Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 995

Objavljeno prije

na

PLUS


BOJKOT – rekli su stanovnici MZ Toma Rajković, kojoj pripadaju šavnička sela Bijela i Miloševići: odlučili su da ne plaćaju porez, ne učestvuju u političkim aktivnostima, niti da izlaze na izbore, bez obzira o kojim izborima je riječ, dok se makadamski put u Bijeloj ne asfaltira. Oni su pozvali svoje bratstvenike iz cijele Crne Gore da bojkotuju sve izbore kako bi natjerali lokalnu vlast i državne službe da asfaltiraju put koji je, kako su objasnili, bio ,,meta” obećanja kako predsjednika Opštine Šavnik Velimira Perišića, tako i predsjednika države Filipa Vujanovića, koji je u martu prošle godine, prilikom posjete mjesnoj zajednici, obećao asfaltiranje četiri kilometra puta na dionici Bijela – Kruševice. Zbog tog problema, mještani su dva puta pisali predsjedniku Filipu Vujanoviću. Nije odgovarao, pa su pisali i premijeru Đukanoviću pitajući ga da li je Vujanović „obećanje dao reda radi”, ili je „nemoćan da dato obećanje ispuni”. Pošto ni on nije odgovorio organizovali su zbor i odlučili da bojkotuju plaćanje poreza i izbora sve dok asfalt ne bude završen. Znaju šta hoće.
evropski-parlamentEVROPSKI PARLAMENT usvojio je većinom glasova konsultativni izvještaj kojim se podržava ukidanje viza Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji od 19. decembra. Šefica crnogorske misije u Briselu Slavica Milačić rekla je da se zajedničkom Deklaracijom EP i Savjeta Evropske unije, pozdravlja ukidanje viza za Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju i daje snažna podrška za intenziviranje procesa vizne liberalizacije za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Konačnu odluku o ukidanju viza za Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju donijeće Savjet ministara pravde i unutrašnjih poslova na redovnom zasjedanju, koje će biti održano 30. novembra i 1. decembra u Briselu.

MINUS

igor-luksicIGOR LUKŠIĆ, ministar finansija, objasnio je da je odlukom Vlade Crne Gore da pripravnici ubuduće rade volonterski, zapravo, ,,stvorena mogućnost da mladi ljudi, uprkos finansijskoj situaciji, nastave svoje dalje usavršavanje i edukaciju u nekoj od institucija”. Mi, mislili da im je Vlada ukinula plate. SDP se usprotivila ukidanju pripravničkih naknada jer, kako kažu u toj partiji, pripravnici zaposleni u državnoj upravi i sada imaju platu znatno manju od prosječne u Crnoj Gori. Predložili su da se novac za pripravničke plate dobije maksimalnim oporezivanjem luksuznih proizvoda. Iz Socijaldemokratske omladine su najavili akciju prikupljanja potpisa na svim crnogorskim fakultetima, kako bi spriječili usvajanje odluke o ukidanju pripravničkih naknada. Lukšić je opomenuo koalicione partnere da su za ovakvu odluku glasali i ministri iz SDP-a. Štedi se. Poslanik Nove srpske demokratije Radojica Živković u Skupštini je sračunao da je vlast u prošloj godini samo za gorivo za službene automobile potrošila 12 miliona eura „odnosno da je to 90.000 pređenih kilometara po automobilu”. „To znači da su službeni automobili prešli 120 miliona kilometara, odnosno, četiri puta su mogli da obiđu zemlju oko Ekvatora”. Štedi se na sve strane.

poltikaMILO ĐUKANOVIĆ, premijer Crne Gore, još jednom je biranim riječima govorio o kriminalu, političkim protivnicima i ostalom. U intervjuu Politici razjasnio je: ,,Nikada niko nije ponudio nijedan dokaz za takve izmišljotine, a evo su prošle godine i napisani kilometri izmišljenih političkih, medijskih optužnica protiv mene.” Đukanović je, svi znamo, u Bari išao da govori o borbi Crne Gore za nezavisnost. ,,Karavani prolaze, a bezvrijedna blebetala trućaju”, objasnio je premijer. Ne zanima ga zašto su pokušaji blaćenja njegove persone imali sistematsko uporište u dijelu srpskih medija. I to je sigurno nešto protiv Crne Gore. Premijer je još govorio o ,,bijednim najamnicima, bez izuzetka crnogorskog porijekla, koji, predstavljajući se kao bivši insajderi ili sadašnji autsajderi lažu I kleveću…”. Sve zbog ,,reketaške logike” i ,,liječenja kompleksa”. Potezi političkih protivnika u premijerovom rječniku su ,,epohalne gluposti”, no, odan domovini, o njima ne želi da govori van ,,naše kuće”. Bari nam je kao druga kuća.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo