Povežite se sa nama

INTERVJU

ANĐELKA NENEZIĆ, DIREKTORICA UNDERHILL FESTA: Film može promijeniti društvo

Objavljeno prije

na

Deveti po redu festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhill Fest biće održan od petog do 12. juna u Podgorici. UnderhillFest je festival na kojem se prikazuju dugometražni dokumentarni filmovi nastali u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Cilj festivala jeste edukacija javnosti o značaju dokumentarnog filma, odnosno moći koju on ima u predstavljanju i rješavanju društvenih problema u svijetu.

Ovogodišnji festival će biti svečano otvoren na terenu KK Budućnost u Njegoševom parku dokumentarcem Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb, autorke Sofi Fajns. O ovom fimskom žanru, festivalu i novinama koje će publika imati prilike da vidi, razgovarali smo sa direktorkom Underhill-a, diplomiranom producentkinjom Anđelkom Nenezić.

MONITOR: Ubrzo počinje deveti UnderhillFest. Kako teku pripreme? Kakva su Vaša očekivanja kada je riječ o posjećenosti?
NENEZIĆ: Kao i svake godine vrlo radno. Mala ekipa koja priprema festival od trenutka kad se završi… UnderhillFest je od samog početka našao put do svoje autentične publike. Posjećuju ga ljubitelji dokumentarnog filma, naravno i studenti režije i ostalih fakulteta, ali i srednjoškolci željni saznanja o ovom filmskom izrazu. Naravno, dio naše publike je i stručna javnosti. Tako da slobodno mogu reći da UnderhillFest doprinosi ovom gradu i zemlji kvalitetnom filmskom edukacijom.

MONITOR: Underhill je festival koji se održava skoro deceniju. Koja je bila osnovna zamisao kada se pristupilo osmišljavanju ovog festivala i da li se nešto u međuvremenu promijenilo?
NENEZIĆ: Osnovna zamisao bila je da je Crnoj Gori i Podgorici neophodan festival dugometražnog dokumentarnog filma, kulturni događaj koji nije komercijalan. Znamo kako je prije deset godina iz različitih razloga film bio u Crnoj Gori marginalizovan. Bioskopi su se zatvarali, publika skoro da nije mogla da pogleda pravi umjetnički film. Udružili smo naše znanje, iskustvo, entuzijazam… Negdje smo i rizikovali, ali napravili smo festival koji je prepoznat u cijelom regionu, a i šire. Mijenjale su se lokacije, naš tim se podmlađivao i uspjeli smo da od UnderhillFest-a napravimo nezaobilazni datum u kulturnom kalendaru glavnog grada i zemlje.

MONITOR: Da li je dokumentarni film u našoj zemlji i dalje na marginama?
NENEZIĆ: Naša misija svake godine je odrađena. U Podgoricu dovodimo najznačajnija imena iz svijeta dokumentarizma. Na UnderhillFest-u su prikazivani i filmovi iz Crne Gore, što nas raduje.. Ali nedovoljno.

MONITOR: UnderhillFest se bori za afirmaciju ne samo dokumentarnog filma u Crnoj Gori, nego i kulture uopšte. Koliko je ta borba teška?
NENEZIĆ: Počeli smo od nule. Odlučili da festival bude u bašti kafea Soul II Soul. Umjesto novca koristili smo lične kontakte za usluge koje su nam potrebne da bi festival zaživio. Bilo je teško, ali i zanimljivo i inspirativno. Mislim da to dokazuje i činjenica da ista ekipa organizuje festival devet godina.

MONITOR: Da li postoji podrška institucija pri organizaciji UF!-a?
NENEZIĆ: Naravno, prvenstveno od Ministarstva kulture, ali i od Glavnog grada…. Ministarstvo kulture prepoznaje značaj ovog festivala i daje nam podršku i novčanu pomoć.

MONITOR: Na osnovu kojih kriterijuma je sprovedena selekcija filmskog programa za deveti Underhill?
NENEZIĆ: Jedini kriterijum je da je film odličan. Tako je i svake godine. Na UnderhillFest-u možete pogledati filmove koji su nagrađeni Oskarom ili drugim prestižnim nagradama – gledate filmove vrhunskih produkcija, ali isto tako i one sa minimalnim budžetom – snimljeni npr.mobilnim telefonom. Takođe se vodimo činjenicom da film može da promijeni i pokrene društvo, a još važnije, da pokrene emociju.

MONITOR: Zbog čega je baš film Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb odabran za otvaranje festivala?
NENEZIĆ: Zato što je to jedan fenomenalan film o revolucionarnoj muzičkoj umjetnici, supermodelu i filmskoj zvijezdi.

MONITOR: Prethodne godine je pokrenut program RAD, koji okuplja autorke i producentkinje iz zemalja Jugoistočne Evrope. Možete li nam malo više kazati o ovom programu?
NENEZIĆ: Na prošlom UnderhillFest-u pokrenuli smo program RAD – radionicu za autorke dokumentarnih filmova. Na konkurs su se mogle prijaviti autorke iz regiona eks Jugoslavije, čiji je projekat bio u ranoj fazi razvoja. Uslov je bio da se radi o debitantskom ili drugom ostvarenju. Polaznice su prošle kroz intenzivnu trodnevnu radionicu na kojoj su radile na razvoju projekta sa renomiranim predavačicama iz svijeta dokumentarnih filmova. Ove godine RAD je prerastao u CIRCLE, program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal. CIRCLE će imati tri modula. Prvi je na UnderhillFest-u, drugi u Novom Sadu, a treći na festivalu u Lajpcigu.Ovaj program UnderhillFest realizuje zajedno sa producentskom kućom Wake Up Films iz Srbije.

MONITOR: Kakve programe, osim RAD-a, nudi ovogodišnji festival?
NENEZIĆ: U okviru devetog UnderhillFest-a, već treću godinu biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji Festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U izbor su išla tri filma koja će biti prikazana u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović. Vidim crvene ljude Bojine Panajotove, Vitni: Biti svoja – životna priča poznate pop pjevačice Vitni Hjuston i Neželjene kćerke Crne Gore, autorke Ive Parađanin, koji tematizuje problem selektivnih abortusa u Crnoj Gori.

Takođe, veoma smo ponosni na edukativni program – DOKUŠKOLA – dvodnevnu školu dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola. Radionicu će voditi Rajko Petrović u prostorijama Mtel digitalne fabrike, a polaznici su gimnazijalci iz Podgorice i Danilovgrada.

MONITOR: Zbog čega publika treba da posjeti Underhill?
NENEZIĆ: Zbog učešća izuzetnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. Pružićemo podgoričkoj publici niz uzbudljivih filmskih večeri. Gledaćemo filmove na otvorenom u našem gradu, ove godine u Njegoševom parku.

Miljana DAŠIĆ

Komentari

INTERVJU

NASTAVAK KADROVANJA U RESORU VESNE BRATIĆ – SLUČAJ RADE VIŠNJIĆ: Greška koja nije slučajna

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka  Bratić  očito ne smatra  da je veličanje četništva i  ratnih zločinaca ikkava  smetnja  za obavljanje rukovodećih finkcija u školstvu

 

Slučaj Rade Višnjić, nesuđene v.d. direktorice Osnovne škole (OŠ) „Jugoslavija” u Baru, u žižu javnosti vratio je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) na čijem je čelu Vesna Bratić. Kao diplomirana učiteljica, Rada Višnjić je za v. d. direktoricu imenovana na period od šest mjeseci, počev od 12. jula.  Razriješena je samo osam dana kasnije.

Na imenovanje Višnjićeve javnost je burno reagovala. Protiv nje je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak, nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku, u vrijeme snažne politizcije upotreba zastava. Tada je dobila uslovni prestatak radnog odnosa. U jesen iste godine, preko Vajber grupe pozvala je učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Uslijedio je definitivan otkaz.

Višnjićeva je na svom Fejsbuk profilu objavila i odu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, u Hagu doživotno osuđenom ratnom zločincu. U prilog tvrdnji da hvalospjevi Mladiću nijesu smetnja već više preporuka kod ministarke Bratić ide i činjenica da je za novog direktora Doma učenika u Beranama nedavno imenovan Goran Kiković. On je otvoreni podržavalac četničkog pokreta, a aktivno je učestvovao u predlaganju imenovanja ulice u Beranama po Mladiću.

Vesna Bratić je prije par mjeseci Bojanu Đačić, takođe učiteljicu, ideološki blisku koleginici iz Bara, postavila za v.d. direktoricu Osnovne škole (OŠ) „Ristan Pavlović” u Pljevljima. Đačićeva je smijenjena nakon dva dana, jer su njena fotografija, na kojoj na glavi nosi šajkaču sa kokardom, i tekstovi šovinističkog sadržaja, osvanuli na Instagramu. I izazvali snažnu osudu građana.

Ni tada, baš kao ni u slučaju Višnjić, ministarka Bratić se nije ogradila od stavova   izabranica. Đačićeva je smijenjena u tišini, bez izjašnjenja MPNKS-a. Višnjićeva je prošla gore. U pokušaju da se zaštiti, Vesna Bratić je u saopštenju u kom navodi da je promijenila mišljenje o njenom imenovanju, kazala da je do toga došlo nakon što su iz MPNKS-a imali uvid u  privatne materijale opscene prirode profesorice Višnjić – aludirajući na nage fotografije koje su kružile društvenim mrežama, a na kojima je navodno ona. To je i vrhunac opscenosti ministarke Bratić – što su joj pri kadriranju „opscene fotografije” veći problem od podrške Mladiću. I zloupotreba privatnosti pri raskidanju radnog odnosa. Zbog toga su ministarku kritikovali iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), skupštinskog Odbora za ravnopravnost, Centra za ženska prava (CŽP), kao i pojedinih političkih partija.

Vesna Bratić je, objašnjavajući odluku o razrješenju Rade Višnjić, nenamjerno otkrila i da u MPNKS-u ne obavljaju nikakve provjere kandidata. „Sva priča o depolitizaciji državnog aparata pala je u vodu sramnim postupkom Vesne Bratić, iza kojeg nesporno stoje partije vladajuće većine. Umjesto da oslobode škole političkog uticaja i da razbiju ćelije za kupovinu glasova, što je nasljeđe koje je ostavio DPS sa svojim koalicionim partnerima, oni su se odlučili da te mehanizme preuzmu. Umjesto partijskih direktora i zamjenika – dobili smo partijske direktore i zamjenike”, konstatuje u svojoj objavi na Fejsbuku dugogodišnji aktivista nevladinog sektora Vuk Maraš.

Ministarka tvrdi da su novoizabrani vršioci dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola birani nepartijski. Nije tako, narvano. Monitorovi upućeni izvori tvrde da je Radu  Višnjić imenovala na predlog Socijalističke narodne partije (SNP). Brojni slučajevi upotpunjuju sliku o krugovima iz kojih dolaze kadrovi u kulturi i prosvjeti. Monitor redovno piše o tome.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ŠERBO RASTODER, ISTORIČAR: Treba nam istina   

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na Rezoluciju  o Srebrenici u crnogorskom političkom kontekstu  su se upecali zagovornici zla koji su se sakrivali iza „naroda“ kako bi osporili zlo. Sreća je da su ubjedljivo poraženi na način koji Crnu Goru vraća na stazu kakve – takve normalnosti i civilizacijske vrijednosti što je sa simpatijama prihvaćeno u regionu i svijetu

 

MONITOR: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici i sporenja oko nje?

RASTODER:  Srebrenica je postala prepoznatljiva tačka topografije zla u Evropi. To je ,,zasluga” onih koji su počinili genocid ali i međunarodnog  suda  koji je pravno verifikovao tu činjenicu u dokaznom postupku koji je trajao više godina i u kojem je priloženo nekoliko hiljada dokaza (snimaka zločina, iskaza svjedoka, naredbi viših organa vojnih formacija, iskaza  aktera). Neki od počinilaca genocida (Nikolić, Krstić, Erdemović i drugi) priznali su zločin i iskazali kajanje, a neki od njihovih sljedbenika evo to odbijaju da urade. Zašto bi to bilo važno? Ne zbog toga što se mogu promijeniti činjenice vezane za genocid, već zbog nastojanja da se one politički relativizuju i na taj način odgovornost sa pojedinaca (koji su uglavnom priznali) socijalizuje na čitav narod.  To je nepošteno i neljudski prema narodu zato što je individualizacija krivice bio primarni cilj suda. To se radi ne zbog toga što ,,nije bilo” nego zbog odbrane,,ideologije zločina”. Postoji opravdan strah, da će se kad-tad postaviti pitanje o prirodi tvorevine, čiji je predsjednik, vrhovni komandant, predjednik skupštine, vlade itd. osuđen za genocid. Takva tvorevina  može biti samo ,,genocidna”, proizvod najvećeg  zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Sud u Hagu nije, kao nijedan sud, idealan. Ali u odnosu na onaj u Ninbergu, sud u Hagu je najmanje nekoliko desetina puta uređenija, sređenija i organizovanija institucija. Kako u primjeni prava tako i u dokaznom postupku. Ali tvrditi za sud u Ninbergu da je bio ,,antinjemački“ zato što  je primarno sudio nacistima je jednako stupidno i moguće samo ako ste pobornik nacizma.

Rezolucije o Srebrenici nemaju nikakav značaj za  činjenicu kvalifikovanu kao ,,genocid“ oni  su politička potreba društva da se odredi ,,na kojoj je strani”. U crnogorskom  kontekstu ovo je bio politički mamac na koji su se upecali zagovornici zla koji su se sakrivali iza „naroda” kako bi osporili zlo. Sreća je  da su ubjedljivo poraženi na način koji Crnu Goru vraća na stazu kakve takve normalnosti i civilizacijske vrijednosti, što je sa simpatijama prihvaćeno u regionu i svijetu.

MONITOR: Minuo je još jedan 13. jul. Kako tumačite sve glasnije revizionističke stavove o ulozi četnika u II svjetskom ratu?

RASTODER: Ne postoji ,,revizionizam u istoriji”. Ne može  se promijeniti ,,ono što je bilo”, mijenja se  samo mišljenje  o ,,onom što je bilo”. Tu se ne radi o istorijskom nego o ideološkom revizionizmu. Miješanjem ova dva posve različita pojma omalovažava se istorijska nauka, koja ima precizno definisane obrasce po  kojima dozvoljava naučno legitimne ,,promjene”. Nije svako mišljenje o prošlosti  istorija, niti je isto pričati o istoriji i istorijskoj nauci. Promjena mišljenja o četničkom  pokretu je ideološko konstruisanje novog narativa koje ne počiva na novootkrivenim činjenicama već na diskvalifikaciji postojećih. To može postati naučno prihvatljiv narativ o prošlosti tek kada se novim  dokazima (istorijskim izvorima) dokažu učešća četnika u bitkama sa okupatorom, njihova saradnja sa antifašistima. Treba i dokazati da su glavni programski dokumenti, poput onog Homogena Srbija i mnogi slični,  falsifikati, te zašto su četnike, ako su bili antifašisti, ostavili  saveznici. Sve u svemu, nema revizije istorije, proizvodi se samo idološki i vrijednosni haos.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

BUDIMIR MUGOŠA, FARMER I BIVŠI MINISTAR POLJOPRIVREDE: To što imamo brzo će nestati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna vlast osudila je crnogorsku poljoprivredu na smrt, a aktuelni ministar poljoprivrede, gospodin Stijović, formirao je streljački vod

 

MONITOR: Jedan ste od učesnika protesta poljoprivrednika. Ministar Aleksandar Stijović kaže „pitanje je ko su ti ljudi i koje su im namjere“. Evo prilike da razjasnite tu „dilemu“.

MUGOŠA: Bezprimjerno je takvo ponašanje ministra prema ljudima od čijeg rada živi i zbog kojih postoji. Ako ministar ne zna ko su 70 najvećih farmera u Crnoj Gori koji imaju farme od 50 do 200 grla, onda smo svi u velikom problemu. Ovi ljudi su prije svega dobri domaćini, pripadnici svih vjera, nacija i partija, koji imaju dovoljno građanske svijesti, hrabrosti i odgovornosti da iznesu stavove i brane svoje i državne interese. To su ljudi koji su spremni na danonoćan rad da bi obezbijedili sebi i svojim porodicama egzistenciju a građanima kvalitetnu hranu.

Ako bismo govorili brojkama: to su vlasnici nekoliko hiljada najkvalitetnijih muznih grla u Crnoj Gori koji proizvode više od 50 odsto mlijeka koje se predaje mljekarama. Da je izašao jedan čovjek da protestuje trebao je biti uvažen  i primljen na razgovor. Nijesmo mi bravi da nas neko sa prozora prebrojava.

Nas povezuje domaćinsko razmišljanje i zajednički problem. Tražimo od države pomoć da preživimo ovu tešku situaciju a da onda sa institucijama pokušamo naći bolji model agrarne politike. Mi na to imamo pravo a država obavezu. Ne postoji niti jedan zakonski osnov da nam se ne izađe u susret, postoji samo nedostatak volje, znanja i razumijevanja. Bahato ponašanje ministra, njegovih saradnika i premijera su dodatno zakomplikovali situaciju, pa su naši zahtjevi sada radikalizovani i tražimo ostavku ministra Stijovića.

MONITOR: Ministar kaže da ne mogu ispuniti vaše zahtjeve pošto za to treba previše novca. Šta dalje? 

MUGOŠA: Kada nešto nećete onda je lako naći razloge. Poljoprivreda je izuzeta iz Zakona o kontroli državne pomoći što znači da država može pomoći a da pri tome ne krši niti jedan zakon ili međunarodni sporazum (STO, CEFTA). Sve evropske države su pomogle svojim poljoprivrednicima, osim naša.

Mi smo u martu tražili pomoć od pet euro centi po litru i na te naše zahtjeve ministar nije odgovorio, iako su naše kalkulacije govorile da je za to potrebno oko 1,5 miliona. Na posljednjem protestu mi smo preformulisali naše zahtjeve ali je suština ostala ista.

Dobrom argumentacijom na Vladi ta sredstva bi bila obezbijeđena kao što su data mnogim drugim djelatnostima u iznosu od preko 160 miliona. Za nas nema dva miliona iako smo strateška privredna grana.

MONITOR: Zašto u resornom Ministarstvu nemaju sluha za vaše probleme? 

MUGOŠA: Ministar ne zna, a nema ko da mu objasni, kako stvari stoje u ovom sektoru. Kako se, recimo,  kalkuliše cijena mlijeka: troškovi hrane su 65 odsto a onda dolaze troškovi energije, sredstava za higijenu, amortizacija, oprema stada, sitni alat , veterinarske usluge i , konačno, radna snaga.

Ministar neznaveno izvodi računicu da krava svaki dan daje dvadeset litara mlijeka i ispade sve sjajno. Naravno to nije tako. U periodu „pika laktacije“ lako je poslovati sa dobitkom ali što raditi kada se krava ne muze, a to je 50 do 70 dana u godini. Krava za života u dobrim uslovima da 20.000 litara mlijeka. Njena vrijednost na početku je preko 2.000 a na kraju vijeka 500 eura, pod uslovom da ne ugine i da je debela. Kada ovu razliku podijelimo na prinos mlijeka, pokazuje se da u cijenu koštanja mlijeka amortizacija stada učestvuje sa 7,5 centi po litru. A gdje je sve ostalo?

Svakoga ko hoće da se bavi poljoprivredom treba držati kao malo vode na dlanu. To je EU prepoznala i izdvaja polovinu budžeta za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ta informacija još nije stigla do naših vlasti.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo