je sve podređeno interesima vladajuće klase. Zaboravili su šta su  pričali. Preciznu dijagnozu svog ponašanja dali su dok su kao opozicija govorili o prethodnoj vlasti.

MONITOR:  Kakva je ekonomska situacija u zemllji, pošto vlast tvrdi da ima nikad bolje rezultate, a oni koji to pretenduju da budu, da smo pred bankrotom?

VUJOVIĆ: Mislim da nijedna ni druga tvrdnja nije tačna, što govori o neozbiljnosti i ove i izvjesne naredne vlasti. Prvo, naša ekonomija ima strukturni ključni problem što je proizvodnja na ekstremno niskom nivou, što imamo ogroman spoljnotrgovinski deficit, a turizam ima visok udio u BDP-u, što je pokazatelj slabe privrede. Da pojasnim: nije loše da je turistička privreda što bolja, ali ako je njen direktni i indirektni prihod oko 30 posto BDP-a, to jasno govori koliko je slab ostatak realnog ekonomskog sektora.

Preko svega toga, mi smo ekonomskim mjerama umrtvili preduzetnički nerv. Onaj ko će da se bavi privrednim djelatnostima i da stvara novu vrijednost susreće se sa besmislenim administrativnim barijerama, a mladi ljudi koji vide da se njihovo znanje i sposobnost ne vrednuje nastavljaju da idu u inostranstvo.

Kada je riječ o bankrotu, daleko je Crna Gora od tog scenarija jer se dugovi mogu reprofilisati. Još ima prostora za zaduženje i postoje resursi koji još uvijek mogu spriječiti scenario bankrota. Čini mi se da ova priča služi samo radi pripreme javnosti za veliko zaduženje po preuzimanju vlasti.

Kada podvučemo crtu, novi slojevi neozbiljnosti koji znače samo jedno: ekonomsku neizvjesnost.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo