Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju.

1027bodakleKNJIŽARA KARVER domaćin je drugog međunarodnog festivala kratke priče Odakle zovem 2010 . Festival je svečano otvorila američka spisateljica Tes Galager i glumica Varja Đukić, a ta značajna manifestacija trajaće od 23. do 27. juna. Ovogodišnje izdanje festivala privućiće posebnu pažnju poklonika lijepe riječi gostovanjem italijanskog kandidata za Nobelovu nagradu Klaudija Magrisa, koji će se podgoričkoj publici u knjižari Karver predstaviti 26. juna. To nije sve. Festival karakteriše izrazito bogat program, u okviru kog će govoriti poznata imena književnosti. Nakon ukidanja FIAT-a knjižara Karver s ovim festivalom postaje centralni kulturni događaj u inače sve siromašnijoj kulturnoj ponudi glavnog grada.

MINUS


1027bmugiMIOMIR MUGOŠA, podgorički gradonačelnik, potpuno je, povodom slučaja Marijane Mugoše, ,,spokojan i čiste savjesti”. Viši sud je ovih dana potvrdio odluku Osnovnog suda prema kojoj je opštinska administracija dužna da slijepoj službenici Marijani Mugoši omogući „dolazak do radnih prostorija i boravak u njima sa psom vodičem u toku cijelog radnog vremena”. U decembru 2008. godine Marijani Mugoši je portir na ulaznim vratima prenio odluku gradonačelnika da joj se do daljnjeg zabranjuje pristup radnom mjestu u pratnji psa vodiča. ,,Gospođica Marijana je za više od godinu dana nedolaska na posao primala sve što pripada i zaposlenima koji su dolazili na posao – topli obrok, prevoz, lični dohodak, zimnicu, regres. Ona ni u čemu nije oskudijevala”, rekao je Mugoša. I sam je primijetio da bi za to “kod pravnih čistunaca” mogao da odgovara pred zakonom. Glavna specifičnost je, ipak, to što se dr Miomiru Mugoši tako sviđa da bude – bog i batina. I da plati samo da Marijanu Mugošu ne gleda. Za to bi možda dao i svoje pare, ali, što bi, kad su mu državne pri ruci.

1027bskupstinaCRNOGORSKOM PARLAMENTU nedostaje stručnosti i sposobnosti, ocijenila je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope i pozvala vlasti da ojačaju administrativne i organizacione sposobnosti Skupštine. U rezoluciji koju je usvojila Parlamentarna skupština Savjeta Evrope piše da, osim u Moldaviji i BiH, nedostatak stručnosti i sposobnosti parlamenta preovladava posebno u Crnoj Gori. Crna Gora treba da ojača materijalne, administrativne i organizacione sposobnosti državnog parlamenta. Parlamentarna skupština Savjeta Evrope pozvala je crnogorske vlasti i da što prije usklade izborno zakonodavstvo sa Ustavom. Crna Gora je pozvana da odmah usvoji novi zakon koji reguliše izbore odbornika i poslanika, odnosno da to pitanje riješi u tijesnoj saradnji sa Venecijanskom komisijom.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1024

Objavljeno prije

na

Objavio:

1024bdanka

PLUS


DANKA KOVINIĆ prva je crnogorska teniserka koja je nastupila na Rolan Garosu. Takmičenje je završila u osmini finala. Ona je pobijedila Amerikanku Beatris Kapre, koja je 433. teniserka na svijetu, a na juniorskoj rang listi zauzima deseto mjesto. Crnogorska teniserka, koja je dvije i po godine mlađa od američke protivnice, ranije je eliminisala Čehinju Kristinu Pliškovu i Holanđanku Rejčil Hogenkamp. Kovinić je 44. juniorka na rang listi. Ona je, na osnovu rezultata ove sezone, obezbijedila i nastup na Vimbldonu. Kovinić je na Rolan Garosu nastupila i u konkurenciji parova, sa Argentinkom Agustinom Sol Eskenazi, a eliminisane su u drugom kolu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo