Povežite se sa nama

MONITORING

AMFILOHIJE RADOVIĆ PONOVO U AKCIJI: Mitropolit opšte prakse

Objavljeno prije

na

Za vrijeme socijalizma takozvani političari opšte prakse namjenski su obavljali razne funkcije i poslove. Poput tih kadrovika proteklih dana svaštario je i mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije. Najmanje se bavio onim što mu je po kanonima u opisu radnog mjesta. Stizao je u daleku crnogorsku prošlost, analizirao spoljnopolitičku situaciju, a ispostavilo se da bi mogao dovesti u pitanje jednu značajnu stranu investiciju u Crnoj Gori.

Početkom mjeseca, iz crkve na Sinjajevini, Amfilohije se oglasio tipičnim govorom mržnje, od kojeg ne odustaje evo dvije i po decenije. Govoreći o istrazi poturica, događaju koji ozbiljni istoričari smatraju legendom, Amfilohije je kazao da su muslimani „lažni ljudi” koji su morali biti pobijeni.

,,Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom. Zato je, blagodareći toj žrtvi, vladika Danilo spasio Crnu Goru. Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uva u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu”, besjedio je Amfilohije.

Islamska zajednica Crne Gore je s pravom saopštila da je uvrijeđena stavovima mitropolita SPC. ,,Teško da se radi o neznanju, prije će biti da je riječ o isključivosti, kao o dominantnom obrascu odnosa prema islamu, kada je u pitanju retorika ljudi koji već duže vrijeme rukovode ovom crkvom”, navodi se u saopštenju Islamske zajednice.

Dalje se kaže da one koji pamte malo duže takva izjava nimalo ne čudi”.

Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice Crne Gore, zapitao se zašto se niko ne ograđuje od Amfilohijevih ekstremnih istupa. Crnogorski zvaničnici su, po običaju, odćutali Amfilohijeve uvrede. Reagovali su mnogi drugi, ali Amfilohije za to ne haje. I dalje je pod zaštitom vlasti, kao da je mitropolit Demokratske partije socijalista.

Podsjetimo da je Amfilohije u beogradskim Književnim novinama, 1989. godine, kada je bio episkop banatski, govorio: ,,U istoriji nikad nije postojao crnogorski narod”, a 1992, sa titulom koju i danas nosi, u beogradskom časopisu Svet: ,,Crnogorska nacija je izmišljena u Titovoj i Đilasovoj laboratoriji”.

Iako se crnogorska vlast zaklinje u vjersku i nacionalnu toleranciju u Crnoj Gori rijetko je kad osudila Amifilohijeva nepočinstva. Četvrt vijeka toleriše njegovo širenje vjerske i nacionalne mržnje, devastitranje crkvenih objekata, uzurpiranje bogomolja koje pripadaju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi… Da mu se ne bi zamjerila u nedogled odgađa i sopstvenu odluku o uklanjanju limene crkve sa Rumije, koja je postala primjer kako jedan osioni sveštenik može da se izruguje sa vjerskom tolerancijom u Crnoj Gori. Čak je i Milo Đukanović prošle godine najavio da ,,svi nelegalno sagrađeni objekti u Crnoj Gori, a takva je i crkva na Rumiji, moraju da budu ili legalizovani ili uklonjeni”. Džaba.

Hiperaktivni Amfilohije stigao je ovih dana da se bavi i spoljnom politikom.

Na narodnom saboru u kolašinskom selu Gornje Lipovo ustvrdio je da je vlastoljublje okrenulo Crnu Goru protiv Rusije. Govoreći o krizi u Ukrajini dijagnosticirao je da ,,gordost, samoljublje i vlastoljublje pomračuju ljudski um” i da su ti poroci uzrok onog što se trenutno dešava na spoljnopolitičkoj sceni. Onda je to razradio imajući na umu crnogorsku vlast: ,,Šta se događa u kijevskoj Rusiji sada zvanoj Ukrajina, šta se događa u Siriji i šta se događa na našem Kosovu i Metohiji, šta se nedavno događalo kod nas, šta se događa na svim ovim prostorima, a iza toga šta je”?

Potom je, čestitajući mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onofriju izbor za predstojatelja Ukrajinske pravoslavne crkve umjesto apelovanja za mir u toj zemlji podsticao na unutrašnje ukrajinske podjele.

,,Jasno stajući na stranu samo jedne crkve, posljedično i jednog naroda, u zemlji koja je uvedena u građanski rat i u kojoj je građanstvo po pitanju crkava i državnog statusa podijeljeno, on je stao na stranu zla”, izjavio je tim povodom Stevo Vučinić, potpredsjednik Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz crnogorske vlasti opet niko nije reagovao na te Amfilohijeve političke poruke.

Vratimo se u Crnu Goru. Nedavno je, u crkvi i oko crkve na Ivanovim Koritima osvanuo kordon policije da navodno spriječi sukobe pristalica Crnogorske i Srpske crkve.

Scenario repriziran više puta od kako je Amfilohije stigao u Crnu Goru. Policija nije dozvolila sveštenicima i vjernicima nijedne crkve da obave vjerski obred. Uz to, policija je saopštila da je crkva na Ivanovim Koritima vlasništvo Crnogorsko-primorske mitropolije SPC, iako je poznato da godinama traju sporovi između SPC i CPC oko vlasništva nad crkvama, manastirima i crkvenom imovinom.

Vlast neće ili ne smije da raščisti imovinske odnose između dviju pravoslavnih crkava. Srpska crkva, prema katastarskim podacima, gazduje sa oko trista crkava i manastira u Crnoj Gori, koje su nekada bile vlasništvo Crnogorske crkve. Za vrijeme SRJ uknjiženo je na nezakonit način 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta i većina postojećih crkava i manastira na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. SPC od tada nesmetano pretvara crnogorske crkve u svetosavske.

Od Amfilohija nam sada zavise i građevinarstvo i turizam. Srpska crkva ima 233.000 kvadrata zemlje u Buljaričkom polju, pa bez Amfilohijevog pristanka, kako je u medijima objavljeno, najvjerovatnije neće moći da bude realizovana izgradnja ekskluzivnog turističkog kompleksa u Buljarici za koji je zainteresovana katarska kompanija Construction Development Company International (CDCI) iz Dohe.

Vlada se sredinom marta pohvalila da je CDCI spremna da na 11 miliona kvadrata izgradi desetak hotela pod upravom renomiranih međunarodnih hotelskih operatera.

U julu je objavljena vladina Informacija o potrebi donošenja predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U njoj se navodi da značajan broj vjerskih službenika aktivno učestvuje u političkim manifestacijama, a mnogi objekti u vlasništvu vjerskih zajednica koriste se za propagandne političke svrhe u izbornoj kampanji. Ocjenjuje se da zakonski instrumenti u ovoj oblasti nisu iskorišćeni u punom kapacitetu, naročito kada su u pitanju devastacija prostora, sakralnih objekata, njihova upotreba u nereligijske svrhe i netransparentan odliv finansijskih sredstava iz Crne Gore.

U ovom opisu nije teško prepoznati Amfilohija i njegovu crkvu. Znači, Vladi su dobro poznate njegove aktivnosti, pa i njegovi izleti izvan svetovne sfere.

Kad li će se Vlada usuditi da ,,determiniše odgovornost vjerskih zajednica u pravnom poretku”?

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Iz neizvjesnog u neizvjesno

Objavljeno prije

na

Objavio:

Pitali smo: kako komentarišete prvi krug predsjedničkih izbora

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR
Mobilizacija glasača koji nisu dio ,,partijske mašinerije”

Iako su svi lideri političkih partija zadržali svoj izborni rezultat, uspjeh Jakova Milatovića govori o izbornoj mobilizaciji birača koji nisu dio „partijske mašinerije“, koji su postali dijelom i imuni na partijsko zapošljavanje, svih onih koji razmišljaju van identitetske matrice, desne nacionalističke politike, a koji su u svom svakodnevnom životu vidjeli efekte socio-ekonomskog programa Evropa sad.

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR
Prošlo vrijeme lidera partija

Prvi krug izbora za predsjednika Crne Gore pokazao je, nadam se, da je prošlo vrijeme kandidovanja za ovu državnu funkciju lidera političkih partija i da se ubuduće mora voditi računa o tome da je predsjednik države neko ko, prema Ustavu, predstavlja svu raznolikost crnogorskog društva, odnosno političke zajednice.

DEJAN MILOVAC, MANS
Rezultat najviše iznenadio Đukanovića i Mandića

Rezultat prvog kruga ovogodišnjih izbora je iznenadio mnoge, možda najviše same takozvane favorite Mila Đukanovića i Andriju Mandića kao reprezente polarizovane Crne Gore i dva suprostavljena politička i nacionalna ekstrema. Rezultat koji je ostvario Jakov Milatović je vjerujem iznenađenje i za ljude iz Pokreta Evropa sad (PES), naročito nakon svega onoga što se dešavalo sa kandidaturom Milojka Spajića.

OMER ŠARKIĆ, GRAĐANSKI AKTIVISTA
Drugi krug neće biti miran

Izvanredan rezultat Milatovića, očekivani stepen podrške Đukanoviću, neuspjela „transformacija“ Mandića i razočaravajući rezultat po njega i Front, Bečićevo tavorenje i izostanak za njega očekivane podrške, fijasko Vuksanovićke i Danilovića – bio bi najkraći opis prvog kruga rezultata izbora. Koliko god biračima Draginja Vuksanović bila simpatična ili ne, jedina je povukla onaj potez koji se očekuje od političara kada naprave loš izborni rezultat – da podnesu neopozivu ostavku.

 

ANA NENEZIĆ, CEMI
Poruka građana parlamentarnoj većini

Predsjednički izbori su održani u kontekstu političke i institucionalne krize, uz jaku političku polarizaciju crnogorskog društva, po pravilima nereformisanog seta izbornih zakona, čiju implementaciju hronično prate problemi koji se ponavljaju iz jednog u drugi izborni ciklus. Višegodišnje preporuke Venecijanske komisije, OSCE ODIHR misija i domaćih posmatračkih organizacija nijesu uvažene, niti inkorporirane u izborno zakonodavstvo.

 

MILICA KOVAČEVIĆ, CDT
Izborna reforma neophodna

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori obilježili su slabost i politizovanost institucija koje sprovode izbore, pravni i praktični problemi koji su prouzrokovani izostankom političke volje da se sprovede temeljna izborna reforma, te apsolutna nepripremljenost institucija i društvenih činilaca na odbranu izbornog procesa od dezinformacija i stranih uticaja. Ono što ostaje kao najsnažniji utisak je sporni proces potvrđivanja predsjedničkih kandidatura, u kome su ponovljene zloupotrebe ličnih podataka građana, a Državna izborna komisija je preuzimanjem nadležnosti druge institucije, većinskom voljom njenih članova iz političkih partija, postala direktni učesnik izbornog procesa i u njega na velika vrata uvela uticaj drugih država.

 

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo