Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1024

Objavljeno prije

na

PLUS


DANKA KOVINIĆ prva je crnogorska teniserka koja je nastupila na Rolan Garosu. Takmičenje je završila u osmini finala. Ona je pobijedila Amerikanku Beatris Kapre, koja je 433. teniserka na svijetu, a na juniorskoj rang listi zauzima deseto mjesto. Crnogorska teniserka, koja je dvije i po godine mlađa od američke protivnice, ranije je eliminisala Čehinju Kristinu Pliškovu i Holanđanku Rejčil Hogenkamp. Kovinić je 44. juniorka na rang listi. Ona je, na osnovu rezultata ove sezone, obezbijedila i nastup na Vimbldonu. Kovinić je na Rolan Garosu nastupila i u konkurenciji parova, sa Argentinkom Agustinom Sol Eskenazi, a eliminisane su u drugom kolu.

1024bdobrasinovicPORODICA Beranca Vujadina Dobrašinovića još jednom je pokušala da pruži podršku čovjeku, koji je na četiri godine robije osuđen zato što je, na nezakonit način, eksploatisao vlastitu šumu. Porodica je počela štrajk glađu ispred zgrade Predsjednika Crne Gore. Prema njihovim tvrdnjama Dobrašinović gotovo mjesec štrajkuje glađu – nakon saznanja da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odbio da ga pomiluje. Savjetnica predsjednika Crne Gore Jadranka Adžić kazala je Vujadinovoj supruzi da će molba za pomolovanje biti razmatrana tek u petak, kada bi trebalo da stigne iz Ministarstva pravde. Ranije to nije moguće, jer je ministar pravde Miraš Radović na službenom putu. Dobrašinović se sa suprugom i petoro djece vratio sa Kosova u Gornje Zaostro, kod Berana na očevo imanje. Porodicu je izdržavao od sječe šume i prodaje drva sa svog imanja. Nakon osude, jedno vrijeme skrivao se od policije u šumi. Uhapšen je na stričevoj sahrani.

MINUS


1024bcigariPUŠENJE ILI ZDRAVLJE je – dilema je u kojoj se svaki treći građanin Crne Gore odlučio za pušenje. U Crnoj Gori više od hiljadu ljudi godišnje umre od posljedica pušenja. ,,Oko trećine populacije su pušači. Svaki peti srednjoškolac je pušač, više djevojčica nego dječaka. Oko pet odsto osnovaca puši. Država ne može da bude nijema pred činjenicom da smo mi društvo koje samo sebe uništava”, rekao je ministar zdravlja Miodrag Radunović. On je, povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, ocijenio da su se odredbe zakona kojima je zabranjeno pušenje na javnim mjestima pokazale neefikasnim i nedjelotvornim. Radunović je istakao da je Crna Gora lider na crnim listama među zemljama koje mjere procenat žena oboljelih od različitih oblika maligniteta uzrokovanim pušenjem, pa do onih kojima se mjeri procenat mladih ili stanovništva koje puši, kao i procenat novca koji se izdvaja po glavi stanovnika za duvan i duvanske proizvode. Ministar je najavio uvođenje apsolutne zabrane pušenja na javnim mjestima i u zatvorenim prostorima.

1024bjeknicDUŠANKA JEKNIĆ, doskorašnja savjetnica u ambasadi Crne Gore u Sloveniji, imenovana je za direktoricu predstavništva Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u Ljubljani. Predstavništvo NTO u Ljubljani, kojim će ona rukovoditi, zamišljeno je da bude regionalno, i pokrivaće za sada, pored Slovenije, sjevernu Italiju i Austriju. Kako je Vijestima rečeno, trenutno su u toku radovi na adaptaciji prostora u Ljubljani, gdje će biti sjedište predstavništva NTO, a koji je u vlasništvu Crne Gore. Na istoj lokaciji ranije je bila misija Crne Gore. Dušanki Jeknić je tokom prošle godine istekao mandat u ambasadi u Ljubljani, nakon čega se vratila u Podgoricu. Ona je ranije bila i trgovinski predstavnik Crne Gore u Milanu. Jeknićeva je jedna od optuženih u Italiji za umiješanost u međunarodni šverc cigareta tokom devedesetih. Ovim su otvorene neslućene turističke mogućnosti. Recimo, specijalna ponuda – Putevima duvana. Za dovoljno bogate mogla bi uključivati i večeru sa premijerom.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo