Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao.
1026bivanovicDUŠKO IVANOVIĆ, crnogorska košarkaška legenda, kao trener španske Kahe Laboral osvojio je titulu prvaka špankse ACB lige. Ivanovićevi košarkaši pobjedili su slavnu Barselonu i okončali plej-of sa 3:0 u pobjedama. Prethodno je Kaha u polufinalu eliminisala Real iz Madrida. Ivanović je kazao kako mu je ovo najveći trijumf u karijeri. Španska štampa ocjenjuje kako je trujumf Ivanovićeve ekipe možda najveći podvig u istoriji ACB lige. Kao košarkaš, Ivanović je karijeru započeo u Jedinstvu iz Bijelog Polja. Bio je 1980-ih kapiten Budućnosti iz Titograda a sa Jugoplastikom iz Splita je osvojio dvije titule šampiona Evrope.

MINUS


1026bcetinjeCETINJSKI VODOVOD osim redovne restrikcije vode koja traje od ponoći do pet i po sati ujutru, uveo je novu – od 17 do 20 sati. Zbog ,,enormnog” povećanja potrošnje vode u gradu. Biće da se neko, po ovoj vrućini, okupao radnim danom. Skandal. Vodovod se požalio kako je u nekoliko navrata apelovao na građane da racionalno troše vodu, te da su građani upozoreni na posljedice, kao što su isključenja sa mreže, ponovno plaćanje vodovodnog priključka i prijava kod nadležnog organa zbog rasipanja vode. ,,Kako sve to nije dalo rezultate, Vodovod i kanalizacija Cetinje je primorano na uvođenje dnevne restrikcije u snabdijevanju grada vodom, kao prvog koraka, a nakon toga sprovodiće se sve predviđene mjere uz moguću asistenciju Komunalne policije”, piše u saopštenju koje je potpisala v. d. direktora Njegosava Vujanović. Zasad nijesu najavili da će da biju. Direktorka Vujanović rekla je ovih dana novinama kako Vodovod ,,u kontinuitetu” tuži građane koji duguju više od 100 eura, a opominje pravna lica koja duguju više od 1.000 eura. Niko se, koliko se zna nije, sjetio da tuži vodovod koji nije u stanju da obezbijedi vodu, što bi mu, valjda, morao biti posao.

1026blabovicLABUD LABOVIĆ, građanin, pripadnik MUP-a bez zaduženja, aktivista DPS-a doživio je prosvjetljenje u trenutku kad su mu bageri srušili temelje i zidove kuće koju je gradio bez građevinske dozvole. ,,Prema meni se ponašaju kao da sam najveći izdajica i zlotvor, a sam sam im, agitujući, moleći, i ubjeđujući prijatelje, rodbinu i tazbinu, obezbijedio preko 400 glasova u Andrijevici i Podgorici”, kazao je Labović za Vijesti. ,,Aktivista DPS-a sam od osnivanja, a poslije ovoliko godina, shvatio sam da je sve ovo jedna velika prevara”, požalio se Labović i poručio gradonačelniku Podgorice da će mu, ako ga ovaj primi, u lice reći šta je sve i sa kim radio kako bi obezbijedio potrebno glasačko tijelo za DPS. Da ima tužioca, Labović bi istu priču morao da ispriča pred njim. Ovako će do kraja života morati da razmišlja – da li bi bageri došli da je obezbijedio 500 glasova.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1024

Objavljeno prije

na

Objavio:

1024bdanka

PLUS


DANKA KOVINIĆ prva je crnogorska teniserka koja je nastupila na Rolan Garosu. Takmičenje je završila u osmini finala. Ona je pobijedila Amerikanku Beatris Kapre, koja je 433. teniserka na svijetu, a na juniorskoj rang listi zauzima deseto mjesto. Crnogorska teniserka, koja je dvije i po godine mlađa od američke protivnice, ranije je eliminisala Čehinju Kristinu Pliškovu i Holanđanku Rejčil Hogenkamp. Kovinić je 44. juniorka na rang listi. Ona je, na osnovu rezultata ove sezone, obezbijedila i nastup na Vimbldonu. Kovinić je na Rolan Garosu nastupila i u konkurenciji parova, sa Argentinkom Agustinom Sol Eskenazi, a eliminisane su u drugom kolu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo